Traditia Nikon: Nikon SP
Re-editam seria de articole despre istoria de aproape un secol a Nikon. Veti putea urmari filme sau animatii realizate pentru popularizarea apartelor foto Nikon in perioada care a schimbat radical industria foto: 1950-1970. In curand vom publica noi episoade din „Traditia Nikon”.
In anii ’40-’50, standardul in ceea ce priveste aparatura foto era inca stabilit in Germania. Majoritatea covarsitoare a profesionistilor utilizau, mai ales in actiune, aparate rangefinder Leica si Contax. Acestea ofereau, diferit fata de sistemul SLR, vizare laterala separata de obiectiv. Inca nu exista un aparat reflex care sa fie indeajuns de bun mecanic si optic pentru a concura pe piata foto profesionala.
Aparatele rangefinder realizate de Nipon Kogaku K. K. (numele Nikon pana in 1988)erau inca putin cunoscute in afara granitelor Japoniei. Desi realiza obiective foto si optica sportiva inca din prima parte a secolului XX, Nipon Kogaku lansase primul sau aparat foto de abia in 1948. 1950 este insa anul in care fotografiile realizate de celebrul fotoreporter american David Douglas Duncan cu rangefinderul sau german pe care erau montate obiective Nikkor fac senzatie in Statele Unite. In Martie 1951, celebra revista americana Popular Photography ofera un spatiu generos de 10 pagini pentru un articol in care Duncan scrie despre aparatele Nikon si obiectivele Nikkor„descoperite” de el in Japonia. Este inceputul marelui succes international al Nikon.
Iata un scurt spot publicitar care demonstreaza modul de incadrare prin intermediul vizorului lateral in cazul modelului de rangefinder Nikon SP, lansat in 1957. Trebuie spus ca, neavand vizare TTL (prin obiectiv), acest tip de aparat foto are in vizor marcaje pentru incadrare la diferite distante focale. Noutatea in cazul Nikon SP era utilizarea, in premiera pe vizorul cu magnificare 1x, a marcajelor colorate si luminate, care faceau vizarea mult mai simpla chiar si in lumina slaba.
Nikon SP era cel mai avansat rangefinder al timpului sau. Pe langa vizorul revolutionar, avea cortina din titaniu, un vizor suplimentar marcat pentru lungimi focale mai mici de 35mm si temporizator. In plus, era primul Nikon cu levier de avans al filmului. Usor-usor Nikon se apropia de renumele aparatelor foto germane.
Lovitura finala data acestora de catre Nipon Kogaku K. K. a fost insa aparitia primului SLR al producatorului japonez, modelul Nikon F. Despre acesta vom vorbi insa in episodul urmator. Pana atunci, iata cateva imagini de la lansarea in America a acestui model care va schimba istoria industriei foto mondiale.
traditia, traditia nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot