01 octombrie 2015

Review Nikon D7200 - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon

Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa urmarim fotografiile realizate si sa aflam concluziile sale:

 

 

Nikon D7200 continua seria de succes inceputa de modelul D7000, fiind de fapt o evolutie a modelului D7100, de la care mosteneste foarte multe elemente tehnice, printre care si exceptionalul senzor DX de 24 megapixeli fara filtru Low Pass. Nu am sa trec in revista caracteristicile tehnice, deoarece aparatul este lansat de suficient timp astfel incat majoritatea cititorilor stiu acele detalii. Ceea ce multi doreau sa afle de la mine era partea care nu o gasesti in fisa tehnica, acele informatii pe care le ai doar dupa ce folosesti aparatul la modul serios, luni de zile, realizand cadre in diverse situatii, cat mai variate posibil. M-am amuzat mereu de acele asazise review-uri, din care aflam ce greutate are aparatul, ce baterie si ce carduri foloseste, completate de 3 poze, una in parc, una in bar si una in baie... Stiu ca sunt rau acum, dar cei care ma citesc si mai ales, ma cunosc, au aflat de ceva timp ca nu-mi mai dau cu parerea despre o scula decat dupa ce am folosit-o intens. Iar la mine intens inseamna hard core, sau un fel de off road extrem! De obicei aparatele care ajung in teste la mine se intorc la producator cu zeci de mii de cadre facute, asta dupa ce au trecut prin ploi, ninsori, praf, nisip, apa sarata, canicula.

 

 

 

 

 

 

 

Am constientizat obligatia morala de a emite judecati de valoare cat mai obiective, intrucat sfaturile mele sunt luate in considerare de foarte multi oameni, iar achizitiile echipamentelor presupun eforturi financiare foarte mari, astfel ca mi-as pierde credibilitatea rapid, daca incep sa fac doar campanie comerciala. Mai nou sunt Ambasador Nikon in Romania, ceea ce ma onoreaza, dar asta nu ma va face sa-mi pierd obiectivitatea. Daca voi gasi probleme la produsele firmei Nikon, le voi prezenta in asa fel incat sa nu se supere nimeni, iar cei interesati de achizitie sa cantareasca eficient partile bune si cele rele, deoarece nu exista produse perfecte. Pur si simplu nu ne-am permite achizitia unor produse aduse la limita perfectiunii, trebuie sa ne multumim cu anumite compromisuri.

 

Sa revenim la obiectul acestui material. Dupa ce am realizat review-ul pentru Nikon D7100, am considerat acel produs ca fiind cel mai performant DX din piata foto, cu retineri in ceea ce priveste cadenta de fotografiere si buffer-ul, la care mai pot adauga autofocusul mult incetinit fata de varianta de pe Nikon D800, pe care il primea si pe care se facea mare tam tam atunci cand a fost lansat. Am zis si eu ca producatorul, dar m-am cam inselat... Experienta mi-a dovedit ca aveam un sistem autofocus ceva mai ineficient, iar in contralumina, chiar slab. De aici a plecat si testarea mea cu modelul D7200, pe care l-am cerut de 2 ori, sa vad comportamentul si in perioada caldurilor infernale din aceasta vara. Asa ca am supus aparatul celor mai dure teste de focalizare, de multe ori in tandem cu noul teleobiectiv AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR, la care deja am publicat review-ul.

 

Am inceput testarea cu o misiune imposibila - fotografierea tantarilor in zbor. Nu ma asteptam sa pot realiza ceva, deoarece subiectul era mult mai mic decat punctul de focus. Dar surpriza mea a fost faptul ca reuseam sa focalizez, asa ca am marit miza, incercand sa prind un tantar care fugea pe luciul apei. Problema era dubla: marimea subiectului in miscare precum si reflexiile din micile valuri de apa. Foloseam teleobiectivul AF-S NIKKOR 600mm f/4D IF-ED iar tantarul era la aprox 10m de mine. Rezultatele sunt ilustrate mai jos.

 

 

 

 

Ranjeam stramb, nestiind ce sa zic... inca. Dar ceea ce a urmat mi-a spulberat orice indoiala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am realizat serii intregi de cadre consecutive, cu subiecte foarte rapide, ce aveau traiectorii imprevizibile, pentru a sustine ca reusitele nu se datoreaza unor intamplari cand poti prinde din noroc un cadru, iar restul le stergi rusinat. Nu fratilor, aveam 10 clare din 10, daca reuseam sa tin punctul de focus pe subiectul ce zbura ca apucatul prin fata mea. Am testat si capacitatea de a tine focusul pe subiect care vine direct spre fotograf, caz in care nu este loc de balbaiala.

 

 

Am ridicat stafeta, alegand probabil cel mai dificil subiect in miscare pe care l-am intalnit pana acum... Kingfisher-ul, trofeul vanat de toti fotografii de wildlife. Iar ca sa nu-i dau nicio sansa aparatului, am inceput intr-o dimineata cu ceata si burnita, pe o lumina imposibila. Fotografiile nu au nici o valoare artistica, le postez strict pentru a ilustra ce poate sistemul de autofocus aflat pe Nikon D7200.

 

 

 

 

 

 

 

  

Abia acum ranjetul meu stramb s-a transformat in zambet intins de la o ureche la alta! Alte subiecte surprinse in zbor nu mi-au pus mari probleme, aparatul facand fata tuturor provocarilor intalnite de mine in teren.

  

 

 

 

 

 

 

 

Odata lamurita situatia celui mai sensibil element tehnic, care producea multe frustrari fotografilor, am trecut la analizarea detaliilor, claritate, reproducerea culorilor, corectitudinea expunerilor. Cadrele alese sunt realizate de cele mai multe ori la limita capacitatilor tehnice, deoarece in lumina perfecta chiar si telefoanele realizeaza fotografii excelente. Asa ca m-am axat pe scene cu un contrast excesiv, pe scene in contralumina, pe scene nocturne sau realizate in situatii in care iluminarea si balansul de alb se schimba dramatic in citeva zecimi de secunda, exemplul cel mai elocvent fiind seria de cadre cu exploziile si avioane IAR.

 

 

 

 

 

Am continuat chinul cu cadre de apus si cele de noapte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totul a iesit reprodus foarte bine, culorile au consistenta chiar si la ISO 6400 si expuneri de zeci de secunde. Fata de senzorul aflat pe Nikon D7100 am constatat o ameliorare substantiala in zonele intunecate din cadrele subexpuse, unde a disparut orice urma de banding. Aici iar avem o evolutie frumoasa.

 

Ilustrez reproducerea detaliilor la distante enorme, pe un cadru de foarte mare contrast - Luna.

 

 

Apoi un cadru in care avem un balans de alb realizat excelent intr-o scena iluminata de un mic foc la malul unei balti din Delta Dunarii.

 

 

Un cadru cu expunere foarte lunga, apoi unul in care am surprins o succesiune de fulgere, incercand sa am expunere corecta si pe cerul instelat, iar aici deja avem dovada calitatii exceptionale a senzorului.

 

 

 

Am urmarit apoi canalul rosu, care se arde imediat in situatiile de contrast mare. Reproducere excelenta!

  

 

 

 

 

 

Am urmarit reproducerea tonurilor discrete, alaturi de culori mai tari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt capitol rezolvat exemplar - reproducerea tonurilor de piele in cele mai variate situatii de iluminare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am profitat din plin de plaja dinamica enorma a senzorului, jongland expuneri imposibile fara blit-uri sau blende ajutatoare, rar fiind nevoit sa folosesc doar blit-ul aflat pe aparat, asa cum am facut la cadrele cu mireasa.

La fotografia de peisaj sau cea de vacanta, aparatul face fata pretentiilor oricarui profesionist, chiar daca nu este un aparat din acea gama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alt element tehnologic care m-a incantat si care nu se regasea la Nikon D7100, este functia de time lapse care pastreaza ultima evolutie regasita doar pe noile aparate FullFrame: anume capacitatea de a face time lapse la trecerile dintre noapte si zi, ce presupun schimbarea expunerii, lucru imposibil de realizat inainte, direct din aparat. Pentru un montaj video in care am folosit time lapse realizat cu D7200 puteti accesa acest video.

 

 

 

 

Filmarile video pot fi realizate si cu 60 fps daca treceti aparatul pe crop 1,3x.


Partea de WiFi cu care este dotat nu mi-a fost de folos in teren, dar pentru evenimente sportive ce trebuie transmise rapid, sau pentru lucrul in studio poate fi folositoare.

 

Ca un sumar:

  • Autofocusul - exceptional!
  • Expunere, balans de alb - foarte bune in majoritatea cazurilor.
  • Baterie - foarte buna, la time lapse am ajuns si la 3000 cadre cu o incarcare si anumite setari specifice.
  • Cele 2 sloturi de card sunt extrem de folositoare.
  • Cadenta de fotografiere de numai 6 fps m-a dezamagit clar. Ma asteptam la o evolutie substantiala aici.
  • Buffer-ul a primit o dimensiune decenta, poti trage 12-14 cadre in rafala neintrerupta, fata de numai 5-6 cadre la D7100.

 

 

Concluzie:

Merita trecerea de la D7000 la D7200? INDISCUTABIL!

Merita trecerea de la D7100 la D7200?

  • Daca autofocusul este vital petru tine, sau daca esti pasionat de time lapse – INDISCUTABIL.
  • Daca nu faci sport, eveniment, wildlife - nu este o mare diferenta intre ele, poti ramane cu D7100, vei avea cam aceiasi calitate, dar un pic mai slab pe partea de ISO.

 

 

 

 

review, mircea bezergheanu, nikkor, fotografii, obiective, teste, nikon, pareri, concluzii, ambasador, af-s nikkor 300mm f/4e pf vr, af-s nikkor 600mm f/4d if-ed, d7200, 300mm f/4e, 600mm f/4d



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 13 comentarii
MarianI
MarianI a scris pe 11-11-2016 la 11:33
In urma cu 2 ani am descoperit o serie de fotografii care m-au lasat cu gura cascata, dupa cateva minunate clipe de incantare aveam sa descoper si fotograful ,, Mircea Bexergheanu '' sau ceea ce visez sa devin ( 25% ) in urmatorii 50 ani.
Cu toata admiratia, in acest review ma asteptam ( alaturi de alti novici ) sa folositi si obiective mai pamaIn urma cu 2 ani am descoperit o serie de fotografii care m-au lasat cu gura cascata, dupa cateva minunate clipe de incantare aveam sa descoper si fotograful ,, Mircea Bexergheanu '' sau ceea ce visez sa devin ( 25% ) in urmatorii 50 ani.
Cu toata admiratia, in acest review ma asteptam ( alaturi de alti novici ) sa folositi si obiective mai pamantene, mai la indemana muritorilor de rand. AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR este de 2 ori mai scump ca D7200 si probabil de 5 ori mai bun ca un 18-140mm sau alt obiectiv folosit de marea majoritate a fotografilor amatori ( gama de pret de 1000-3000lei ). Pana atunci, jos palaria ! domnule Mircea Bezergheanu !
..afiseaza tot comentariul
0
0
Oprea Ionut Ciprian
Oprea Ionut Ciprian a scris pe 16-09-2016 la 10:48
Buna ziua tuturor! Va salut cu respect, domnule Mircea. Ca urmare a review-ului dvs., am ales sa achizitionez Nikon-ul D7200. Primul meu dslr a fost un D3200, cumparat prin 2014. Au trecut 2 ani, si am simtit nevoia de ceva mai bun. Sunt profund impresionat de diferenta dintre cele doua( focalizare, DR, calitate imagine..etc.). Este un aparat spectBuna ziua tuturor! Va salut cu respect, domnule Mircea. Ca urmare a review-ului dvs., am ales sa achizitionez Nikon-ul D7200. Primul meu dslr a fost un D3200, cumparat prin 2014. Au trecut 2 ani, si am simtit nevoia de ceva mai bun. Sunt profund impresionat de diferenta dintre cele doua( focalizare, DR, calitate imagine..etc.). Este un aparat spectaculos. Una peste alta, vreau sa va felicit pentru munca pe care o depuneti pentru a face aceste review-uri faine. Va multumesc ..afiseaza tot comentariul
0
0
Bogdan
Bogdan a scris pe 15-05-2016 la 07:35
Buna ziua!
Stiu ca a trecut o perioada foarte mare de timp...de la postarea acestui test...insa am decis sa achizitionez si eu acest model de aparat si tot citesc despre un lot cu probleme la Nikon D7200! M-as bucura sa aud parerea d-voastra cu privire la acest aspect...daca sunteti in tema cu asa ceva! Ce fel de probleme...? Se poate verifica undeBuna ziua!
Stiu ca a trecut o perioada foarte mare de timp...de la postarea acestui test...insa am decis sa achizitionez si eu acest model de aparat si tot citesc despre un lot cu probleme la Nikon D7200! M-as bucura sa aud parerea d-voastra cu privire la acest aspect...daca sunteti in tema cu asa ceva! Ce fel de probleme...? Se poate verifica undeva seria unui aparat daca este sau nu cu probleme?..etc.
Multumesc anticipat!
Cu respect,
Bogdan
..afiseaza tot comentariul
0
0
Romania Nikonisti
Romania Nikonisti a scris pe 16-05-2016 la 16:17
Buna ziua, Nu exista nicio notificare de service pentru aparatele foto Nikon D7200.
0
0
Bogdan
Bogdan a scris pe 16-05-2016 la 19:09
Am inteles... Multumesc frumos de raspuns! O seara buna!
0
0
Nic
Nic a scris pe 23-03-2016 la 16:02
Deci, domnule Bezergheanu, nu mi-ati raspuns la intrebare. D7200 este rapid, un senzor foarte puternic, sharp, are o gramada de facilitati tehnice de ultima generatie... De ce as da banii pe un D810??? Sau pe un D5???
0
0
Gafencu Lucian
Gafencu Lucian a scris pe 22-10-2015 la 18:41
Dle Bezergheanu,
Nu sunt fotograf profesionist dar fac fotografii din 1960 ( cand le si developam). Deci nu sunt chiar incepator sau ageamiu.Am facut un simplu click pe linkul obiectivului AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR cu care spuneti ca ati imperechet aparatul prezentat Nikon D7200. Si am vazut o serie de fotografii in prezentarea acestui obiectiv Dle Bezergheanu,
Nu sunt fotograf profesionist dar fac fotografii din 1960 ( cand le si developam). Deci nu sunt chiar incepator sau ageamiu.Am facut un simplu click pe linkul obiectivului AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR cu care spuneti ca ati imperechet aparatul prezentat Nikon D7200. Si am vazut o serie de fotografii in prezentarea acestui obiectiv care a fost imperecheat cu D 810. Acum ma intreb daca pozele prezentate in acest articol sunt intradevar facute cu D7200 si obiectivul AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR, sau sunt o colectie de poze facute cu alt aparat (aparate) si prezentate ca fiind facute de D7100. Dintre pozele care se repeat amintesc broscuta testoasa, domnisoara cu palarie si cateva pasari in zbor.
As aprecia un raspuns onest
Multumesc anticipat
Lucian Gafencu
..afiseaza tot comentariul
2
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 23-10-2015 la 10:31
Buna ziua,

Acest subiect a mai fost dezbatut, va rugam sa cititi comentariile din 13 octombrie din lista de mai jos.

Cititi cu atentie review-ul pentru 300mm f/4E. Acolo se specifica doar ca pentru un anumit test a fost folosit D810 si nu ca toate fotografiile ar fi fost facute cu D810.
0
0
Lucian
Lucian a scris pe 21-10-2015 la 21:03
Deci toate aceste minunate fotografii sunt jpeg si direct din aparat ?
0
0
Constantin Paduraru
Constantin Paduraru a scris pe 16-10-2015 la 10:28
Superbe fotografii, felicitari, a fost o incantare sa citesc review-ul Dumneavoastra. Nu m-am plictisit cum se intampla de obicei cand citesc astfel de review-uri. Am urmarit atent filmuletul cu time-lapse-ul pr care l-ati realizat, este foarte fumos si m-a convins ca D7200 e un varf de gama de la Nikon. Am mai observat deasemenea la minutul 1 secuSuperbe fotografii, felicitari, a fost o incantare sa citesc review-ul Dumneavoastra. Nu m-am plictisit cum se intampla de obicei cand citesc astfel de review-uri. Am urmarit atent filmuletul cu time-lapse-ul pr care l-ati realizat, este foarte fumos si m-a convins ca D7200 e un varf de gama de la Nikon. Am mai observat deasemenea la minutul 1 secunda 13 apare o fata umana din nori. Daca puneti pauza des filmuletului se observa clar si in detaliu aceasta fata. Sunt conturate forte clar gura, nasul cu narile si ochii cu sparncenele. Vroiam sa va intreb daca e Photoshop si daca da, cum ati reusit asta? Pentru exemplificare as fi vrut sa insertez un print screen de pe filmuletul pe ecran mic (nu am putut face ca filmuletul sa ruleze full screen) dar nu cred ca pot atasa comentariului o imagine, dar repet daca dati stop la momentul1
1:13 si priviti cu atentie se vede clar. Dumneavoastra care aveti imaginile acelea puteti deslusi mai lesne toate acestea. Va rog sa-mi raspundeti aici sau pe e-mail. Cu respect, inca o data felicitari pentru review. Constantin
..afiseaza tot comentariul
0
0
Laurentiu-George Chifores
Laurentiu-George Chifores a scris pe 19-10-2015 la 18:12
am dat click pe film unde scrie Youtube, jos dreapta... acolo putem da full screen, am facut si o captura de ecran, dar nu o pot pune aici... e doar o intamplare, adesea norii arata ca ceva real
1
0
Laurentiu-George Chifores
Laurentiu-George Chifores a scris pe 14-10-2015 la 19:02
Felicitari, poze excelente, test excelent... Ca de obicei, comentarii rautacioase... Eu, cand spuneam de viteza mica si ratarile de focus la 7000 si 7100... prietenii mei radeau... ei au compacte si nu pot concepe ca niste varfuri de gama sa aiba asemenea probleme... stiu, nu sunt probleme, sunt invitatii sa iti iei fx, cu o gramada de bani in plusFelicitari, poze excelente, test excelent... Ca de obicei, comentarii rautacioase... Eu, cand spuneam de viteza mica si ratarile de focus la 7000 si 7100... prietenii mei radeau... ei au compacte si nu pot concepe ca niste varfuri de gama sa aiba asemenea probleme... stiu, nu sunt probleme, sunt invitatii sa iti iei fx, cu o gramada de bani in plus... sunt de aceeasi parere la toate punctele... buffer mic -7100... dar, in principal FOCUSUL E DERANJANT... am 7000 si 7100... si 6 obiective... sotia umbla sa ma ucida, asa ca greu voi putea sa imi iau 7200... sau 7500... ma bucur pentru focusul care prinde tantarii... numai cine se joaca cu jucariile astea scumpe stie cum e... mai ales cand ai un Tamron cu diafragma maxima 6,3, care ti se leagana in mana amortita... FELICITARI!!! ..afiseaza tot comentariul
0
0
Augustin Man
Augustin Man a scris pe 14-10-2015 la 11:18
Niste fotografii cu adevarat profesioniste, care te cam lasa cu gura cascata! Nu ma indoiesc de calitatile aparatului, dar cred ca cele ale fotografului sint decisive. Cum spune si proverbul american: "it's not the arrow, it's the Indian".
Pentru mine a fost o adevarata delectare sa le admir; multumesc pentru articol!
1
0
Dicu
Dicu a scris pe 13-10-2015 la 23:35
Superb !
0
0

Articole similare |
Articole recente
In cele ce urmeaza va prezentam mult asteptatul review al varfului de gama DX, Nikon D500, realizat de ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu. Mircea a testat aparatul timp ce cateva luni, in conditii foarte diverse, pentru a veni cu informatii bine...
citeste tot
Lansarea lui Nikon D5 a surprins pe toata lumea, aparatul fiind prezentat cu niste caracteristici la care nici cei mai entuziasti fani nu se asteptau, nascand imediat intrebarea - oare chiar va fi asa cum spun producatorii pe hartie?    ...
citeste tot
Fotograful Dorin Balanescu a avut ocazia sa testeze recent aparatul foto DSLR FX cu ecran rabatabil, Nikon D750. Va invitam sa cititi din articolul urmator ce impresie i-a lasat acest aparat foto si sa vedeti fotografiile facute.   Fotografiile...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat timp de cateva luni noul teleobiectiv NIKKOR AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR, lansat in vara acestui an. Haideti sa aflam impresiile sale despre acest...
citeste tot
In ultimii ani arsenalul meu foto a crescut, si implicit, dorinta de a avea toate obiectivele la indemana atunci cand plecam in vacanta. Greutatea si volumul aparaturii nu au fost o problema atata timp cat ma deplasam cu masina, dar in cazul...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat Nikon D810 timp de 6 luni, punandu-l la incercare in conditii diverse. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat Nikon D810 si sa vedem fotografiile realizate.    Mircea Bezergheanu: "plaja dinamica...
citeste tot
Destinat formatului DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR face parte din categoria teleobiectivelor zoom puternice (distanta focala echivalenta in format 35mm este de 82.5 – 450 mm). Este compact, usor, si se...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.