Review Nikon D7200 - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa urmarim fotografiile realizate si sa aflam concluziile sale:
Nikon D7200 continua seria de succes inceputa de modelul D7000, fiind de fapt o evolutie a modelului D7100, de la care mosteneste foarte multe elemente tehnice, printre care si exceptionalul senzor DX de 24 megapixeli fara filtru Low Pass. Nu am sa trec in revista caracteristicile tehnice, deoarece aparatul este lansat de suficient timp astfel incat majoritatea cititorilor stiu acele detalii. Ceea ce multi doreau sa afle de la mine era partea care nu o gasesti in fisa tehnica, acele informatii pe care le ai doar dupa ce folosesti aparatul la modul serios, luni de zile, realizand cadre in diverse situatii, cat mai variate posibil. M-am amuzat mereu de acele asazise review-uri, din care aflam ce greutate are aparatul, ce baterie si ce carduri foloseste, completate de 3 poze, una in parc, una in bar si una in baie... Stiu ca sunt rau acum, dar cei care ma citesc si mai ales, ma cunosc, au aflat de ceva timp ca nu-mi mai dau cu parerea despre o scula decat dupa ce am folosit-o intens. Iar la mine intens inseamna hard core, sau un fel de off road extrem! De obicei aparatele care ajung in teste la mine se intorc la producator cu zeci de mii de cadre facute, asta dupa ce au trecut prin ploi, ninsori, praf, nisip, apa sarata, canicula.
Am constientizat obligatia morala de a emite judecati de valoare cat mai obiective, intrucat sfaturile mele sunt luate in considerare de foarte multi oameni, iar achizitiile echipamentelor presupun eforturi financiare foarte mari, astfel ca mi-as pierde credibilitatea rapid, daca incep sa fac doar campanie comerciala. Mai nou sunt Ambasador Nikon in Romania, ceea ce ma onoreaza, dar asta nu ma va face sa-mi pierd obiectivitatea. Daca voi gasi probleme la produsele firmei Nikon, le voi prezenta in asa fel incat sa nu se supere nimeni, iar cei interesati de achizitie sa cantareasca eficient partile bune si cele rele, deoarece nu exista produse perfecte. Pur si simplu nu ne-am permite achizitia unor produse aduse la limita perfectiunii, trebuie sa ne multumim cu anumite compromisuri.
Sa revenim la obiectul acestui material. Dupa ce am realizat review-ul pentru Nikon D7100, am considerat acel produs ca fiind cel mai performant DX din piata foto, cu retineri in ceea ce priveste cadenta de fotografiere si buffer-ul, la care mai pot adauga autofocusul mult incetinit fata de varianta de pe Nikon D800, pe care il primea si pe care se facea mare tam tam atunci cand a fost lansat. Am zis si eu ca producatorul, dar m-am cam inselat... Experienta mi-a dovedit ca aveam un sistem autofocus ceva mai ineficient, iar in contralumina, chiar slab. De aici a plecat si testarea mea cu modelul D7200, pe care l-am cerut de 2 ori, sa vad comportamentul si in perioada caldurilor infernale din aceasta vara. Asa ca am supus aparatul celor mai dure teste de focalizare, de multe ori in tandem cu noul teleobiectiv AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF VR, la care deja am publicat review-ul.
Am inceput testarea cu o misiune imposibila - fotografierea tantarilor in zbor. Nu ma asteptam sa pot realiza ceva, deoarece subiectul era mult mai mic decat punctul de focus. Dar surpriza mea a fost faptul ca reuseam sa focalizez, asa ca am marit miza, incercand sa prind un tantar care fugea pe luciul apei. Problema era dubla: marimea subiectului in miscare precum si reflexiile din micile valuri de apa. Foloseam teleobiectivul AF-S NIKKOR 600mm f/4D IF-ED iar tantarul era la aprox 10m de mine. Rezultatele sunt ilustrate mai jos.
Ranjeam stramb, nestiind ce sa zic... inca. Dar ceea ce a urmat mi-a spulberat orice indoiala
Am realizat serii intregi de cadre consecutive, cu subiecte foarte rapide, ce aveau traiectorii imprevizibile, pentru a sustine ca reusitele nu se datoreaza unor intamplari cand poti prinde din noroc un cadru, iar restul le stergi rusinat. Nu fratilor, aveam 10 clare din 10, daca reuseam sa tin punctul de focus pe subiectul ce zbura ca apucatul prin fata mea. Am testat si capacitatea de a tine focusul pe subiect care vine direct spre fotograf, caz in care nu este loc de balbaiala.
Am ridicat stafeta, alegand probabil cel mai dificil subiect in miscare pe care l-am intalnit pana acum... Kingfisher-ul, trofeul vanat de toti fotografii de wildlife. Iar ca sa nu-i dau nicio sansa aparatului, am inceput intr-o dimineata cu ceata si burnita, pe o lumina imposibila. Fotografiile nu au nici o valoare artistica, le postez strict pentru a ilustra ce poate sistemul de autofocus aflat pe Nikon D7200.
Abia acum ranjetul meu stramb s-a transformat in zambet intins de la o ureche la alta! Alte subiecte surprinse in zbor nu mi-au pus mari probleme, aparatul facand fata tuturor provocarilor intalnite de mine in teren.
Odata lamurita situatia celui mai sensibil element tehnic, care producea multe frustrari fotografilor, am trecut la analizarea detaliilor, claritate, reproducerea culorilor, corectitudinea expunerilor. Cadrele alese sunt realizate de cele mai multe ori la limita capacitatilor tehnice, deoarece in lumina perfecta chiar si telefoanele realizeaza fotografii excelente. Asa ca m-am axat pe scene cu un contrast excesiv, pe scene in contralumina, pe scene nocturne sau realizate in situatii in care iluminarea si balansul de alb se schimba dramatic in citeva zecimi de secunda, exemplul cel mai elocvent fiind seria de cadre cu exploziile si avioane IAR.
Am continuat chinul cu cadre de apus si cele de noapte
Totul a iesit reprodus foarte bine, culorile au consistenta chiar si la ISO 6400 si expuneri de zeci de secunde. Fata de senzorul aflat pe Nikon D7100 am constatat o ameliorare substantiala in zonele intunecate din cadrele subexpuse, unde a disparut orice urma de banding. Aici iar avem o evolutie frumoasa.
Ilustrez reproducerea detaliilor la distante enorme, pe un cadru de foarte mare contrast - Luna.
Apoi un cadru in care avem un balans de alb realizat excelent intr-o scena iluminata de un mic foc la malul unei balti din Delta Dunarii.
Un cadru cu expunere foarte lunga, apoi unul in care am surprins o succesiune de fulgere, incercand sa am expunere corecta si pe cerul instelat, iar aici deja avem dovada calitatii exceptionale a senzorului.
Am urmarit apoi canalul rosu, care se arde imediat in situatiile de contrast mare. Reproducere excelenta!
Am urmarit reproducerea tonurilor discrete, alaturi de culori mai tari.
Un alt capitol rezolvat exemplar - reproducerea tonurilor de piele in cele mai variate situatii de iluminare.
Am profitat din plin de plaja dinamica enorma a senzorului, jongland expuneri imposibile fara blit-uri sau blende ajutatoare, rar fiind nevoit sa folosesc doar blit-ul aflat pe aparat, asa cum am facut la cadrele cu mireasa.
La fotografia de peisaj sau cea de vacanta, aparatul face fata pretentiilor oricarui profesionist, chiar daca nu este un aparat din acea gama.
Alt element tehnologic care m-a incantat si care nu se regasea la Nikon D7100, este functia de time lapse care pastreaza ultima evolutie regasita doar pe noile aparate FullFrame: anume capacitatea de a face time lapse la trecerile dintre noapte si zi, ce presupun schimbarea expunerii, lucru imposibil de realizat inainte, direct din aparat. Pentru un montaj video in care am folosit time lapse realizat cu D7200 puteti accesa acest video.
Filmarile video pot fi realizate si cu 60 fps daca treceti aparatul pe crop 1,3x.
Partea de WiFi cu care este dotat nu mi-a fost de folos in teren, dar pentru evenimente sportive ce trebuie transmise rapid, sau pentru lucrul in studio poate fi folositoare.
Ca un sumar:
- Autofocusul - exceptional!
- Expunere, balans de alb - foarte bune in majoritatea cazurilor.
- Baterie - foarte buna, la time lapse am ajuns si la 3000 cadre cu o incarcare si anumite setari specifice.
- Cele 2 sloturi de card sunt extrem de folositoare.
- Cadenta de fotografiere de numai 6 fps m-a dezamagit clar. Ma asteptam la o evolutie substantiala aici.
- Buffer-ul a primit o dimensiune decenta, poti trage 12-14 cadre in rafala neintrerupta, fata de numai 5-6 cadre la D7100.
Concluzie:
Merita trecerea de la D7000 la D7200? INDISCUTABIL!
Merita trecerea de la D7100 la D7200?
- Daca autofocusul este vital petru tine, sau daca esti pasionat de time lapse – INDISCUTABIL.
- Daca nu faci sport, eveniment, wildlife - nu este o mare diferenta intre ele, poti ramane cu D7100, vei avea cam aceiasi calitate, dar un pic mai slab pe partea de ISO.
review, mircea bezergheanu, nikkor, fotografii, obiective, teste, nikon, pareri, concluzii, ambasador, af-s nikkor 300mm f/4e pf vr, af-s nikkor 600mm f/4d if-ed, d7200, 300mm f/4e, 600mm f/4d
Review Nikon D500. Cine ar mai fi crezut... - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 200-500mm F/5.6E ED VR - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot