Traditia Nikon: 1964 - Jocurile Olimpice de la Tokyo
In 1964 Japonia revenea pe harta internationala, dupa ostracizarea si oprobiul general capatat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Revenirea se datora organizarii Jocurilor Olimpice de Vara la Tokyo, care, ca si astazi, era unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale anului.
Nikon a exploatat acest moment care a adus sute de fotojurnalisti din toate colturile lumii pe teren propriu.
Pentru a va oferi un scurt background trebuie sa va spunem ca incepand cu anii ’20, aparatul foto reprezentativ pentru jurnalistul aflat in misiune era celebrul Speed Graphic, un aparat in format mediu (4x5 inci) pe care il puteti admira mai jos.
Desi isi pierduse o parte din adepti in favoarea rangefinderelor cu film de 35mm, mai ales pentru fotografia de actiune, acolo unde dimensiunile contau cel mai mult, era inca o imagine tipica fotojurnalistul, mai ales cel american, tinand aparatul Speed Graphic in maini chiar si in anii ’50. In 1964 toate acestea se schimba intr-un mod foarte evident. La Jocurile Olimpice de la Tokyo este foarte clar ca peste 80% dintre fotojurnalisti trecusera la aparatele pe film de 35mm , cele mai multe dintre ele fiind Nikon.
Olimpiada era evenimentul la care fotojurnalistii din toate tarile aveau propria competitie. Cine va avea fotografiile cele mai interesante? Cine va surprinde momentele definitorii ale Jocurilor? Aceasta competitie se extindea la publicatii si agentii de presa care achizitionau pentru fotojurnalistii trimisi la fata locului cele mai noi si performante echipamente.
Fata de toate celelelalte marci de aparate SLR, Nikon F dispunea de varietatea cea mai mare de obiective. Pentru prima oara un aparat foto permitea fotografului sa stea in tribuna si sa surprinda prim-planul castigatorului, dar si sa se apropie de linia de finish pentru a cuprinde un cadru larg cu toti participantii. Nu este de mirare ca tribunele erau pline de super-teleobiective Nikkor. In plus, Nikon F dispunea optional de motorul de avans automat al filmului F36, a carui viteza de pana la 4 fps era foarte utila in fotografia sportiva.
Succesul Nikon la Olimpiada de la Tokyo a fost asigurat si de serviciile companiei japoneze. Pentru prima oara Nikon oferea profesionistilor servicii de intretinere si consultanta pentru aparatele foto. Sediul acestui serviciu a fost stabilit adiacent cu Stadionul Atletic National, astfel incat era usor accesibil fotojurnalistilor care documentau competitiile. Aici exista chiar si un centru de presa in care jurnalistii ce asteptau inspectia tehnica se puteau informa cu privire la rezultatele Jocurilor. Seviciile oferite cu aceasta ocazie au fost atat de populare incat Nikon le va oferi la toate marile competitii sportive de acum inainte, creand intr-un final serviciul pentru fotografii profesionisti cunoscut astazi ca Nikon Professional Services (NPS).
Va asteptam din nou sa cititi despre Traditia Nikon saptamana viitoare. Pana atunci ramaneti alaturi de noi pe www.nikonisti.ro.
jocurile, jocurile olimpice, olimpice, traditia, traditia nikon, 1964, tokyo
citeste tot
citeste tot
Jocurile Olimpice de vara, Londra 2012 in imagini cu Nikon D4 - de Raed Krishan, fotoreporter GSP
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot