17 martie 2011

Test cu Nikon COOLPIX S9100 - Alin Popescu

Fratele mai mare

 

Dupa excursia din Istanbul unde am fost insotit de noul COOLPIX S8100 (va invitam sa cititi articolul aici), am avut ocazia sa “ma joc” si cu fratele mai mare: COOLPIX S9100.

 

Mai mare se poate spune vorbind doar de zoom-ul impresionant 18x (comparativ cu 10x la S8100) pentru ca altfel, fizic, dimensiunile sunt infim diferite. Echivalentul acestui zoom impresionant in 35mm ar fi de la 25mm la 450 mm, o plaja extrem de larga de la wide la super tele, si asta intr-un corp atat de compact.

 

Butoanele sunt foarte putin diferite, butonul de declansare avand pozitia inversata cu selectorul de moduri fata de aparatul cu care ma obisnuisem deja la Istanbul, si asta a fost un mic motiv de disconfort in primele momente cu S9100-le in mana, deoarece tot apasam pe selectorul de moduri in loc sa ajung cu degetul la declansator. Un lucru interesant, S9100 a primit inca un buton, pe laterala stanga cum il tii in mana, si anume butonul de ridicare blit, binevenit de altfel. Se pare ca la S8100 faptul ca blitul ti se ridica sub deget (se afla fix in pozitia de unde il tii in mana) nu a fost o decizie tocmai buna de pozitionare, acest lucru fiind corectat prin amplasarea butonului de ridicare blit pe S9100. Astfel, ducand degetul sa apesi pe acel buton, automat iei mana din pozitia de unde va “rasari” blitul.

 

Cam acestea ar fi diferentele majore la exterior. Dar sa trecem la “miezul” problemei.

 

Primul lucru care mi-a atras atentia, de era sa il scap din mana la propriu, a fost meniul complet in limba Romana. Nikon nu s-a multumit sa ofere doar manualele in limba Romana utilizatorilor aparatelor sale, ci a trecut la un alt nivel, si anume meniul tradus in intregime in limba Romana. Poate parea un lucru minor pentru noi, generatia “Inglish”, dar ganditi-va la parintii nostri, sau de ce nu, la copilul care pune mana prima oara pe un aparat foto. Minunat. Abia astept primul DSLR cu meniu si manual in Romana.

 

Organizarea meniurilor e identica cu cea a fratiorului mai mic si este extrem de intuitiva. Fiecare mod de fotografiere are propriul meniu, minimalist, ce contine strict functiile accesibile in acel mod. Pentru ca o analiza a aproape tuturor modurilor de fotografiere am facut-o in articolul de la Istanbul, ma voi rezuma aici sa vorbesc doar despre modurile si functiile cu care fratele mai mare vine in plus.

 

De departe cel mai spectaculos mod (pentru mine cel putin) este pozitia http://www.skin.ro/images/highres/DSCN3132_45.jpg de pe selectorul principal. Odata setat acest mod, in meniu ai acces la 6 efecte speciale, aplicabile si vizibile direct pe LCD, chiar inainte de fotografiere. Nu putini sunt amatorii de desaturari selective si cam toata lumea stie ca e ceva de lucru in post-procesare pentru obtinerea unui astfel de efect. Ei bine, fotografierea cu desaturari selective este la un click distanta cu S9100. Nu trebuie decat sa alegi culoarea pe care vrei sa o pastreze in imaginea finala si vei obtine instantaneu rezultatul pe ecranul LCD.

 


 

As fi vrut sa iau aparatul pentru teste la o tura foto, dar din pacate, sau din fericire, momentul in care l-am primit m-a prins in sanul familiei la Slobozia. Zic din fericire, pentru ca mi-am dat seama pe parcurs ca micul COOLPIX S9100, la fel ca si fratele lui mai mic S8100, sunt ideale pentru fotografii de familie, alaturi de cei dragi. Zoom-ul mare de 18x iti permite portrete excelente de la distante impresionante, fara ca sa deranjezi subiectul. Ma refer bine-inteles la Andreea, care imediat ce ma vede cu aparatul, vine fuga-fuga spre mine sa vada ce poza i-am facut. Aici, stateam la distanta mare, nu vedea ce fac si isi vedea linistita de joc in parculetul din oras, locul unde a inceput aventura cu aparatul acesta:

 

 

Incredibil de sharp atunci cand esti pregatit pe modul potrivit. Aici am folosit modul Auto, dar cu aparatul setat pe focus continuu si detectarea fetei. La 18x nu e tocmai usor sa urmaresti un subiect atat de vivace precum un copil la joaca si de aceea am recurs la asii din maneca mai sus mentionati.

 

Deoarece majoritatea super-zoom-urilor au de obicei probleme optice la capetele extreme (wide sau tele) am stresat aparatul spre capatul tele (450 mm echivalent pe film), incercand sa il fac sa dea rateuri fotografiind crengute de copaci cu cerul in fundal, aproape in contre-jour, cosmarul oricarui obiectiv. In afara de cateva cadre putin out-of-focus (lucru la care a contribuit si vantul destul de puternic care batea in ciuda soarelui timid de primavara timpurie), am obtinut imagini incredibil de sharp si fara aberatii cromatice, chiar daca soarele mai avea putin si-mi intra in cadru

 

 

Fiind tot in parc, am vrut sa vad daca si acest model pastreaza “mostenirea” familiei COOLPIX in ceea ce priveste modul macro asa ca m-am apropriat la nu mai putin de 4cm de mugurasul de brad cu zoom-ul setat la maxim wide (25 mm echivalent) si a reiesit urmatoarea imagine cu detalii excelente si cu un bokeh foarte placut privirii:

 

 

Pentru ca sunt pasionat de fotografia panoramica, si pentru ca mi-a placut foarte mult modul de Panorama Assist de pe S8100 am vrut sa vad cum se comporta si s9100 in acest tip de fotografiere. Nu mica mi-a fost surpriza sa descopar in meniul dedicat scenei Panoramice, doua moduri de fotografiere: Asist (ca la S8100) in care dupa fiecare cadru aparatul iti arata in mod transparent 30% din cadrul anterior pentru a stii cum sa suprapui, dar si modul Easy, in care tot ce trebuie sa faci este sa apesi o singura data pe buton si sa te rotesti cu aparatul pentru a acoperi scena de fotografiat: aproximativ 15 secunde pentru o imagine de 180 de grade si in jur de 30 de secunde pentru a acoperi o panorama circulara de 360 de grade. Pe tot timpul expunerii ai pe ecran un idicator care iti arata cat mai ai de acoperit din cele 180 sau 360 de grade.

 

 

La interior, datorita distantelor mici dintre aparat si subiect (efect de paralaxa foarte pronuntat), si a luminii slabe (deci timpi lungi de expunere predispusi la miscare) rezultatele sunt mai putin reusite, dar in aceste conditii nici fotografierea cu un SLR si unirea fotografiilor intr-un program de panoramare nu ar da rezultate mai bune (subiectele se misca intre cadre si de aici si alte probleme).

 

O scena noua, care lipsea la S8100 este scena Pet (animal de companie), un mod in care aparatul trece din cate mi-am dat seama pe focus continuu, absolut normal avand in vedere tipul subiectului fotografiat, si in plus trece si pe modul BSS (best shot selector), realizand mai multe cadre automat la o singura apasare de buton si alegand-o pe cea mai buna dintre ele. Acest mod mi-a persmis sa il prind pe Cocolino in pozitia lui de cersit ceva de-ale gurii.

 

 

O alta functie foarte interesanta si extrem de utila la S8100 mi s-a parut filmarea slow-motion cu 240 frame-uri pe secunda. Fratele sau mai mare o face mult mai bine pentru ca rezolutia filmarii a crescut la 320×240.

 

 

Incredibil de multe amanunte interesante poti descoperi filmand in acest mod. Numai pentru asa ceva si ma gandesc foarte serios sa am un mic COOLPIX cu mine tot timpul in buzunar.

 

Si pentru ca uneori vrei sa vezi miscarea si mai rapid decat are loc, S9100 este cu tine si in aceste momente. Filmeaza de aceasta data in Full HD cu 15 fps, deci redarea se va face la de doua ori mai repede decat viteza reala a miscarii.

 

 

A propos de filmare, un lucru mai putin placut este faptul ca in momentul inceperii filmarii, aparatul face un fel de crop si zoom in acelasi timp, astfel ca te incurca putin la incadrare. Tu vezi un lucru cand te pregatesti sa filmezi si in momentul cand a inceput filmarea cadrul e mai strans. Daca primul fapt este perfect de inteles, adica crop-ul, deoarece modul normal de fotografiere este in format 4:3 iar filmarea HD se face cum e si normal in 16:9, al doilea lucru nu mi-l pot explica decat prin faptul ca datorita constructiei obiectivului cu zoom de 18x, filmarea nu se poate face corect si fara distorsiuni la cea mai wide pozitie si probabil de aceea se alege o focala mai putin wide, cu un pic de zoom.

 

Din pacate timpul pe care l-am avut la dispozitie impreuna cu aparatul nu a fost suficient incat sa acopar mai aprofundat utilizarea acestuia, dar avand in vedere ca este fratele mai mare al lui S8100 despre care am scris foarte detaliat, am incercat sa punctez mai mult ce aduce in plus acest nou model, inca neanuntat la momentul testelor. Un lucru pe care trebuie sa il mentionez dar pe care nu l-am putut testa a fost fotografierea de peisaj de noapte. Si as fi vrut sa fac acest lucru, pentru ca S9100 vine nou cu acest mod de fotografiere in doua feluri: din mana si de pe trepied. Un lucru binevenit, deoarece daca setezi modul de pe trepied, aparatul intelege ca vrei expuneri mai lungi si automat stie sa opreasca si reducerea vibartiilor, lucru absolut necesar cand se fotografiaza de pe trepied.

 

Inchei aici, in speranta ca v-ati putut face o idee macar comparativa intre cele 2 modele.

 

Text si fotografii de Alin Popescu.

popescu, coolpix, coolpix s9100, s9100, alin, alin popescu



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
dragomir constantin
dragomir constantin a scris pe 02-08-2015 la 10:36
unde gasesc un obiectiv pentru Nikon S9100? .al meu este deja compromis
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Unul dintre cele mai interesante modele din noua gama COOLPIX, lansata la inceputul lunii februarie, COOLPIX P310 ascunde in carcasa compacta un pachet absolut impresionant de functii, dintre care cea mai atragatoare este fara indoiala diafragma...
citeste tot
Weekend-ul acesta va invitam la Decathlon sa incepem sezonul de mers cu bicicleta si sa testati cel mai potrivit aparat pentru acest sport, COOLPIX AW100. Pe 24 si 25 martie, magazinul din Berceni organizeaza concursuri de slalom printre jaloane si...
citeste tot
Atena este unul dintre stalpii civilizatiei Vechii Elade, locul de bastina al democratiei si, acum, unul dintre epicentrele manifestatiilor legate de criza economica mondiala. Altfel spus, Atena este un oras la granita dintre mit, istorie si...
citeste tot
In urma cu o luna va relatam despre plecarea intr-o expeditie in America de Nord a tinerei alpiniste de doar 15 ani Crina Coco Popescu. Dupa ce a cucerit cele doua varfuri nord-americane, Pico de Orizaba (5636m) din Mexic si McKinley (6194m) din...
citeste tot
Fotograful nu are nevoie de cuvinte. Imaginile spun mai mult decat poate exprima limbajul uman. Este adevarat. Insa pentru cei care doresc sa cunoasca detaliile tehnice ale realizarii unei fotografii cuvintele sunt indispensabile. Suntem bucurosi de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.