Review Nikon D7100 sau cum am ajuns in alta liga - de Eduard Gutescu
Nu degeaba Nikon D7100 este varful de gama al aparatelor APS-C existente pe piata. Spun asta pentru ca de la primele fotografii pe care le-am facut cu acest model am fost foarte impresionat de claritatea si detaliile fara precedent. Claritatea se datoreaza in buna parte hotararii companiei nipone de a elimina filtrul optic Low Pass care se afla in fata senzorului CMOS de 24 megapixeli.
Din punct de vedere al constructiei si al amplasarii butoanelor, D7100 este in mare parte identic cu predecesorul sau D7000, dar cu o diferenta notabila si anume plasarea butonului de inregistrare video chiar langa butonul declansator asa cum am vazut la Nikon D800. O alta noutate este vizorul optic care asigura o vizibilitate a cadrului de 100%, informatiile fiind afisate pe un ecran OLED integrat in vizor. Constructia carcasei lui D7100 este realizata din aliaj de magneziu cu policarbonat ceea ce ii ofera o rezistenta crescuta la socuri. Gradul de etanseitate impotriva prafului si a stropilor de apa este deasemenea crescut in comparatie cu aparatele din aceasi gama, fapt ce il situeaza la un nivel similar cu Nikon D800 din gama profesionala a celor de la Nikon.
Un alt detaliu care va incanta cu siguranta pe toata lumea este ca Nikon D7100 are doua sloturi pentru carduri SD, care pot fi configurate din meniul aparatului pentru a salva imaginile in paralel sau pentru a stoca pe primul card fotografiie RAW si pe al doilea imaginile JPEG. Sau, pe un card fotografii si pe altul fisierele video.
Acum ca am ajuns la partea cea mai importanta, si anume capabilitatile ISO, pot spune ca este cu o treapta mai bun fata de predecesorul sau, D7000. Adica daca la D7100 trageam la ISO 1600 la noul D7100 la un ISO de 3200 obtin aceeasi calitate. Capabilitatea folosirii unui ISO de pana la 6400 (extins pana la 25.600) este tot ce am nevoie sa obtin rezultate foarte bune chiar si in conditii de lumina nefavorabila. Noul senzor mai perfomant reuseste sa ofere mai multe detalii chiar si la valori ISO ridicate. Pot spune ca nici un aparat din aceasta gama nu a reusit sa imi satisfaca nevoia de calitate in privinta valorilor ISO ridicate, pana in momentul in care am testat D7100.
Am descoperit cu placere in meniul aparatului posibilitatea de a realiza fotografii in serie cu ajutorul intervalometrului incorporat si deasemenea posibilitatea de realiza time lapse-uri. Incantat am fost si de cele 51 de puncte de autofocus intalnite si la modelele din gama PRO (Nikon D810 si D4S). Dispunerea punctelor acopera o suprafata generoasa din cadru si, mai mult decat atat, in modul crop 1.3x senzorii de focus acopera intreaga suprafata. Si acum ca am pomenit de modul crop 1.3x, acesta este proiectat special pentru cei care vor sa fotografieze intreceri sportive sau wildlife. Din meniul aparatului puteti seta functia crop 1.3x care inregistreaza imagini doar pe o zona limitata din centrul cadrului, acoperita complet de punctele de focalizare.
Astfel, distanta focala echivalenta a obiectivului creste de aproape doua ori daca ne raportam la standardul full frame. Nikon D7100 in mod crop 1.3x produce imagini de 15 megapixeli si o valoare crop aproximativa 2x fata de un DSLR full frame. In momentul in care veti utiliza un obiectiv de 200mm (de exemplu) pe Nikon D7100, in modul standard APS-C veti avea o distanta focala echivalenta de 300mm (1.5x APS-C). In modul crop 1.3x, acelasi obiectiv va produce imagini ca unul de 390mm (echivalent in format 35mm) iar viteza de fotografiere in rafala creste de la 6 cadre pe secunda la 7 cadre pe secunda. Sistemul de focalizare s-a descurcat exact asa cum m-as fi asteptat, nu rateaza focusul si nu am intalnit nici situatii de front/back-focus. Punerea la punct este precisa de fiecare data, un mare plus al lui D7100.
Nikon D7100 este primul DSLR din gama Nikon care aduce Spot White Balance in Live View. Practic acum se poate seta o temperatura de culoare custom doar indreptand aparatul spre punctul de referinta dorit, vizualizand imaginea pe ecranul LCD in modul Live View. Nikon D7100 va analiza zona centrala a imaginii (spot) si va seta balansul de alb in conformitate. Este o functie foarte utila, care scuteste fotograful de multi pasi in setarea temperaturii de culoare atat pe teren cat si in postprocesare. Precizia balansului de alb este uluitoare din punctul meu de vedere.
Pe parcursul testarii care a durat 2 zile am realizat in jur de 800 de fotografii numai cu o singura baterie lucru care, de asemnea, este de laudat.
Concluzia este ca Nikon D7100 este un aparat ce integreaza foarte multe componente si caracteristici din gama profesionala a companiei japoneze, lucru care m-a convins sa fac un upgrade. De aceea, dupa acest test am hotarat sa ma despart de modelul Nikon D3200, care mi-a purtat primii pasi in fotografia digitala si care a fost extraordinar, pentru nivelul meu de incepator. Acum am considerat ca este nevoie de un nou aparat cu capabilitati superioare care sa acopere nevoile mele in domeniu fotografic si am achizitionat Nikon D7100.
Plusuri
Calitatea foarte buna a imaginilor
Focalizare rapida si precisa
Sistem AF cu 51 de puncte (15 tip cruce)
Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
Fisiere RAW pe 14 biti
Constructie solida
Butonul “I” asigura accesul mai rapid la setari
Lipsa filtrului Low-Pass sporeste nivelul detaliilor din imagini
6 fps (7fps in modul crop)
Doua sloturi pentru carduri SD (similar D600)
Etanseizare impotriva interperiilor ca la D800
Flash Pop-Up integrat cu functie Commander pentru blitzuri externe
Conector pentru microfon extern / casti
Spot White Balance
Doua butoane “Fn” cu functie personalizabila (din meniu)
Autonomie foarte buna (>950 de cadre)
Minusuri
Lipsa ecranului LCD rabatabil
Buffer relativ mic
Lipsa controlului diafragmei in modul video
Autofocus destul de lent in Live View
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot