Interviuri NPS: Ion Rares despre fotografia de nunta
Nascut in 1975 pe malurile raului Somesul Mic, Cluj-Napoca, Ion Rares este fotograf NPS (Nikon Professional Services) specializat pe fotografia de eveniment, in special pe cea de nunta. Atras de latura artistica de la o varsta frageda, a cantat in cateva formatii rock, a realizat emisuni radio, dar a lucrat si in telecomunicatii facand vanzari si management si ulterior in domeniul bancar inainte sa se dedice fotografiei.
NPS: In ultimii ani, fotografie de nunta a capatat noi nuante si valente. Care este definitia ta pentru fotograful de nunta?
Ion Rares: Cred ca in prezent fotograful de nunta nu mai este doar persoana care face parte din alaiul nuntii si fotografiaza “la comanda clientului”. Fotograful de nunta este mai intai de toate un bun comunicator, un strateg si chiar un element cheie in reusita unei nunti, un bun vanzator de emotii si chiar un mic contabil. Imi place sa cred ca un client alege un fotograf de nunta ca si pe un doctor specialist. Cred ca pentru o nunta, fotograful de nunta este cel putin la fel de valoros ca si imagine/rezultat precum participarea unui cantaret de top la nunta respectiva.
NPS: Cu ce aparate si obiective lucrezi?
Ion Rares: Aparatul principal e un Nikon D3s, back-up un Nikon D700 si foarte curand voi folosi un D800E. Am evenimente intregi in care m-am folosit doar de lumina existenta, tragand la biserica la un ISO de 12800 si la receptie la ISO 8000. Cred ca este foarte greu sa fotografiezi cu lumina naturala, insa e foarte provocator.
Folosesc obiectivele NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED si NIKKOR Micro AF-S 60mm f/2.8G ED. Mai am in trusa si un NIKKOR AF-S 85mm f/1.4G si un NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G. Cel mai des fotografiez la f/2.8, f/4, f/5.6 (in ordine), iar cand situatia impune chiar si la f/16 sau f/22.
NPS: Dintre aceste obiective foto, pe care il consideri esential?
Ion Rares: Cred ca fiecare obiectiv in parte este esential. 70-200mm este obiectivul cu care as dormi in mana si fara de care mi-ar fi greu la sedintele foto (imi place sa surprind de la departare, fara a intra in sufletul subiectului de la 40cm, 60mm pentru detaliile specifice – verighete, flori etc. 14-24 pentru perspectiva si cadre cu “spatiu negativ”, dar 24-70 e cel mai des folosit pentru ca acopera tot ce mi-as putea dori la un eveniment.
NPS: De cat timp esti nikonist?
Ion Rares: Sunt fan Nikon de cand am renuntat la flyfishing si, in urma studiilor, am decis ca este investitia cea mai buna (din punct de vedere raport calitate/pret tinand cont de ISO, AF – ceea ce ma interesa pe mine), adica din 2010. Hotararea privitoare la trecerea spre DSLR am luat-o dupa ce am folosit un bridge intr-o vacanta si la descarcare am descoperit ca sunt multe cadre miscate, neclare, si ca partea de zoom nu era cel mai important lucru la un aparat foto. Primul aparat DSLR a fost un Nikon D5000, apoi Nikon D90, iar acum expresia mea favorita legata de fotografie e "Thank God for my Nikon!"
NPS: Poveste-ne cateva cuvinte despre workflow-ul tau pentru o nunta.
Ion Rares: Pentru cele mai bune rezultate la nunta, pregatirea incepe cu mult timp inainte; de la partea de promovare, intalniri, email-uri si telefoane, contracte si facturi ajungand la scouting pentru locatii potrivite sedintelor foto si chiar in bisericile unde se oficiaza, la ziua nuntii si apoi partea de albume, livrare, postare etc. Cred ca nu exagerez spunand ca pentru a livra materialele pentru o nunta, se aduna un volum de macar 60-70 de ore de munca concentrata – si asta cand ai un workflow planificat si un plan de backup.
Foarte pe scurt si la obiect, promovez o atitudine non-invaziva, nu intervin in interactiunea dintre invitati si prefer reactii firesti unora regizate – astfel incat la final clientii sa exclame: "wow, pe asta cand ai surprins-o?"
NPS: Cat de importanta esta interactiunea dintre mireasa si mire?
Ion Rares: Cred ca mai important este sa fiu pregatit pentru a interactiona eu cu ei, si a stapani arta comunicarii si a influentei pentru a avea parte de o buna interactiune si de rezultatate care tind spre spectaculos. Altfel, vor iesi probabil niste cadre bune, bine expuse, clare si luminoase… dar care transmit mai putina emotie specifica. Aici ma ajuta training-urile la care am participat, experienta de viata si interactiunea cu oameni din diverse segemente/domenii, si viziunea artistica personala.
Ca sa dezvalui un secret, ii las pe clienti sa vorbeasca despre ei, despre viata si pasiunile lor in cadrul unei sedinte foto; astfel ma asigur ca vom avea parte de comunicare si interactiune pozitiva in ziua evenimentului.
NPS: Ai trai vreodata situatii "neasteptate"?
Ion Rares: Categoric… cu toate ca am avut un plan B, a trebuit in cateva situatii sa iau decizii rapide si chiar improvizate. Cred ca daca nu te regasesti in aceste situatii si nu stii cum sa actionezi, poti pierde controlul si chiar si stima de sine. Majoritatea intamplarilor neasteptate se refera la timing, la intarzieri provocate de cursul unei nunti si chiar cele legate de starea emotiva sau de oboseala participantilor.
De exemplu, la una din nuntile sezonului 2012, dintr-o clipa de neatentie la biserica a intrat un alt cuplu inaintea noastra, periclitand sedinta foto programata dupa intr-o locatie inchiriata. Pentru ca facusem scouting inainte, stiam o zona foarte apropiata de biserica respectiva, si am reusit ca in timp util sa realizam o sedinta foto cu tematica urbana, pe care nu o vom uita niciodata. Recomand tuturor o buna planificare si un plan B. Este neprofesional sa te pierzi sau sa te plangi in fata clientilor ca “nu poti sau ca nu ai cum”. Cum spuneam mai sus, esti ales ca un doctor specialist, nu ca si un ucenic brutar (fara nicio rautate catre meseria de brutar).
NPS: Am observat ca realizezi, de asemenea, fotografii la evenimente culturale. Exista o legatura intre cele doua genuri?
Ion Rares: Am fost invitat ca fotograf profesionist si la astfel de evenimente, concerte sau chiar la opera; anticiparea, gasirea celor mai bune unghiuri si adaptarea sunt oarecum similare cu fotografia de nunta de tip fotojurnalistic. Fotografierea in conditii de iluminare scazuta necesita de asemenea, pregatire si aparatura adecvata. Pe de alta parte, sunt recomandat de cele mai multe ori de clientii pe care ii am si care frecventeaza acest gen de evenimente.
NPS: Ai un domeniu de fotografie pentru care nu manifesti simpatie? Si daca da, de ce?
Ion Rares: Imi place tot ceea ce tine de fotografie, insa chemarea e pe parte de nunta, si chiar botez, pentru ca imi plac emotiile transmise de oameni. Imi plac fotografiile bine facute, mai ales cele cu o usoara tenta dramatica, chiar daca nu respecta elementele traditionale legate de compozitie si incadrare.
Participand la primul eveniment NPS, pot marturisi ca a inceput sa ma atraga fotografia dinamica de sport, unde am realizat din nou ca fara echipament profesional performant nu poti atinge rezultate bune.
Vizitati site-ul lui Ion Rares pentru mai multe fotografii.
nps, ion rares, fotografia de nunta
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot