16 mai 2013

Review Nikon COOLPIX A: Compactul cu inima unui DSLR

 
 
 
Functii


Meniul de utilizare - Interfata grafica incorporata in COOLPIX A va fi imediat recunoscuta si apreciata de orice utilizator de DSLR. Oricine a folosit un DSLR Nikon se va bucura sa regaseasca acelasi meniu de utilizare si comenzi la COOLPIX A.



Asa cum ne-a obisnuit Nikon la aparatele sale DSLR, prin apasarea butonului "i" se afiseaza pe ecran un meniu de schimbare a celor mai folosite functii si informatiile despre setarile utilizate, cum ar fi timpul de expunere, diafragma, nivelul de energie din acumulator, numarul de cadre disponibile etc. Navigarea prin acestea se face cu ajutorul rotitei de pe partea posterioara a aparatului, iar schimbarea valorilor prin folosirea butonului OK.


 


Iar meniul de utilizare este cel mai modern si simplu de utilizat, cel prezent in gama actuala de aparate Nikon DSLR.


 
Modurile de fotografiere - COOLPIX A este dotat cu modul complet manual de fotografiere, precum si cu cele semi-automate, cum ar fi prioritate de diafragma, de timp de expunere sau programat auto. Exista si un mod Auto, Scena, precum si doua pozitii U1 si U2 personalizabile. Dovada ca acest aparat se indeparteaza oarecum de celelalte clase de aparate din gama COOLPIX e faptul ca ii lipseste modul Easy Auto cu detectarea si selectia automata a scenei.


La acest aparat intalnim optiunea Auto ISO, introdusa recent in gama noua Nikon DSLR. Atunci cand e selectata, Auto ISO va anula setarea manuala a ISO, daca sistemul considera ca nu se poate realiza o expunere corecta. Se poate specifica sensibilitatea maxima si timpul de declansare. Aceasta este o optiune extraordinara deoarece ofera atat control complet, dar si siguranta obtinerii intotdeauna a unor fotografii corect expuse.


O alta optiune foarte practica comuna la DSLR si care a fost introdusa si la COOLPIX A este intervalometrul. Chiar si functionarea sa e identica cu cea a DSLR-urilor - se poate selecta numarul declansarilor, intervalul dintre ele si de asemenea se poate intarzia momentul inceperii fotografierii.


Mai jos puteti vedea un scurt timelapse realizat cu intervalometrul din COOLPIX A; acesta a fost recompus din 62 de cadre, la un interval de 15 secunde.

 


Ne-a placut mult si auto bracketing-ul inclus, pentru expunere, balansul de alb si pentru Active D-Lightning. Acesta e limitat la 3 cadre cu trepte de la 0.3V pana la 2EV. Insa functionarea sa e impecabila si dupa numeroase teste putem spune ca am obtinut rezultatele dorite de fiecare data.


Mai jos aveti doua exemple de utilizare a auto bracketing-ului:




 


Ulterior, in Adobe Photoshop sau alt software asemanator putem combina cele trei imagini obtinute astfel si avem posibilitatea sa cream o imagine HDR foarte reusita, cu un echilibru foarte bun intre intensitatea culorilor, tonalitatile reproduse in zonele cu iluminare diferita ale cadrului, precum si nivelul zgomotului de imagine sau pixelarea aferenta aparruta inevitabil in crearea imaginilor HDR:



Active D-Lightning - Mai jos puteti vedea o demonstratie a performantelor functiei Active D-Lightning si a dinamicii gamei de tonalitati - in primul rand puteti vedea o serie de 5 imagini cu cele 5 nivele ale ADL disponibile in COOLPIX A:

 


ADL off


Urmatoarele imagini demonstreaza cat de mult se poate recupera din fisierul RAW multumita ADL, rezolutiei si performantei sistemului EXPEED 2.


Low

 

Normal

 

High

 

Extra-High


Imaginea originala, cu AD-L dezactivata:



Imaginea cu AD-L pe nivelul High, iar apoi s-au efectuat cateva ajustari minime in View NX 2 – luminozitate -14, highlight protection 80, D-Lightning HS 60.




Modul Scena - Aparatul mai este dotat cu 19 moduri Scena, ce pot fi selectate dupa ce rotita de schimbare a modurilor de fotografiere este adusa in pozitia corespunzatoare. Acestea sunt: Portret, Peisaj, Copii, Sport, Apropiere sau Portret de noapte. Acestea dau de obicei rezultate foarte bune pentru cei carora le lipseste experienta in a folosi reglajele manuale sau semi-automate.


Monocrom – COOLPIX A reproduce foarte frumos tonalitatile de gri si gradientele complexe dintr-o astfel de imagine:

 

 


Macro – pentru functia Macro exista o pozitie dedicata pe selectorul modurilor de focalizare, situat jos pe partea laterala stanga, respectiv la mijloc, intre focalizarea automata si cea manuala. Am testat intensiv aceasta functie, insa ea nu este neaparat un macro adevarat, rata de reproducere fiind mai mica decat cea macro specifica 1:1; vorbim mai degraba despre close-up. Totusi este foarte utila, pentru ca ne ajuta sa focalizam mai rapid si mai usor la distante mici (peste 10cm), iar fundalul este mai neclar, ajutandu-ne sa evidentiem mai mult subiectul. Aceasta functie e intensificata si redata in mod pozitiv si datorita lipsei filtrului low-pass si, ca o consecinta directa, datorita cresterii acuratetii detaliilor. Aveti mai jos cateva exemple de close-up-uri realizate cu modul macro.

 






Calitatea imaginii


COOLPIX A ofera posibilitatea realizarii unor imagini foarte bune, cu multe detalii si culori superbe, folosind direct setarile si reglajele aparatului, fie ca fotografiem in format JPEG sau RAW:


 

 

 

 


Sensibilitate la lumina ISO ridicata (100-6.400) (se poate extinde manual pana la 25.600 cu ajutorul setarii Hi 2): permite timpi de expunere mai scurti pentru imagini detaliate cu zgomot minim.


 

 


La valoarea ISO cea mai mica, COOLPIX A ofera o calitate impresionanta a imaginilor in format JPEG, iar reproducerea detaliilor este foarte ridicata. Zgomotul de imagine este imperceptibil intre valorile ISO 100-400 si abia incepe sa fie vizibil la ISO 800. Incepand cu ISO 1600 acesta isi face aparitia, insa reproducerea detaliilor este in continuare foarte buna. Functia de reducere a zgomotului de imagine la valori ISO ridicate isi face treaba foarte bine si ne ajuta sa obtinem imagini foarte bune, in conditii de luminozitate scazuta, atunci cand fotografiem din mana la ISO peste 1000. La ISO 3200 incep sa dispara detaliile foarte fine, insa efectul general nu ne afecteaza foarte mult perceptia. Peste ISO 6400 zgomotul de imagine devine foarte vizibil, iar prin functia de reducere a acestuia incep sa se piarda din detalii. Valori peste ISO 12.800, pana spre 25.600 ar trebui considerate solutii de urgenta, insa chiar daca rezolutia imaginii scade si zgomotul are efect asupra culorilor, imaginile inca sunt destul de bune pentru a fi folosite in printuri de mici dimensiuni sau pentru distribuirea in retele sociale.




Click pe imaginea de mai sus pentru a vedea toate valorile ISO


Obiectiv fix NIKKOR cu unghi larg, de 18,5 mm si cu f/2.8 (echivalent cu 28 mm): obiectivul lui COOLPIX A este unul special, iar prin constructia tandemului senzor-obiectiv ne dam seama de importanta pe care Nikon a acordat-o acestui aparat. In primul rand, e bine sa stim ca obiectivul contine 7 elemente aranjate in 5 grupuri, iar unul dintre elemente este asferic. Obiectivul este pozitionat foarte aproape de senzor, ceea ce ar fi putut cauza mari probleme. Insa Nikon le-a depasit prin aplicarea unui filtru antireflex direct pe senzor; apoi, microlentilele senzorului au fost create special pentru a face fata unghiurilor ascutite din care lumina ajunge pe el, printr-un obiectiv atat de superangular. Totusi se poate observa o oarecare vignetare spre colturi, mai ales la valori ale diafragmei mai mari de f/8. 


Diafragma este alcatuita din 7 lamele, iar impreuna cu unitatea obturatorului creaza un ansamblu ce asigura o declansare silentioasa. Cele 7 lamele asigura un bokeh placut si permite obtinerea unor imagini in care sursele luminoase, fie ca e vorba de soare sau de surse de lumina artificiale, prezinta o superba coroana de raze luminoase foarte bine individualizate si estetice, asa cum puteti vedea in exemplele de mai jos:



f/2.8


f/8


f/14


f/22


Unul din marile atu-uri ale lui COOLPIX A este si modul in care reproduce culorile, naturale, stralucitoare si cu un bun contrast, chiar cu setarile implicite ale aparatului, in modul Standard Picture Control. Iar balansul de alb automat se comporta foarte bine in majoritatea situatiilor de iluminare. Si sistemul de masurare matriceal se descurca excelent cu diverse surse de lumina si situatii de contrast ridicat; are o oarecare tendinta de a subexpune imaginile, insa aceasta este foarte intalnita la multe alte sisteme de masurare, si nu poate sa fie decat util, deoarece inseamna ca vom avea toate detaliile in zonele supraeexpuse. Oricum functia de Active D-Lightning, fotografierea in format RAW NEF si post-procesarea in Capture NX 2 fac minuni si ne pot salva din majoritatea situatiilor complicate, acolo unde avem de-a face cu cadre complexe, iluminate diferit.




 

 


dslr, review, dx, nikon coolpix a

 
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 2 comentarii
G. Florin
G. Florin a scris pe 14-04-2015 la 19:40
Sunt debusolat de politica Nikon! Adica pe un compact pun un senzor dx de 16,2 mp si un procesor expeed 2 iar pe un mirrorless Nikon 1 j1, v1 pun un senzor cx de 10,2 mp si cu un procesor expeed 3a, deci mult mai puternic. Deci la mirrorless senzor mic in rezolutie mica dar procesor puternic iar la compact senzor mare , rezolutie mare si procesorSunt debusolat de politica Nikon! Adica pe un compact pun un senzor dx de 16,2 mp si un procesor expeed 2 iar pe un mirrorless Nikon 1 j1, v1 pun un senzor cx de 10,2 mp si cu un procesor expeed 3a, deci mult mai puternic. Deci la mirrorless senzor mic in rezolutie mica dar procesor puternic iar la compact senzor mare , rezolutie mare si procesor mai putin potent. Nu ar fi trebuit sa fie invers? ..afiseaza tot comentariul
0
0
Guta-Ciucur Vasile
Guta-Ciucur Vasile a scris pe 19-04-2015 la 20:39
Oricum ai lua-o, este o limitare ilogica pentru ambele categorii, unde obiectivul detasabil ar fi putut fi singura diferenta intre ele. Cred ca se straduiesc prea tare sa-si protejeze seriile DSLR - in propria lor dauna. Din acate se pare ca nimeni de la ei nu realizeaza pericolul.
0
0
Lazarescu R. Catalin
Lazarescu R. Catalin a scris pe 17-05-2013 la 01:53
In primul rand s-a gandit cineva sa faca un review la Coolpix A. Eu inca nu am avut curaj sa imi zic parerea finala despre el, fiind inca in faza de teste, mai astept. Ce e drept nici pe internet nu abunda in asa multe review-uri. Review-ul nu puncteaza deloc punctele negative si nu vreau sa cred ca e doar postat in favoarea Nikon.

Din experienta In primul rand s-a gandit cineva sa faca un review la Coolpix A. Eu inca nu am avut curaj sa imi zic parerea finala despre el, fiind inca in faza de teste, mai astept. Ce e drept nici pe internet nu abunda in asa multe review-uri. Review-ul nu puncteaza deloc punctele negative si nu vreau sa cred ca e doar postat in favoarea Nikon.

Din experienta personala aduc doar in discutie partea cu CE NU IMI PLACE (ma refer doar la crtici personale, desi le-am mai intalnit si pe net):

1. Lipsa CLS-ului. Aici tin sa cred, ca daca ar fi exisistat CLS-ul bateria s-ar fi dus si mai repede, probabil de asta nici nu l-au mai introdus. Nu e de mirare sa il vedem intr-un update de firmware in viitor ptr ca multi s-au plans de el. Cand platesti un asa pret ptr el comparabil de ex cu un Nikon D7100 te astepti sa il aibe in dotari ca standard.

2. Pe internet apare si functia de Virtual Horizon, functie pe care eu din pacate nu am gasit-o inca desi am citit tot manualul. Probabil o fi pe modelul Coolpix A1 sau chiar nu am observat.

3. Accesoriile gen - parasolar si adaptor ptr filtre - la noi sunt scumpe comparativ cu Olanda sau Germania ( e posibil diferenta sa apara din cauza TVA-ului dar la noi e mai scump cu aproape 20 E ). Inca un lucru de notat nu se gasesc stock. Am facut comanda separata la SKIN si prin amabilitatea d-ului R. Niculescu acestea mi-au fost aduse in 2 saptamani (fata de 3-4 cat a spus ca dureaza initial). Filtrele le consider necesare mai ales cel de UV cu rol protector sau un ND ptr diferite efecte. Un CPL nu as pune pe el deoarece obiectivul si asa produce
vignetare fara filtru, dar care poate fi reparata in post-procesare.

4. Pretul ocularului la noi depaseste limitele bunului simt. In SUA si Germania deja a scazut ca pret destul de mult. Este un accesoriu ptr momentul de fata inutil din pct meu de vedere.

5. Ca blitzuri nu apare unitatea SU-800. Nu am fost deloc placut surprins sa constat ca nu functioneaza si da eroare de tip Err3 cand e conectat, cu aceasta ocazie nu pot sa comand un blitz de la distanta. Sa tii un SB 700 pe el e greu si incomod, iar SB 400 e slab in anumite situatii (totusi renteaza mai bine din anumite pct de vedere)

6. De asemenea nici un cablu de tip Nissin SC-01 nu merge ptr comanda unui blitz extern, cei de pe site-ul Nikon USA specificand la compatibilitate doar SC-28 de la Nikon, care evident la noi in magazine sau la SKIN nu se gaseste.

7. Autofocusul este lent de clasa medie iar focalizarea in low-light se face dificil. (Nu se compara cu Fuji X-E1 sau Pro)

8. Gripul prezent pe el este ca un fel de desene animate ptr adulti. Inexistenta lui ar fi facut handlingul si mai dificil si astfel aparatul putea fi scapat dintr-un moment de neatentie oricand. Ptr o solutie viabila am ales un strap de la Black Rapid foarte util.

9. Bateria tine putin. La iarna sau in conditii de temperatura scazuta va tine si mai putin.

10. A fost de obs un lucru anul acesta. S-au lansat modele de compacte mici cu senzori f buni incepand cu acel Sony RX1 sau Leica X2, mai noul Ricoh GR (ca o alternativa mai ieftina la Coolpix A dar unde mi-a placut calitatea fotografiilor in corner si pe extreme fata de A) si actualul Coolpix A. Tehnologic Nikon a demonstrat ca se poate ingloba un senzor DX intr-o compacta de genul asta, dar nu a DORIT sa "aseze" in Coolpix A senzorul de pe D7100, renuntand totusi la acel filtru low pass (lucru foarte util). Cu un senzor deja imbatranit in acest prim model de compact gadget nu poti iesi in piata cu el cu un pret atat de mare. Cu accesoriile de rigoare se ridica la un pret apropiat de un DSLR foarte bun si nu merita indiferent de pro-ul adus de calitatea imaginii. Personal nu as fi dat pretul de piata cat costa de nou la ora actuala nici in viitorul apropiat, dar o conjunctura fericita m-a determinat sa il achizitionez la un pret f bun care il claseaza ca un best buy ptr mine ptr anul 2013. Intr-adevar nu lipseste din trusa foto care o utilizez.

11. La partea de focus manual nu exisista un mod de confirmare a focusului, doar posibilitatea de a lucra in zoom ceea ce nu ma incalzeste deloc, desi e singura optiune valabila la acest moment (un update ulterior de firmware poate introduce cu usurinta o confirmare a focusului in modul Manual).

12. Lipsa modului panorama si HDR din aparat (chiar daca ar fi facut HDR din 2 cadre doar - aici am obs si la D800/D800E ca fac HDR doar din 2 cadre desi ma asteptam sa fie minim 3).

Ptr ca am inceput cu ceea ce nu imi place si am strigat destul de tare am sa pct si cateva calitati:

1. Finisajul constructie. Este gandit bine cu exceptia partii de grip, ma refer la materialele folosite.

2. Blitul mic extern este destul de solid si nu arata ca la alte compacte unde ai impresia ca, daca tragi de el se rupe si pare atat de fragil.

3. Calitatea imaginii si avantajul RAW 14 bit este un pct forte (Intotdeauna trageti RAW pentru postprocesare ! )

4. Inelul de focusare manuala imi place e smooth si aduce putin din senzatia focusului manual de pe un obiectiv gen Carl Zeiss.

5. Close-up realizat de la distanta de 10 cm este un plus (nu este macro cum spun cei de la Nikon ci un close up). Macro-uri faci cand ai posibilitatea sa focalizezi de la 1 cm sau un super macro cum se spune, aici e vb doar de close-upuri. Daca se lucreaza in crop oricum te poti apropia de zona macro datorita calitatii imaginii finale dar doar la anumite subiecte mai mari.

5. Cu parasolar si adaptorul de filtre pare un aparat foto apropiat de clasa compact PRO, in rest tb sa aveti grija cu expunerea lentilei si sa o feriti de praf, scame sau alte prostii care se pot lipi de ea. Curatarea se face greu si nu e recomandata oricui. Un filtru UV bun sau protector merita cu prisosinta.

Daca ar fi sa il recomand unui prieten? Raspuns: DA, daca suporta minusurile respective si il atrag plusurile.
Ca o concluzie, utila de altfel si care poate ajunge si la privirile unor personaje in masura, este faptul ca se pot inlatura o parte din minusuri printr-un update de firmware. Eu sa ma apuc sa scriu catre Nikon Global nu are nici un rost nu ma ia nimeni in seama, dar cei in masura o pot face.

Asa ca vreau in viitorul cel mai apropiat sa vad "Nikon team work" ptr a-l propulsa acolo unde ii este locul. Fiind primul compact de top al lor sunt mai ingaduitor in a acorda o nota finala de 8.5/10. Cu siguranta modelele ulterioare vor repara bugurile prezente acum.

PS: scuzati greselile gramaticale daca exisista, este destul de tz cand scriu si nu am chef sa corectez :)
..afiseaza tot comentariul
1
0
Lazarescu R. Catalin
Lazarescu R. Catalin a scris pe 17-05-2013 la 01:55
Revin tot eu, dupa ce am trimis acest comment si am vazut modul de afisare fata de cum l-am scris, cu spatii, cu enter-uri de rigoare, mi-am pus mainile in cap. La citire va fi foarte greoi si eu m-as plictisi. Rog pe cei care au facut acest site sa updateze modul de raspunsuri si sa fie facut ca la carte, capabil sa ia un enter sau aliniat!!!
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 17-05-2013 la 10:22
Am rezolvat. Multumim pentru feedback.
1
0

Articole similare |
Articole recente
Oameni buni! Va spun de la inceput ca m-am caznit sa caut un titlu pompos care sa va deschida irisul si sa va zgaraie placut timpanul incitandu-va si facandu-va curiosi. Nu am reusit sa o fac, iar “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” este...
citeste tot
Bucuresti, 10 noiembrie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta: Nikon isi extinde gama de aparate foto compatibile cu SnapBridge, de aceasta data cu Nikon D5600, un aparat foto DSLR in format DX destinat celor care doresc sa...
citeste tot
Nikon a anuntat actualizarea firmware-ului "C" al aparatului foto DSLR DX, Nikon D500 la versiunea 1.11.      Modificarile din versiunea firmware „C” 1.11 fata de versiunea 1.10 • A fost rezolvata o...
citeste tot
In acest articol, cu intarziere din pacate, va voi povesti simplu despre scurta mea relatie cu Nikon D5300, care s-a dovedit a fi o minunatie de aparat de fotografiat!   In vara care s-a incheiat, am efectuat o tabara in zona Mehedinti –...
citeste tot
Lansarea lui Nikon D5 a surprins pe toata lumea, aparatul fiind prezentat cu niste caracteristici la care nici cei mai entuziasti fani nu se asteptau, nascand imediat intrebarea - oare chiar va fi asa cum spun producatorii pe hartie?    ...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul...
citeste tot
Bucuresti,  15 ianuarie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta noul varf de gama in format DSLR DX, Nikon D500, aparatul foto cu senzor CMOS de 20.9MP care imbina functionalitatea si performatele superioare intr-un un corp...
citeste tot
Bucuresti, 2 martie 2015 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta astazi lansarea noului model DSLR in format DX Nikon D7200 si a microfonului fara fir ME – W1. De asemenea, Nikon a anuntat ca noua aplicatie de navigare si editare...
citeste tot
1.Introducere Pe numele sau intreg AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G este unul din ultimele obiective lansate de Nikon (un alt exemplu notabil fiind 10-24mm f/3.5-4.5 lansat in aproximativ aceeasi perioada), este primul obiectiv de tip "prime"...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.