12 ianuarie 2012

Un prim pas prin infinita Indie - episodul VI - Pescarii din Kerala

Va intrebati probabil, in suita de teme indiene pe care le-ati vizionat pana acum, ce o mai fi si asta cu pescarii!? Ce rost isi are si oare de ce mi-a atras atentia? Da, sunt de acord cu voi, pe meleagurile extra-Carpatice, pescuitul inseamna fie o mulineta langa un gratar cu mici, fie o dinamita plasata bine si bani de tigari pe doua zile. Nimic foarte fotogenic!

 

Insa lucrurile arata cu totul altfel intr-o tara inconjurata de doua mari si care isi intinde punctul cel mai sudic pana adanc inspre Oceanul Indian. Dupa aproape o luna de batut satele si oraselele Indiei de nord eram deja foarte atasati de tot ce vazuseram, de oameni, porturi, strazi sau feluri de mancare. Nu am fi schimbat pentru nimic in lume Nordul Indiei, dar ceasul ticaia si din cele treizeci si ceva de zile mai ramasesera cate sa le numeri pe o mana. Era momentul sa facem o schimbare radicala si ce fel mai bun sa se intample asta decat aruncandu-ne spre celalalt capat al Indiei!? Sa ne intelegem: cei din sud nu vorbesc acelasi dialect cu indienii din nord, iar de aici deduceti pleiada de diferente la care ne asteptam. Totul era altfel.

Nu va spun despre Kerala decat ca este cel mai sudic stat al Indiei, impresurat de o vegetatie luxurianta si o Delta superba, plantatii imense cu ceaiuri si condimente, un muson devastator care-l colinda 120 de zile pe an, toate astea facandu-l unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pamant.

Cum cele peste 5 saptamani de fotografiat ma cam epuizasera, luasem decizia ca spre finalul excursiei sa ma relaxez intre valuri si pe la tavernele cu peste. Dar sa nu va inchipuiti ca am si reusit! Nu! Si nici voi nu ati fi putut daca v-ar fi fost dat sa va apara in fata ceva in genul scenei de mai jos:

 


Kerala



Un sir de oameni rasfirati, tragand din greu de capatul unei sfori, ca si cum de cealalta parte a ei nu s-ar fi dat clintita o jumatate de insula uitata in larg.

 


Kerala



Cam asta mi-a fost primul gand vazandu-i, caci prea abitir trageau toti intr-un ritm bine potrivit si privind in larg spre un punct fix caruia eu inca nu reuseam sa-i dau vreun inteles. Metoda de pescuit este una foarte ingenioasa si diferita fata de tot ce mai vazusem pana atunci: o plasa imensa, lunga de o suta de metri si lata de 10, este carata in larg cu barcile si scufundata in mare.

 


Kerala



Navodul se arunca la intalnirea a doi curenti si este lasat cateva ore sau chiar peste noapte. Cele doua capete ale plasei sunt continuate de franghii lungi care ajung pana pe mal, si care trase afara, la inceput intr-un unghi larg si incet, dupa care din ce in ce mai repede si strans, aduna toate bancurile de pesti nimerite prin zona.

 


Kerala

 

 


Kerala



Va ganditi probabil "ei mare branza, vreo 30 de zdrahoni care trag o sfoara din apa si la final mananca si peste". Da, asa mi s-a parut si mie, pana in momentul in care m-am pus in rand cu ei pentru cateva minute...

 


Kerala



Plasele din imagini erau intinse la 2 kilometri in larg si scoaterea uneia singure din mare dura cam 2 - 3 ore. Primul, cel din fata valului, tragea plasa inspre tarm, mergand cu spatele pana ajungea sa fie ultimul in coada, moment in care il inlocuia din nou pe primul, acelea fiind singurele secunde de odihna pentru spate si picioare.

 


Kerala

 

 


Kerala

 

 


Kerala



Si cum doua trei tone nu se lasa asa usor tarate afara din apa, mi-am dat seama si de rostul acelor strigate ritmate care se auzeau inca de la cateva sute de metri departare: erau menite sa-i ajute sa pastreze acelasi ritm, altfel greu fiind pentru doar unul sau doi chiar si macar sa clinteasca enormitatea.

Imaginati-va facand asta pentru cateva ore in continuu, o data sau de doua ori pe zi, in soare sau ploaie, fara sa aveti nici cea mai mica banuiala despre ce va scoate plasa.

 


Kerala

 

 


Kerala

 

 


Kerala

 

 


Kerala



Genul de pescuit pe care il vedeti in acest reportaj, nu avea nimic de-a face cu o activitate de weekend, caci de ceea ce scoteau plasele din apa depindea nu doar hrana comunitatii locale ci si a altor mici insotitori.

 


Kerala



Iar cand in sfarsit se apropia momentul adevarului, dupa ore bune de robie, agitatia si ritmul cresteau, fiecare avand o parere despre ce era in plasa si cum era mai bine sa o traga, mai spre stanga sau dreapta, mai tare sau incet.

 


Kerala



De foarte multe ori, "incarcatura" nu este cea sperata sau pe masura greutatii plasei trase afara... insa asta s-a repetat de atat de multe ori, incat dezamagirea este doar pusa pe seama pestelui care nu a trecut prin dreptul lor de data aceea...

 


Kerala



Intr-o zi proasta, sa intampla sa nu fie mai nimic de impartit...

 


Kerala

 

 


Kerala



In schimb, in alte zile norocul si navodul sunt atat de incarcate, incat cu greu se pot scoate din apa.

 


Kerala

 

 


Kerala



Iar in momente de triumf, bucuria si energia cresteau la cote maxime, si parca-mi aduc si-acum aminte de sclipirile pe care le aveau in ochi gandindu-se la ce urmau sa incaseze la piata de peste; bani cu care nu va ganditi ca faceau cine stie ce in afara de a-si cumpara niste tutun si poate o sticla de whisky (nu rau dealtfel).

 


Kerala

 

 


Kerala



Plasele prea burdusite, puteau ceda oricand valurilor, asa ca pestii cei mai mari erau culesi unul cate unul si pusi intr-un loc comun sigur, urmand sa li se faca mai tarziu "evaluarea".

 


Kerala

 

 


Kerala

 

 


Kerala

 

 


Kerala



Daca v-ati inchipuit vreodata ca momentul succesului si clipa impartelii ar fi mai facile in alte locuri decat la noi, v-ati inselat... Dupa ce treaba a fost terminata si cand urma practic cea mai simpla chestiune de facut si anume valorificarea capturii, se starni intre pescari o galceava din care nu eram capabil sa inteleg mare lucru.

 


Kerala

 

 


Kerala



In timp ce unii vroiau sa imparta pestii pentru familii, probabil ceilalti trageau mai mult inspre a-i vinde la piata; mai mult de atat nu am dibuit, insa de unde stateam eu, dupa asemenea hal de efort si o plasa atat de plina, zau daca nu m-as fi bucurat 2 zile de eram in locul lor!

 


Kerala



Nu stiu cati dintre voi ati mai vazut sau v-ati mai inchipuit un astfel de pescuit, insa pentru mine unul, a fost una din scenele despre care stiu ca exista acolo undeva intr-un colt de planeta, doar asteptand sa le descoperim.

 


Kerala




Obiceiuri, oameni, fapte si intamplari... scene de viata noi, care nu neaparat trebuie sa insemne sau sa ne invete ceva... Cred ca este indeajuns sa ramanem si doar cu simplul gand ca Pamantul este o infinitate de culturi, ca oamenii sunt in acelasi timp diferiti, dar in esenta aceiasi...

 


Kerala

 

 


Kerala




Kerala a fost ultima parte a unei excursii ce ne-a purtat peste cateva mii de kilometri din India, iar ceea ce ati vazut in cele 6 episoade de pana acum este doar ce s-a putut inchega in cateva teme prezentabile. Situatiile si scenele carora le-am fost martori au fost insa mult mai multe si nu as avea cum sa vi le prezint intr-o succesiune logica. In India totul ti se deruleaza prin fata ochilor cu o succesiune uimitoare din care iei atat cat poti.

Speram ca si acest episod a reusit sa va tina interesul cald si poate sa va apropie inca putin de... o calatorie a voastra, si va invitam sa mai aveti rabdare pentru o ultima parte (in cateva zile), din ceea ce a insemnat aventura Indiana.


Multumim celor care ne-au ajutat prin trimiterea acestui reportaj catre prietenii lor, a insemnat mult pentru noi primirea acelor mesaje de apreciere din partea unor oameni ale caror nume nici macar nu le cunosteam pana atunci.

Namaste!

 

Realizator: www.inlowlight.ro

 

Va invitam sa cititi si episoadele anterioare:

Sarbatorile in India

Targul de camile din Pushkar

Miraculosul Varanasi

Muncitor in India

Taj Mahal

prin, pescarii, kerala



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Va invitam in perioada 1 - 10 iunie 2012 la Novotel City Centre Calea Victoriei 37 B intre orele 10.00 - 18.00 sa vizitati expozitia "Prin ochii nostri", deschisa  publicului iubitor de arta."Lumea prin ochii nostri" este un proiect de expozitie...
citeste tot
Dupa Rusia, Mongolia si China, fostul DJ Europa FM Doru Oprisan a ajuns in Vietnam si Malaezia, insotit de un kit perfect pentru calatorie: Nikon D700 si Nikkor 24-120 F4 VR II. Iata impresiile sale din ultimul segment al calatoriei prin Asia. Daca...
citeste tot
Dupa ce a explorat Rusia si Mongolia, Doru Oprisan (dj si fotograf) insotit de Nikon D700 si Nikkor AF-S 24-120mm f/4G ED VR isi continua aventura in tara cu cea mai mare populatie din lume.   Episodul al doilea din seria "20 000 de km prin...
citeste tot
Turist fiind prin India, esti binecuvantat in majoritatea timpului de o postura regeasca insuflata de localnici, care mai toti iti zambesc cautandu-ti privirea, te poftesc in casele lor sau pur si simplu sunt atenti la cum ar putea sa te agate la o...
citeste tot
Visam de ani de zile la o calatorie de genul asta. Nume precum Mongolia sau China imi aduceau instantaneu in minte imagini "exotice" pe care mi-as fi dorit sa le vad pe viu. Cand, in mod neasteptat, s-a intamplat, am vrut sa fiu cat se poate de...
citeste tot
E rece si e ceata afara. Iti este frig? Esti deprimat din cauza vremii? Iti propun o plimbare  intr-o calda insula tropicala din Filipine unde briza adie incet printre frunzele palmierilor, unde nisipul este alb si fin, iar minunata apa...
citeste tot
Exista un cadru perfect atunci cand intri intr-o tara pe care nu ai mai vizitat-o – ochii mari deschisi, starea de alerta, nerabdarea si curizitateta pentru a descoperi lucruri, gusturi, mirosuri si experiente noi. Stampila de pe pasaport...
citeste tot
Hong Kong este una dintre cele mai sofisticate si moderne metropole ale lumii, dar o mare parte a patrimoniului sau bogat sta inca intruchipat in cladiri vechi si strazi pline de viata. Constrastul dintre vechi si nou este unul  dintre farmecele...
citeste tot
Sunetul desprinderii centurilor de siguranta imi sugera ca nu eram singurul pasager nerabdator de a pasi cat mai repede pe taram cambodgian. Usa avionului se deschide, iar armata turistilor era pregatita sa invadeze noul teritoriu. Insa Cambodgia...
citeste tot
Bucataria thailandeza se bazeaza pe o filozofie destul de simpla: un amestec armonios al celor cinci gusturi de baza – dulce, acru, sarat, picant si amar. In acest fel, Insula Phuket (cea mai mare insula a Thailandei) este o fuziune a tuturor...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.