28 septembrie 2012

Interviu cu Raed Krishan, unul dintre cei mai talentati fotoreporteri romani

Daca sunteti la curent cu articolele publicate pe site-ul nikonisti.ro, cu siguranta ati observat doua galerii de imagini recente absolut impresionante realizate de catre fotoreporterul Gazetei Sporturilor Raed Krishan, prezent la Jocurilor Olimpice de vara sustinute la Londra. Imaginile acestuia ies din sfera clasica a stilului fotojurnalistic sportiv prin surprinderea de detalii si momente deosebite si prin folosirea mai multor tehnici fotografice ce "teleporteaza" privitorul si il fac sa experimenteze evenimentul ca si cum ar fi fost prezent.

 

Nikon: Cum ai descoperit fotografia si cum te-ai oprit asupra fotojurnalismului, si mai exact asupra laturii sportive a acestuia?

Raed Krishan: Prima oara am pus mana pe un aparat foto in clasa a cincea, intr-o vacanta de vara cu clasa. Cea mai mare bucurie atunci era sa vad filmul developat, ce poze au iesit. O data cu apartia aparatelor digitale, mi-am permis sa experimentez mai mult. Fotografiam orice, flori, animale, oameni.  Apoi am inceput sa merg la diverse subiecte din oras, cum ar fi concerte, evenimente politice si alte intimplari publice, inclusiv intreceri sportive de mica anvergura, chiar daca dispuneam de un point and shoot foarte limitat. Am ajuns in presa, dupa ce am aflat de la un prieten ca e nevoie de un colaborator la Gazeta Sporturilor, in Cluj. Aveam 23 de ani si foarte putina experienta in fotografia de sport. M-a fascinat de la inceput, prima mea actiune a fost un meci amical de fotbal in plina iarna, desfasurat pe o temperatura mult sub 0 grade celsius. A fost prima data cind mi s-a parut ca un meci de fotbal tine foarte putin.     


Nikon: Am observat in fotografiile tale o atentie foarte mare asupra detaliilor, cadre stranse in care reusesti sa surprinzi un gest sau un moment trecator, unele dintre ele mai putin conventionale. Iti faci o lista mentala cu cadrele mai altfel pe care vrei sa le obtii sau este ceva spontan?

Raed Krishan: In functie de subiect incerc sa-mi fac un plan de bataie. Depinde despre ce este vorba, despre ce vreau sa surprind si ce are semnificatie pentru ziar. De exemplu, atunci cind merg la tenis, pe linga cadrele clasice de joc intotdeauna ma gindesc cum sa scot ceva inedit, sa acopar evenimentul din cit mai multe pozitii posibile. Anul acesta la Paris, la Roland Garros, am experimentat cum e sa tragi tenis de la nivelul terenului de zgura, lucru care nu e posibil pe foarte multe arene din lume. Conteaza mult locul de desfasurare a evenimentului,  cu unele idei plec de acasa, dar cele mai bune cadre vin la fata locului, dupa ce m-am obisnuit cu ce se intimpla. Fotografia de sport este una dinamica in care lucrurile se succed cu repeziciune. De cele mai multe ori nu ai timp sa cauti cadrul perfect, multe dintre ele intamplandu-se intr-o fractiune de secunda. E o vorba: daca ai vazut imaginea in vizor, ai pierdut-o.    


Nikon: Ce aparate si obiective alcatuiesc o trusa obisnuita pentru tine? Iti adaptezi cantitatea de echipament la importanta si dimensiunea evenimentului?

Raed Krishan:   In momentul de fata am o trusa Nikon care cuprinde un corp D4, obiectivele 24-70mm f/2.8, 70-200mm f/2.8, 400mm f/2.8, un blit SB-910 si un teleconvertor 2X. Trusa cu care plec pe teren variaza in functie de eveniment. La un interviu imi trebuie doar aparatul, flash-ul si unul sau doua obiective (24-70, 70-200). Daca merg la un meci de fotbal imi iau toata trusa. 


Nikon: Anul acesta ai trecut pe Nikon D4. Din punctul tau de vedere, cum te-a ajutat cel mai nou varf de gama si care sunt specificatiile cheie pentru stilul practicat de tine?

Raed Krishan:  E aparatul caruia nu pot sa-i gasesc cusur, nu prea mai am cum sa dau vina pe el pentru pozele neclare. Focalizarea automata e foarte buna, foarte rapida, sensibilitatea la lumina slaba e foarte buna, iar viteza de scriere pe card e incredibila (daca am nevoie pot sa declansez rafale interminabile de RAW+JPG fara sa-mi fie frica de faptul ca se umple buffer-ul). Acum imi permit sa folosesc cu usurinta timpi de expunere rapizi (1/1000) la evenimentele desfasurate pe lumina slaba.    


Nikon: Dintre toate obiectivele mentionate de tine, care este cel pe care il folosesti cel mai des? Poti spune ca este si preferatul tau? Daca da, care sunt motivele?

Raed Krishan: Nu am unul preferat, imi place sa lucrez cu toate, ma adaptez in functie de subiect.    


Nikon: Cum te pregatesti pe tine si echipamentul pe care urmeaza sa il folosesti la un eveniment de anvergura cum a fost Olimpiada de la Londra?

Raed Krishan:  Inainte de a pleca la subiecte imi fac in cap o lista cu aparatura de care am nevoie. Apoi le aranjez in bagaj astfel incit sa am acces la ele cit mai repede pentru ca nu stii ce se poate intimpla. E imperativ sa nu-mi lipseasca acumulatorii incarcati si cardurile. La Londra am avut in bagaj 2 corpuri D4, obiectivele 24-70, 70-200, 400, un flash SB-910, un convertor 2X, carduri XQD si Compact Flash care insumau o capacitate de 104 GB, un hard disk extern de 500 de GB, un monopied, laptotp si cardreader. O data ajuns acolo am mai inchiriat un corp D4 si un 14-24, plus alte obiective care sa ma ajute la diversele evenimente sportive de acolo: 300mm f/2.8, 200mm f/2.   


Nikon: Ce eveniment sportiv ti-ai dori sa fotografiezi si nu ai avut ocazia?

Raed Krishan:  Sunt multe. Mi-ar placea ca intr-o zi sa ajung la o cursa de Formula 1, la o finala de Champions League, la etape din Cupa Mondiala de sarituri cu schiurile sau la cele trei turnee de Mare Slem de tenis la care n-am ajuns, US Open, Australian Open si Wimbledon.    


Nikon: Ce ii poti recomanda unui fotograf aflat la inceput de drum care doreste sa se afirme in fotojurnalismul sportiv?

Raed Krishan:  Fii original si lasa-te dus de valul imaginatiei! Daca iti place ceea ce faci, cu siguranta te vei simti implinit.    

 

Mai multe imagini in galeria din partea stanga. Puteti vedea mai multe fotografii realizate de Raed Krishan in cele doua articole publicate pe nikonisti, aici si aici.

interviu, raed, raed krishan, krishan, unul, dintre



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Florian Schulz este un fotograf profesionist care isi dedica viata imortalizarii de imagini ce au ca subiect natura. El petrece intre 8 si 10 luni pe an pe teren la proiecte fotografice de lunga durata. Filmul incredibil "Chasing the Light" al lui...
citeste tot
La sfarsitul Jocurilor Olimpice de vara sustinute la Londra, avem placerea sa va prezentam o selectie cu cele mai bune imagini realizate de catre reporterul Gazetei Sporturilor Raed Krishan cu varful de gama al producatorului japonez, Nikon D4. Asa...
citeste tot
Va prezentam o colectie de imagini realizate de catre Raed Krishan, fotoreporterul Gazeta Sporturilor, care a fost prezent la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului, impreuna cu Nikon D4.    Iata ce a avut de spus Raed...
citeste tot
Hotarat sa aiba cel mai nou DSLR profesional care sa il ajute in proiectele lui, Ciprian Lupan a fost  primul client care a facut precomanda, ceea ce i-a adus si un Speedlight SB-910 cadou, si este primul posesor de Nikon D4 din Romania. Am fost...
citeste tot
Alexandra Sandu ne-a atras atentia pentru prima oara printr-o fotografie inscrisa la un concurs foto pe nikonisti.ro. Am descoperit apoi proiectele si seriile foto ale Alexandrei pe site-ul sau personal, alexunu.ro si am fost impresionati. Am vrut sa...
citeste tot
Interviul pe care il puteti citi mai jos este primul dintr-o serie care doreste sa promoveze tinerii fotografi talentati si sa ofere celor care se afla la o varsta similara, cu aspiratii similare, modele demne de urmat.   Imaginea unui corp gol...
citeste tot
Avem placerea sa redam un scurt interviu oferit de fotografii Silvana Armat si Sebastian Marcovici, realizatorii expozitiei Focus Sibiu 2009, publicatiei Zile si Nopti. De asemenea, va invitam sa vizitati expozitia in perioada 18 decembrie - 18...
citeste tot
Marcel Eremia este cunoscut multora dintre fotografi mai ales datorita calitatii imprimarilor pe care firma sa le realizeaza. Probabil ca nu tot atat de multi stiu ca Marcel Eremia este, de asemenea, un pasionat nikonist si un fotograf talentat. Am...
citeste tot
Dan Dinu este un tanar fotograf din Brasov ale carui realizari ii sfideaza parca varsta. Pentru a ne da seama cu cine avem de-a face ar trebui sa amintim cursul de initiere in fotografie pe care il preda, workshop-urile si expeditiile fotografice pe...
citeste tot
Nikon Romania: Domnule Serban Mestecaneanu, sunteti fotograf freelancer de doar cativa ani. Ati devenit cunoscut, avand un succes destul de mare, intr-un timp relativ scurt. Totusi, de ce nu a devenit inca fotografia o meserie full-time? Serban...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.