In 2010, Nikon lansa aparatul foto D7000, un DSLR care a devenit rapid foarte popular. Desi reprezenta o evolutie fata de Nikon D90, nu existau suficiente deosebiri intre ele astfel incat D7000 sa fie considerat intemeietorul unei noi linii de modele, iar cele doua aparate au continuat sa se vanda in paralel, cu succes.
Cu timpul insa, D7000 si-a castigat un mare respect si si-a creat o nisa in randul utilizatorilor incepatori si de nivel mediu de echipamente Nikon. A avut un mare succes datorita robustetii si performantelor sale incontestabile. A reusit sa isi creeze propria piata si sa determine mari asteptari pentru un succesor.
Iar acesta si-a facut in cele din urma aparitia. Odata cu D7100, ne este clar ca noua linie de modele a fost stabilita. D7100 impartaseste multe din elementele de baza ale lui D7000, dar este un urmas mult mai performant si imbunatatit. Este un aparat in format DX, varful de gama, dupa cum l-a provomat Nikon, iar imbunatatirile sale constau in principal in caracteristici si functii preluate in mare parte de la gama profesionala, insa unele sunt si unice.
Constructie, dotari si functii
Schimbarile principale fata de D7000 includ un nou senzor cu o mai mare rezolutie, care se aseamana cu cel de la D5200, insa este lipsit de filtrul optic low-pass si Nikon ne asigura ca acest fapt ne va oferi imagini mult mai clare. O alta asemanare cu D5200 ar fi procesorul de imagine EXPEED 3, care a debutat odata cu D4. Sistemul de focalizare automata este si el nou si are in centru o versiune imbunatatita a modulului Multi-CAM 3500DX AF, preluat de la D300 si D300s. Monitorul LCD este si el mai mare si include subpixeli care confera o luminozitate mai mare, un afisaj OLED nou in vizorul optic, precum si capacitatea de inregistrare video cu microfon stereo incorporat, cu suport pentru inregistrare video la calitate 1.920x1.080 / 60i si 1.920x1.080 / 50i.
Unboxing Nikon D7100
Deoarece nu utilizeaza un filtru optic low-pass (OLPF), D7100 foloseste la maxim senzorul CMOS in format DX, cu 24,1 megapixeli pentru a surprinde cu claritate chiar si cele mai fine texturi. Rezistent la apa si praf, cu capacele superior si posterior din aliaj de magneziu, acest model fotografiaza continuu la 6 fps, asigura un efect telefotografic suplimentar cu functia de decupare 1,3x si interval de sensibilitate ISO 100 – 6400, ceea ce presupune ca vom obtine imagini bune in medii cu iluminare scazuta sau cu actiune rapida.
La prima vedere, D7000 si D7100 nu difera prea mult. Insa daca punem cele doua aparate unul langa altul, vom observa imediat modificarile externe care au survenit la body-ul lui D7100.
De indata ce luam aparatul in mana simtim forma imbunatatita a body-ului in partea dreapta, acolo unde este prinderea principala. Aceasta a fost marita pe adancime iar locul unde se fixeaza cele 3 degete in partea de jos este mai bine conceputa, urmareste mai bine modul de prindere al mainii, iar santul pe inaltime interior unde se fixeaza varfurile degetelor a fost adancit si mai bine conturat, astfel incat degetul din mijloc nu mai ajunge pana pe butonul Pv, asa cum unii utilizatori reclamau in cazul lui D7000. Toata aceasta conformatie naturala asigura o prindere ferma a aparatului si garanteaza o utilizare facila, chiar si atunci cand este manevrat cu o singura mana.
Cea mai importanta trasatura a corpului este rezistenta si aspectul solid; este dotat cu protectii care il fac rezistent la conditiile meteo, aceleasi pe care le regasim la D300s si D7000. La fel ca cel din urma, dispune de panouri sau capace din aliaj de magneziu in partile superioara si posterioara, in timp ce in cea frontala, de jos si in laterale gasim o constructie din plastic policarbonat.
In ansamblu, lungimea si inaltimea corpului au fost marite cu 2-4 mm, in timp ce latimea sa a fost redusa cu 1 mm. Greutatea a scazut cu 15 g fata de modelul precedent, D7000, Nikon D7100 cantarind aproximativ 675g (doar body).
Protectiile aplicate in diferite parti ale corpului, echivalente celor intalnite la aparatele din gama profesionala D800 si D300s, asigura rezistenta la orice conditii meteo si praf.
Privind partea frontala a aparatului, prima schimbare pe care o observam sunt liniile design-ului mai soft, mai line si mai curgatoare. In partea superioara, schimbarile sunt mai vizibile. Cea mai mare schimbare este aparitia noului microfon, stereo de aceasta data. Se afla situat in fata patinei pentru blit si designul sau este sub forma a doua seturi de cate opt gauri mici. Din acest unghi se observa de asemenea modul suplimentar Efecte de pe rotita de schimbare a modurilor de fotografiere, iar butonul de inregistrare video a fost amplasat intre butonul combinat Declansator / Pornire si cel de masurare a expunerii. Aceasta amplasare se aseamana foarte mult cu cea intalnita la D600. Rotita de schimbare a modurilor de fotografiere a fost suplimentata cu un buton de blocare/deblocare, amplasat central, tot ca la D600.
Cele mai semnificative diferente le regasim in partile posterioara si laterale. Partea dreapta a corpului este neschimbata fata de D7000. Pe partea posterioara vom gasi mai multe butoane insa, cel mai vizibil fiind butonul suplimentar „i” configurabil, amplasat ultimul in randul de butoane din partea stanga fata de ecranul LCD. Butoanele Calitate / Zoom In si ISO / Zoom Out si-au schimbat locul intre ele.
A disparut levierul separat de blocare a selectorului focus, iar in locul sau a aparut un alt selector ce inconjoara un Multi-selector. Sub acesta se gaseste butonul Live View, inconjurat si el de un levier de selectare a vizualizarii in timp real pentru fotografii sau filmare (design asemanator cu cel de la D600 si D800). Receptorul infrarosu s-a mutat in apropierea coltului din dreapta jos, iar lampa de asistenta a cardului e situata intre Multi-selector si butonul Live View.
Pe partea laterala stanga exista acum trei compartimente pentru conectori. Compartimentul de sus este destinat microfonului si portului USB; cel din mijloc cuprinde doar intrarea pentru conectorul HDMI de tip C mini; iar cel de jos include o intrare pentru casti audio stereo si pentru un terminal GPS / control de la distanta.
Dotari si functii
Nikon D7100 este construit in jurul unui senzor de imagine CMOS de tip APS-C. Rezolutia sa efectiva este de 24.1MP, iar cea totala este de 24.71MP. D7100 dispune de o unitate a senzorului de imagine care nu mai are filtru optic low-pass, pentru ca fotografii sa poata beneficia de intreaga rezolutie si claritate a acestui senzor.
Am testat calitatea imaginilor fara filtrul low-pass si am fost foarte placut surprinsi de detaliile extraordinare pe care le observam pe ecranul aparatului si mai apoi pe monitor.
Imaginile obtinute in format RAW, exact asa cum le inregistreaza senzorul, sunt suficient de placute, contrastul este bun, culorile sunt intense si tonalitatile sunt bine redate. Insa o ajustare de tip Auto Levels este recomandata, ca o minima ajustare si corectie a contrastului si tonalitatilor.
Priviti la rezolutie maxima detaliile din aceste doua fotografii, care nu au suferit absolut nici o post-procesare (functia Active D-Lightning este activata la nivelul High).
Sistem de procesare a imaginii EXPEED 3
Acest sistem proceseaza sarcini multiple in paralel, in acelasi timp avand o mare precizie in punerea in valoare a potentialului celor 24.1MP. Exceleaza la reproducerea culorilor, la procesarea gradientelor si la calitatea imaginilor la sensibilitate ISO ridicata. Reproduce cu o mai mare acuratete tonurile pielii umane, firele de par si genele. Calitatea cu care reproduce cele mai fine detalii ne-a impresionat.
In plus, EXPEED 3 prelucreaza cantitati enorme de date la viteze mari, fie ca e vorba de procesarea imaginilor, salvarea imaginilor si inregistrarea video pe card, ori vizualizarea si transferul imaginilor. Chiar si atunci cand se foloseste Active D-Lighting si reducerea zgomotului de imagine la valori ISO ridicate, viteza de declansare nu are de suferit. Sistemul avansat contribuie de asemenea la economisirea energiei consumate. Am fotografiat cu acelasi acumulator 3 zile la munte, apoi inca 2-3 zile prin Bucuresti. Abia spre finalul saptamanii acumulatorul a dat semne de oboseala. Mentionam ca am utilizat destul de mult si modul Live View, in special pentru realizarea clipurilor video.
Tonurile pielii, acuratetea cu care sunt redate si bogatia detaliilor, rezultate ale simbiozei dintre senzorul fara filtru low-pass si procesorul EXPEED 3.
Gradientele sunt superbe, iar culorile n-au nevoie de nici o modificare.
Sensibilitate ISO 100 – 6400, ce se poate extinde pana la 25.600, este eficienta pentru fotografierea in conditii de iluminare scazuta si pentru capturarea subiectelor in miscare.
Performanta ISO
Observam ca nu exista deteriorari semnificative pana pe la ISO 3200. Apoi, intre ISO 3200 si ISO 6400 calitatea imaginilor scade, iar la valori compensate manual peste 6400 aspectul general este destul de bun (intre ISO Hi0.3 – Hi0.7). Doar in cazuri extreme, atunci cand nu vrem sa pierdem un cadru, se recomanda utilizarea valorilor maxime ale ISO.
Aceasta performanta a sensibilitatii ISO ridicata se dovedeste a fi extrem de buna si atunci cand se inregistreaza clipuri video.
review, recenzie, nikon d7100, dx
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G: Am transformat noaptea in zi - de Mircea Bezergheanu
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot