Neamtul Fotogenic, povestea evenimentului - de Felicia Aron
Neamtul Fotogenic, editia a doua, a fost un eveniment mult asteptat de mine pentru ca s-a desfasurat in zona in care eu traiesc, in locuri care imi sunt atat de dragi. Am incercat sa dau o mana de ajutor prietenilor de la Foto Club Neamt, organizatorii evenimentului, implicandu-ma atat cat mi-a permis timpul. Am asteptat cu nerabdare sa testez din echipamentul foto pus la dispozitie de Nikon, constand in superteleobiective si aparate foto din gama de varf.
Prima zi a fost, ca de obicei in astfel de evenimente, momentul in care participantii s-au acomodat cu zona, cu spatiul de cazare, pus la dispozitie de pensiunea Braniste. Seara, dupa cina, ne-am adunat cu totii in sala de conferinte, pentru a face cunostinta, pentru a ne prezenta portofoliile si pentru a stabili planul de actiune al evenimentului.
A doua zi, foarte devreme, am plecat spre locul in care multi isi doreau sa ajunga, Lacul Cuejdel. Cu noua ani in urma, cand descopeream acel lac, ascuns in muntii Neamtului, mai precis in muntii Stanisoarei, am aflat ca natura, printr-un amestec de arbori si apa, a creat acolo un loc fascinant si misterios. Si tot de atunci am stiut ca acel loc merita pastrat nealterat. Frumusetea peisajului, in aparenta neschimbat, dar si mereu in transformare, de la un anotimp la altul, nu m-a lasat sa pastrez doar pentru mine acele imagini. O vreme am transmis celorlalti doar in cuvinte cum arata acest loc atat de misterios, dar dupa ce am prins cate ceva din ale fotografiei, am simtit ca imortalizarea peisajului cu aparatul foto ar putea fi mai convingatoare. Prin urmare, de cate ori am avut ocazia, am mers acolo, singura, cu familia sau împreuna cu alti iubitori de fotografie si am incercat sa surprind imagini din diferite perioade ale anului.
In dimineata aceea lacul ne-a oferit un frumos spectacol. Trunchiurile gri ce ieseau ca niste siluete din apa rece, erau invaluite de nori de ceata care pareau ca danseaza in jurul lor, iar linistea de acolo ne-a facut pe toti sa vorbim in soapta sau aproape deloc. E placut sa vezi ca, desi ne aflam in fata aceluias peisaj, fiecare din noi l-a fotografit in mod diferit.
Dupa ce s-a ridicat ceata, iar soarele a inceput sa fie mai puternic, ne-am strans cu totii sa luam micul dejun, oferit in întregime de firma "Trei brazi" si adus de Dumitrita si Mihaela. Cafeaua si voia buna a grupului ne-a dat o stare de bine ce s-a mentinut pe tot parcursul zilei. Apoi ne-am imprastiat; unii dintre noi am urcat pe un deal ca sa surprindem lacul de sus, iar ceilalti au facut o tura intreaga in jurul lacului.
Aproape de amiaza ne-am indreptat cu totii spre pensiune pentru a lua pranzul si a da startul spre urmatorul obiectiv. Pentru asta ne-au venit în ajutor o parte din masinile de la cluburile off road Piatra Neamt si Targu Neamt si doi rangeri de la Parcul Natural Vanatori Neamt.
Pe teritoriul Parcului traiesc mai multi zimbri in libertate, care sunt considerati o adevarata emblema a locului. Dar, dincolo de asta, fiind animale destul de greu de observat in natura, toti participantii la Neamtul Fotogenic au dorit sa traiasca sau sa retraiasca experienta intalnirii cu zimbrii. Si pentru ca ,,wildlife” inseamna sa cunosti animalele salbatice in mediul lor, sa-ti testezi rabdarea surprinderii unui cadru special cu aparatul foto, sau sa iti incerci norocul apropiindu-te cat mai mult de vietatile padurii, am pornit in cautarea lor. De la administratia Parcului primisem informatia ca ar fi la marginea unei paduri de deasupra comunei Cracaoani, asa ca ne-am indreptat spre acel loc. Traseul fiind destul de complicat, cu noroaie adanci in unele locuri, am parcurs o parte din drum pe jos, astfel ajungand cam tarziu in locul respectiv. Zimbrii deja intrasera adanc in padure. Doar cativa din participanti s-au încumetat sa-i caute si nu au fost dezamagiti, pentru ca au reusit sa surprinda cadre deosebite cu aceste marete mamifere. Cu o zi in urma o femela adusese pe lume un nou membru in familia lor.
Pentru ca la majoritatea celor din grup se instalase oboseala, iar ziua se apropia de sfarsit, am hotarat cu totii sa mergem spre locul in care stabilisem sa luam cina, pe un deal destul de inalt din Vanatori - Neamt, loc de care eu ma simt foarte legata si in care merg destul de des pentru a-mi incarca bateriile. Dupa o ora si ceva de mers cu masinile ne-am strans cu totii acolo la inaltime, in jurul focului ce a fost facut pentru prepararea ceaunului cu fasole oferit de Fotoclub Neamt. Si ca sa fie sederea placuta si apusul mai altfel, am dat o fuga si am adus trei fete imbracate in rochii. Elena, de profesie model, venita de la Milano cu o zi inainte, Alexandra, miss Targu Neamt in 2016 si Denis, domnisoara cu ochi fermecatori, au defilat jumatate de ora, in fata obiectivelor prietenilor fotografi, in lumina apusului.
Dupa ce Dumitrita Luncanu si Mihaela Babor, cele mai harnice si devotate sotii de fotografi au terminat cu pregatirile, ne-am dat cu totii la infulecat, pe intuneric, fasolea fierbinte cu carnati si slaninuta, ca tare ni se mai facuse foame. Apoi am pus umar la umar sa strangem tot ce a fost acolo si ne-am îndreptat spre pensiune, ca se facuse deja ora 11 si urma o alta zi incarcata cu momente de surprins in imagini.
A treia zi a inceput cu servirea micului dejun, pentru ca, de seara, prognoza meteo ne-a aratat ca nu vom avea parte de un rasarit bun de fotografiat. Apoi ne-am reunit la Cetatea Neamtului, acolo unde s-a incercat surprinderea atmosferei din interiorul acestor ziduri prin intermediul Strajerilor Cetatii Neamtului si a Domnitelor, grupuri pregatite de parintele Filip si de Anca Radu. Dupa doua zile in care eforturile noastre fotografice s-au concentrat asupra naturii, la Cetatea Neamt s-a urmarit altceva. Am vrut sa vedem ce poveste ne transmit acele ziduri, iar acei tineri veniti parca din timpuri trecute i-au ajutat pe cei din grup sa ia parte la acea poveste.
Deosebitele momente din Cetate au fost urmate de inca o iesire in cautarea zimbrilor, de data aceasta a celor aflati in semilibertate, in tarcul de aclimatizare al Parcului Natural Vanatori Neamt, intins pe o suprafata de 180 de hectare. Am sperat ca aici vom avea posibilitatea sa surprindem cadre cu ei, dar dupa mai bine de doua ore de umblat prin parc, impartiti in mai multe echipe, ne-am intors asa cum am plecat, fara fotografii cu zimbri.
Pranzul de sambata a fost cel mai dorit din aceste zile, alergarea prin padure a cam golit toate proviziile din noi. Iar faptul ca am ajuns destul de tarziu inapoi la pensiune, a dus foamea la un grad destul de inalt.
Poate cel mai asteptat a fost momentul bilantului celor trei zile. Reuniti intr-un cadru mai sobru, dar tot cu gandurile prin locurile in care am fost, ne-am asezat la discutii ca sa intelegem cat succes a avut evenimentul. Ca de fiecare data, ne-am prezentat cele mai sugestive fotografii, iar prin bunavointa si spiritul de observatie al lui Horia Bogdan am reusit sa intelegem si mai bine ca efortul nostru nu a fost in zadar. Ne-am incarcat pozitiv, ne-am evaluat reciproc munca si ne-am promis sa ne revedem la o noua editie.
As dori sa inchei cu cateva mesaje ale participantilor, trimise dupa ce fiecare a ajuns la casa lui:
Cristina: "Iasiul a ajuns cu ghiny la destinatie. Multam frumos pentru experienta de meleoane! Sa ne revedem cat mai curand! Va pup in ordine alfabetica !!"
Gabriel : "Ploiesti city! Multumesc frumos pentru tot ce ati facut pentru mine si dati sfoara in tara ca sigur voi reveni. La clatite, inainte!"
Gianluca: "Here Cluj, am ajuns acasa, desi m-am simtit acasa si in Neamt. Multumesc pentru tot ce ati facut, oameni frumosi!"
Bogdan: " Salutare. Broscoiul si Tritonul au ajuns in siguranta la Brasov. Va multumim pentru tot. Totul a fost super. Legat de zimbri eu sunt fericit chiar daca nu am reuait sa-i vad. Mi-e clar ca sunt aproape salbatici. Grav era daca mergeam in tarc, fluieram de doua ori si apareau "salbaticiunile" din padure la locul de hranire. Multumesc mult si sa ne vedem cu bine."
nikon, neamtul fotogenic, zimbri
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot