28 decembrie 2010

7 ponturi pentru fotografii excelente de Revelion

Anul se apropie de final si cei mai multi dintre noi se gandesc deja la petrecerea de Anul Nou. Daca doriti sa imortalizati momentele cele mai importante ale petrecerii puteti citi mai jos cateva ponturi care sa va ajute sa realizati fotografii mai bune.

 

 

1. Pregatiti-va trusa foto de acasa. In afara de fotografierea propriu-zisa, pregatirea trusei cu atentie este punctul cel mai important pentru surprinderea unor imagini bune. Ganditi-va inca de acasa ce fel de situatii de fotografiere credeti ca veti intalni. Daca nu aveti cu voi tot ce va trebuie veti pierde oportunitati importante.

 

Daca detineti un DSLR luati cu voi un obiectiv cat mai luminos,  ideal este f/1.4 sau f/1.8, care sa va ajute sa obtineti timpi mai  scurti de expunere in lumina slaba. Pentru spatiile mici este bine sa aveti un obiectiv wide ; ideal este unul sub 24mm. Nu uitati ca portretele si prim-planurile sunt si ele importante. Un obiectiv care sa aiba lungimea focala mai mare de 50mm este perfect in acest caz. Blitul extern va poate salva din multe situatii neplacute, deci daca il aveti, nu il lasati acasa. 

 

Aparatele foto compacte nu ofera, din pacate, toate aceste libertati creative. Un aparat foto cu zoom optic de 5X sau mai mare v-ar ajuta totusi sa acoperiti gama de lungimi focale cele mai uzuale. In situatiile cu lumina slaba, incercati totusi sa fotografiati la o lungime focala cat mai mica (nivelul de zoom cel mai scazut). De obicei diafragma este mai deschisa la capatul wide al obiectivului si va permite timpi de expunere mai scurti.

 

 

2. Setati balansul de alb. Odata ajunsi la fata locului  veti observa probabil ca lumina este slaba sau dificila (lumina de neon amestecata cu lumina incandescenta, becuri colorate, etc.). Fie ca aveti un DSLR sau un aparat compact, setati balansul de alb inainte de inceperea propriu-zisa a petrecerii, astfel incat culorile sa fie cat mai naturale.

 

 

3. Observati atent locatia. Fiti atenti la spatiul in care trebuie sa fotografiati. Modul in care sunt dispuse obiectele care v-ar putea sta in cale este foarte important pentru a gasi locurile ideale din care sa fotografiati. Ganditi-va dinainte ce anume ar putea sa va incomodeze atunci cand compuneti cadrul. Incercati sa nu includeti in fotografie obiectele care dauneaza compozitiei si sa va asezati astfel incat sa le ocoliti.

 

 

4. Nu cereti aparatului foto mai mult decat poate. Din cauza luminii scazute  veti fi tentati sa utilizati valori ISO mari sau timpi de expunere mai lungi. Chiar daca pe ecranul aparatului imaginea poate parea in regula, pe ecranul calculatorului veti observa un zgomot de imagine mult mai accentuat din cauza valorii ISO mari sau imagini tremurate si neclare din cauza utilizarii timpilor lungi de expunere.

 

Daca aveti in schimb un aparat DSLR mai performant, cu senzor CMOS, acesta va va permite sa utilizati valori mai mari de ISO 1000 fara un zgomot de imagine suparator. Daca aparatul pe care il folositi este nou si nu ii cunoasteti capacitatile, faceti cateva teste in decursul zilelor care au mai ramas pana la Revelion pentru a determina limitele acceptabile ale zgomotul de imagine. 

 

 

5. Nu uitati de blit. Ideal estesa utilizati un blitz extern, care sa ofere o lumina mai moale, de bounce, prin difuzor sau prin declansarea de la distanta (mai multe detalii despre efectele de baza ale iluminarii cu blit puteti citi in articolul acesta). In cazul in care nu aveti la dispozitie decat blitul incorporat al aparatului, aveti grija sa nu il folositi la putere maxima de la distante mici pentru ca veti „arde” subiectii din prim-plan. Puteti evita aceasta problema reducand din meniul aparatului intensitatea blitului.

 

De asemenea, atunci cand folositi blitul incorporat activati si optiunea de reducere a ochilor rosii. In caz contrar, portretele dumneavoastra vor trebui  editate ulterior pentru a elimina efectul de ochi rosii.

 

Unele aparate foto compacte dispun de modul „Portret de noapte”. Daca subiectii nu se misca prea repede puteti utilza acest mod care foloseste blitul si un timp mic de expunere pentru a surprinde atat subiectul din prim-plan bine luminat, cat si detaliile din fundal.

 

 

6. Fiti creativi. In timpul petrecerii nu trebuie sa fiti statici. Daca veti avea fotografii dintr-un singur unghi setul va deveni plictisitor dupa cateva imagini. Incercati unghiuri diferite: asezati-va pe vine pentru a fotografia copiii la nivelul lor sau ridicati-va pe un scaun pentru a surprinde o fotografie de ansamblu de deasupra tuturor. Incercati sa fotografiati atat portrete cat si cadre largi, de grup.

 

Momentele de dans sunt in general foarte expresive. Aveti insa grija ca timpul de expunere sa fie mai scurt de 1/60 sau chiar 1/100 daca doriti sa inghetati miscarea dansatorilor. Pentru efecte interesante puteti insa sa incercati si timpi lungi de expunere, tinand aparatul pe un trepied.

 

 

7. Fotografiati in format RAW. Fotografiile in format RAW (NEF) inmagazineaza mai multa informatie decat formatul JPEG si ofera o mai mare libertate la postprocesare.  Daca aparatul foto va permite, fotografiati in acest format. Chiar daca fisierul va fi de cateva ori mai mare decat un JPG obisnuit, s-ar putea sa va felicitati in momentul in care observati pe calculator ca imaginea este subexpusa cu doua trepte si ca trebuie corectata.

 

 

Un pont suplimentar: fotografierea artificiilor. Pentru a surprinde artificiile precum in fotografia alaturata trebuie sa aveti la indemana un trepied si sa folositi un timp de expunere foarte indelungat, de aproximativ 2-4 secunde. Este indicat sa folositi declansarea de la distanta sau functia de declansare intarziata (timpul cel mai mic disponibil) pentru a reduce la minimum miscarea aparatului foto. In acest fel fotografiile vor fi mai clare. Aparatele foto compacte pot avea intre modurile scena si Artificii. In acest caz setati aparatul in acest mod si fotografiati de pe trepied, asa cum este explicat mai sus.

 

Va uram o petrecere de Revelion cat mai distractiva si un an nou fericit alaturi de www.nikonisti.ro!

fotografii, ponturi, revelion



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Auzim des persoane care spun despre cineva ca are simt fotografic – insa ce inseamna acest lucru? Se poate deprinde pe parcurs sau ne nastem cu el?Nikon a lucrat cu una dintre cele mai importante agentii de cercetare in domeniul estimarii...
citeste tot
Dupa ce invatam sa folosim aparatul si cum trebuie sa compunem, ce mai urmeaza? Aparent totul e simplu, principiile generale ale compozitiei sunt usor de inteles, iar functiile aparatului au un numar finit. Si totusi, este evident ca de aici inainte...
citeste tot
Asa cum poate ati observat, forumul nikonisti.ro are de curand o noua sub-arie, si anume Fotografii realizate cu obiective Nikkor, care isi propune sa fie o baza de date cu imagini realizate cu diferitele obiective de la Nikon. Astfel, fotografii...
citeste tot
31 octombrie 2011
Povestea unei fotografii
Fotografiile memorabile sunt uneori instantanee usor de pierdut in valtoarea evenimentelor. Va prezentam in cele ce urmeaza povestea unei fotografii surprinse ieri, 30 octombrie, de catre fotoreporterul Sebastian Marcovici, dupa slujba de canonizare...
citeste tot
Cu totii speram ca atunci cand fotografiem sa surprindem esenta lucrurilor pe care le vedem, astfel incat sa ne amintim peste timp, mai mult decat cine sunt personajele din imagine, emotiile si sentimentele momentului imortalizat. Cand vine vorba...
citeste tot
Imaginea Nikon D3100, Jamie Oliver, este unul dintre cei mai cunoscuti bucatari din lume, in ciuda faptului ca este britanic. Mai mult decat un bucatar extraordinar, Jamie este un cunoscut realizator de emisiuni TV, un avocat al mancarurilor...
citeste tot
Pentru ca se apropie sezonul rece si pentru ca iarna aceasta se va implini un an de la startul Jocurilor Olimpice de la Vancouver, va propunem in cele ce urmeaza o scurta recapitulare in imagini a acestui eveniment. Fotografiile ne-au fost puse la...
citeste tot
23 noiembrie 2010
Fotografii de sub oras
Avem placerea sa va prezentam cateva dintre fotografiile realizate de participantii la expozitia, si in acelasi timp excursia foto, "Orasul sub oras", organizata de Asociatia "Bucurestiul Meu Drag".   Foto: Dinu Lazar   Cateva zeci de...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot
Mai aveti doar doua zile la dispozitie pentru a vizita "Livada de fotografii", o expozitie inedita organizata la statia de metrou Unirii 1 de catre Asociatia Bucurestiul meu drag. Veti avea posibilitatea de a vedea personaje necunoscute, locuri mai...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.