Test cu Nikon 1 V1 - Dragos Asaftei
Incepand din data de 20 octombrie 2011, aparatele Nikon 1 V1 si Nikon 1 J1 sunt disponibile la partenerii Nikon din toata tara. Va prezentam in cele ce urmeaza un test cu Nikon 1 V1 realizat de Dragos Asaftei.
Pe 21 septembrie 2011, la gala Nikon - 4 ani in Romania, a fost anuntata lansarea unei noi serii de aparate Nikon, care sunt si cele mai rapide aparate foto din lume. Este vorba de Nikon 1 V1 si Nikon 1 J1, aparate cu un aspect compact ce inaugureaza o clasa cu totul noua in industria foto. Nikon 1 lanseaza un nou format, numit Nikon CX, care dispune de un senzor cu raport de magnificare de 1:2.7. Noilor aparate Nikon 1 li se alatura si un nou sistem de procesare a imaginii, EXPEED 3.
Am fost foarte incantat in momentul in care am aflat de lansarea Nikon 1 si totodata foarte curios in a testa noile aparate. Am reusit astfel sa testez noul Nikon 1 V1, aparatul descris ca fiind o noua viziune in fotografie. Intr-adevar, in momentul in care fotografiezi cu Nikon 1 V1 mai multe zile devii total de acord cu afirmatia de mai sus. Inainte de a va prezenta review-ul aparatului Nikon 1 V1 va invit sa cititi cateva dintre caracteristicile principale ale acestuia.
Caracteristici principale Nikon 1 V1
• Senzor CX de 10 megapixeli
• Sistem de procesare a imaginii EXPEED 3
• Filmare Full HD la 30 sau 60 fps
• Autofocus Hibrid cu 41 puncte AF si 135 puncte bazate pe contrast
• Sensibilitate ISO 100-3200
• Obturator mecanic (1/4000s – 30s, bulb), obturator electronic (1/16000s – 30s, bulb)
• Fotografiere in rafala la 10, respectiv 60 cadre pe secunda
• Vizor electronic (1.4 milioane de puncte) si liveview (3 inchi, 921.000 de puncte)
In momentul in care am citit lista caracteristicilor principale ale lui Nikon 1 V1 am ramas placut surprins si abia am asteptat sa fotografiez cu el. Obiectivul de kit cu care vine aparatul este 1 Nikkor 10-30mm f/3.5-5.6 VR, echivalentul lui Nikkor AF-S 18-55mm VR de pe clasicele D-SLR-uri.
Specificatii tehnice Nikon 1 V1
Senzorul lui Nikon 1 V1 are 10.1 megapixeli si este cu totul nou, reusind alaturi de sistemul de procesare sa mareasca exponential viteza sistemului de focalizare. Eu unul am fost uimit de ansamblul senzor - sistem de focalizare - sistemul de declansare. De ce spun acest lucru? Viteza cu care focalizeaza aparatul este uimitoare. La D-SLR-uri spre exemplu, diferenta intre fotografierea prin vizor si cea prin live-view este foarte mare. Astfel, la Nikon D7000 de exemplu, viteza si acuratetea focalizarii scade dramatic in live-view.
Pe Nikon 1 V1, chiar daca fotografiezi prin live-view sau vizorul electronic, ai parte de aceeasi viteza mare de focalizare. Vizorul electronic iti permite sa ai display-ul in fata ochilor permanent, putand vizualiza astfel fotografiile, meniul, alege punctele de focalizare si alte optiuni, fiind foarte la indemana. Nefiind obisnuit cu vizorul electronic m-am simtit putin ciudat la inceput, insa pe parcurs m-am obisnuit si a inceput chiar sa imi placa. Sistemul de focalizare Nikon 1 este cu totul si cu totul special. Cele 41 de puncte de autofocus si cele (altele) 135 de puncte bazate pe detectia contrastului iti ofera posibilitatea de a fotografia in orice situatie. Daca alegi sa fotografiezi pe modul in care aparatul isi alege singur punctele de focalizare vei avea parte de experiente placute. Pot spune ca din 10 cadre realizate astfel, cel putin 8 au fost focalizate asa cum imi doream. Cel mai mult am folosit modul de focalizare cu un singur punct ales de mine. Mi s-a parut cel mai rapid si cel cu care eram acomodat cel mai mult. L-am folosit astfel alaturi de modul AF-C, focalizand in continuu in momentul in care tineam apasat pe jumatate butonul de declansare.
Asa cum ati putut citi mai sus, Nikon 1 V1 poate fotografia la 60 de cadre pe secunda!!! Si eu am fost uimit cand am vazut prima oara acest lucru si ma gandeam ca rezultatul final e de fapt un film din care se pot decupa secvente. Ei bine, nu e asa. Pe Nikon 1 V1 ai posibilitatea de a alege modul de declansare. Poti alege astfel intre obturatorul mecanic, electronic si electronic de mare viteza. Aici ai alte trei optiuni prin care poti alege numarul de cadre pe secunda, 10, 30 sau 60. Prima oara am incercat acest mod fotografiind o albina. Eram astfel la 30mm, pe lumina puternica si am inceput sa fotografiez la 60 de cadre pe secunda, timp de 30 de cadre. Nu ma asteptam sa fie totul atat de rapid si precis. Din cele 30 de cadre TOATE au fost focalizate – sistemul de focalizare functioneaza in continuu pe parcursul declansarii, fiecare cadru este focalizat in parte - si TOATE au avut o claritate foarte buna, dovedindu-se foarte utili cei 10 megapixeli. Retineti faptul ca fotografiile in rafala sunt realizate la rezolutia maxima a aparatului Nikon 1 V1, un lucru foarte interesant.
Mai jos puteti vedea un clip cu 6 astfel de secvente fotografiate la 60 de cadre pe secunda. E practic ca si cum ai filma in slow-motion la 60 de cadre pe secunda, dar la o rezulutie de doua ori mai mare decat Full HD. Mi se pare o adevarate minune inginereasca sincronizarea sistemului de focalizare, a obturatorului si a intregului sistem electronic, in momentul in care se fotografiaza la o asa viteza. Mi-ar fi placut sa vad cum se descurca Nikon 1 V1 la un eveniment sportiv, insa nu am avut ocazia din pacate sa particip la un astfel de eveniment.
Calitatea noului senzor este dezvaluita si in momentul fotografierii cu sensibilitati ISO ridicate. Nikon 1 V1 va permite sa fotografiati cu ISO cuprins intre 100 si 6400, avand la dispozitie mai multe moduri de alegere a sensibilitatii. Eu am fotografiat cel mai mult cu Auto ISO 100-3200, Nikon 1 V1 alegandu-si astfel sensibilitatea necesara in functie de conditiile de lumina. Mi s-a parut cel mai comod asa si cel mai util, mai ales pentru ca Nikon 1 V1 calcula cu precizie timpul de expunere necesar pentru obtinerea unei fotografii nemiscate. Iata mai jos un covor de toamna fotografiat la ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Se poate observa cu usurinta faptul ca fotografiile sunt perfect utilizabile la toate valorile sensibilitatii ISO.
Puteti vedea in continuare cateva fotografii realizate cu Nikon 1 V1 in conditii foarte slabe de lumina. Fiind lasat pe modul Auto ISO 100-3200 aparatul a ales singur valorile sensibilitatii necesare, majoritatea fotografiilor fiind realizate astfel cu ISO cuprins intre 2000 si 3200. Se poate observa cu usurinta ca lumina a fost foarte slaba si detaliile devin foarte putin vizibile din acest motiv. Totusi, consider ca rezultatele sunt foarte bune si pot fi folosite in orice scop, chiar si pentru printare pe format mare.
De asemenea, noul senzor alaturi de obiectivul de kit 1 Nikkor AF-S 10-30mm f/3.5-5.6 VR formeaza o pereche buna, dovedind o calitate mare a imaginii indiferent de focala utilizata sau conditiile de fotografiere. In fotografiile urmatoare veti putea vedea o suita de cadre realizate la 10, respectiv 30 mm, cu valori ale diafragmei cuprinse intre f/3.5-f/16, cu ISO 800. Eu unul am fost multumit de rezultate, chiar daca nu au fost conditii deloc bune in momentul realizarii fotografiilor. Se pot observa insa distorsiuni relativ vizibile la capatul wide al obiectivului in marginile cadrelor. Uneori devin deranjante distorsiunile, insa nu intotdeauna sunt la fel de evidente. Am observat faptul ca fotografiile au o calitate asemanatoare la toate valorile diafragmei si am ajuns la concluzia ca valorile maxime (3.5-5.6) pot fi utilizate cu incredere in toate situatiile.
Ramanand tot la nivelul relatiei obiectiv-corp, va voi prezenta mai jos bokeh-ul obtinut in functie de valoarea diafragmei. Am ramas placut suprins de fundalul cremos obtinut la 30mm, la f/5.6. Bokeh-ul la aceste valori se aporpie destul de mult de cel al obiectivului Nikkor AF-D 50mm f/1.8 la valoarea diafragmei f/2.8. E un lucru tare interesant. De asemenea, fotografiile sunt sharp la orice valoare a diafragmei, motiv pentru care obiectivul primeste un mare plus. Majoritatea fotografiilor realizate in cadrul testelor de pana acum au beneficiat te ajutorul stabilizatorului de imagine care s-a dovedit a fi foarte eficient. Am fotografiat din mana chiar si cu 1/5s fara ca fotografiile sa iasa miscate. Si asta la distanta focala de 30mm.
Fundalul s-a dovedit a fi unul foarte placut si in momentul realizarii fotografiilor close-up. Distanta minima de lucru a obiectivului a fost cuprinsa intre 7 si 10 centimetri, fiind perfecta pentru majoritatea subiectelor alese. Am fotografiat atat insecte, cat si flori si am obtinut un fundal cremos, uniform si foarte placut. Sistemul de focalizare s-a dovedit a fi si in acest caz foarte util, reusind sa urmareasca si sa focalizeze extrem de rapid subiectul chiar daca uneori vantul batea cu putere si il misca in continuu. Acest lucru l-am gasit din nou a fi foarte important si direct util in toate, toate situatiile. Calitatea fotografiilor close-up este buna in majoritatea situatiilor, reusind sa obtin un sharp aparte pe subiect chiar la valorile maxime ale diafragmei.
Bokeh-ul isi pastreaza consitenta chiar daca subiectul se afla la o distanta mai mare de aparat si astfel iese din sfera close-upului. Cu Nikon 1 V1 am realizat doua sedinte foto ale caror rezultate m-au surprins in mod placut. Sistemul de control al fotografiei, Nikon Picture Control, cu ajutorul optiunii portrait, m-a ajutat sa obtin culori placute asupra intregului cadru oferindu-mi aerul frumos al luminii de apus, in unele cazuri. De asemenea in momentul realizarii sedintelor foto m-am folosit de modul de focalizare cu detectie a fetei, mod ce mi-a oferit in permanenta o focalizare corecta asupra subiectului. N-am avut astfel niciun fel de problema in ceea ce priveste focalizarea. Puteti vedea mai jos o serie de portrete realizate in cadrul acestor sedinte foto. Desi lumina n-a tinut cu noi aparatul s-a descurcat exemplar.
Tot in cadrul sedintei foto m-am folosit si de selectorul inteligent de fotografii, o functie ce se dovedeste a fi extrem de utila atunci cand ai de fotografiat in conditii dificile si s-ar putea ca unele fotografii sa nu iasa asa cum ti-ai dorit. Ce face acest selector inteligent? In momentul in care tu declansezi o data el realizeaza 5 fotografii din care mai apoi ti-o prezinta pe cea mai buna, lasandu-si totusi posibilitatea de a te uita la celelalte si, de ce nu, de a alege alta, insa in majoritatea cazurilor a avut dreptate si a ales el fotografia cea mai buna. Veti vedea ca toate cele 5 fotografii vor fi aproximativ la fel, insa vor fi diferite la nivelul detaliile. Spre exemplu in unele situatii s-ar putea ca din 5 fotografii 4 sa va iasa miscate si ultima sa fie salvarea. Aici veti gasi cu siguranta utilitatea acestei functii.
In perioada in care am reusit sa testez aparatul am avut ocazia de a participa si la evenimentul Prin Brasovul Meu, eveniment ce a avut ca scop promovarea metropolei brasovene si a zonelor frumoase din cadrul acesteia. Am fotografiat astfel Biserica Neagra, Piata Sfatului, Brasovul de pe Tampa, Turnul Alb si Negru si Prima Scoala Romaneasca, alaturi de cateva peisaje din imprejurimi. Din pacate am avut norocul unei ploi mocanesti pe toata durata micii excursii, insa aceasta n-a impiedicat aparatul sa isi joace rolul principal. Toate peisajele (urbane si cele din natura) au fost realizate cu valorile maxime ale diafragmei (f3.5-f5.6) si cu sensibilitatea ISO cuprinsa intre ISO 400 si ISO1600. Nu am avut norocul sa fotografiez un cer frumos, albastru, cu cativa nori sporadici, insa am fotografiat in schimb un acoperis ceresc negru care parea desprins din cea mai intunecata toamna. Consider aparatul ideal pentru acel gen de fotografie clasificat sub numele de fotografie de vacanta. De ce zic acest lucru? Marimea aparatului si faptul ca acesta se comporta excelent in multe situatii reprezinta un mare plus, acesta putand fi purtat aproape peste tot fara sa fie nevoia unui rucsac intreg de echipamente fotografice dedicate unui D-SLR. Eu unul as folosi cu mare placere aparatul in vacante si calatorii, mi-ar fi mult mai usor si lejer, mai ales daca scopul calatoriei nu e acela de a fotografia strict un anumit subiect.
Pentru a vedea mai bine modul in care Nikon 1 V1 prezinta culorile si detaliile va invit sa urmariti seria de fotografii de mai jos. Intitulata ”Culorile toamnei”, seria de fotografii de mai jos are ca scop prezentarea comportamentului noului aparat in conditii mai putin prielnice. Pe o lumina foarte slaba, cu sensibilitati ISO ridicate, cu valori maxime ale diafragmei, Nikon 1 V1 s-a descurcat excelent reusind sa prezinte o imagine cat mai veridica a peisajului din momentul respectiv. Iata cele 12 fotografii din aceasta serie. Fotografierea culorilor toamnei este cu siguranta un test prielnic pentru orice aparat sau obiectiv.
Tot in cadrul acestei serii se regaseste si un film Full HD care prezinta caracteristicile principale ale filmarii cu Nikon 1 V1. Am filmat la rezolutia de 1920x1080p, Full HD, 30 fps si la rezolutia VGA in slow-motion. De asemenea am profitat si de functia de declansare la interval de timp regasita in meniul aparatului. Aceasta functie va permite sa realizati un numar de x fotografii (de la 1 la 999) la un interval de timp prestabilit (mai mare sau egal cu 5 secunde). Am facut astfel un tur al parcului in care au fost realizate filmuletele si un timelapse de final cu un apus de toamna. Aceste trei functii, filmarea Full HD, filmarea in slow-motion si timelapse-ul va pot ajuta sa realizati practic orice film doriti, avand control automat asupra tuturor setarilor. Filmele au fost toate realizate cu ISO cuprins intre 400 si 3200 (la secventele slow-motion). Trebuie precizat faptul ca secventele filmate cu incetinitorul sunt realizate la 400 de cadre pe secunda, timpul minim de expunere fiind astfel de 1/400s. Mie unul mi-a placut enorm de mult modul in care Nikon 1 V1 filmeaza. Stabilizatorul electronic se dovedeste a fi din nou foarte util si, daca filmati de pe loc, veti putea obtine cadre chiar foarte stabile, asemanatoare utilizarii unui dispozitiv steadicam. Mi-a mai placut faptul ca fenomenul de rolling shutter a fost eliminat in totalitate. Vizionare placuta a filmului!
Un alt mod imbinat cu filmarea HD si slow-motion este cel al fotografiilor in miscare. Ce presupune modul fotografie in miscare introdus de Nikon 1? In momentul in care apasati pe declansator aparatul incepe sa fotografieze la 30, respectiv 60 de cadre pe secunda, apoi sa uneasca fotografiile intr-un film si sa va ofere la sfarsit o poza la rezolutie mare. Veti putea vedea rezultatul si sub forma unui film. Exemple de astfel de filme puteti gasi aici. Mie unul mi se pare destul de utila functia mai ales in momentul in care doriti sa surprindeti scurte momente de actiune, precum joaca unui copil sau o secventa dintr-un eveniment sportiv, fiind mai mult spre latura experimental – artistica a fotografiei, cred eu.
Constructie
Nikon 1 V1 are un design minimalist fiind disponibil in doua culori, alb si negru. Desi la o prima vedere s-ar putea sa credeti ca nu e tocmai solid, constructia din aliaj de magneziu va va infirma rapid acest lucru. Tinut in mana aparatul pare foarte solid si iti ofera o siguranta aparte. Aparatul va ofera posibilitatea conectarii unei game foarte mari de accesorii, pornind de la modul GPS pana la un display LCD extern sau blit extern. Pe Nikon 1 V1 veti gasi buton dedicat filmarii, un joystick sub forma unei rotite multifunctionale, o rotita pentru selectarea modului de fotografiere, buton de zoom pe fotografii si de inchidere/deschidere a diafragmai si butoane dedicate pentru meniu, stergere si vizualizarea fotografiilor.
Meniul aparatului este extrem de intuitiv si usor de folosit. Cu ajutorul rotitei multifunctionale puteti parcurge foarte rapid meniul. Aspectul este unul foarte hi-tech si e total diferit de cel al aparatelor Nikon de pana acum. Pe mine m-a surprins intr-un mod placut aspectul meniului si am reusit sa-l folosesc cu usurinta inca de la inceput. Iata care ar fi puncte pro si contra in urma testarii lui Nikon 1 V1.
Concluzie
Am fost impresionat de capacitatile acestui mic aparat foto cu obiective interschimbabile. Mi-a oferit rezultate excelente in majoritatea conditiilor si s-a comportat exemplar in modul filmare Full HD si slowmotion. Fotografierea in rafala cu 10, 30 sau 60 de cadre pe secunda este extraordinara, viteza de declansare fiind dublata de cea de focalizare, care este cu adevarat unica. La sensibilitati ISO ridicate a oferit fotografii ce se pot utiliza chiar si pentru print. Constructia este solida, iar adaptorul pentru montura F ii va bucura pe toti utilizatorii de aparate DSLR Nikon. Am simtit lipsa unui blit incorporat, dar blitul optional este destul de mic si usor. Mi-ar fi placut un inel de focalizare direct pe obiectiv, dar poate Nikon ne mai pregateste surprize in ceea ce priveste obiectivele 1 NIKKOR.
Text si fotografii de Dragos Asaftei
dragos, test, dragos asaftei, asaftei
Parada de 1 Decembrie, castigatoarea concursului foto si retrospectiva de Dragos Stoica
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot