09 martie 2011

Test cu Nikon COOLPIX P500 - Dragos Asaftei

La inceputul lunii februarie gama de aparate compacte Nikon s-a inbogatit cu 9 noi aparate. Varful de gama al aparatelor nou lansate, Nikon Coolpix P500 se impune rapid datorita caracteristicilor sale ce il transforma dintr-un simplu aparat compact intr-unul cu un potential precum cel al unui D-SLR. Noul Nikon Coolpix P500 dispune de un senzor de imagine CMOS de 12,1 megapixeli cu iluminare din spate, de un obiectiv Nikkor cu un zoom de 36x (echivalent 35mm: 22,5 – 810mm) si stabilizator de imagine (VR), de filmare Full HD si cu incetinitorul la 120, respectiv 240 cadre pe secunda, si de un display LCD de 3 inci cu posibilitate de inclinare.

 

Pe langa aceste facilitati, pe Coolpix P500 veti purea regasi si modurile de fotografiere M/A/S/P, sistem nou de procesare EXPEED C2, mod de fotografiere in lumina contre-jour, mod de portret nocturn, mod de panoramare standard si wide la 180, respectiv 360 grade, si fotografiere in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda.

 


Indata ce am inceput sa testez noul aparat l-am asemanat cu un D-SLR datorita faptului ca aveam aproape aceeasi mobilitate. Desigur, diferentele sunt uriase, dar modurile care iti ofera control complet sunt foarte utile aproape tot timpul.

 

Unul dintre avantajele aparatului Coolpix P500 este senzorul CMOS cu iluminare din spate (fundal). Ce inseamna acest lucru? Acest tip de senzor mareste cantitatea de lumina pe care o primeste fiecare pixel, scade nivelul granulatiei la sensibilitati ISO mai mari si ofera o gama dinamica mai larga.

 

Cu ajutorul acestui senzor veti putea fotografia atat in lumina foarte slaba cat si in situatii in care se regasesc contraste puternice. Senzorul cu iluminare din fundal este insotit si de o functie numita Iluminare fundal, functie ce va ofera posiblitatea de fotografiere in contra-lumina sau in situatii in care subiectul este bine iluminat iar fundalul subexpus. In fotografia urmatoare se poate observa ca, desi lumina din miezul zilei este foaret puternica, subiectul, datorita blitului si modului dedicat, a iesit bine expus, la fel si fundalul.

 


De cele mai multe ori in situatiile asemanatoare camerele standard expun fie pe subiect, fie pe fundal, negasindu-se niciodata un echilibru intre cele doua. Multi dintre utilizatori insa nu stiu ca blitul poate rezolva aceasta problema. Astfel, pe noul Coolpix P500 problemele de acest tip vor fi evitate, fiind necesara o simpla comutare a rotitei pe modul Iluminare fundal.

 

Pe langa acest lucru, noul senzor va permite sa fotografiati la sensibilitati ISO de pana la 3200, neexistand urme evidente de zgomot, fotografiile fiind (pana la 1600) perfect utilizabile. Colajul de mai jos prezinta fotografii realizate cu Nikon Coolpix P500 unei orchidee, lumina fiind constanta iar sensibilitatea variind de la 160 la 1600, in 5 trepte.

 


Din pacate sensibilitatea ISO poate fi controlata manual doar in modurile M/A/S/P. Un lucru ce compenseaza insa aceasta lipsa este acela ca se pot stabili diverse viteze minime de declansare, in asa fel incat aparatul sa aleaga singur sensibilitatea ISO necesara. Un alt lucru ce optimizeaza ISO-ul este aceea care ofera posibilitatea de stabilire a unui interval fix automat, interval din care valorile sa fie alese automat de catre aparat.

 

Tot din meniul aparatului putem regla temperatura de culoare sau balansul de alb. Noul P500 ne ofera posibilitatea de a alege dintre modul automat, presetat manual, lumina pe timp de zi, bec incandescent, bec fluorescent, noros si blit. Cu ajutorul acestor moduri putem fotografia usor in absolut orice conditii, obtinand o reproducere cat mai aproape de realitate a culorilor. Fiecare mod al temperaturii de culoare este insotit si de un interval de valori cu ajutorul caruia se poate regla intensitatea culorilor. Acest mod este insotit de valori compensatorii de la -3 la +3.

 

 


Senzorul cu iluminare din spate permite si faciliteaza, asa cum am mentionat mai sus, fotografierea in situatii de lumina puternica in care contrastele sunt foarte evidente. Fotografiile urmatoare, realizate in miezul zilei, prezinta un cotnrast puternic intre nori – soare – cer si reflexiile lor in apa. In modul peisaj am reusit sa obtin o iluminare buna a intregii scene.

 


Un alt mod foarte util este cel de realizare a panoramelor. De acum, pe Nikon P500 panoramele se pot realiza foarte usor, chiar si cele de 360 grade. Prin simpla comutare a modului pentru scene si selectarea modului de panoramare, puteti realiza panorama dorita in doar cateva secunde. In momentul in care ati apasat butonul de declansare va trebui sa rotiti aparatul in dorectia dorita cu o viteza constanta, mentinandu-l totusi cat mai drept. O bara gradata va va prezenta momentul in care va aflati si va va instiinta atunci cand sunteti la sfarsit. Panorama va fi imediat salvata si gata de utilizare.

 


La capatul opus al cadrelor wide realizate cu ajutorul modului de panoramare si a obiectivului cu un unghi mare de cuprindere (22,5mm echivalent full-frame la capatul wide), se regasesc fotografiile realizate unor subiecte aflate la distanta. Obiectivul, cu un zoom de 36x si un stabilizator de imagine electronic, va ajuta sa fotografiati cu usurinta subiecte aflate la distante mari de voi. In cadrele de mai jos puteti face o comparatie a celor doua capete (wide si tele) in doua situatii diferite. In primul colaj este fotografiat un parc si preluat ulterior un detaliu la 36x zoom din zona centrala, iar in al doilea colaj un peisaj fotografiat in mijlocul zilei pe o lumina extrem de puternica. Se poate observa cu usurinta faptul ca zoomul de 36x este perfect utilizabil si va poate salva deseori de aproprierea excesiva fata de subiect.

 

Zoom 1X (22,5mm)                                                        Zoom 36X (810mm)

 

Totusi, la un zoom atat de mare lipsa sistemului de stabilizare ar fi fost un total esec pentru aparat. Din fericire, sistemul de stabilizare alaturi de alte 6 tehnologii anti-incetosare sunt prezente, iar in cazul in care obtineti timp de macat 1/80s – 1/100s, veti reusi sa obtineti fotografii clare din mana chiar si la 36x zoom.  In fotografia de mai jos, datorita modului de peisaj nocturn si a sistemului de stabilizare, am reusit sa fotografiez din mana un peisaj de noapte, obtinand o imagine clara, nemiscata.

 


Atat modul de noapte, cat si cel de peisaj, apus, rasarit/crepuscul sau portret interior, ofera fotografilor un real avantaj. Deseori, in situatii in care momentul trebuie surprins rapid, unele setari  scapa si fotografiile nu ies cum trebuie. Cu ajutorul acestor moduri dedicate se poate fotografia rapid in majoritatea situatiilor, nefiind necesara o reglare ulterioara a altor detalii. Fotografia de mai jos a fost realizata cu ajutorul modului macro (prim plan), mod care activeaza functia de focalizare pentru macro, premitandu-va astfel sa va apropriati mult mai mult de subiect.

 

 


Pe langa toate aceste functii si facilitati prezentate mai sus, se regaseste si posibilitatea de filmare Full HD si HS (Highspeed sau mai pe romaneste filmare cu incetinitorul). Noul Nikon P500 filmeaza Full HD la rezolutia de 1920x1080 si 30 cadre pe secunda. Aparatul poate filma si la 720p (30FPS) sau iFrame/VGA. Functia de filmare cu incetinitorul e impartita in 4 categorii: 240FPS – QVGA, 120FPS – VGA, 60FPS – 720p, 15FPS – 1080p. In colajul de filme de mai jos veti putea regasi clipuri realizate cu acest aparat in diverse conditii, acestea fiind precizate in cadrul clipului.

 


Aparatul Nikon Coolpix P500 dispune de o constructie foarte buna, fiind destul de ergonomic si usor de tinut in mana. In toata perioada in care am folosit aparatul singurul buton caruia i-am simtit lipsa a fost al unui dedicat diafragmei care sa modifice valoarea pe modul complet manual (M). Aparatul dispune pe obiectiv de un buton pentru zoom, acesta fiind regasit insa si in jurul butonului de declansare. Rotitia de control este foarte bine pozitionata si utila, oferind acces rapid la toate modurile.

 

Ecranul LCD rabatabil (cu posibilitatea de inclinare) este foarte util in momentul in care vrei sa fotografiezi de pe trepied sau din unghiuri in care nu poti vedea foarte usor displayul. Ar fi fost binevenita insa inlocuirea butonului de redare/vizualizare a fotografiilor cu cel pentru intrarea in meniu pentru un acces mai facil.

 

In concluzie, noul aparat Nikon Coolpix P500 este unul foarte util fotografilor ce doresc un aparat compact ce poate fi utilizat in aproape orice situatie, cu posibilitati de setare manuala, zoom mare si ergonomie asemenatoare D-SLR. P500 filmeaza Full HD, filmeaza cu incetinitorul, fotografiaza fara zgomot mare la ISO 1600, fotografiaza foarte bine in contre-jour si in situatii in care alte aparate nu ar face fata.

nikon coolpix, coolpix, nikon coolpix p500, coolpix p500, p500



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Florin Lucian Bujor
Florin Lucian Bujor a scris pe 28-07-2016 la 22:34
Buna seara, sunt nou pe acest forum. Recent mi-am achizitonat un Nikon P500 si spre deosebire de Canon, nu pot vedea
in timp real lumina timpului de expunere direct pe ecran, ci numai dupa realizarea fotografiei. La Canon simpla miscare a rotitei duce la vizualizarea nivelului de lumina direct pe display in timp ce la P500 nu gasesc sau nu am aceaBuna seara, sunt nou pe acest forum. Recent mi-am achizitonat un Nikon P500 si spre deosebire de Canon, nu pot vedea
in timp real lumina timpului de expunere direct pe ecran, ci numai dupa realizarea fotografiei. La Canon simpla miscare a rotitei duce la vizualizarea nivelului de lumina direct pe display in timp ce la P500 nu gasesc sau nu am aceasta optiune. Aveti careva vreo idee? Multumesc.
..afiseaza tot comentariul
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot
Barcelona este unul dintre cele mai fermecatoare locuri de pe Pamant. De la vestigiile istorice la arhitectura avangardista, de la cel mai longeviv santier din istoria contemporana la plajele insorite si fetele frumoase, toate sunt la indemana...
citeste tot
Daca sunteti posesorul unui aparat foto Nikon COOLPIX L23, Nikon COOLPIX L120 sau Nikon COOLPIX P500 va invitam sa va actualizati firmware-ul  la versiunea 1.1   Pentru a vedea daca aveti deja instalata ultima versiune de firmware...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.