Villandry
Castelul din localitatea cu acelasi nume a fost construit in jurul unei fortarete vechi din secolul al XIV-lea. In timpul revolutiei franceze castelul a fost confiscat, iar la inceputul secolului al XIX-lea, Napoleon l-a achizitionat pentru fratele sau, Joseph.
Villandry este celebru pentru gradinile sale, intinse pe o suprafata cel putin de 20 de ori mai mare decat a castelului. Gradini ornamentale in stil renascentist cu forme geometrice, mici lacuri si fantani arteziene, gradini de legume dispuse pe culori lasand impresia unei table de sah multicolore si gradini plantate cu ierburi medicinale si aromatice, toate alcatuiesc un impresionant domeniu strabatut de cativa kilometri de alei.
Castelul este printre putinele unde gradinile se pot vizita separat, taxa fiind de 6,5€. Biletul pentru vizitarea si a castelului si a gradinilor este de 9,5€. Desigur, asta nu inseamna ca valoarea interiorului castelului este pe jumatate cat a gradinilor... Din pacate Villandry nu s-a aflat pe lista scurta din acea zi. Am preferat ca in timpul alocat acestuia sa vizitam Grotele Pietrificate din Savonnières, aflate la doar un kilometru si jumatate distanta, dar despre acestea intr-o alta poveste.
Totusi nu am neglijat Villantry de tot ci am cautat un loc bun pentru o fotografie din exterior. Era pe lista si trebuia bifat, chiar daca doar printr-o singura imagine!
Castelul Villantry
Azay-le-Rideau
Dupa aprozimativ 15km am ajuns la Azay-le-Rideau, o alta bijuterie a arhitecturii renascentiste. Din anul 1510 castelul a apartinut unui nobil francez, Berthelot, care era secretarul si notarul regelui din acea vreme. In timpul lui Francois I, Berthelot era ajutat in afacerile regale de catre o cunostinta, Semblancay. Aceasta a fost acuzat de coruptie si executat in 1528. Iata ca in Franta secolului al XVI-lea coruptia la nivel inalt nu era deloc tolerata, fiind pedepsita cu moartea; ce bine ar fi ca macar partea cu “netoleratul” sa se intample si in zilele noastre... In urma acestui act, Berthelot a fugit, pesemne se simtea si el cu musca pe caciula.
Scara principala a castelului se afla in mijlocul cladirii, chiar la intrarea in castel, fiind printre primele de acest gen. In general, in Franta medievala, scara era situata intr-un turn adiacent castelului.
Biblioteca, detaliu.
Un impresionant semineu sculptat in piatra, avand in centrul sau o salamandra, emblema regelui Francois I.
Sala de biliard, decorata cu tapiserii din secolul al XVIII-lea ilustrand scene de vanatoare.
Sufrageria.
Bucataria
Azay-le-Rideau, vedere din lateral
Azay-le-Rideau, vedere din spate. Micul lac a aparut abia in anul 1950 in urma lucrarilor de restaurare a castelului. In locul lui fusese o terasa unde era depozitata artileria.
Printre stradutele pietruite pline cu magazine de suveniruri si terase.
Chinon, Saumur si Angers
Am decis sa includ toate aceste trei castele in ultima parte a articolului deoarece le-am vazut doar in trecere. Chinon era inchis nu stiu exact din ce motiv, iar la Saumur si Angers am ajuns prea tarziu pentru a le vizita si in interior. Un motiv de intarziere a fost si o vizita la spitalul din Saumur datorata unei capuse.
Spre deosebire de majoritatea castelelor vizitate pana acum, Chinon seamana mai mult cu o fortareata. Situat pe un mal stancos deasupra raului Vienne (un afluent al Loarei) castelul Chinon este aparat in mod natural din trei parti, iar un sant sapat in cea de-a patra parte il face aproape de necucerit.
Castelul Chinon. Ca de obicei, am cautat un loc pe malul celalalt al raului de unde sa vedem castelul in toata maretia lui.
Vazut de pe malul opus al Loarei, castelul Saumur strajuieste oraselul care i-a imprumutat numele. A fost construit in secolul al X-lea ca si fortareata impotriva invaziei normande. Secole de-a randul a fost modificat si imbunatatit, devenind un castel parca desprins din povesti, puternic, elegant si romantic.
Castelul Saumur si un camp cu vita de vie.
Saumur, de pe malul celalalt al Loarei.
Angers este ultimul castel de pe valea Loarei din cele 10 pe care le-am vizitat. Mai ramasesera de vazut doar cateva ... zeci de castele mai mici sau mai mari, simboluri ale unei perioade de cateva secole de istorie franceza.
Angers este unul dintre cele mai vechi castele din valea Loarei. A fost construit in secolul al IX-lea, ca si fortareata, intr-un loc strategic din punctul de vedere al apararii oferite de imprejurimi. A rezistat multor asedii de-a lungul timpului, insa a fost avariat serios in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar in 2009 un incediu produs de un scurt circuit a distrus o parte din el. Angers este acum cunoscut pentru colectia impresionanta de tapiserii medievale pe care o detine, cea mai de nepretuit comoara a sa fiind “Tapiseria Apocalipsa” datand din secolul al XIV-lea. Aceasta este constituita din 6 sectiuni, fiecare avand o latime de aproape 24 de metri si o inaltime de 6 metri (!) si ilustreaza 90 de scene din Apocalipsa lui Ioan, ultima carte din Noul Testament.
Castelul Angers
La final
Peste 1300km parcursi, 10 castele vizitate, peste 10GB de poze. Un Nikon D3s formidabil, un Nikkor 24-120mm f/4 mai mult decat ideal intr-o astfel de calatorie, niste prieteni minunati si o tara in care m-as mai intoarce si alta data.
valea loarei, alex axon, nikon d3s
citeste tot
citeste tot