Zbor peste Transilvania - Dragos Asaftei
Zbor peste Transilvania este un proiect nascut din pasiune, din pasiunea mea pentru fotografie, din pasiunea lui Calin Manea – Kronfly pentru zbor, din pasiunea partenerilor nostri. Toate aceste pasiuni au dus la crearea unui album fotografic aflata intr-o continua crestere, continand fotografii din zbor realizate deasupra Transilvaniei. Inainte de a va prezenta fotografiile din cele trei zboruri realizate pana acum, va voi spune modul in care se va desfasura proiectul.
Vom zbura timp de zece luni, o data in fiecare luna, deasupra zonelor frumoase ale Transilvaniei. Vizam Cluj, Brasov, Deva, Hunedoara, Mures, Harghita etc., majoritatea regiunilor din Transilvania. Dupa fiecare zbor vom publica un jurnal de zbor pentru a va prezenta obiectivele si zonele fotografiate in turul respectiv. Apoi, pana la urmatorul zbor, vom publica regulat, din 3 in 3 zile, fotografii ale obiectivelor vizate, urmand ca, pana la sfarsitul proiectului, sa strangem mii de fotografii din avion realizate in Transilvania. Iata care au fost cele obiectivele fotografiate in cele trei zboruri realizate pana acum.
In primul zbor, care a initiat proiectul, am realizat fotografii aeriene ale orasului Brasov, dar si muntii aflati pe o raza de aproape 100 de kilometri. A fost o premiera pentru mine, fiind atat prima data cand zbor, cat si prima data cand fac fotografii din zbor. Si nu a fost deloc un zbor usor, tinand cont ca a trebuit sa zburam la peste 2500 de metri, fotografiind unul dintre cele mai mari masive muntoase din Romania. Pentru inceput, in acest prim zbor am fotografiat orasul aflat la poalele Tampei. Stim cu totii ca Brasovul e un oras frumos luat pas cu pas, insa din aer e absolut superb. Influenta saseasca este puternic prezenta si evidenta, orasul fiind asezat la poalele muntilor alaturi de cateva bastioane (turnuri) care serveau drept aparare.
Orasul Brasov fotografiat din aer, vedere catre Tampa si masivul Postavaru, avand in dreapta cadrului si un fragment din Muntii Bucegi.
Muntele Tampa care imparte orasul in doua, fiind in acelasi timp punctul care ofera o perspectiva excelenta asupra intregului Brasov.
Trecand de Brasov ne-am indreptat direct catre Muntii Bucegi care arata absolut superb oricum i-ai privi. Pe mine unul m-au impresionat, in special varful Omu si Crucea Craiman. Cea din urma reprezinta pentru mine un adevarat miracol industrial, monunmentul fiind construit la inceputul secolului al XX-lea. Si astazi este un punct pe care turistii continua sa-l viziteze si iti ofera un moment unic, un moment in care simti ca esti aproape de cer si ca toate dorintele ti se pot indeplini. Cel de-al doilea masiv muntos pe care l-am fotografiat a fost cel al Muntilor Piatra-Craiului, niste munti in forma de potcoava care adapostesc pe ambii versanti comune intregi. Foarte aproape de masivul denumit si Crai (Piatra-Craiului) se afla orasul Rasnov, oras cunoscut pentru cetatea construita in secolele 13-14.
Muntii Bucegi cu vedere spre versantul sudic. Se poate observa antena de telecomunicatii aflata la peste 2000 de metri altitudine.
In partea de sus a cadrului se poate regasi Varful Omu alaturi de Sfinx – Muntii Bucegi.
Crucea Caraiman denumita si Crucea Eroilor Neamului este inchinata eroilor romani decedati in Primul Razboi Mondial.
Muntii Piatra-Craiului au forma de potcoava. De-o parte si cealalta se pot regasi satele adapostite de munte.
Cetatea Rasnov construita pe dealul de langa orasul cu acelasi nume. In perioada evului mediu servea ca avanpost in fata ostilor cuceritoare.
Cel de-al doilea zbor al proiectului a venit cu cateva destinatii foarte interesante si in acelasi timp extreme. Am zburat peste Muntii Fagaras si i-am fotografiat in adevarata lor splendoare, intr-o frumoasa dimineata de toamna. Tot in cadrul acestui zbor am fotografiat si Transfagarasanul, una dintre cele mai spectaculoase sosele ale Romaniei. Acest zbor ne-a adus si deasupra orasului Fagaras si a cetatii cu acelasi nume. Sa stiti ca cetatea arata superb atat din aer, cat si de la sol! Toate fotografiile din primul si al doilea zbor au fost realizate cu Nikon D7000 si obiectivele Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 si Nikkor AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR. Lumina nu a fost intotdeauna cea mai buna, dar rezultatele ne-au multumit.
Crestele Muntilor Fagaras fotografiate in contralumina, intr-o dimineata destul de cetoasa de toamna.
Muntii Fagaras cu vedere catre Transfagarasan si lacul Balea.
Transfagarasanul fotografiat printre nori.
Cetatea Fagaras fotografiata la putin timp dupa rasaritul soarelui.
Cel de-al treilea zbor, si ultimul din anul 2011, a avut ca scop fotografierea cetatior si bisericilor fortificate din judetele Mures, Harghita si Brasov, si fotografierea Sighisoarei. Ce mi-a placut foarte mult la acest tur a fost faptul ca cetatile si bisericile sasesti sunt construite intr-o ordine extraordinara; toate sunt realizate aproape la fel, oferind o simetrie unica. Printre bisericile fortificate fotografiate au fost cele din Viscri, Meschendorf, Daia si Rotbav, iar printre cetati cele din Rupea, Saschiz, Prejmer si Feldioara. De asemenea, Sighisoara arata absolut superb de la inaltime. La fel ca la Brasov, influenta saseasca se vede extrem de mult dupa cladiri si modul de aranjare al acestora. Fotografiile din acest zbor au fost realizate cu Nikon D7000 si obiectivul Nikkor AF-S G 24-120mm f/4 VR.
Biserica fortificata din Viscri
Cetatea de la Rupea
Sighisoara
Biserica fortificata din Daia
Cetatea Prejmer
Va invitam sa urmariti in continuare proiectul atat aici, in site-ul comunitatii nikonistilor, cat si pe site-ul www.zborpestetransilvania.ro Promitem sa va prezentam fotografii frumoase alaturi de surprize care va vor incanta cu siguranta!
Dragos Asaftei
dragos, peste, zbor, zbor peste, zbor peste transilvania, peste transilvania, transilvania, dragos asaftei, asaftei
Parada de 1 Decembrie, castigatoarea concursului foto si retrospectiva de Dragos Stoica
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot