Ghid de videografie cu Pep Bonet, ambasador Nikon
BTS, director de fotografie si ambasador Nikon, Pep Bonet dezvaluie arta videografiei: de la stilurile de miscare, importanta modului manual si de ce spontaneitatea functioneaza adesea cel mai bine.
"Eu sunt un povestitor", incepe Pep Bonet. "Sunt cunoscut pentru ca am creat povesti dificile si dramatice - povesti bazate pe conflict si suferinta umana." Ca fotograf, regizor de film si co-fondator al agentiei foto NOOR, Pep a lucrat in zone de conflict din intreaga lume timp de doua decenii si a petrecut opt ani fotografiind legende heavy metal precum Motörhead.
Videografia a declansat povestirile lui Pep. "Am devenit frustrat de felul in care media folosea fotografiile noastre pentru a ilustra propriile lor povesti si agende, in loc sa impartaseasca propria mea poveste prin fotografie", explica Pep. "Asa ca am inceput sa fac filme multimedia pe Nikon D90. Am descoperit puterea realizarii de filme si de a filma interviurile mele in loc sa scriu descrieri foto."
Cele mai recente lucrari ale lui Pep includ documentarea din culise pentru seria HBO "The Climb" cu Jason Momoa si prequelul Game of Thrones, "House of the Dragon". Documentarul sau "Into The Shadows" este in prezent difuzat pe Netflix in Europa si s-a intors recent din Spania unde a filmat "The Movement" pentru Nikon; o serie limitata care urmareste noua creatori in timp ce pornesc intr-o calatorie in jurul coastei de vest a Spaniei cu noul Nikon Z8.
Este clar ca este o persoana ocupata - asa ca suntem curiosi: cum abordeaza el videografia?
Alege echipamentul potrivit
"Z 8 este un partener perfect pentru productiile de inalta calitate, dar si pentru productiile in care Z 9 poate fi prea mare si doresti ceva mai compact pentru a trece neobservat. Z 8 are un autofocus foarte rapid si imbunatatit - este Z 9 intr-un pachet mai mic. Imi place si sa lucrez la liber, iar stabilizarea de pe Z 8 este foarte buna, ceea ce ajuta atunci cand te misti mult."
Pep adauga: "Accesoriul meu preferat este MC-N10, un maner pentru trepied, care iti permite sa separi camera de maner, astfel incat sa ai toate optiunile camerei intr-o prindere foarte buna."
Intotdeauna filmeaza mai mult decat ai nevoie
"O greseala comuna pe care o fac oamenii cand trec de la fotografie la filmare este aceea de a face clipurile prea scurte - sunt obisnuiti sa faca inca imagini fixe", spune Pep. "Clipurile prea scurte nu lasa mult spatiu pentru editare, asa ca intotdeauna sugerez sa faci clipurile mai lungi si sa inveti miscarea camerei."
Invata miscarea camerei: gandeste-te la mana, stabilizator, macara
"Compozitia nu se schimba de la fotografie la filmare - ceea ce se schimba este faptul ca trebuie sa misti camera daca nu ai un cadru fix pe un trepied.”
"Adevarata provocare atunci cand treci de la fotografie la filmare este miscarea camerei. Exista atat de multe posibilitati cu miscarea - poti filma din mana, cu o macara, un slider sau un stabilizator. Miscarea este cheia filmarii."
”Filmatul din mana ofera o perspectiva realista in momentul acela”, adauga Pep, ”dar pentru o miscare mai fluida si mai cinematica, foloseste un gimbal.”
Decide ce miscare se va potrivi filmului tau.
"Mai intai, intelege ce fel de film doresti sa realizezi si ce iti propui, apoi incearca sa afli ce va functiona pentru filmul tau. Poate ca o imagine stabila sau o imagine blocata este cea mai potrivita. De asemenea poti alege fie o camera de mana in miscare, fie o miscare foarte mica a camerei."
Apoi decide ce iluminare se va potrivi filmului tau.
"Iubesc lumina naturala, dar imi place si sa reflect lumina naturala cu un filtru, dar acest lucru depinde de productia pe care o realizezi. In general, daca este fictiune, poti lucra cu mai multa lumina, iar daca este un documentar, lucrezi cu ceea ce ai."
Foloseste modul manual.
"Nu lasa camera sa faca treaba pentru tine. Intelege intotdeauna ce iti propui si utilizeaza intotdeauna camera ta trecand in modul manual - totul trebuie sa fie manual, de la balansul de alb, diafragma, timpul de expunere, la ISO si focalizarea automata." spune Pep.
"Cateodata, cand esti pe un gimbal, este mai usor sa urmaresti ochii folosind focalizarea automata, dar acest lucru nu functioneaza pentru orice situatie. Trebuie sa stii ce iti propui si trebuie sa te adaptezi si sa iti pui toate cunostintele in poveste si metodele de realizare a filmelor. De exemplu, am realizat filme documentare despre traficul de persoane si sclavia moderna. Si faceam totul, de la sunet, regie, DOP, tot odata. Este ideal? Nu, dar cu siguranta poti face si asta."
Cunoaste diferenta dintre filmarea principalasi filmarea din culise (BTS)
Pep spune: "Exista o diferenta mare intre filmarea din culise si filmarea principala. Daca esti un DOP, totul trebuie sa fie planificat, implica multa munca in echipa si totul este organizat. Exista multi oameni de luat in considerare, de la cei care controleaza focalizarea, actori, sunet, operatori de camera si lucrurile trebuie sa se intample atunci cand trebuie sa se intample. Filmarea din culise se refera la a merge cu viata asa cum se intampla, astfel ca singurul lucru pe care il poti pregati cu adevarat este echipamentul tau."
Pentru filmarea din culise, fii un observator
"Primul lucru pe care l-as spune" spune Pep, "este sa crezi in ceea ce faci. Nu te cenzura pe tine insuti. Iesi din zona ta de confort si fii clar in ceea ce vrei sa realizezi. Fii deschis, vorbeste cu oamenii, spune-le ce vrei sa faci si fii deschis la ideile lor. Dupa aceea, fii de neobservat. Devino un observator."
”Cu alte cuvinte, arata rezultatele, nu vorbi despre ele. "Eu cred in sintagma ”Less is More!”", adauga Pep.
"Pentru The Movement, am observat munca fotografului si modul in care se deplaseaza. Impreuna cu editorul, am creat o piesa muzicala care se schimba pentru fiecare creator, pentru a le oferi o idee despre cine sunt prin imagini si sunetele ambientale."
Pentru filmarea din culise, uneori spontaneitatea functioneaza cel mai bine
"Nu-mi place sa planific", spune Pep. "Cred in invatarea pe masura ce avansezi si in esecurile pe care le intalnesti. Asa este magia vietii. Atunci cand faceam documentare despre probleme dificile, cum ar fi conflictele, nu faceam o multime de cercetari. Poate ca am cautat doar cum va fi vremea pe Google! Pentru restul, voiam sa merg fara nicio idee sau prejudecata. Sunt un observator. Este mai mult despre magie si surpriza. Ce o sa descopar? Ce ma va fascina? Asta inseamna filmarea din culise."
Urmareste-l pe Pep Bonet: Website - Instagram.
fotografie, nikon, pep bonet, ambasador nikon, videografie, video nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot