08 septembrie 2014

Review Nikon D7100 sau cum am ajuns in alta liga - de Eduard Gutescu

Nu degeaba Nikon D7100 este varful de gama al aparatelor APS-C existente pe piata. Spun asta pentru ca de la primele fotografii  pe care le-am facut cu acest model am fost foarte impresionat de claritatea si detaliile fara precedent. Claritatea se datoreaza in buna parte hotararii companiei nipone de a elimina filtrul optic Low Pass care se afla in fata senzorului CMOS de 24 megapixeli.

Din punct de vedere al constructiei si al amplasarii butoanelor, D7100 este in mare parte identic cu predecesorul sau D7000, dar cu o diferenta notabila si anume plasarea butonului de inregistrare video chiar langa butonul declansator asa cum am vazut la Nikon D800. O alta noutate este vizorul optic care asigura o vizibilitate a cadrului de 100%, informatiile fiind afisate pe un ecran OLED integrat in vizor. Constructia carcasei lui D7100 este realizata din aliaj de magneziu cu policarbonat ceea ce ii ofera o rezistenta crescuta la socuri. Gradul de etanseitate impotriva prafului si a stropilor de apa este deasemenea crescut in comparatie cu aparatele din aceasi gama, fapt ce il situeaza la un nivel similar cu Nikon D800 din gama profesionala a celor de la Nikon.













Un alt detaliu care va incanta cu siguranta pe toata lumea este ca Nikon D7100 are doua sloturi pentru carduri SD, care pot fi configurate din meniul aparatului pentru a salva imaginile in paralel sau pentru a stoca pe primul card fotografiie RAW si pe al doilea imaginile JPEG. Sau, pe un card fotografii si pe altul fisierele video.

Acum ca am ajuns la partea cea mai importanta, si anume capabilitatile ISO, pot spune ca este cu o treapta mai bun fata de predecesorul sau, D7000. Adica daca la D7100 trageam la ISO 1600 la noul D7100 la un ISO de 3200 obtin aceeasi calitate. Capabilitatea folosirii unui ISO de pana la 6400 (extins pana la 25.600) este tot ce am nevoie sa obtin rezultate foarte bune chiar si in conditii de lumina nefavorabila.  Noul senzor mai perfomant reuseste sa ofere mai multe detalii chiar si la valori ISO ridicate. Pot spune ca nici un aparat din aceasta gama nu a reusit sa imi satisfaca nevoia de calitate in privinta valorilor ISO ridicate, pana in momentul  in care am testat D7100.
   
Am descoperit cu placere in meniul aparatului posibilitatea de a realiza fotografii in serie cu ajutorul intervalometrului incorporat si deasemenea posibilitatea de realiza time lapse-uri. Incantat am fost si de cele 51 de puncte de autofocus intalnite si la modelele din gama PRO (Nikon D810 si D4S). Dispunerea punctelor acopera o suprafata generoasa din cadru si, mai mult decat atat, in modul crop 1.3x senzorii de focus acopera intreaga suprafata. Si acum ca am pomenit de modul crop 1.3x, acesta este proiectat special pentru cei care vor sa fotografieze intreceri sportive sau wildlife. Din meniul aparatului puteti seta functia crop 1.3x care inregistreaza imagini doar pe o zona limitata din centrul cadrului, acoperita complet de punctele de focalizare.












Astfel, distanta focala echivalenta a obiectivului creste de aproape doua ori daca ne raportam la standardul full frame. Nikon D7100 in mod crop 1.3x produce imagini de 15 megapixeli si o valoare crop aproximativa 2x fata de un DSLR full frame. In momentul in care veti utiliza un obiectiv de 200mm (de exemplu) pe Nikon D7100, in modul standard APS-C veti avea o distanta focala echivalenta de 300mm (1.5x APS-C). In modul crop 1.3x, acelasi obiectiv va produce imagini ca unul de 390mm (echivalent in format 35mm) iar viteza de fotografiere in rafala creste de la 6 cadre pe secunda la 7 cadre pe secunda. Sistemul de focalizare s-a descurcat exact asa cum m-as fi asteptat, nu rateaza focusul si nu am intalnit nici situatii de front/back-focus. Punerea la punct este precisa de fiecare data, un mare plus al lui D7100.

Nikon D7100 este primul DSLR din gama Nikon care aduce Spot White Balance in Live View. Practic acum se poate seta o temperatura de culoare custom doar indreptand aparatul spre punctul de referinta dorit, vizualizand imaginea pe ecranul LCD in modul Live View. Nikon D7100 va analiza zona centrala a imaginii (spot) si va seta balansul de alb in conformitate. Este o functie foarte utila, care scuteste fotograful de multi pasi in setarea temperaturii  de culoare atat pe teren cat si in postprocesare. Precizia balansului de alb este uluitoare din punctul meu de vedere.

Pe parcursul testarii care a durat 2 zile am realizat in jur de 800 de fotografii numai cu o singura baterie lucru care, de asemnea, este de laudat.











Concluzia este ca Nikon D7100 este un aparat ce integreaza foarte multe componente si caracteristici din gama profesionala a companiei japoneze, lucru care m-a convins sa fac un upgrade. De aceea, dupa acest test am hotarat sa ma despart de modelul Nikon D3200, care mi-a purtat primii pasi in fotografia digitala si care a fost extraordinar, pentru nivelul meu de incepator. Acum am considerat ca este nevoie de un nou aparat cu capabilitati superioare care sa acopere nevoile mele in domeniu fotografic si am achizitionat Nikon D7100.

Plusuri
Calitatea foarte buna a imaginilor
Focalizare rapida si precisa
Sistem AF cu 51 de puncte (15 tip cruce)
Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
Fisiere RAW pe 14 biti
Constructie solida
Butonul “I” asigura accesul mai rapid la setari
Lipsa filtrului Low-Pass sporeste nivelul detaliilor din imagini
6 fps (7fps in modul crop)
Doua sloturi pentru carduri SD (similar D600)
Etanseizare impotriva interperiilor ca la D800
Flash Pop-Up integrat cu functie Commander pentru blitzuri externe
Conector pentru microfon extern / casti
Spot White Balance
Doua butoane “Fn” cu functie personalizabila (din meniu)
Autonomie foarte buna (>950 de cadre)

Minusuri

Lipsa ecranului LCD rabatabil
Buffer relativ mic
Lipsa controlului diafragmei in modul video
Autofocus destul de lent in Live View

nikon d7100, eduard gutescu, review nikon d7100



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 6 comentarii
isabela
isabela a scris pe 28-09-2014 la 14:18
Asteptam raspunsul cu obiectivele folosite :)
1
0
Gutescu Eduard
Gutescu Eduard a scris pe 01-10-2014 la 01:36
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Majoritatea fotografiilor sunt facute cu obiectivul Nikon Af Dx Fisheye-Nikkor 10.5Mm F/2.8G Ed si Nikon Af-s Dx Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G Ed Vr‎
0
0
Ionescu Alex
Ionescu Alex a scris pe 20-09-2014 la 11:07
Ce obiective s-au folosit pentru aceste imagini?
0
0
Stefan
Stefan a scris pe 22-09-2014 la 17:26
Si eu sunt am un D7100 si ca un incepator vreau sa invat cat mai multe sunt interesat de obiectivele folosite. Sugerez sa se foloseasca un sistem ca in brosurile de la Nikon, unde sub imagine sunt trecute obiectivele... cat si setarile de baza ale aparatului.
1
0
Gutescu Eduard
Gutescu Eduard a scris pe 01-10-2014 la 01:36
Nikon Af Dx Fisheye-Nikkor 10.5Mm F/2.8G Ed si Nikon Af-s Dx Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G Ed Vr‎
0
0
Georgescu Vlad
Georgescu Vlad a scris pe 11-09-2014 la 13:09
La sfarsitul reviewului, la plusuri, este o gresala. sistemul de focus are 15 puncte tip cruce. 9 sunt la sistemul cu 39 de puncte.
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 11-09-2014 la 14:09
Multumim ca ne-ati atras atentia. Am corectat.
0
0
Nicolae Andrei
Nicolae Andrei a scris pe 11-09-2014 la 12:38
Oscilez de ceva vreme intre D7100 si D610. Al doilea are mai multe plusuri dar pretul e mai mare, iar obiectivele de FX sunt scumpe, unele foarte scumpe. Ma intereseaza in mod special capabilitatile aparatului la high-ISO si dynamic range. Eu sunt pasionat de fotografia de peisaj si de astrofotografie, de aceea am nevoie sa exceleze la cele doua caOscilez de ceva vreme intre D7100 si D610. Al doilea are mai multe plusuri dar pretul e mai mare, iar obiectivele de FX sunt scumpe, unele foarte scumpe. Ma intereseaza in mod special capabilitatile aparatului la high-ISO si dynamic range. Eu sunt pasionat de fotografia de peisaj si de astrofotografie, de aceea am nevoie sa exceleze la cele doua capitole mai sus mentionate. Intrebarea mea e daca satisface aceste cerinte cu brio D7100 sau merita upgrade-ul la full-frame (D610) ? Multumesc ! ..afiseaza tot comentariul
0
0
Gutescu Eduard
Gutescu Eduard a scris pe 01-10-2014 la 01:41
Asa cum ai spus si tu mai sus daca bugetul nu iti permite sa faci trecerea la FF si obiective FX , D7100 ramane dupa parerea mea cea mai buna alegere. Spun asta pentru in clipa de fata detin acest aparat si va spun cu mana pe suflet ca nu ma dezamagit in nici o situatie pana acum. Si eu ca si tine sunt pasionat de peisaje si sunt mai mult decat inAsa cum ai spus si tu mai sus daca bugetul nu iti permite sa faci trecerea la FF si obiective FX , D7100 ramane dupa parerea mea cea mai buna alegere. Spun asta pentru in clipa de fata detin acest aparat si va spun cu mana pe suflet ca nu ma dezamagit in nici o situatie pana acum. Si eu ca si tine sunt pasionat de peisaje si sunt mai mult decat incantat de achizitia facuta. ..afiseaza tot comentariul
0
0
oovidiu
oovidiu a scris pe 10-09-2014 la 22:05
o singura intrebare.. cum ai scapat de "bandingul" din timpul expunerilor lungi ?
Sunt de acrord cu articolul ca si posesor de D7100, dar am si anumite nelamuriri ici-colo. La expuneri lungi detest bandingul. Cum scapi de el ?
1
0
Gutescu Eduard
Gutescu Eduard a scris pe 11-09-2014 la 00:57
Oovidiu in primul rand trebuie sa imi spui cum ai aparatul setat. Ce setari folosesti pentru fotografia de noapte? Tragi RAW sau JPEG? Ce fel de profil de culoare folosesti? Ce metoda de postprocesare folosesti. Dupa postprcesare salvezi fisierul in 8 biti sau 16biti biti. Sunt multi factori care influenteaza rezultatul final al fotografiei. BandOovidiu in primul rand trebuie sa imi spui cum ai aparatul setat. Ce setari folosesti pentru fotografia de noapte? Tragi RAW sau JPEG? Ce fel de profil de culoare folosesti? Ce metoda de postprocesare folosesti. Dupa postprcesare salvezi fisierul in 8 biti sau 16biti biti. Sunt multi factori care influenteaza rezultatul final al fotografiei. Bandingul depinde de toate acestea. Acest efect apare in cazul procesarii excesive a unei imagini si apare in cazul sub-expunerii. Efectul se caracterizeaza prin lipsa gradientilor fini la trecerea de la un ton la altul si prezenta unor “benzi” intre culori (ca la imaginile pe baza de paleta).
Din cauza ajustarii imaginii, valorile remapate ale pixelilor pot duce la disparitia unor culori.
..afiseaza tot comentariul
0
0
Vlad
Vlad a scris pe 10-09-2014 la 18:16
Interesant review.
0
0

Articole similare |
Articole recente
Va invitam sambata, 12 septembrie 2015, la ora 13, la vernisajul expozitiei fotografice "Calator in Tara Barsei" a lui Eduard Gutescu, ce va avea loc la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Sala de Sticla.   In urma cu un...
citeste tot
Fotograful Eduard Gutescu va invita in perioada 9 - 17 august 2015 intr-o Tabara de fotografie in Tara Barsei, care il va avea ca lector pe profesorul Radu Grozescu. Tabara foto se adreseaza persoanelor de toate varstele, nivel incepator,...
citeste tot
            Sambata, pe 20 iunie, la Aeroportul International Baneasa a avut loc Bucharest International Air Show 2015, cel mai mare spectacol aviatic din Romania, ajuns la cea de a 7-a...
citeste tot
Editia a doua a Noptii Studiourilor Foto se apropie cu pasi repezi, iar studiourile au pregatit o multime de activitati pentru vizitatorii care le vor calca pragul pe 20 iunie. De la sedinte foto cu motociclete si ATV-uri pana la ateliere de...
citeste tot
Am ales sa mergem weekend-ul acesta in Delta Dunarii pentru a testa una dintre cele mai accesibile combinatii pentru fotografia wildlife si anume Nikon D7100 impreuna cu obiectivul NIKKOR AF-S 80-400mm f/4.5-5.6 G VR.Am ales Nikon D7100 in special...
citeste tot
Nikon a castigat un premiu prestigios la editia premiilor EISA din acest an, adjudecandu-si premiul „European Camera of the Year” pentru aparatul foto DSLR D7100 in format DX.Premiul anuntat se adauga la succesul Nikon din acest an in...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi o noua versiune de firmware, C 1.01, pentru cel mai avansat model DX din gama sa, Nikon D7100, ce aduce numeroase modificari. Va reamintim ca daca aveti instalata ultima versiune firmware pe aparatul dumneavoastra foto, nu este...
citeste tot
Nikon a anuntat recent ca 4 dintre produsele sale au fost premiate anul acesta de catre organizatia TIPA (Technical Image Press Association).  Producatorul japonez a castigat distinctia TIPA Award 2013 pentru Nikon D7100, la categoria Best DSLR...
citeste tot
In 2010, Nikon lansa aparatul foto D7000, un DSLR care a devenit rapid foarte popular. Desi reprezenta o evolutie fata de Nikon D90, nu existau suficiente deosebiri intre ele astfel incat D7000 sa fie considerat intemeietorul unei noi linii de...
citeste tot
Bucuresti,  21 februarie 2013 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea celui mai performant aparat DSLR cu senzor in format DX, Nikon D7100. Nikon D7100 este un aparat destinat fotografilor avansati, oferind un senzor CMOS...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.