30 octombrie 2024

Arta Fotografiei si a Videourilor Wildlife - Seasons - A short wildlife story in four acts, by Razvan Alexandru Duta

"Seasons - A short wildlife story in four acts" aduce in prim-plan animalele si habitatul lor natural prin intermediul artei fotografiei si al videografiei. Autorul acestuia, Razvan Alexandru Duta, a fost bucuros sa raspunda la cateva intrebari despre proiect, oferind perspective interesante asupra procesului creativ, mijloacelor tehnice si a mesajului transmis.

Scurt metrajul lui a obtinut locul doi in cadrul F64 Romanian Visual Awards la sectiunea Best Movie Producer. Acesta a fost realizat pe parcursul a trei ani folosind echipamente Nikon (Nikon D750, Nikon D500, Nikon 200-500mm de exemplu) si prezinta povestea vietii salbatice din jurul comunei Corbeanca.

 

1. Ce te-a inspirat sa creezi “Seasons - A short wildlife story in four acts”?

 

In urma cu sase ani, eu si sotia mea, Andrea, ne-am mutat intr-o comuna aflata in apropierea Bucurestiului. Pe parcursul acestor ani, am avut privilegiul de a intalni animale salbatice despre a caror existenta stiam, dar pe care nu credeam ca le vom vedea atat de aproape. Marea noastra surpriza a venit din discutiile cu oamenii din comunitatea locala, care au fost adesea uimiti sa afle ca, in afara de caprioare, avem jderi, bursuci si numeroase specii de amfibieni sau reptile chiar in apropierea casei.

 

 

 

Aceasta experienta ne-a inspirat sa cream proiectul "Natura care te priveste", un demers prin care incercam sa scoatem in evidenta frumusetea si fragilitatea florei si faunei din jurul nostru, aflate la doar cativa kilometri de Bucuresti. Pana acum, proiectul s-a concretizat printr-o expozitie fotografica cu acelasi nume, care a fost prezentata atat in comunitatea locala, cat si in cadrul festivalului Lynx Festival 2024, dar si prin scurtmetrajul "Seasons - A short wildlife story in four acts", subiect al discutiei de fata.

 

2. De ce ai simtit nevoia sa treci de la fotografie la video?

Din punctul meu de vedere, fotografiile si imaginile filmate pot si ar trebui sa lucreze impreuna, ele nu se exclud reciproc.


Fotografia are capacitatea extraordinara de a spune o intreaga poveste printr-un singur cadru, echivaland astfel cu "o mie de cuvinte". Cu toate acestea, in era tehnologiei si a social media, accesul facil la imagini face ca fotografiile, oricat ar fi de valoroase, sa fie adesea privite doar pentru cateva secunde, din cauza multitudinii de informatii care ne bombardeaza zilnic.

 

 


Pe de alta parte, filmele documentar – fie ca este vorba despre scurt sau lungmetraje - mentin atentia publicului mai mult timp, creand o conexiune mai profunda cu povestea si personajele sale. In cazul filmelor despre natura si animale salbatice, acest format permite explorarea detaliilor si comportamentelor care, in fotografie, pot fi trecute cu vederea din motivul mentionat mai sus. Astfel, imaginile filmate pot incuraja si mai mult curiozitatea si dorinta privitorului de a se implica in actiuni legate de protejarea mediului.

 

3. Care este procesul de filmare pentru un astfel de video?

In primul rand, este esential sa ai o schita a ceea ce doresti sa obtii. In cazul meu, ceea ce a functionat foarte bine a fost sa-mi astern pe hartie ideile sub forma unei povesti structurate in cateva paragrafe. Desigur, lucrand cu animale salbatice, care nu pot fi dirijate precum actorii, sunt mari sanse ca in teren sa nu iasa totul exact asa cum ti-ai planificat. Insa avand aceasta structura de baza, te poti ghida si adapta, adaugand sau eliminand secvente, pentru a pastra mesajul povestii.

 

 


Documentarea despre comportamentul si habitatul animalelor salbatice este cruciala, fie ca vorbim despre videoclipuri publicate pe Youtube sau despre articole si carti cumparate din anticariat. Nu poti merge pe teren asteptandu-te sa apara scena perfecta din senin, fara sa fii pregatit sau sa cunosti tiparele de miscare ale animalelor.

 

4. Ai întampinat provocari in realizarea filmului, mai ales in contextul capturarii momentelor unice din natura? Si cum le-ai depasit?

 

Am intampinat numeroase provocari, multe dintre ele legate de schimbarile aduse de pandemie. Odata cu mutarea multor oameni de la oras in mediul rural, in cautarea unei oaze de libertate, constructiile in zonele rurale si depozitarea deseurilor pe campuri sau la marginea padurilor au afectat considerabil mediul. Animalele salbatice au devenit mai retrase, ceea ce a facut filmarile mult mai dificile. Nu de putine ori mi s-a intamplat ca, dupa ore intregi de asteptare, intalnirea cu un animal salbatic sa fie intrerupta brusc, de exemplu, de o masina care gonea pe campul din apropiere.

 

 


Din punct de vedere tehnic, la inceput am avut dificultati in a surprinde secventele asa cum mi le imaginam. Primele mele incercari au fost stangace, dar urmarind si studiind alti videografi de natura am reusit sa imi perfectionez tehnica si sa invat cum sa pun mai bine in evidenta momentele surprinse pe teren.

 

Totusi, una din cele mai mari provocari a venit in post-productie, cand am fost nevoit sa invat sa editez si sa asamblez secventele de la zero, petrecand lungi seri citind documentatie si urmarind videoclipuri pe Youtube pe acest subiect. In ambele situatii, cu rabdare si perseverenta, am reusit sa depasesc aceste obstacole si sa creez filmul asa cum mi-am dorit.

 

5. Ce echipament ai folosit pentru a filma acest proiect? Cum te-a ajutat tehnologia sa transpui viziunea ta artistica pe ecran?

 

Proiectul a fost realizat cu un Nikon D750 si un Nikon D500, exceptie facand imaginile aeriene. Am folosit un obiectiv Nikon AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR, fiind un obiectiv precis si versatil ce poate fi folosit in diverse situatii, cat si un obiectiv Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro VC USD pentru scenele de aproape.

 

 


Din cauza conditiilor dificile si uneori a timpului limitat, foarte important pentru mine a fost ca in toti acesti ani am putut sa ma bazez pe aceste echipamente, ele exceland in conditii dificile de iluminare sau atunci cand am avut parte de scene dinamice, unde am avut nevoie de o focalizare rapida. Ergonomia aparatelor Nikon a fost si ea foarte importanta, mai ales pentru un utilizator indelungat de Pentax, asa cum am fost eu, trecerea fiind foarte naturala de la o platforma la alta.


Din aceste motive, recent am decis sa trec la Nikon Z8 care imbina punctele forte ale celor doua aparate, impreuna cu obiectivele Nikon 180-600mm f/5.6-6.3 VR si Nikon 105mm f/2.8 pe care le voi folosi in acelasi scop, videografie si fotografie de natura.

 

6. Ce sfat ai oferi altor fotografi sau videografi care vor sa isi transforme pasiunea pentru natura intr-un proiect vizual de succes?

 

Poate suna ca un cliseu, dar esential este sa incerci si sa ai incredere in tine. In spatele oricarui proiect de succes, fie ca vorbim despre fotografie sau despre film, se afla multe ore de munca si, inevitabil, numeroase nereusite. De exemplu, imaginile cu puiul de vulpe din videoclip au fost surprinse dupa ani de incercari, timp in care am descoperit multe vizuini abandonate sau am intalnit vulpi foarte timide, care ieseau doar la adapostul noptii.

 

 

Un proiect vizual reusit trebuie sa spuna o poveste care sa captiveze publicul. Acest lucru nu se poate realiza doar adunand si asambland la intamplare secvente. E important sa fii deschis la critica constructiva din partea prietenilor sau colegilor din domeniu pentru a-ti imbunatati constant munca, dar uneori e bine sa te bazezi si pe intuitia proprie.

 

7. Ce emotii ai vrut sa transmiti prin aceasta poveste? Crezi ca natura are o poveste ascunsa pe care tu ai încercat sa o dezvalui?

Natura aflata in imediata noastra apropiere poate parea banala, fie ca vorbim despre periferia unei localitati sau a unui oras aglomerat, ea meritand doar o privire aruncata in treacat si nimic mai mult. Este tentant sa visam cu ochii deschisi la locuri exotice, departe de casa si despre ce minunatii ale naturii am putea descoperi acolo daca pasii ne-ar purta in acele directii.

 

 

 

Totusi, la o privire mai atenta, o intreaga lume fascinanta poate fi descoperita aproape de noi. Prin acest scurtmetraj, am vrut sa invit privitorul sa faca cunostinta cu un crampei din acest univers, sa il exploreze si sa se bucure de aceste frumusetzi ascunse, sa devina curios si sa inteleaga mai bine fauna si flora din jurul sau.


Cat despre povestile ascunse, cred ca natura are in continuare foarte multe sa ne dezvaluie, daca ne luam doar cateva momente pentru a asculta si observa. Noi, pasionatii de fotografie si videografie de natura, inclusiv cei care sunt la inceput de drum, avem oportunitatea de a documenta aceste povesti si de a le impartasi cu cei care ne urmaresc, pentru ca si ei sa devina mai implicati in protejarea naturii si a habitatelor salbatice, asigurandu-ne astfel ca avem sansa sa ne bucuram cu totii, in continuare, de aceste povesti.

 

 

 

video, scurt-metraj, nikon romania, d750, d500, video wildlife, razvan alexandru duta



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat astazi actualizari de firmware pentru aparatele foto DSLR D7200, D500, D750, D810 si D810A.   Firmware "C" versiunea 1.02 pentru Nikon D7200 Firmware "C" versiunea 1.12 pentru Nikon D500 Firmware...
citeste tot
Cand la tine in Cluj, temperaturile sunt de 25-27 de grade la sfarsit de iulie, nu iti vine sa parasesti racoarea si sa pleci la Bucuresti unde se anunta peste 40 de grade. Nu ai face asta daca ar trebui sa iti vizitezi rudele sau daca ar trebui sa...
citeste tot
In fiecare an, in preajma zilei de 20 Iulie, Ziua Aviatiei si a Fortelor Aeriene Romane, la Baza 71 Aeriana - Campia Turzii se organizeaza un eveniment dedicat sarbatorii aviatiei romane. Anul acesta nu a facut exceptie si pe 23 Iulie a avut loc Ziua...
citeste tot
    "Avem o tara frumoasa", "Avem de toate" sunt afirmatiile pe care le-am auzit de-a lungul timpului de atatea ori. Ziceam ca "da...", dar gandul imi era la alte tari, la locurile de acolo si sustineam ca si altii au tari si mai frumoase....
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video a celei de-a doua sesiuni de intrebari si raspunsuri sustinuta pe 24 noiembrie de Radu Grozescu cu ocazia Cursului de introducere in fotografie. Pe parcursul sesiunii, participantii au avut ocazia...
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video a primii sesiuni de intrebari si raspunsuri sustinuta pe 29 septembrie de Radu Grozescu cu ocazia Cursului de introducere in fotografie. Pe parcursul sesiunii, participantii au avut ocazia sa ii...
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video de la seminarul foto Viata la tara organizat de catre Nikon sambata, 9 septembrie, si prezentat de fotograful Petrut Calinescu.Fotograful Petrut Calinescu a discutat despre surprinderea vietii...
citeste tot
Cantitatea de informatii pe care trebuie sa o proceseze un proaspat posesor de echipament fotografic poate fi uneori coplesitoare. Pentru a veni in ajutorul lor si al tuturor celor care doresc sa isi consolideze cunostintele in domeniu, lansam astazi...
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video de la seminarul foto cu tema Sporturi de vara organizat de catre Nikonisti.ro sambata, 7 iulie si prezentat de catre fotograful Cristi Preda. Va dorim vizionare placuta! Nu uitati ca pana pe...
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video de la seminarul foto Joaca de copii organizat de catre Nikon sambata, 9 iunie, si prezentat de fotograful Petrisor Iordan.Timp de aproximativ o ora jumatate, Petrisor Iordan a discutat despre...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.