Inlantuirea perfecta pe care o vedeti intre radacinile junglei si ziduri este aproape indestructibila; zidurile s-ar prabusi fara sprijinul radacinilor, iar acestea din urma s-ar darama fara sustinerea pietrelor.
Asezat la intersectia a trei mari culturi, cea khmera, indiana si chineza, Angkor-ul a fost conceput de catre arhitecti initial pentru a deservi religiei hinduse si Dumnezeului lor - Shiva; timpul insa, influenta marilor civilizatii si convingerile Imparatului Jayavarman au transformat ulterior complexul intr-o oda adusa religiei Buddhiste, pastrata apoi asa de poporul Khmer pana in zilele noastre.
Nu stiu daca ati vazut vreodata sau poate va puteti imagina cum este sa te afli intr-o tara Buddhista...! Sa vezi oranj-ul superb al vestmintelor, pasii tacuti si chipul smerit al calugarilor, parca aducand aminte de linistea pierduta a vietii...
I-am zarit printre pietrele inghetate de timp ale Angkorului, cateva dintre templele sale fiind pana astazi casa calugarilor buddhisti; dar mai multe despre ei va vom aduce in episodul viitor, special rezervat doar lor.
Nu pot sa nu ma intreb cum la mii de kilometri distanta, pe cealalta parte a planetei, o alta civilizatie, cea incasa, total straina de cea khmera, sa fi trait, gandit, simtit si construit la fel... Singura explicatie pe care pot sa mi-o dau este ca e vorba de un singur Spirit, al Pamantului, al evolutiei lui, inceputa 'atunci' demult si care poate continua spre viitor, trecand poate putin si prin mine si clipa mea prezenta. Chiar acum!
Sua sdei!
Va invitam sa cititi si episoadele anterioare din India:
episodul, angkor
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot