Fotojurnalist in Afganistan - de Robert Frunzescu
In urma absolvirii cursului pentru jurnalisti care transmit din zone de conflict, organizat sub egida MApN, fotoreporterul Robert Frunzescu si-a dorit sa multumeasca militarilor ce l-au pregatit pentru practicarea meseriei de jurnalist intr-un teatru de operatii, deplasandu-se chiar in inima actiunii, in Afganistan. Acolo a petrecut trei saptamani alaturi de militarii din cadrul Batalionului 811 Dej „Dragonii Transilvani”. In Afganistan, Robert Frunzescu a fotografiat cu Nikon D610 si AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR.
Dupa mai bine de 13 ore de zbor, intrerupt de doua escale, am aterizat pe taram afgan, acolo unde razboiul este departe de a se fi terminat. Pe aeroportul din Kandahar am fost intampinati de militarii romani, membri ai contingentului Batalionului 811 Dragonii Transilvani.
Zilnic, cateva patrule ale militarilor romani, alaturi de celelalte contigente si politia afgana, executa misiuni de mentinere a pacii in satele din apropierea Kandahar Air Field.
Politia afgana
Politistii afgani in misiune alaturi de militarii romani si americani
„Dupa ce securizam zona, iti voi deschide usa si vei calca numai pe urmele mele”, acestea au fost ultimele cuvinte pe care guardian angel-ul mi le-a adresat inainte de a ne imbarca in masinile blindate si a iesi pe poarta uneia dintre cele mai sigure zone din Afganistan, Kandahar Air Field.
Dupa aproximativ doua ore de mers am ajuns in Kvosh Ab, un sat construit in intregime din chirpici, unde diferenta, greu de observat, dintre bogati si saraci o face un butoi amplasat pe acoperisul din pamant, cei mai avuti permitandu-si luxul de a se spala.
La apusul soarelui in Kvosh Ab
Prima intalnire cu unul dintre copiii afgani
Saracia se citeste la fel de usor si pe fetele copiilor, care umbla in picioarele goale pe pamantul tare si plin de pietris, greu de suportat chiar si intr-o pereche de bocanci. Ceea ce la noi poate intra in meniul zilnic, pentru ei sucurile, apa imbuteliata si dulciurile sunt un lux. Desi dureros, abuzurile sexuale asupra copiilor sunt la ordinea zilei, fiind o practica des intalnita printre afgani, ale caror obiceiuri au la baza lozinci ca „Femeile sunt pentru copii, barbatii sunt pentru distractie”. Dupa mai bine de 55 de ani de razboi, copii au renuntat la visul de a mai razbate. Continua sa fuga dupa convoaiele militarilor cu speranta ca luptatorii vor iesi, si de aceasta data, de sub carapacea de kevlar. Militari care le arunca, inca o data, o sticla de apa potabila si cateva bomboane, pentru care, oricum, urmeaza sa duca „o lupta crancena” cu ceilalti adolescenti din sat.
Copiii afgani asteapta sa primeasca apa imbuteliata de la soldatii romani
622 de ani despart Romania de lumea a treia. Acolo, unde femeile sunt cumparate doar pentru ca pot naste copii, fetele sunt vazute drept o pedeapsa pentru familie, iar adolescentii sunt obligati sa aleaga de la varste fragede intre fortele de securitate afgane sau talibani. Asta, pentru a continua razboiul sangeros al intereselor, in care nu se regasesc, dar care este departe de a se fi terminat.
Potrivit calendarului lui Mohamed, Afganistan este in anul 1394, iar indoctrinarea religioasa face ca talibanii sa posede, inca, cea mai periculoasa arma in lupta impotriva coalitiei, omul kamikaze, omul dispus sa se arunce in aer in baza unor ideologii religioase.
Fetitele isi feresc fata in timp ce le faceam cateva fotografii
Chiar daca in apropierea oraselor Kandahar si Kabul lucrurile s-au mai linistit, regiunea Helmand este condusa de insurgenti. Acolo, numarul dezertorilor din armata afgana a crescut alarmant. Acestia se alatura talibanilor, parasind serviciul militar cu tot cu echipamentul de lupta.
Condusi dupa regulile stricte ale Coranului, probabil singurul lucru care le mai aduce un strop de speranta in sufletul ratacit si adanc ranit de pierderea celor dragi, afganii asteapta cu nerabdare ziua in care razboiul va inceta, ziua in care insurgentii nu vor mai traversa granita cu Pakistanul.
Principalul mijloc de transport din Afganistan, motocicleta
Ambulanta
BC 30 TRM, masina care astepta sa intre in baza militara
Blitz, concurs organizat pe echipe mixte
Blitz, pista cu obstacole
Rugaciunea de dinainte de plecare in misiune
Patrula pe timp de noapte
fotografii, nikon d610, robert frunzescu, afganista, fotojurnalist, kandahar, cabul, af-s nikkor 24-120mm f/4g ed vr
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot