Peisaj subacvatic in Delta Dunarii - de Dan Dinu
Imi place ca, din cand in cand, sa imi propun provocari noi, iar cea de anul acesta a fost fotografia subacvatica in Delta Dunarii. Totul a inceput in urma cu un an, cand la unul dintre photo tour-urile organizate in Delta am luat o camera Nikon AW100 si am inceput sa o scufund sa vad cum arata Delta pe dedesupt. Am rams surprins cat de interesanta este si fiind un pasionat de acvaristica si de lumea subacvatica in general, in special cea de apa dulce, mi-am propus sa fotografiez acest subiect.
Prima dintre provocari a fost cea legata de echipament. Multi mi-au spus ca sunt nebun daca vreau sa bag un Nikon D800 in apa, insa am vrut imagini de calitate si nu am stat foarte mult pe ganduri. Mi-am cautat o husa subacvatica, nu aveam nevoie de carcasa pentru ca adancimea nu depasea cativa metri, iar presiunea in acest caz era destul de mica. Mi-am gasit husa aferenta in care sa imi incapa aparatul impreuna cu obiectivul 16-35mm f/4, pe care imi propusesem sa il folosesc. In lumea subacvatica sunt de preferat obiectivele superangulare, deoarece din cauza refractiei se limiteaza unghiul de cuprindere. Urmatoarea problema era cum sa vad ceea ce fotografiez, deoarece nu am vrut sa ma scufund si eu odata cu aparatul, din doua motive.
In primul rand pentru ca nu sunt un bun scufundator si nu beneficiam si de echipamentul adecvat, iar in al doilea rand si poate si mai important, in Delta este foarte mult mal, iar daca il ridici prin miscarile corpului in apa, scade foarte mult vizibilitatea. Solutia in acest caz, era sa caut o modalitate de a vedea ce vede camera mea in apa. O tableta legata prin cablu la aparat si o aplicatie care sa imi dea posibilitatea sa modific si parametrii camerei ar fi fost de ajuns, insa cum sa scot un cablu din husa subacvatica? Raspunsul a venit tot de la producatorul de huse, care avea si un sistem optional pentru a scoate un cablu afara din husa si chiar si o prindere pentru trepied. Un monopod fixat de husa mi-a oferit si manerul cu care sa manevrez tot acest sistem. Asadar echipamentul meu era gata de lucru si era compus din aparat si obiectiv pus in husa, un cablu care sa transmita catre o tableta si un monopod pentru a misca sub apa camera. Normal ca aceasta statea cu susul in jos, asa ca a trebuit sa intorc si tableta pentru a vedea corect.
Habitatul acvatic al Deltei este unul foarte sensibil si foarte schimbator in functie de conditiile climatice si nivelul apei. Daca in urma cu un an cand am privit pentru prima data sub apele Deltei am ramas surprins de cati de multi pesti erau si de plantele deja intr-un stadiu avansat de dezvoltare, anul acesta totul parca stagnase. Fiind mai frig plantele nu se dezvoltasera pe deplin, iar pestii inca nu eclozasera intr-un numar foarte mare, asa ca au fost mai greu de gasit. Apa fiind si ea mai mare, aducea si foarte multe aluviuni si era mai murdara. Am gasit insa cateva canale cu apa foarte limpede, asa ca ne-am incercat norocul acolo. Prima regula in fotografia subacvatica este sa mergeti la mijlocul zilei, contrar fotografiei clasice. In acest moment, pentru ca lumina cade perpendicular pe suprafata apei, patrunde mai mult in interior si o sa puteti sa lucrati cu timpi mai scurti de expunere. Pe langa asta, o sa aveti si razele soarelui in cadru, ce pot deveni uneori foarte fotogenice. Normal ca inainte de a va apuca de pozat, trebuie sa verificati ca totul este inchis etans si ca nu ies bule de aer din husa. O sa aveti nevoie si de ajutor intr-o astfel de abordare, pentru ca o sa fie foarte greu sa manevrati si camera sub apa si sa si declansati in acelasi tip cu ajutorul tabletei.
Dupa ce ati trecut peste toate aceste hopuri, vine cel mai mare dintre toate, simplificarea imaginilor. Lumea subacvatica este una destul de haotica si uneori este extrem de greu sa gasiti detaliile care sa va definitiveze compozitie. Plus de asta, din cauza miscarii este greu sa focalizezi, mai ales cand gasesti pesti, moluste sau alte vietuitoare. Cu ceva experienta insa, probabil ca se rezolva toate si lucrurile intra intr-un ritm mai normal. Cautati compozitii mai simple, care sa puna in evidenta habitatul ales si incercati sa nu aglomerati inutil imaginile.
Dupa primele incercari pot spune ca este destul de greu sa faci imagini subacvatice frumoase, insa este foarte interesant, asa ca voi incerca si pe mai departe sa caut alte si alte abordari. Nu uitati sa studiati un pic si habitatul pe care il alegeti, in Delta de exemplu, peste vara vegetatia este atat de deasa si se formeaza atat de multe alge, incat este posibil sa fie mult mai greu de gasit un cadru bun decat primavara, cand totul este mai putin aglomerat. Fiecare habitat in parte are provocarile lui, insa tocmai acesta este farmecul acestui tip de fotografie, in care uneori te simti exact ca un explorator si mai putin ca un fotograf obisnuit.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot