20 noiembrie 2012

Review Nikon D600 - Inca un clasic? - de Mircea Bezergheanu

Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste.


Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de design pe care l-as fi dorit la D800 si anume capacele de cauciuc care acopera conectorii sunt modulare. Ele acopera mufele pe grupe functionale, daca vreau sa filmez, spre exemplu, sa nu supun intemperiilor mufa USB, sau cea pentru telecomanda.

 

 

 
O alta imbunatatire pe care o apreciez mult este adaugarea butonului care blocheaza rotita de programe, din stanga sus cum privesti aparatul. Astfel, nu mai am problemele de la D7000, cand ma trezeam cu pozitia schimbata de la M la P sau U1, in momentele in care caram aparatul pe umar.


Nikon D600 este un D7000 cu senzor Full Frame. Asta inseamna ca cei de la Nikon au mai creat o categorie de aparate, ce se aseaza pe o nisa libera pana acum - un full-frame pentru amatori si pasionati. Ceea ce nu le-a prea iesit a fost pozitionarea in functie de pret. Constructiv este neconvingator, faptul ca montura metalica a obiectivului este atasata de un sasiu din policarbonat m-a facut sa fiu mereu atent cu manipularea lui, mai ales ca eu fotografiez in conditii in care o cazatura, o ploaie, temperaturi extreme, praf si vant sunt normale. Nu mai zic ce inseamna sa atasez aparatul de teleobiectivul meu de 600mm!

 

 



Cu toate astea in cap, evident ca nu incepeam entuziasmat suita de teste necesare review-ului. Am remarcat totusi cateva noutati tehnologice, care faceau diferenta, chiar de la primul contact. Nikon D600 are acelasi procesor de imagine Expeed 3, ca si D4 sau D800, modulul pentru masurarea expunerii si al balansului de alb este unul mai performant, modulul Auto Focus, chiar daca pare identic cu cel de la Nikon D7000, este unul evoluat, avand tot 39 de puncte de focus, din care 9 in cruce, dar acuratetea este una exemplara, iar viteza e clar peste cea oferita de Nikon D7000. 


Alta diferenta clara este faptul ca punctul central focalizeaza si cu obiective ce au diafragma minima f/8, mai exact focalizeaza atunci cand atasam un teleconvertor TC-20E III de orice teleobiectiv – compatibil - care are diafragma minima f/4. La mine a mers in combinatia NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR + TC-20E III, care pe Nikon D7000 este inutilizabila.
Rezolutia de 24  megapixeli face acest aparat ideal in cazul multor genuri foto, dar este un pic prea mare pentru nevoile unui amator. Am considerat initial ca faceau o alegere mai buna cu un senzor de 16 sau 18 MP, dar cu performante foarte bune la capitolul sensibilitate ISO. Si tocmai de aici a venit prima surpriza. Am realizat un test ISO comparativ intre D600, D700 si D800. Am folosit doua metode, care sa raspunda la cele doua cazuri particulare de comparatie intre aparate cu rezolutie diferita.

 

 

 

 

 


In urma acestor teste, am remarcat ca filtrul AA de pe senzorii cu rezolutie mai mare este mai puternic decat filtrul de pe senzorul lui D700. Asta presupune ca la editare trebuie sa maresc valorile consacrate in fluxul meu de editare, cel putin la capitolul claritate. Apoi, contrastul dar si saturatia este mai mare la D700, dar de la ISO 1600 in sus aceasta devine o problema, iar peste 3200 culorile sunt ca si pierdute la Nikon D700, comparativ cu Nikon D600 sau D800. Per ansamblu, cand iau in calcul toti parametrii, consider valorile in ordinea Nikon D600 - Nikon D800 - Nikon D700. Ulterior am testat capacitatea lui Nikon D600 de a reproduce culorile pielii la valori ISO variate, unele chiar extreme.

Tot la fotografia wildlife am testat si comportamentul focalizarii automate, iar aici nu e nimic de reprosat, sistemul este foarte eficient, rapid si sigur, chiar in situatiile in care subiectul avea fundal aglomerat, sau fundal cu apa in miscare, ceea ce pacaleste de multe ori aparatul.

 

 

 

 

 



Urmatoarea proba de focalizare automata a fost combinata cu cea pentru Dynamic Range, noaptea, cand nu mai distingeam detaliile cu ochiul liber, astfel sistemul AF era fortat serios, iar contralumina data de Luna, putea pacali sistemul de expunere.

 

 

 

 

 



Una dintre cele mai spectaculoase functii care poate fi gasita si pe acest aparat - dupa Nikon D4 si D800 - este capacitatea de a realiza filme Time Lapse, montate ca fisier video, direct din aparat. Am realizat cateva secvente, si sunt definitiv cucerit de tehnica aceasta de a realiza material video. Atasez cateva link-uri catre secvente realizate in Delta, Lacul Sf Ana, Dobrogea si Piatra Craiului.

 

 


Toate temerile mele au fost spulberate de-a lungul testarilor, tineam in mana un aparat reusit, care are sanse mari sa ajunga printre clasici ca Nikon D3/D3s - Nikon D700 - Nikon D7000 si Nikon D800. Daca pretul scade in perioada urmatoare, performantele aparatului vor atrage foarte multi fotografi. Eu ma gindesc serios acum la el, ca un aparat de back-up pentru D800. Cand plec prin Dobrogea pentru fotografiat, nu as mai bloca D800-le atunci cand vreau sa fac un Time Lapse care dureaza 3-4 ore. As face time lapse cu D600, si fotografiile cu D800.

Si o fotografie ce reproduce numarul de cadre realizate cu aparatul la o serie foto + time lapse. Nici producatorul nu a ajuns la aceasta performanta, probabil ca anumite setari pe care le fac aparatelor mele ajuta mult la economisirea energiei. Martori la valoarea afisata pe  LCD - 15 oameni care au fost cu mine in Delta.

 



review, nikon d600, mircea bezergheanu, test, nikon



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Cristian Sfara
Cristian Sfara a scris pe 06-02-2013 la 18:05
Felicitari autorului foarte frumos acest articol !
1
0

Articole similare |
Articole recente
In cele ce urmeaza va prezentam mult asteptatul review al varfului de gama DX, Nikon D500, realizat de ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu. Mircea a testat aparatul timp ce cateva luni, in conditii foarte diverse, pentru a veni cu informatii bine...
citeste tot
In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat timp de cateva luni noul teleobiectiv NIKKOR AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR, lansat in vara acestui an. Haideti sa aflam impresiile sale despre acest...
citeste tot
Cand spui Satriani, spui… Hmmm, de fapt, nu stii ce sa spui mai intai. Cand spui Satriani, esti tentat sa spui chitara electrica.   Apoi, cand spui Satriani si chitara electrica, spui maini magice. Iar cand ai maini magice si o chitara...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat Nikon D810 timp de 6 luni, punandu-l la incercare in conditii diverse. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat Nikon D810 si sa vedem fotografiile realizate.    Mircea Bezergheanu: "plaja dinamica...
citeste tot
Am reusit sa adun material pentru o prezentare ampla a ultimului model de camera foto de pe piata: Nikon D800.  Lansarea a surprins, provocand un adevarat cutremur in lumea fotografilor. Asta deoarece modelul ataca o reduta aparata de preturi...
citeste tot
Binecunoscutul fotograf Mircea Bezergheanu a realizat primul review-ul din Romania al lui Nikon D4, cel mai performant DSLR din lume. Pe langa testele clasice de zgomot de imagine si cele mai putin clasice de interval dinamic, acesta face o...
citeste tot
Am avut citeva zile la dispozitie acest obiectiv si voi prezenta in continuare impresiile mele despre el. Nu e vorba de un review in toata regula, iar imaginile nu au niciun fel de veleitati artistice. Au fost realizate strict cu scopul de a...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.