Dragos Stoica - Expeditie in Delta Dunarii
Desi iubesc si practic cu drag toate genurile fotografiei, incercand sa fiu un profesionist mereu in toate, natura ramane preferata mea. Statica sau tumultoasa, calda sau rece, uscata sau umeda, fauna sau flora, este perfecta prin insasi imperfectiunile ei si nu este nemultumita sau stresata de vreun neajuns al sau. De aceea am asteptat cu nerabdare si prima posibilitate de iesire in delta Dunarii de anul acesta.
Primavara e aici, totul renaste, asa ca avem ce sa capturam cu “ghearele” Nikon-iste. A fost un weekend superb, cutreierand pe canalele deltei. A fost si vant, au fost si stropi de ploaie, si rasarit si apus, si nori frumosi, si nori grei. Mamifere sau clocitoare, patrupede sau bipede, cu sau fara aripi, carnivore sau “vegetariene”, toate au inceput sa isi intre in drepturi si sa isi faca loc.
Ne-am intalnit sub conducerea lui Mihai Baciu, vineri 12 Aprilie la ora 9, pe malul Dunarii in Tulcea. Ne-am urcat pe cele doua vapoare si am pornit navigarea in cautarea subiectelor spectaculoase. O vreme innorata ne-a intristat un pic la inceput, dar asta nu avea sa dureze mult.
Din prima zi am reusit sa surprindem pisica salbatica, king fisher-ul, cormoranii, lebedele, starcii de noapte, in departarile vazduhului survolau rapitorii (cod-alb), tiganusii sau pelicanii dadeau rotocoale pe cer in escadrile.
Seara am poposit sa ne odihnim la Mila 23. O masa buna si sanatoasa de delta ne-a reincarcat bateriile. Si repede la somn. Caci cine vrea sa prinda rasaritul trebuie sa se scoale la ora 6. Si asa am si facut. Discul solar a facut o compozitie frumoasa, marginit de niste nori matinali si cateva stoluri de pasari.
A doua zi ne-a purtat peste alte canale ale deltei, unde capriorii, caii, mistretii sau iepurii de camp s-au alaturat zburatoarelor, in panoplia vietatilor din delta. Focusul rapid al aparatelor a fost stresat la maxim, rafalele curgeau. Am oprit vaporul pentru o panda, asupra micilor, dar frumosilor pitigoi de stuf. O alegere inteleapta, incununata cu succesul unor cadre frumoase cu mustaciosii masculi si cochetele femele.
Fiind o zi mai insorita, am alternat focalele foarte mari cu focale foarte mici, pentru a surprinde si atmosfera si peisajele specifice tinutului in care ne aflam. Deschideri largi de ape, salcii un pic infrunzite si un cer de un albastru curat, brazdat de norisori pufosi. Seara ne-am retras din nou in tabara de la Mila 23, pentru a mai face rezumatul unei alte zile superbe si a ne mai delecta un pic papilele cu pestele gustos din deltei.
A treia zi, duminica, am plecat de dimineata pentru a avea cat mai mult timp de lumina, urmand ca seara sa ne intoarcem in Tulcea. A fost cea mai calda si insorita zi. Randunelele si king fisher-ii ne-au dat iar tarcoale. Aproape de Tulcea am fost spalati rapid de niste dusuri de ploaie. Dar apoi la finalul calatoriei, la iesirea din canale am avut un cer superb, pentru a incheia cu ultimile peisaje ale calatoriei.
Nu am vrut sa am nici un compromis de calitate, asa ca nu am folosit teleconvertoare. As fi folosit 1,4x, dar inca nu il am in dotare. Desi as fi preferat sa folosesc NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR pe Nikon D800, pentru rezolutia mare, ce ajuta la detalii, mai ales in cazul cropurilor, am avut nevoie de focalizarea automata cea mai rapida si de rafala sustinuta, astfel ca Nikon D4 a fost partenerul super-tele-ului de 600mm. Nikon D800 s-a multumit cu NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII si NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED pentru frumoasele peisaje.
Pentru a vedea mai multe fotografii realizate de catre Dragos Stoica, va recomandam pagina sa de Facebook.
dragos stoica, delta dunarii, nikon professional services, nps
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot