Despre editare foto (partea a II-a) - Mircea Bezergheanu
Asa cum am promis in articolul anterior, va prezint fluxul de editare foto, de la converisa NEF-ului pana la fisierul final. Am ales cateva cadre dificile si cat mai variate, incep cu un portret in contralumina la care puteti vedea setarile aparatului, NEF-ul fiind afisat cu ViewNX:
Am fost nevoit sa supraexpun cadrul cu 1,3 trepte, iar blitz-ul l-am setat cu +2 trepte datorita luminii puternice. Am ales combinatia asta deoarece doream sa nu pierd culoarea si atmosfera de fundal (daca expuneam cu mai mult de 1,7 trepte se ardea fundalul), dar in acelasi timp trebuia sa am pielea subiectului cat mai luminoasa, fara a o lumina totusi nefiresc/nenatural. Setarea blitz-ului mi-a permis sa tin sub control tocmai acest aspect. Chiar daca nu tine de editarea propriu-zisa, setarea aparatului poate compromite sau poate salva un cadru dificil. Atasez un alt portret la care setarile sunt diferite, asta ca un exemplu ca nu exista o formula ce poate fi aplicata, chiar daca si acest portret este realizat tot in contralumina:
Am folosit in al doilea caz o usoara compensare (+0,3), iar blitz-ul este setat sa subexpuna cu 2,3 trepte. Diferenta o face fundalul verde, care are tendinta sa absoarba lumina, pacalind aparatele sa supraexpuna, lucru de care m-am folosit pentru a reda pielea fara a mai compensa eu mult.
Urmeaza 2 cadre unde puteti vedea setarile mele in programul CaptureNX; multi mi-au cerut valorile setarilor care apar in tabelele din dreapta imaginilor. Voila.
A urmat conversia/developarea fisierului NEF intr-un fisier TIFF pe 16 biti si prelucrarea lui in Photoshop:
Tot din Photoshop, unde am integrata toata suita Nik Software, am aplicat corectiile cu Viveza 2 pentru a lumina mai bine pielea si pentru a satura mai mult fundalul, tinand cont de faptul ca eu fotografiez cu Picture Control setat pe Neutral, lucru ce conduce la niste fisiere mai putin saturare decat in realitate.
Urmeaza o usoara corectie cu ajutorul curbelor,
si constatand ca am ceva granulatie rezultata in urma prelucrarilor,
am aplicat filtrul Dfine,
si am incheiat ediatarea cu un crop pentru o incadrare mai buna:
Mai jos aveti cadrul original alaturi de cel editat:
Va mai prezint editarea rapida in Photoshop a unui peisaj in lumina slaba, cu un contrast extrem de scazut:
Incep editarea modeland curbele in forma de S, lucru ce mareste contrastul eficient,
apoi, cu ajutorul punctelor de corectie am marit/micsorat luminozitatea, saturatia si contrastul local, pe zonele alese de mine:
apoi am marit saturatia si contrastul global cu ajutorul lui Color Efex Pro 3.0:
Rezultatul final alaturi de cadrul original:
Va mai prezint un cadru exemplu:
Text si imagini: Mircea Bezergheanu
foto, mircea, mircea bezergheanu, bezergheanu, editare, editare foto
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot