Interviu cu Zoltan Nagy - Performanta in fotografie la 23 de ani
In timp ce majoritatea dintre noi ne incepem explorarile fotografice de la varste mult mai inaintate, multi tineri pasionati ajung sa fie publicati si sa castige premii de la 20 de ani. Acesta este si cazul lui Zoltan Nagy, fotograf de natura din Targu Mures, care a castigat locul I la Sectiunea fotoreportaj si locul 3 la Sectiunea artistica din cadrul Salonului National de Fotografie pentru Tineret Fotogeografica, editia a XVI-a.
Nikon: Cum te-ai apropiat de fotografie si cand ai descoperit ca ai ochi pentru asa ceva? Ce te-a atras la fotografia de natura?
Zoltan Nagy: In adolescenta, am fost in mai multe tabere si am efectuat excursii in natura, care au aprins in mine interesul pentru mediul inconjurator. Am terminat liceul cu profil de 'stiinte ale naturii' unde am avut ocazia sa studiez mai serios biologia. Relatia mea cu fotografia s-a aprofundat si datorita tatalui meu, al carui echipament puteam sa-l folosesc in timpul anilor de liceu. Dupa cativa ani de experimentari si tabere de creatie, am inceput sa frecventez din anul 2006 Clubul foto din Targu Mures. In acesti ani experimentam cu mai multe genuri de fotografie, dar abia atunci cand am inteles ca natura si in special animalele salbatice sunt pentru mine pe primul loc si nu doar fotografia in sine, am inceput sa fac imagini din ce in ce mai reusite.
Nikon: Stim ca imediat dupa liceu, ai urmat Facultatea de Arta si Design - Sectia de Arta Fotografica a Naturii si a Mediului in Anglia. Ce ne poti spune despre aceasta experienta?
Zoltan Nagy: Dupa cateva mici succese, plin de motivatie, am decis sa ma inscriu la Facultatea de Arta si Design, sectia de Arta Fotografica a Naturii si a Mediului (Wildlife and Environmental Photography) a Universitatii Lancaster, Blackpool, din Marea Britanie.
Pentru mine acesti trei ani au insemnat o adevarata aventura, o experienta cu totul speciala. In acest timp am aprofundat stapanirea adevarata a tehnicii fotografice, si mult mai important a inceput sa se contureze stilul meu in arta fotografica a naturii. Pe langa arta si tehnica fotografica, aveam si ore de biologie, excursii practice si am avut ocazia sa cunosc numerosi fotografi recunoscuti in domeniu, atat in cadrul universitatii, cat si la cea mai importanta manifestare al fotografiei de natura, Festivalul 'Wildphotos' din Londra.
La universitate, prin activitate constanta am elaborat diverse proiecte, si imi amintesc cu placere de bucuria faptului ca mi-am legat multe prietenii, si am inceput sa vad tara mea dintr-o alta perspectiva.
Nikon: Povesteste-ne cateva cuvinte despre echipamentul cu care lucrezi. Cu ce body ai inceput, la ce model ai ajuns in prezent si ce obiective se regasesc in trusa ta?
Zoltan Nagy: Primul meu DSLR Nikon a fost un D80, iar in 2010 am achizitionat un D300s cu care lucrez si azi. Cu privire la obiective, trusa mea contine: un Nikkor AF-S VR Zoom-NIKKOR 200-400mm f/4G IF ED, Nikkor AF-S NIKKOR 300mm f/4D IF-ED, Nikkor AF 28mm f/2.8D, Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR si alte accesorii.
Nikon: Ce apreciezi cel mai mult la aparatele si obiectivele Nikon? Care sunt punctele forte?
Zoltan Nagy: Echipamentul pe care il folosesc trebuie sa fie sigur, de nadejde, deoarece daca sunt in natura si fotografiez, obtin cele mai reusite cadre atunci cand mintea mea este suta la suta concentrata pe subiect si pe povestea pe care vreau sa o prezint. Pana acum, aparatele Nikon mi-au permis sa fotografiez fara griji in cele mai diferite conditii, si au un sistem de autofocalizare pe care pot sa ma bazez oricand. Eu as recomanda Nikon oricui.
Nikon: Care sunt provocarile genului fotografic pe care il practici?
Zoltan Nagy: Arta fotografica a naturii salbatice este plina de provocari, dar si de recompense speciale. Abordarea mea este de mult respect fata de natura: ma straduiesc sa fiu onest si etic, caracteristici pe care consider foarte importante in acest gen de fotografie. Pe langa acestea, in fata provocarilor muncii de pe teren ma sprijin pe pasiune, persistenta si rabdare, si atunci poate sa apara si norocul din cand in cand.
Nikon: Fotografiile din sectiunea fotoreportaj cu care ai castigat la Fotogeografica par a fi facute in locuri extrem de izolate din Romania. Spune-ne cateva cuvinte despre expeditia in sine si despre greutatile implicate.
Zoltan Nagy: Fotografiile din sectiunea fotojurnalistica au fost facute in cursul acestei ierni in Muntii Ceahlau. Scopul meu a fost sa fotografiez capre negre din subspecia Rupicapra rupicapra carpatica, care traiesc numai in Muntii Carpati.
Am fost cazat pe creasta, la Cabana Dochia, si in fiecare dimineata ieseam devreme in cautare de capre de pe langa traseele turistice. Dupa cateva zile, am descoperit locurile lor preferate, si am petrecut mult timp observand si fotografiind aceste animale, care parca nici nu simteau muscatura gerului. Pentru mine caprele negre din Ceahlau simbolizeaza puternic ecosistemele sanatoase si pline de valoare ale Carpatilor.
Nikon: Am vazut pe site-ul tau ca ai castigat numeroase premii intr-o perioada relativ scurta. Pe care dintre distinctii o consideri cea mai importanta si de ce?
Zoltan Nagy: Ma bucur pentru fiecare realizare, deoarece in acest fel imaginile mele ajung sa fie cunoscute de mai multa lume. Cred ca primul meu succes adevarat a fost castigarea concursului 'Fii in rand cu profesionistii' in 2010, organizat in Romania chiar de Nikon si Epson.
In anul 2011, am fost primul reprezentant al Romaniei la concursul 'European Wildlife Photographer' organizat de asociatia germana a fotografilor de natura ‘GDT’ la Lunen-Dortmund, Germania, unde am primit o mentiune la categoria 'Pasari'. Pana in prezent, acest premiu si participarea la festivalul din cadrul expozitiei au fost cele mai importante reusite.
Nikon: Care dintre expeditiile intreprinse te-au marcat cel mai mult si care este destinatia in care ti-ai dori cel mai mult sa fotografiezi?
Zoltan Nagy: Nu le-as numi expeditii, ci mai degraba excursii si proiecte fotografice, dar am avut parte de multe experiente care m-au marcat. O asemenea experienta a fost insula Bass Rock din Scotia. Aceasta gazduieste una dintre cele mai mari colonii de corbi de mare (Morus Bassanus) din lume, fiind si cele mai mari pasari de mare ale Europei. Insula era invaluita intr-o ceata deasa, iar cand ne-am apropiat cu barca, brusc am observat peretii stancosi aproape verticali, plini cu zeci de mii de pasari. Dupa aceasta experienta, am avut sansa sa vizitez insula si a doua oara, dar n-am sa pot uita niciodata primul contact.
In viitorul apropiat, proiectele mele vizeaza patrimoniul natural al Romaniei, fiind unul dintre cele mai importante din natura salbatica a Europei, si pe viitor mi-ar placea sa cutreier mai multe zone muntoase din lume. Natura vasta a Romaniei este deseori amintita ca o 'bogatie' dar este mult prea putin cunoscuta, si cred ca ceea ce nu este constientizat si apreciat nu poate fi protejat pentru viitor.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Introducere in fotografie - curs pentru liceeni la Centrul de Educatie Vizuala Nikon
citeste tot
citeste tot