28 martie 2013

Interviuri NPS: Mircea Bezergheanu despre fotografia wildlife

Mircea Bezergheanu este unul dintre fotografii romani care s-au remarcat atat in tara, cat si in strainatate. Desi a lucrat cu mai multe stiluri fotografice, in ultimii ani s-a ocupat mai ales de fotografia wildlife si de portretistica in lumina naturala, fiind si organizator de workshop-uri foto cu aceasta tema. Am stat de vorba cu Mircea Bezergheanu, membru NPS (Nikon Professional Services), despre ce inseamna pentru el fotografia wildlife.
 

NPS:  Pentru cei care iubesc fotografia de natura si apreciaza latura salbatica, fotografiile tale au farmec extraordinar. Dar multi sustin ca fotografia de natura si cea de wildlife sunt doua tipuri distincte. Ce parere ai?

Mircea Bezergheanu:  Poti realiza fotografie de natura, fara sa faci wildlife. Fotografiezi un apus din balconul hotelului, de la o terasa plina cu oameni, fotografiezi un lac de pe un baraj, printre zeci de masini care trec, si va mai pot da nenumarate exemple. Pentru wildlife trebuie sa te transformi in salbaticiune, te strecori, te ascunzi, pandesti. Uneori pe ploaie, pe frig sau in calduri insuportabile. Se trezeste in tine spiritul ancestral al Vanatorului.

NPS: Cum surprinzi cel mai bine un animal in mediu sau?

Mircea Bezergheanu: Asa cum am mai spus - devii una cu animalul, studiezi comportamentul ca sa stii ce va face in secunda urmatoare. E un proces lung, dar plin de satisfactii. E ceva sa poti privi viata, acolo unde majoritatea nici nu o vede.

NPS: Care sunt cerintele si aparatura foto pe care trebuie sa le aiba un pasionat pentru a aspira la acest gen de arta fotografica?

Mircea Bezergheanu: Fotografia de wildlife presupune eforturi financiare extrem de mari. De multe ori trebuie sa calatoresti mii de kilometri, trebuie sa platesti ghid, taxe de fotografiat - iar tara noastra este un exemplu de aberatie in aceasta privinta - hrana pentru cateva zile, barci, achipament de scufundare si carcase subacvatice, in cazul fotografiei subacvatice, dar in primul rand echipament foto de prima clasa, care sa nu te lase cu ochii in soare dupa ce tocmai ai facut 4000 km, sau stai de 3 zile la o panda in Piatra Craiului.

Nu zic ca nu se pot face fotografii wildlife excelente cu aparate medii, dar inseamna sa te bazezi doar pe noroc. Performanta apare atunci cand investesti in ea. Nu ai sa faci BIF (Birds in flight) fara teleobiective extrem de rapide, nu ai sa faci fotografie subacvatica de wildlife, fara carcasa competenta. Eu folosesc acum un Nikon D4, un Nikon D800 si un Nikon D7100. Obiectivele folosite de mine sunt NIKKOR AF Fisheye 16mm f/2.8G, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S 28mm f/1.8G, NIKKOR AF-S 35mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 85mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR, NIKKOR AF-S 300mm f/2.8G ED VR, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR si un 800/5.6. La acestea adaug teleconvertoarele 1,4x, 1,7x si 2,0x III.

Echipamentul trebuie completat cu rucsaci de cea mai buna calitate, unii pentru zonele umede - am un model care poate sa cada in apa, incarcat cu aparatura foto, si care pluteste, deoarece este perfect ermetizat. Un alt model folosesc pentru a transporta echipamentul pe munte si altul prin arsita Dobrogei. Sa nu uit de trepied, am doua modele - unul extrem de robust si greu, cu un cap Gimbal pentru urmarirea pasarilor in zbor, si unul extrem de usor si compact, dar care sustine totusi 12 Kg. Numai trepiedul mare costa cat un DSLR mediu.

NPS: Care este greseala pe care o fac colegii tai cel mai frecvent?

Mircea Bezergheanu: Considera ca scula face totul. Majoritatea viseaza la teleobiectivul de 600mm, fara sa stie ce limitari presupune folosirea lui.
 
NPS: In cariera ta ai facut mai multe close-up-uri de animale (periculoase). Utilizarea de obiective tele sau pasiunea te-au adus mai aproape de animale?

Mircea Bezergheanu:  Am invatat si eu, la fel ca altii, ca pentru o fotografie buna trebuie sa te apropii. Asa am ajuns la nici 10 cm de o vipera cu corn dobrogeana, si tot asa am ajuns sa ma lupt la sol cu Sarpele Rau. Gasiti pe blog-ul meu povestile acestea.

NPS: Cat de importanta este editarea pentru acest tip de fotografie ?

Mircea Bezergheanu: Deoarece in fotografia wildlife nu ai control asupra locului, asupra luminii, si nici incadrarile nu poti sa le faci perfect,  ajungi inevitabil in fata calculatorului, cu care trebuie sa rezolvi problemele.

NPS: Utilizezi Nikon Capture NX2?

Mircea Bezergheanu: Da, e unealta mea de baza.

NPS: Ce-ti place, in special, la Capture NX2?

Mircea Bezergheanu: Capacitatea de a extrage din fisierele NEF absolut toata informatia, pastrand nealterate setarile aparatului foto. Am constatat ca nici un alt program de conversie nu e capabil sa pastreze nealterati parametrii care fac din aparatele Nikon unelte de mare performanta.

NPS: Care gen fotografic nu simti nevoia sa incerci?

Mircea Bezergheanu: Fotojurnalism.

NPS: Stiu ca realizezi si fotoreportaje cu Muntii Macinului. Pentru ca un fotoreportaj geografic sa fie bun ce sfat ai da incepatorilor?

Mircea Bezergheanu: Sa iasa din oras. Sa fotografieze. Mai devreme sau mai tarziu, vor intelege ce li se intampla.

NPS:  Ce aparate si  obiective Nikon sunt pentru tine indispensabile pentru a fotografia wildlife?

Mircea Bezergheanu: NIKKOR AF-S 105mm f/2.8G ED VR+ inele macro, NIKKOR AF-S 300mm f/2.8G ED VR + teleconvertoare sau NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR. Cea mai flexibila solutie este NIKKOR AF-S 300mm f/2.8G ED VR si teleconvertoare. Acum sunt interesat sa testez si noul NIKKOR AF-S 80-400mm  f/4.5-5.6G ED VR, pe care il vad interesant, atasat de Nikon D7100. Imi este greu sa aleg intre Nikon D4, Nikon D800 si Nikon D7100. Fiecare are plusuri si minusuri.  

NPS: Care sunt cele mai importante setari ale aparatelor si obiectivelor pentru fotografia de wildlife? Ne poti da un secret?

Mircea Bezergheanu: Cea mai importanta setare este citirea manualului, pana intelegi care sunt limitele aparatului, si de unde intervine fotograful. Adevarul nu se daruieste, se descopera. Ceea ce pentru mine e valabil poate fi inacceptabil pentru altcineva. Nu exista formule magice care sa garanteze succesul. Am scris pe blog toate setarile, dar multi le ignora, asa ca nu mai dau sfaturi inutile.

NPS: Oameni sau animale? Care este subiectul favorit?

Mircea Bezergheanu: Nu animalele salbatice m-au facut sa dorm pe strada la un moment dat in viata mea. Nu animalele distrug Dobrogea, bucata cu bucata. Subiectele preferate sunt pasarile, pentru ca simbolizeaza libertatea si renasterea.

NPS:  Povesteste-ne despre o situatie sau situatii care necesita mai mult efort si concentrare.

Mircea Bezergheanu: Fotografia subacvatica, unde trebuie sa ai sub control multi factori, unul dintre ei  te tine in viata, sau te ucide. Nu e de joaca. Apoi ar fi o tura de 4-5 zile, vara, prin Dobrogea, dar nu una turistica, clasica, ci una in conditiile in care te integrezi ca sa-i simti pulsul. Pulsul pe care nu-l vei simti niciodata la Mamaia, sau la o pensiune in Delta. E vorba de pulsul care-l vei simti atunci cand vei mangaia seara unduirile unui camp de colilie. Cand vei percepe mirosul de aer sarat, amestecat cu cimbrisor si menta salbatica, iar pe buzele arse de sete vei simti praful dealurilor.

NPS: Unde este locul unde ai lucrat, dar in care te-ai intoarce mereu? Unde ti-ai dori sa fotografiezi si nu ai mai fost?

Mircea Bezergheanu: M-as intoarce la Marea Rosie, la scufundari, apoi in Spania, unde am respirat Arta pe fiecare straduta, din cel mai mic sat. Imi doresc sa ajung in Costa Rica - si voi ajunge! Acolo, cu siguranta, nu voi mai lua degetul de pe declansator, din clipa in care aterizez, pana in clipa in care voi decola spre casa.

NPS:  Care este urmatoarea destinatie?

Mircea Bezergheanu:  Asa cum v-am spus - Costa Rica! Dupa ce adorm, in fiecare seara, ma trezesc acolo.

 

Pentru mai multe fotografii si sfaturi, puteti accesa blog-ul lui Mircea Bezergheanu.

fotografie, mircea bezergheanu, interviu, workshop, wildlife, nikon, nikon professional services, nps, pareri



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 6 comentarii
Mihai Andrei
Mihai Andrei a scris pe 29-03-2013 la 13:18
Frumos articol si fotografiile sunt pe masura. Intradevar fotografia wild e plina de aventura, trairii intense, emotii etc. sentimente care nu pot fi descrise in cuvinte. Ii sugerez domnului Mircea Bezergheanu sa mearga la o tura fotografica prin Cheile Nerei - Beusnita, un loc pe care il consider ca fiind printre cele mai frumoase si salbatice dinFrumos articol si fotografiile sunt pe masura. Intradevar fotografia wild e plina de aventura, trairii intense, emotii etc. sentimente care nu pot fi descrise in cuvinte. Ii sugerez domnului Mircea Bezergheanu sa mearga la o tura fotografica prin Cheile Nerei - Beusnita, un loc pe care il consider ca fiind printre cele mai frumoase si salbatice din Romania. Mi-ar place sa vad acest paradis salbatic prin viziunea si lentila lui Mircea Bezergheanu :) ..afiseaza tot comentariul
2
0
Cristina
Cristina a scris pe 29-03-2013 la 13:10
Buna ziua ! O prietena mi-a spus sa ma uit pa pagina dvs de FB daca vreau sa vad ceva cu adevarat... frumos ! Eu sunt o simpla fotografa amatoare care nu stie sa faca o poza cu altceva decat cu point
2
0
Cristina
Cristina a scris pe 29-03-2013 la 11:25
Buna ziua ! O prietena mi-a spus sa ma uit pa pagina dvs de FB daca vreau sa vad ceva cu adevarat... frumos ! Eu sunt o simpla fotografa amatoare care nu stie sa faca o poza cu altceva decat cu point
0
0
Gabriel Jinga
Gabriel Jinga a scris pe 29-03-2013 la 00:10
Foarte frumos si foarte adevarat tot ce ai scris! In acelasi timp, nimic nu se compara cu bucuriile pe care le traiesti in mijlocul naturii, fie ele in inima Dobrogei, scufundat in apele tropicale limpezi, sau cand te prinde furtuna dumnezeu stie pe unde!
Felicitari pentru toata munca ta, pentru imaginile frumoase si pentru cunostintele pe care le Foarte frumos si foarte adevarat tot ce ai scris! In acelasi timp, nimic nu se compara cu bucuriile pe care le traiesti in mijlocul naturii, fie ele in inima Dobrogei, scufundat in apele tropicale limpezi, sau cand te prinde furtuna dumnezeu stie pe unde!
Felicitari pentru toata munca ta, pentru imaginile frumoase si pentru cunostintele pe care le imparti cu noi!
..afiseaza tot comentariul
7
0
Dorin Balanescu
Dorin Balanescu a scris pe 28-03-2013 la 21:13
Mircea, sunt mandru ca te cunosc! Fotografiile tale sunt perfecte si meriti sa simti din plin magia Dobrogei! Spor si lumina suficienta!
4
0
Ariel
Ariel a scris pe 28-03-2013 la 19:10
Articolul e plin de inspiratie; Imi plac fotografiile selectate, mai ales cea cu popandaul. Din EXIF apare ca e realizata la 975mm (in format de 35mm) cu un D300S (care are senzor cu crop 1.5). Daca nu am gresit la calcule, ajung la o 650 mm. Cu ce obiectiv a fost realizata ?
4
0
Mircea Bezergheanu
Mircea Bezergheanu a scris pe 28-03-2013 la 20:53
Fotografia cu Popandaul a fost realizata cu Nikon 400/2,8G TC1,4x. Multumesc.
1
0

Articole similare |
Articole recente
Locul desfasurarii evenimentului : Sat Simon, Pensiunea Mama Cozonacilor Tema propusa - fotografie de peisaj  Data desfasurarii 16-19 IANUARIE 2020 Locuri disponibile - 30  PRET 590  RON         Pentru achitarea...
citeste tot
Pasarile sunt un subiect fascinant. Sunt extrem de diversificate, sunt dinamice si ofera adevarate spectacole naturale acolo unde se strang in numar mare. Pasarile acvatice sunt printre preferatele mele si de fiecare data cand le fotografiez continua...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Marian Sterea va lanseaza o invitatie la un workshop de fotografie de nunta ce va avea loc in Bucuresti, in perioada 19 - 21 septembrie 2017. Indiferent daca sunteti fotograf profesionist de nunta sau doar la inceput de drum, acest...
citeste tot
Fotograful Ovidiu Lesan va organiza la Constanta in perioada 14-16 iunie 2017 un workshop dedicat fotografiei de nunta. Workshop-ul se va desfasura pe parcursul a 3 zile intensive, din care una va fi dedicata in intregime shooting-ului. In cele 3...
citeste tot
A fost odata ca-n povesti, a fost ca niciodata... Doar asa ar putea fi descrisa intalnirea fotografilor de duminica trecuta cu Ambasadorul Nikon Aurel Rapa si celebrul cascador Vali Vasilescu! Mai mici sau mai mari, aproape 100 de participanti...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu organizeaza in luna decembrie un worhshop si un seminar foto:    1. Seminar foto, 5-6 Decembrie - Brasov 2. Workshop fotografie de studio, 12-13 Decembrie - Bucuresti   1. Seminar...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Daca doriti sa vedeti cel mai mare spectacol al naturii de pe planeta, trei cuvinte sunt suficiente: Marea Migratie din Serengeti. Lumea este plina de fenomene ale naturii extraordinare, insa niciunul nu se compara in marime si in importanta cu...
citeste tot
PWS (Photo Wedding Stories) si Nikon va invita pe 11 si 12 mai la workshop-ul de fotografie de nunta sustinut de catre Jerry Ghionis, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de nunta din lume.   Pe parcursul evenimentului, participantii vor avea...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu va invita in perioada 24-26 octombrie la workshop-ul foto de la Sf. Ana pentru a afla cum sa obtineti fotografii bune de peisaj si portret in conditii nefavorabile de lumina. In plus, veti avea ocazia sa testati Nikon...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.