WRC Portugal cu Nikon Z6 II - de Flavius Croitoriu
La finalul lunii mai, intre 20 si 23 aprilie, a avut loc in Portugalia cea de a patra etapa a Campionatului mondial de raliuri. Fotograful Flavius Croitoriu, Ambasador Nikon in Romania, a fost prezent la acest eveniment, de unde s-a intors cu fotografii spectaculoase si impresii pe care ni le impartaseste in acest articol.
"WRC este acronimul pentru World Rally Championship, Campionatul mondial de raliuri, acolo unde cei mai buni piloti de raliu din lume se intrec pe probele speciale. In acest moment, sunt 3 echipe de top ce au masini de specificatie WRC la start: Toyota, Hyundai si Ford. Toyota are in linia sa de piloti pe experimentatul Sebastien Ogier care este de 7 ori campion mondial la raliuri si actualul campion. El se afla la 2 campionate distanta de Sebastien Loeb, in incercarea de a egala performanta incredibila a acestuia de 9 titluri de campion mondial.
Etapa din Portugalia este una plina de istorie. Este o etapa veche, prima sa editie a fost in 1973 iar de atunci s-a tinut pana in 2021 fara pauza. Acest raliu a prins toata evolutia masinilor, de la Grupa B (cele mai puternice masini din istoria raliurilor), grupa A (grupa unde au performat multi piloti legendari precum Colin McRae, Carlos Sainz, Richard Burns, Tommi Makkinen, Peter Solberg), si mai apoi clasa WRC (unde Sebastien Loeb a dominat timp de 9 ani campionatul mondial alaturi de Citroën).
Raliul din Portugalia este cunoscut pentru cele 2 probe faimoase Fafe si Arganil, traseul lor, inainte de pandemie, fiind arhiplin de fani veniti din toata lumea. Fiind o etapa tehnica si totodata foarte rapida, raliul din Portugalia este apreciat de multi piloti. Recordul de victorii la acest raliu este detinut de catre Sebastien Ogier cu 5 victorii.
Pentru mine experimenta de la etapa mondiala de raliu din Portugalia a fost una foarte buna. Am plecat din tara miercuri dimineata, si in aceeasi zi, pe la ora pranzului, eram deja in service-parcul raliului. Dupa ce am luat acreditarile media si am participat la media safety brefing, am plecat sa facem cateva recunoasteri pe probele noi ale raliului. Recunoasterile au fost bune, locurile de fotografiere au fost stabilite... nu ramanea decat ca in urmatoarea zi sa inceapa actiunea.
Joi actiunea a inceput cu prima proba de teste, numita Shakedown. Aici, pilotii pot face ultimele reglaje / setari ale masinilor, ca totul sa fie optim pentru inceperea raliului. Si pentru mine Shakedown-ul a fost unul reusit, am avut parte de toate: praf, viteza, pietre si peisaje. Acesta a fost si primul contact al lui Nikon Z 6II cu aceste conditii extreme: nu am intampinat nicio problema si am ramas placut surprins de faptul ca nu are zone pe unde sa intre praf care sa il afecteze. Un big UP!
Dupa Shakedown am mers catre startul festiv, unul de poveste, cu o locatie bogata de istorie. Aici se afla prima universitate din lume, la Coimbra. Vineri a inceput raliul propriu-zis. Am reusit sa mergem pe 3 probe total diferite. Am fost multumit de prestatia mea si de prestatia noului Nikon Z 6II, ca de-obicei peste asteptarile mele. Este un aparat foto foarte precis si foarte sharp. La finalul unei probe am putut chiar sa fac cateva portrete pilotilor prin parbrizul masinilor, pe repede inainte, deoarece toti plecau rapid din Stop-ul probei. Dar datorita functiei de recunoastere a fetelor de care dispune noul Nikon Z 6II, totul a decurs foarte bine si rapid.
Sambata ne-am trezit foarte de dimineata pentru a merge pe o proba cu foarte multe pietre mari pe langa drum, o oportunitate de a face cadre diferite, cu unghiuri foarte frumoase, drum foarte ingust... intr-un cuvant proba perfecta.
Duminica a fost si ultima zi a raliului, care ne-a gasit pe proba legendara Fafe ce are la final o saritoare, si pe care am stat 2 treceri.
Am incercat sa fac cadre diferite, panning-uri, incadrari cu fanii de pe marginea probei...
La final, dupa ce s-a terminat si a doua trecere, am plecat repede spre aeroport pentru a ne intoarce acasa. Aici am analizat toate cadrele mele de top de la acest raliu, constatand ca cele mai bune cadre le-am realizat cu noul mirrorless Nikon Z 6II, ceea ce este extraordinar. Tehnologia mirrorless isi arata valoarea si puterea din ce in ce mai bine, iar pentru mine a devenit o placere sa lucrez cu aceast aparat foto!" - ne-a spus Flavius Croitoriu.
In Portugalia, Flavius a lucrat cu atat cu noul aparat foto mirrorless full frame Nikon Z 6II cat si cu Nikon D500.
ambasador, d500, campionatul mondial de raliuri, wrc, portugalia, nikon z 6ii, z6ii, rally, world rally championship
citeste tot
Cu Nikon D750 si NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR la WRC Portugalia 2017 - de Bogdan Barabas
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Vincent Munier, Ambasador european Nikon, fotografiaza leopardul zapezilor, o specie amenintata
citeste tot
3 zile de workshop de fotografie de nunta cu Marian Sterea, Greg Moment si Sakis Batzalis in Bucuresti
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot