23 februarie 2012

Ultima Transhumanta - Expozitie foto Dragos Lumpan

 In perioada 23 februarie - 18 martie 2012, artistul vizual Dragos Lumpan va prezenta in cadrul Muzeului National al Taranului Roman, sala Oaspeti, expozitia de fotografie a proiectului "Ultima transhumanta". Documentarul vizual reprezinta rezultatul unui proiect artistic, etnografic si sociologic ce a durat 5 ani si insumeaza calatorii de peste 40.000 km in 6 tari: Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia.


Vernisajul va avea loc joi, 23 februarie, ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman.

"Am inceput acest proiect din curiozitate. Mergand cu trenul sau cu masina am vazut pe camp oi; langa oi e si cate un cioban. Si am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mananca, ce fac toata ziua, tot anul... Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri intr-un an, dorm unde ii prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Traiesc intr-o alta lume, intr-un alt timp, intr-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este insa tocmai disparitia transhumantei. De aici si titlul proiectului, "Ultima transhumanta". Asistam la disparitia unui mod de viata. Ciobanii nu vor sa mai fie ciobani. Sau cel putin nu vor sa mai mearga la drum zi de zi, an de an, toata viata. E mai mult decat o meserie, e un mod de viata greu, foarte greu" - Dragos Lumpan.

Cercetarea insumeaza calatorii de peste 40.000 km in Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia. Volumul de materiale adunate este covarsitor: 100.000 fotografii, 70 de ore de material filmat si 100 de ore de inregistrari audio.


"Dupa ce am umblat 5 ani si am mers in 6 tari - suficient cat sa inconjor pamantul - am aflat un lucru care tot timpul a fost si este aici: noi, in Romania, avem oameni frumosi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne ramane decat sa observam aceasta frumusete si sa ne bucuram de ea
" - Dragos Lumpan.


Pana acum, expozitia a fost expusa in Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Turcia si Spania. Dupa Muzeul National al Taranului Roman, expozitia fotografica va fi prezentata in primavara, in Italia. Pasul urmator va fi lansarea filmului documentar, in 2012.

Proiectul s-a bucurat de larga apreciere europeana si nationala:

"Lumea pare a fi mereu in graba, cu o viteza tot mai frenetica. Avem mai putin timp pentru noi si cei din jur; mai putin timp sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat. Exista insa o portita. Oamenii care isi organizeaza viata dupa legile pamantului reprezinta o resursa umana pretioasa si acesta este unul dintre nenumaratele motive pentru care fotografiile lui Dragos Lumpan sunt valoroase. El stie ca nu poate schimba nimic, dar pur si simplu atragand atentia asupra fenomenului el contribuie de fapt la supravietuirea acestui mod de viata," -  Caroline Juler, artist vizual, autoarea ghidului "Romania" – National Geographic.

"Asemenea lui Caravaggio, care si-a prezentat arta prin raportare la timp si loc, Dragos Lumpan utilizeaza fotografia ca mijloc de expresie" -  Martin Hochleitner, director al Landesgalerie Linz, profesor la University of Applied Arts in Viena.

"Imaginile surprinse de Dragos Lumpan ofera o dimensiune vizuala ce arheologic poate fi, de multe ori, doar vag intuita" -  Tiberiu Vasilescu, istoric, arheolog, lector universitar.

"Proiectul este impresionant si sunt sigura ca din perspectiva antropologiei sociale si culturale poate sa fie un reper european"  - Aneta Bogdan, Chartered Marketer, Managing Partner Brandient.

"Dragos Lumpan este unul dintre ultimii martori ai unei traditii care dispare pe nestiute din frumusetea lumii" - Razvan Exarhu, jurnalist.



Pentru mai multe informatii:
Dragos Lumpan
dragos@lumpan.com
www.lumpan.ro

 

 

 

Comunicat de presa

Bucuresti, 22 februarie 2012

 

 

"Ultima transhumanta", la Muzeul National al Taranului Roman.

Un proiect de Dragos Lumpan

 

5 ani de cercetare, 6 tari studiate, 40.000 de km parcursi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat si 100 de ore inregistrari audio despre disparitia unui mod de viata milenar

 

 

In perioada 23 februarie-18 martie 2012, artistul vizual Dragos Lumpan va prezenta in cadrul Muzeului National al Taranului Roman, sala Oaspeti, expozitia de fotografie a proiectului "Ultima transhumanta". Documentarul vizual reprezinta rezultatul unui proiect artistic, etnografic si sociologic ce a durat 5 ani si insumeaza calatorii de peste 40.000 km in 6 tari: Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia.

Vernisajul va avea loc joi, 23 februarie, ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman.

 

"Am inceput acest proiect din curiozitate. Mergand cu trenul sau cu masina am vazut pe camp oi; langa oi e si cate un cioban. Åži am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mananca, ce fac toata ziua, tot anul... Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri intr-un an, dorm unde ii prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Traiesc intr-o alta lume, intr-un alt timp, intr-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este insa tocmai disparitia transhumantei. De aici si titlul proiectului, "Ultima transhumanta". Asistam la disparitia unui mod de viata. Ciobanii nu vor sa mai fie ciobani. Sau cel putin nu vor sa mai mearga la drum zi de zi, an de an, toata viata. E mai mult decat o meserie, e un mod de viata greu, foarte greu. " – Dragos Lumpan.

 

Cercetarea insumeaza calatorii de peste 40.000 km in Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia. Volumul de materiale adunate este covarsitor: 100.000 fotografii, 70 de ore de material filmat si 100 de ore de inregistrari audio.

 

 

"Dupa ce am umblat 5 ani si am mers in 6 tari - suficient cat sa inconjor pamantul - am aflat un lucru care tot timpul a fost si este aici: noi, in Romania, avem oameni frumosi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne ramane decat sa observam aceasta frumusete si sa ne bucuram de ea" – Dragos Lumpan.

 

 

Pana acum, expozitia a fost expusa in Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Turcia si Spania. Dupa Muzeul National al Taranului Roman, expozitia fotografica va fi prezentata in primavara, in Italia. Pasul urmator va fi lansarea filmului documentar, in 2012.

 

Proiectul s-a bucurat de larga apreciere europeana si nationala:

 

"Lumea pare a fi mereu in graba, cu o viteza tot mai frenetica. Avem mai putin timp pentru noi si cei din jur; mai putin timp sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat. Exista insa o portita. Oamenii care isi organizeaza viata dupa legile pamantului reprezinta o resursa umana pretioasa si acesta este unul dintre nenumaratele motive pentru care fotografiile lui Dragos Lumpan sunt valoroase. El stie ca nu poate schimba nimic, dar pur si simplu atragand atentia asupra fenomenului el contribuie de fapt la supravietuirea acestui mod de viata" - Caroline Juler, artist vizual, autoarea ghidului "Romania" – National Geographic.

 

"Asemenea lui Caravaggio, care si-a prezentat arta prin raportare la timp si loc, Dragos Lumpan utilizeaza fotografia ca mijloc de expresie" – Martin Hochleitner, director al Landesgalerie Linz, profesor la University of Applied Arts in Viena.

 

"Imaginile surprinse de Dragos Lumpan ofera o dimensiune vizuala ce arheologic poate fi, de multe ori, doar vag intuita" – Tiberiu Vasilescu, istoric, arheolog, lector universitar.

 

"Proiectul este impresionant si sunt sigura ca din perspectiva antropologiei sociale si culturale poate sa fie un reper european" - Aneta Bogdan, Chartered Marketer, Managing Partner Brandient.

 

"Dragos Lumpan este unul dintre ultimii martori ai unei traditii care dispare pe nestiute din frumusetea lumii" – Razvan Exarhu, jurnalist.

 

 

 

Proiect finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul Cantemir.

Parteneri:

GAV – Generic Audiovizual

Muzeul Național al Țaranului Roman

Epson, Square Media, Atelierul de grafica, Corcova, iSTYLE, F64.

Parteneri media:

National Geographic, Zeppelin, Radio Guerrilla, Carturesti, Nikon, DC Communication, Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Convivium Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor

 

 

Pentru mai multe informatii:

Dragos Lumpan

dragos@lumpan.com

www.lumpan.ro

 

dragos, ultima, ultima transhumanta, transhumanta, dragos lumpan, lumpan



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Echipa nikonisti.ro a ales fotografia Cristinei Luchian ca fiind castigatoarea concursului foto cu tema "Parada de 1 Decembrie". Pentru imaginea sa "1 Decembrie la Iasi", Cristina va fi premiata cu un aparat Nikon COOLPIX S6400. Concursul organizat...
citeste tot
Duminica, 8 martie, este ultima zi in care puteti vedea expozitia Ultima Transhumanta semnata Dragos Lumpan de la Muzeul  Taranului Roman. Daca alegeti sfarsitul saptamanii pentru o incursiune fotografica intr-un univers pe cale de disparitie...
citeste tot
Zbor peste Transilvania este un proiect nascut din pasiune, din pasiunea mea pentru fotografie, din pasiunea lui Calin Manea – Kronfly pentru zbor, din pasiunea partenerilor nostri. Toate aceste pasiuni au dus la crearea unui album fotografic...
citeste tot
Incepand din data de 20 octombrie 2011, aparatele Nikon 1 V1 si Nikon 1 J1 sunt disponibile la partenerii Nikon din toata tara. Va prezentam in cele ce urmeaza un test cu Nikon 1 V1 realizat de Dragos Asaftei.   Pe 21 septembrie 2011, la gala...
citeste tot
Mi-am propus acum ceva vreme sa realizez un fotoreportaj intr-un sat din Harghita in care sa documentez viata oamenilor simpli din aceasta zona. Zis si facut. Am plecat intr-o prima calatorie prin satul cu pricina cautand subiecte. Mergand la pas pe...
citeste tot
Olaritul este un mestesug regasit pe teritoriul Romaniei inca din epoca neolitica, fiind principala metoda de realizare a unor vase si ustensile din perioada respectiva. In Transilvania, zona Corundului este probabil una dintre cele mai mari zone in...
citeste tot
Artistul fotograf Dragos Lumpan  va fi trainer al workshopului de fotografie “Oameni” ce va avea loc in perioada  25 septembrie - 3 octombrie 2010 in doua locuri din judetul Alba - Manastirea Oasa (muntii Sureanu, cota 1400)...
citeste tot
In noiembrie 2009, tanarul explorator roman Dragos Bratasanu pleca intr-o expeditie de aproape o luna in Antarctica, de unde a adunat  date pentru constientizarea in Romania a problemei incalzirii globale. La nici doua luni, in final de ianuarie...
citeste tot
Tematica incalzirii globale este de mare actualitate. Nu se intampla insa foarte des ca un roman sa fie chiar in centrul unei asemenea tematici si sa intreprinda o calatorie de mii de kilometri pentru a documenta efectele devastatoare ale incalzirii....
citeste tot
Miercuri, 10 iunie 2009, la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc vernisajul expozitiei "Ursi si alte masti" a fotografului Dragos Lumpan. Prezent la vernisaj, autorul va expune, odata cu imaginile,...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.