Interviu Creator Nikon Z 8 Oana Vedinas: despre provocarile fotografiei de studio
Oana Vedinas este pasionata de fotografia de studio si manevreaza luminile cu gratie si maiestrie. Fiind specializata pe fotografia de maternitate, in 2022 a reusit sa primeasca titlul de Fotograful anului in fotografia de maternitate, in Romania. Mai jos aveti un interviu super interesant, plin de sfaturi si secrete. Oana face parte din cei 8 Creatori Nikon Z 8. Enjoy!
Vezi interviul video cu Creatorul Nikon Z 8 Oana Vedinas
Nikonisti: Cum a inceput pasiunea ta pentru fotografie?
Pasiunea pentru fotografie a inceput inca dinainte de a intelege ce e fotografia. Mi-a fost insuflata de bunicul matern, ce era preotul unei bisericute mici de secol XIV, in varf de deal. El ne povestea mereu, mie si surorii mele, despre picturi, tablouri, carti.
A continuat apoi cu primul aparat digital al familiei. Aveam 13 ani cand s-a intamplat asta si am inceput sa fotografiez totul! A explodat aceasta pasiune odata cu achizitia primului aparat foto, un Nikon D60, al celui ce urma sa imi devina sot. Tot el e cel ce mi-a aratat ce inseamna post-procesarea, iar atunci am devenit fascinata. Restul e poveste.
Nikonisti: Ce inseamna sa fii fotograf de studio?
A fi fotograf de studio inseamna sa te specializezi in crearea de fotografii intr-un mediu controlat. Presupune disciplina si o dorinta de cunoastere si intelegere profunda a tehnicilor fotografice complexe si a modului in care echipamentul de studio poate fi folosit pentru a crea imagini de inalta calitate.
Inseamna sa stapanesti concomitent urmatoarele: tehnici de iluminare dedicate tipului de fotografie dorit, setarea cu precizie a aparatului foto, intelegerea echipamentului foto de studio, executie, post-procesare, managementul clientului de la primul contact pana la finalizarea colaborarii.
Partea care imi place mie cel mai mult, e ca fotograful are control total asupra procesului de creatie, indiferent ca vorbim de fotografia de portret, maternitate, comerciala sau fashion.
Nikonisti: Ce fel de provocari ai intampinat pana acum in acest tip de fotografie?
Fotografia de maternitate, fiind o ramura specializata a fotografiei ce presupune capturarea momentelor unice din viata unei femei insarcinate si a familiei ei, vine cu o multime de provocari.
Cel mai dificil este sa gasesti reteta luminii perfecte pentru corpul femeii din fata ta. Corpul fiecarei femei trece prin schimbari majore, care vin insotite de nemultumiri. Rolul meu ca fotograf e sa ma asigur ca prin folosirea corecta a modificatoarelor de lumina si setarilor bliturilor si aparatului, distrag atentia de la ce este inestetic in viziunea clientei mele, si pun accentul doar pe partile frumoase.
Nikonisti: Care este cel mai mare vis al tau?
Cel mai mare vis al meu, e sa las in urma mea o "mostenire". Imi doresc sa ating cat mai multi oameni, sa indrum cat mai multi fotografi in a transforma fotografia intr-un business din care sa se sustina. Imi doresc sa ii invat pe cei ce abia acum descopera fotografia, cat e de frumoasa si cat de usor poti lucra in studioul foto, atunci cand intelegi lumina.
Vreau sa intelegem toti, ca atunci cand punem pasiune, cand facem totul cu drag si mai ales atunci cand suntem consecventi in actiunile noastre intr-o anumita directie, e imposibil sa nu avem succes.
Nikonisti: Cu ce alte tipuri de fotografie jonglezi?
Pe langa fotografia dedicata doamnelor (portret, maternitate, boudoir), jonglez cu urmatoarele:
- fotografii business si de personal branding: pentru mine sunt un puzzle in care analizez impreuna cu clientul aspecte precum culorile folosite, destinatia fotografiilor, perioada de timp in care vor fi folosite, ce doreste sa transmita, ce tinute avem, cate decoruri, etc., apoi punem toate elementele cap la cap si decidem linia sesiunii foto. Sunt foarte multi cei ce pasesc in studioul meu si nici nu se gandeau ca e atat de complex totul. Insa atunci cand iti doresti sa livrezi un material calitativ, toate detaliile trebuie analizate.
- fotografii de produs si campanii publicitare: e o nisa care ma fascineaza de cativa ani insa nu am avut timp pana acum un an sa o abordez mai serios. Am lansat chiar un alt studio, care e dedicat acestui tip de fotografii. Tehnicile fotografice folosite, sunt atat de diferite de ceea ce fac in mod normal, incat de ficare data cand am un client nou ma entuziasmez si vin cu propuneri challenging pentru mine, tocmai in incercarea de a invata ceva nou si a avea un rezultat unic pentru client.
- fotografii fashion/editoriale: ma bucur mereu atunci cand mi se propun colaborari pentru paginile revistelor. Imi place faptul ca ajung sa lucrez cu oameni noi si ca pot sa "ma exprim" liber. Stilul editorial/fashion nu are neaparat reguli, totul poate fi interpretat si reinterpretat.
Nikonisti: Ce sfaturi ai pentru fotografele care viseaza sa aibe propriul studio foto?
A avea propriul studio foto e o experienta minunata si satisfacatoare, dar cere efort si dedicare. Cu timp si perseverenta, poti reusi sa-ti construiesti o cariera in acest domeniu. Sfaturile mele sunt:
Studiaza fotografia in permanenta si in profunzime: invata tehnicile de baza, compozitie, iluminare si cum sa folosesti aparatul foto in mod manual. In era digitalizarii, aceste informatii sunt disponibile gratuit online si te ajuta sa iti dezvolti abilitati.
Echipamentul potrivit: investeste doar in echipament de calitate, chiar daca e o investitie mai mare, te asigur ca se merita. Aparat foto, obiective, blituri, stative si accesorii, toate isi au locul si scopul lor in studio. Echipamentul adecvat te va ajuta sa obtii rezultatele dorite.
Tehnici de iluminare: iluminarea este esentiala in fotografie, iar intr-un studio, ai control total al acesteia. Asta e unul din lucrurile mele preferate.
Alege o nisa si creaza-ti un portofoliu solid: portofoliul tau, e cartea ta de vizita. Un portofoliu solid, uniform, pe una maxim doua nise ale fotografiei, denota o directie si o intentie in munca ta. Lucruri care sunt foarte apreciate de clienti.
Retouching: post-procesarea fotografiilor este reprezinta o parte importanta a muncii noastre ca fotografi. Procesul de invatare trebuie sa fie continuu si recomand sa se tina pasul cu cele mai noi programe, tooluri si tehnici, pentru a ne eficientiza si simplifica munca.
Legat de retouching, imi permit sa denunt mitul "stilulului". Nu incercati fortat sa va creati un stil. Stilul fotografic vine in timp si e sculptat de nevoi. Intelepciunea, exercitiu, experienta, toate acestea duc la crearea unui stil propriu, in timp.
Plan de afaceri: planul de afaceri, e o introspectie asupra ta si a directiei pe care vrei sa o urmezi. Te ajuta sa intelegi unde te plasezi in piata, iar in functie de aceasta, vei inteleg ce directii poti sa urmezi.
Promovare: planul de afaceri te va ajuta sa intelegi care e piata ta tinta, care e tipologia clientului tau, pe ce platforma activeaza clientului ta, etc. Toate acestea te vor face sa intelegi unde trebuie sa te promovezi si prin ce metode.
Ofera calitate, ofera o experinta: o experienta are puterea de a ingloba in fotografii amintiri ale modului in care clientul s-a simtit in studioul tau. Cauta sa le oferi o experienta, nu doar o sesiune foto. In timp, isi vor aduce aminte doar cum s-au simtit, iar asta e cea mai buna publicitate.
Persevereaza, fii consecvent/a, invata continuu: fotografia e un domeniu care evolueaza constant. Trebuie sa fim mereu la curent cu cele mai noi tehnici, sa invatam de la cei care ne inspira si cu care simtim ca rezonam.
Drumul catre succes in fotografie, poate fi dificil si necesita rabdare si foarte multa pasiune. Continua sa exersezi, sa inveti si sa te dezvolti in domeniul fotografiei.
Vezi cum a fost la workshop-ul Oanei Vedinas de pe 20 ianuarie 2024.
interviu, z8, nikon z8, oana vedinas, fotografia de studio, z creator, creator nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Fii de neoprit cu noul Nikon Z 8! 8 creatori te provoaca sa treci la urmatorul nivel.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Chasing The Light - Interviu la Photokina cu Florian Schulz, fotograf si videograf
citeste tot