Romania salbatica: Delta Dunarii
Ma trezesc cu noaptea in cap, ca de fiecare data cand merg la fotografiat, insa de data asta nu trebuie sa sui nici un munte ca sa ajung la destinatie. Ma urc buimac in barca in timp ce ghidul incalzeste motorul. Aerul rece de primavara ma trezeste si peste cateva momente suntem deja in miscare. Un canal ingust, cateva meandre si deja suntem la locul de panda. O mica ascunzatoare imi permite sa ma asez pe burta sub un brat de stuf. Imi pregatesc aparatul, il montez pe trepied si nu imi ramane decat sa astept.
In fata mea este o intindere de apa destul de mare, cu mult stuf, iar pozitia imi permite sa vad tot ce se intampla pe balta. Este inca o lumina firava de crepuscul, iar cativa nori ma avertizeaza ca o sa am ceva de asteptat pana o sa vina si lumina dorita. Privesc catre dreapta unde cativa piciorongi isi fac de lucru cu ciocurile prin mal, in fata niste rate lingurar sunt si ele deja active, langa malul pe care stau eu a venit un stol de fluierari si ei foarte flamanzi, in stanga pasc niste gaste, iar in departare plutesc elegante cateva lebede, pe deasupra se mai tanguie din cand in cand cate un nagat, iar stuful este survolat cand si cand de un erete.
Este multa viata in jur, dar destul de departe pentru a reusi ceva imagini spectaculoase asa ca mai asteptam un pic. Orele trec si eu sunt in continuare atent la fiecare oportunitate. De ceva timp am reusit sa mai si declansez. Un piciorong, un flueirar, o gasca... Undeva mai departe o pereche de piciorongi isi incep dansul nuptial, sunt destul de caraghiosi cu picioarele lor lungi incercand sa para gratiosi, insa uneori le si iese. Se mai scurge ceva timp... iar spatele incepe sa ma doara din cauza pozitiei incomode. Stau pe o usoara adancitura, cu spatele arcuit, ascunzatoarea nu este croita pe masura mea... si pe de alta parte eu nu am nici burta care sa umple golul de sub mine. Ghidul a construit aceste ascunzatori dupa un alt tipar... mai personal.
Delta Dunarii se afla in judetul Tulcea, ocupand o mare parte din acesta. Suprafata totala a Deltei este de aproximativ 800 000 de hectare, dintre care patru cincimi se afla pe teritoriul tarii noastre si o cincime in Ucraina, si este una dintre cele mai intinse zone umede din lume, fapt ce a dus la o protejare timpurie. Delta a fost desemnata zona umeda de tip Ramsar de importanta internationala si a fost inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din 1991. In 1992 era declarata Rezervatie a Biosferei, in prezent regasindu-se si pe lista mondiala WWF a celor mai valoroase 200 de regiuni ecologice.
Delta gazduieste peste 5400 de specii de animale, dintre care 325 de specii de pasari, incluzand aici cea mai mare populatie de pelican comun din Europa (aproximativ 8000 de exemplare), 60% din populatia mondiala de cormoran pitic (aproximativ 6000 de exemplare) si 50% din intreaga populatie de gasca cu gat rosu (aproximativ 40 000 de exemplare).
Am preferat sa mergem in Delta in doua perioade diferite, atat in primavara cand toate pasarile sunt in penaj nuptial, dar si in vara cand lacurile infloresc cu ajutorul nuferilor si peisajul imbraca o alta haina. Daca de fiecare data cand am mers in Delta m-am axat in special pe fotografierea pasarilor ce abunda aici, de aceasta data am incercat sa abordez cu precadere si peisajul. Acest lucru s-a dovedit a fi destul de greu, deoarece a trebuit sa lucram mai ales din barca, unde trepiedul era inutil, iar problema timpilor mai lungi de expunere din momentele spectaculoase de rasarit si apus ne puneau mereu la incercare. Cu toate astea insa, dupa ce descoperi peisajele Deltei cu ceturile matinale, padurile contorsionate, frunzele rosii ale nuferilor si verdele pur al vegetatiei acvatice, ramai marcat si parca nu vrei sa te mai opresti din declansat.
Dupa doua zile in care ne-am axat pe peisaj, a venit randul pasarilor. Am ales sa facem si un pic de panda, dar am si plecat in cautarea lor pe canale si lacuri. Atmosfera s-a mai animat un pic, deoarece nu am mai fost singuri si ni s-au alaturat si participantii de la cele doua workshop-uri organizate anul trecut in aceasta zona. Impreuna, am reusit si de aceasta data sa ne lasam surprinsi de tot ce are Delta mai frumos.
Dupa citeva zile de fotografiat in primavara in zona lacurilor Uzlina, Isac, Gorgova, pe o vreme capricioasa uneori cu mult vant si cu valuri ce ne-au tinut departe de rasarit intr-una dintre dimineti si dupa alte cateva zile de fotografiat in vara in zona Mila 23, Crisan, pe lacurile Merhei si Matita, dupa ce am strabatut multe canale si lacuri mai mici si dupa multe nopti cu doar cateva ore de somn, ne-am intors acasa cu multe poze... foarte multe poze. Asa se intampla de fiecare data in Delta, insa dupa o selectie foarte riguroasa au iesit la iveala cele mai bune dintre ele.
Ca orice habitat acvatic, Delta Dunarii este unul sensibil si este influentat de orice schimbare. Oricat de mica ar fi ea. Din pacate se confrunta cu multe probleme, de la braconaj si constructii ilegale si pana la poluare si peiscuit excesiv, insa cu mai multa grija si cu un turism practicat responsabil, Delta poate deveni o destinatie aparte in zona naturii romanesti, pentru ca este unica in Europa. Cat de mult o protejam depinde numai de noi. Oricine a pus macar o data piciorul intr-o barca si s-a avantat pe canalele Deltei a ramas cu siguranta uluit si sunt convins ca se va intoarce, pentru ca aceasta lume de apa creaza dependenta.
Trebuie sa ii multumesc pe final lui Iliuta Goean care si de aceasta data ne-a fost alaturi cu toata logistica si cu experinta lui, dar si lui Cristian Goga ce m-a insotit din nou intr-o tura in lumea pasarilor pe care amandoi le indragim atat de mult. Deasemenea le multumesc si celor ce au participat la workshop-uri si au facut aceasta tura mai interesanta si mai animata.
Pana data viitoare cand o sa calatorim intr-un alt parc national guvernat tot de apa, va las sa va delectati cu cateva imagini din Delta Dunarii. Nu va multumiti insa numai cu asta si mergeti sa o vedeti si pe viu, va promit ca nu veti regreta nici macar un moment.
Drumuri bune si poteci insorite!
Dan Dinu
Fotografii din aceasta tura gasiti pe www.dandinu.net.
delta, delta dunarii, dunarii
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot