24 iunie 2011

Traditia Nikon: Nikon Photomic

Va vorbeam acum cateva episoade despre sistemul modular Nikon F si despre multitudinea de alternative de accesorizare a aparatului foto. Punctul forte al acestei caracteristici era posibilitatea de a  face un upgrade aparatului , aducandu-l la zi din punct de vedere tehnic, fara a schimba body-ul.  Unul dintre momentele in care acest mod de gandire a sistemului SLR a dat roade a fost la introducerea vizorului Photomic.

 

 

Primul Nikon F nu avea posibilitatea de masurare a expunerii si corelare

a vitezei de declansare cu diafragma obiectivului si cu sensibilitatea filmului (ASA). Pentru o aproximare cat mai corecta a acestei corelari era nevoie de utilizarea unui exponometru extern. Insa in 1962 Nikon lanseaza pe piata un nou vizor care permitea măsurarea intensitatii luminii si corelarea celor trei valori: timpul de expunere, diafragma si sensibilitatea.

 

Denumit Photomic (de unde si numele luat de aparatul Nikon F pe care era montat), acest vizor era dotat in partea frontala cu o mica celula din sulfid de cadmiu (CdS) care masura intensitatea luminii. Cu ajutorul unui impuls electric transmis de doua baterii cu mercur, al caror locas se gasea sub butonul rotativ al timpului de expunere/sensibilitatii filmului, aparatul putea indica destul de precis corectitudinea expunerii. Indicatorul cu ac folosit in acest scop nu era vizibil in vizor ci doar intr-o mica fereastra dispusa pe partea superioara a aparatului.

 

Pentru a corela timpul de expunere si sensibilitatea filmului cu diafragma, inginerii Nikon au cuplat vizorul Photomic cu obiectivul prin intermediul unei mici excrescente de metal adaugata inelului de diafragma. Cu siguranta ati vazut obiective Nikon mai vechi care arata precum cel din imagine. Aceste „urechi” cuplau inelul de diagragma cu un pin situat sub partea frontala a vizorului Photomic. Puteti vedea in imaginea de mai jos felul in care vizorul si obiectivul se cupleaza. In acest mod inelul de diafragma se putea controla direct de pe aparatul foto.

 

 

Acest prim model de vizor Photomic a fost foarte apreciat de utilizatorii care doreau un mod mai facil de calculare al expunerii, Nikon Photomic fiind foarte raspandit in perioada Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964. Va prezentam mai jos cateva spoturi publicitare din aceasta perioada.

 

 

 

Productia vizorului Photomic a fost oprita in 1965, Nikon perfectionand acest tip de vizoare care deveneau din ce in ce mai performante, permitand inclusiv masurarea expunerii TTL (prin obiectiv) cu vizibilitate direct in vizor. Modelul de vizor Photomic FTn, produs incepand cu 1968, a stat la baza primului aparat  realizat de Nikon pentru NASA in 1971.

 

Mai multe despre traditia Nikon vom vorbi saptamana viitoare. Pana atunci va asteptam pe www.nikonisti.ro.

traditia, traditia nikon, nikon photomic, photomic



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
In 1964 Japonia revenea pe harta internationala, dupa ostracizarea si oprobiul general capatat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Revenirea se datora organizarii Jocurilor Olimpice de Vara la Tokyo, care, ca si astazi, era unul dintre cele mai...
citeste tot
In episodul trecut va vorbeam despre faptul ca Nikon F a facilitat, prin intermediul sistemului SLR, deschiderea fotografiei catre un public foarte larg, care considera aceasta indeletnicire ca fiind dedicata mai mult profesionistilor. Nikon F era...
citeste tot
Poate ca dupa 51 de ani, Nikon F nu mai pare un aparat atat de spectaculos, dar in momentul lansarii era unic. Oferea sistemul complet de care avea nevoie un fotograf profesionist, atat in ceea ce priveste obiectivele, cat si toate celelalte...
citeste tot
Re-editam seria de articole despre istoria de aproape un secol a Nikon.  Veti putea urmari filme sau animatii realizate pentru popularizarea apartelor foto Nikon in perioada care a schimbat radical industria foto: 1950-1970. In curand vom...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.