Doru Oprisan: 20 000 de km prin Asia - partea II
Dupa ce a explorat Rusia si Mongolia, Doru Oprisan (dj si fotograf) insotit de Nikon D700 si Nikkor AF-S 24-120mm f/4G ED VR isi continua aventura in tara cu cea mai mare populatie din lume.
Episodul al doilea din seria "20 000 de km prin Asia" va aduce in atentie China, odata cu intrarea in noul an chinezesc, anul dragonului. O tara fascinanta, aflata intr-un avant economic care schimba tot de la relief la comportamentul oamenilor si teribil de aglomerata, desi lucrul asta nu se simte peste tot. De exemplu, Beijing-ul pare destul de aerisit. Apropo de aer, am inteles ca fusese o furtuna inainte sa ajung eu acolo si de aceea m-am bucurat de cer senin si albastru, o raritate in mod normal, din cauza poluarii.
Piata Tiananmen e un loc unde poti observa, pe langa cladiri si monumente comuniste, comportamente interesante. Ale localnicilor, ale autoritatilor, ale turistilor. Tot de observat se ocupa si numeroasele camere de luat vederi de pe fiecare stalp de iluminat.
Iphone este peste tot in Asia. Inclusiv variante nelansate inca oficial.
Strazile Chinei sunt intotdeauna pline de viata, culori si mirosuri. Si biciclete. Acolo se gateste, se mananca si, mai ales, se vinde. Targuiala este esentiala. In general, platesti cam 20-30% din pretul initial.
Ciudatenii culinare la tot pasul. Bear Gryllz este, probabil, singurul care le-ar incerca pe toate. Am banuiala ca nici chinezii nu mananca unele dintre preparatele pe care le vand zambitori turistilor.
ISO 3200, f5, 1/80, 38 mm
Chinezii sunt nebuni dupa dulciuri. Acesta era doar unul dintre magazinele destinate exclusiv dulciurilor.
De curiozitate, am ridicat ISO la 5000. In rest, f4, 1/60s, 120mm
Vedere asupra Orasului Interzis si aglomerat.
Una dintre cele mai interesante experiente in China a fost urcarea pe muntele Huangshan, de langa Shanghai. Un munte spectaculos, care a inspirat si unele imagini din Avatar. Totusi, exista si oameni care probabil s-au saturat de el, cum este omul din imaginea urmatoare, care urca cel putin o data pe zi, carand pe umeri o greutate mai mare decat cea proprie. Ei sunt cei care alimenteaza hotelurile de sus si care probabil le-au carat si pe ele, bucata cu bucata.
O mica afacere fix pe varful muntelui: medalii de felicitare inscriptionate pe loc cu numele tau.
Numarul fotografilor care vin pe Huangshan e uluitor. Aici toti fotografiau apusul.
Orasele Chinei sunt coplesitoare. Si nu ma refer doar la cele cunoscute. Exista unele de care nu ai auzit in viata ta si cand ajungi in ele constati ca sunt pline de zgarie-nori si au aproape 10 milioane de locuitori.
Shanghai, unde am petrecut exact 2 ore.
Hong Kong
Hong Kong, ISO 1250, f4, 1/10 handheld , 35mm
Dupa Hong Kong, m-am intors in China continentala, in faimoasa zona Guilin, intr-un satuc de pe malul raului Li. Pescarii cu cormorani au disparut, in mare parte, iar principala activitate este acum plimbatul turistilor cu "bamboo rafts", preschimbate, intre timp, in plute facute din tuburi albe de plastic. Desi aglomerata, zona este extrem de frumoasa.
Urmeaza Vietnam si Malaezia. Intre timp, sunteti invitati pe www.doruoprisan.com si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/doruoprisanphotography
prin, doru, doru oprisan, oprisan, prin asia, asia
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot