16 aprilie 2009

Review Nikon COOLPIX P90

Incepand din aceasta luna a fost demarat pe forumul nikonisti.ro o campanie de testare a produselor Nikon de catre comunitatea nikonistilor. Recenzia de mai jos pentru Nikon COOLPIX P90, realizata de Adrian Baicea, este prima din aceasta serie. Puteti sa discutati despre recenzie sau sa intrebati autorul despre aparatul foto Nikon COOLPIX P90 pe forum, la adresa //www.nikonisti.ro/forum/viewtopic.php?f=67&t=638

Producatorii de aparate foto au luat o scurta pauza in cursa lor spre mai multi MP rezultatul fiind o orientare catre alte caracteristici valoroase ale unui aparat de fotografiat, mai exact zoom-ul optic. Cand discutam de gama de aparate superzoom ce exista la acest moment pe piata, nu putem sa nu ne oprim asupra modelului P90 de la Nikon, lansat in luna februarie a acestui an, ce prin amabilitatea celor de la Nikon Romania am avut ocazia sa il testez. inainte de a incepe review-ul propriu-zis trebuie sa adaug ca eram foarte curios sa vad ce poate P90, cu atat mai mult cu cat inainte de a deveni posesor de D-SLR am avut ocazia si placerea sa folosesc un aparat foto cu zoom optic destul de mare pentru acea perioada (12x).

O data scos din cutie, am avut sentimentul ca tin in mana un D-SLR cu dimensiuni si greutate redusa. De altfel, constructia aparatului aduce intr-o oarecare masura cu modelele D-SLR. Calitatea materialelor folosite, grija cu care acesta a fost asamblat este aceiasi ca si in cazul multor alte aparate Nikon cu care am intrat in contact, deci fara indoiala aspectul exterior nu a fost decat o confirmare a calitatii.

1. Key Features

Dandu-se faptul ca discutam despre un aparat foto superzoom, este normal ca principiala caracteristica ce va impresiona este zoom-ul optic. Daca modelul lansat anul trecut - Nikon P80 - era dotat cu un zoom optic de 18x, o data cu aparitia lui P90 pe piata ne putem bucura de toti cei 24x oferiti de P90. Cu alte cuvinte, plaja focala a aparatului foto se situeaza in intervalul 4.6mm si 110mm, sau in cazul formatului pe 35 mm (film) inseamna un interval de la 26mm pana la 624mm ceea ce este cu adevarat impresionant pentru un aparat atat de compact precum este Nikon P90.

Desigur ca intervalul larg dat de plaja focala nu va tine aparatul departe de problemele de claritate, distorsiuni sau aberatii cromatice, asa ca Nikon propune 4 metode de stabilizare a imaginii. In primul rand avem sistemul de reducere a vibratiilor (VR) ce va atenua miscarile aparatului, intr-o anumita masura, functia de detectare a miscarii (Motion Detection) ce compenseaza miscarile subiectului, o sensibilitate a ISO-ului de pana la 6400 (ce poate fi folosita o data ce alegeti rezolutia de 3MP) si selectorul cele mai bune fotografii (BSS). Cum ultimul este mai putin cunoscut - BSS sau selectorul celei mai bune fotografii, va realiza zece cadre din care il va salva pe cel mai clar.

P90 mai este dotat si cu un sistem de portret inteligent, un mod zambet care realizeaza fotografii atunci ctnd subiectul zambeste, un mod avertizare clipire care nu face altceva decat sa va semnaleze faptul ca subiectul are ochii inchisi, si cu functia AF care permite detectarea si focalizarea corecta a maxim 12 chipuri in cadru si eventual corectarea ochilor rosii care apar din cauza blitului intern.

Pentru a vizualiza imaginea inainte de a o captura, avem la dispozitie doua optiuni. Fie folosind ecranul de 3" cu 230,000 pixeli si unghi vriabil, fie vizorul care afiseaza aceleasi informatii pe care le vedeti in mod normal pe ecran. Diferenta exista din punct de vedere al autonomiei, dat fiind faptul ca odata cu alegerea vizorului ca mijloc de afisare se va obtine o autonomie crescuta.

2. Specificatii generale

In momentul in care veti achizitiona Nikon P90, veti gasi in cutie in afara de aparat un acumulator Li-Ion EN-EL5 si incarcatorul MH-61.



Pe partea de conectica aveti la dispozitie un cablu USB si unul audio-video (1 x mini-USB, 2 x RCA).



Pe langa aceste acesorii veti mai gasi si o curea-snur pentru gat si inca un snur micut pentru a lega capacul obiectivului de corpul aparatului.



Pe CD-ul ce este livrat impreuna cu aparatul se gasesc cateva aplicatii si utilitare precum Panorama Maker, Apple Quicktime 7, Nikon Transfer, myPictureTown Utility si Suggested Online Install.





O data conectat la un calculator (am testat cu Windows Vista), aparatul este detectat ca mediu de stocare si aveti acces imediat la fotografiile si filmele disponibile pe card. Daca folositi Windows XP in schimb va trebui sa apelati la "Scanner and Camera Wizard" pentru a importa fisierele in calculator. in fine, pentru cei care nu vor sa foloseasca alte programe (3rd Party) pentru a edita fotografiile, P90 le ofera un meniu special de retusare rapida a imaginilor si functia D-Lighting ce optimizeaza expunerea si permite salvarea fotografiilor subexpuse.

3. Specificatii punctuale

Untitled Document

CARACTERISTICI  
Senzor/Numar pixeli
CCD / 12MP
Obiectiv
Nikkor cu zoom optic 24x - 4.6 - 110.4mm, f/2.8 â€" f/5.0
Dimensiuni Fisiere

FOTO

12MP - 4000 x 3000
8MP - 3264 x 2448
5MP - 2592 x 1944
3MP - 2048 x 1536
2MP - 1600 x 1200
1MP - 1280 x 960
PC - 1024 x768
TV - 640 x 480
3:2 - 3984 x 2656
16:9 - 3968 x 2232
1:1 - 2992 x 2992

VIDEO

640 x 480
320 x 240

Zoom Digital
4x
Focus

50cm pana la infinit

Macro/close-up: 1cm pana la infinit
Moduri Fotografiere

Auto (P)

Semi automate:
prioritate diafragma (A)
prioritate declansator (S)

Manual (M)

LCD

3.0'' - 230.000 pixeli
Unghi variabil - Inclinare verticala de pana la 90 grade in sus, si pana la 45 grade in jos.
Acoperire anti-reflex

Suport Media

Memorie interna 47MB

Slot pentru carduri de memorie SD/SDHC
Alimentare
Acumulator Li-Ion EN-EL5
Greutate
400g (fara acumulator si card)
Dimensiuni
114 x 83 x 99 mm


4. Impresii la utilizare

Daca tot am terminat cu partea teoretica, a venit momentul sa discutam cate ceva si pe partea practica. Prima data cand am tinut in mana aparatul am observat ca P90 ofera un grip destul de bun pentru un aparat foto compact. Materialul folosit ofera o priza buna asa incat pot spune ca nu mi-a fost teama vreo clipa ca acesta mi-ar putea aluneca sau ca o voi scapa pe jos (ultimul lucru pe care mi l-as fi dorit).



De altfel produsul ofera o ergonomie excelenta alaturi de o usurinta in utilizare avand in vedere numarul de butoane si comenzi prezente pe corpul aparatului. Butoanele sunt bine distribuite, iar rotita de seelctie m-a ajutat atat la navigarea prin meniuri, cat si la schimbarea mai rapida a setarilor si vizualizarea fotografiilor. Nu am intampinat probleme la acest capitol si sunt convins ca nici voi nu veti avea probleme indiferent daca ati mai folosit sau nu alte aparate foto inainte.



Surpriza reala a venit o data cu observarea modului Manual (M) de fotografiere. Daca in general, majoritatea aparatelor detin o serie de moduri Automate, dar si Semi-Automate, P90-ul incorporeaza si Manualul in rotita de selectie. O data ce am selectat modul Manual am avut acces la toate setarile aparatului de la rezolutie, calitatea fotografiilor, ISO, balans de alb, focalizare pana la compensarea expunerii blitului, controlul distorsiunilor, si Active D-Lighting.



In prima zi in care am iesit prin oras la fotografiat am putut testa puterea zoom-ului optic care este cu adevarat impresionant, iar metodele propuse de Nikon pentru stabilizarea imaginii isi fac datoria cu brio. Este adevarat ca exista si puncte slabe legate de senzorul cu 12MP si zoom-ul optic de 24x care vizeaza mai ales aberatiile cromatice intanlnite indiferent de focala si zgomotul care apare in fotografii chiar la valori mici ale ISO (64-100). Totusi cat timp aparatul foto este folosit pentru galerii foto pe internet sau la printuri cu dimensiuni medii aceste puncte slabe vor trece cu usurinta neobservate.



Focalizarea ii va multumi pe cei mai multi utilizatori chiar daca la valori mai mari ale zoom-ului, in momentul in care lumina existenta nu era suficienta, am observat ca P90 nu focalizeaza foarte exact sau trec un numar de secunde pana reuseste acest lucru (totusi, in asemenea conditii chiar si un DSLR poate avea intarzieri de focalizare). Ca afisare a informatiilor, pe toata durata testului, am preferat sa folosesc ecranul LCD de 3.0" decat vizorul deoarece ofera o redare mai fidela a culorilor, si in plus fiind un unghi variabil, l-am putut inclina in functie de nevoile aparute pe parcurs. Oricum in functie de preferintele voastre puteti folosi atat ecranul cat si vizorul indiferent ca vreti sa fotografiati sau sa filmati. (toate informatiile afisate pe ecranul de 3.0" se regasesc sub aceeasi forma si in vizor).







Avand posbilitatea de inregistra material video la o rezolutie maxima de 640x480 pixeli, P90 dezamageste la acest capitol prin calitatea scazuta a filmelor. In timpul inregistrarii zoom-ul optic nu poate fi utilizat asa incat ori il puteti modifica inainte de a incepe filmarea, ori folosind ulterior zoom-ul digitat (nerecomandat).

In plus fata de galeria foto, am facut si un test ISO. In prima serie de imagini am lasat functia de reducere a zgomotului de imagine pe automat, iar in a doua serie am activat aceasta functie.





CONCLUZII
Nikon incearca sa ofere prin modelul P90 cat mai multe functii din clasa DSLR-urilor intr-un aparat compact si usor, recomandat atat incepatorilor cat si persoanelor care doresc ceva mai mult. P90 este un aparat foto robust si echilibrat care abia asteapta sa fie descoperit de pasionatii de arta fotografica.

PRO
Senzor cu rezolutie de 12MP care ofera posibilitati nelimitate de a decupa fotografiile fara a pierde insa prea mult la capitolul detalii.
Zoom optic 24x care recomanda acest aparat pentru orice situatie, indiferent ca doriti sa fotografiati de aproape sau vreti sa obtineti fotografii gen paparazii. Cu un DSLR ar trebui sa cheltuiti o multime de bani pentru a acoperi plaja focala oferita de P90.
Sistemul de reducere a vibratiilor.
Ecran foarte bun cu unghi variabil, ideal atunci cand trebuie sa fotografiati deasupra capului sau la nivelul solului.
Functiile complet manuale, incepand cu setarea balansului de alb si terminand cu focalizarea manuala.
Acumulator de 1100mAh cu o autonomie foarte buna.

CONTRA
Aberatii cromatice si zgomot in fotografii care apar inevitabil atunci cand vorbim de aparate foto superzoom.
Filmele nu au acea calitate pe care m-as fi asteptat sa o vad la un aparat lansat in anul 2009.
Pretul destul de mare cu care a fost lansat P90 in Romania. (1699 lei) In aceeasi categorie de preturi gasim primele modele DSLR care intr-adevar nu ofera o plaja focala prea mare insa garanteaza o alta calitate a fotografiilor. review, nikon coolpix, coolpix



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
De multe ori m-am intrebat oare la ce poate fi util un aparat foto cu super zoom 83X si practic nu a fost chip sa aflu altfel decat atunci cand l-am putut avea. Da, mirarea a fost foarte mare atunci cand l-am descoperit pe Nikon Coolpix P900 clasat...
citeste tot
Calin Stan de la Clubul Foto a testat Nikon COOLPIX P900, aparatul compact cu cel mai mare zoom optic din lume! Haideti sa vedem cum i s-a parut unul dintre cele mai puternice modele din gama COOLPIX. Prima impresie este foarte importanta, iar Nikon...
citeste tot
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.