Eu sunt Gianluca. Medic veterinar pasionat de fotografie wildlife!
Unde sa merg ca student prin Program Erasmus, in Spania sau in Romania? Asa am ajuns eu din Italia in Cluj-Napoca, in septembrie 2007, ma rog, de la Targu Mures, unde am aterizat. Am negociat un taxi pana la Cluj, iar pe drum ma uitam pe geam si ma intrebam: oare unde am ajuns eu si de ce? Dupa 13 ani, inca sunt convins ca am facut o alegere foarte buna, probabil alegerea care mi-a schimbat viata, pentru ca m-am stabilit la Cluj-Napoca.
Pasiunea pentru fotografie
Totul a inceput atunci cand ”sapuniera” mea marca Sony mi-a cazut din buzunar pe gresie si s-a facut bucati, acasa. Va dati seama ce prostie! Dar a fost doar primul accident domestic cu aparatele foto. Imediat am decis ca este momentul sa imi cumpar un DSLR, mai ales ca erau in plan calatorii in Dobrogea si Delta Dunarii. Primul meu aparat adevarat a fost un Nikon D3100, cu obiectivul de kit 18-55mm. L-am tinut doua luni, ca sa inteleg ce inseamna DSLR si am si vrut mai mult. Mi-am luat apoi un Nikon D90, cu obiectiv 18-105mm. Alta viata! Ma jucam cu el destul de mult, aproape sa ratez toate examenele din sesiune, pentru ca eu ma ocupam de fotografie si studiam orice se putea despre acel aparat si fotografie, in general.
Dragostea adevarata a explodat insa in 2012, cand am ajuns in Kenya cu un proiect de medicina veterinara sociala si de cercetare, impreuna cu mai multi colegi si profesori de la Facultatea de Medicina Veterinara, de la USAMV Cluj-Napoca. Am fost clar depasit de situatie, mi-am dat seama ca nu stiu nimic despre fotografie, mai ales despre cea de wildlife, care imi place cel mai mult. Mereu nu eram pe faza, ba lentila era prea scurta, ba focusul unde nu trebuia, lumina nu era buna si dupa procesare – esec total! Destul de dezamagit, dar nu m-am lasat. Din fericire, am cunoscut oameni foarte faini cu care am tot avut ocazii sa merg in Africa din diferite motive, uneori legate de munca, alteori in vacanta. Intre timp, am absolvit Medicina Veterinara, am facut Doctoratul si am devenit cadru didactic la aceeasi facultate din Cluj-Napoca.
Emotii si regrete
Au urmat an de an calatoriile in Africa, uneori si de doua ori pe an. Tari diferite, locuri salbatice, oameni speciali, culturi diverse si fascinante, momente unice, uneori dificile, dar mereu traite la maxim si care au meritat fiecare efort. Asa am explorat Kenya, Coasta de Fildes, Republica Centrafricana, Liberia, Africa de Sud si Namibia. In unele am ajuns de trei-patru ori in acesti ani, asa ca este imposibil sa nu devenii pasionat de fotografia wildlife cand vizitezi atatea locuri impresionante, cand vezi animalele in mediul lor natural, cand lucrezi cu ele si ai si aparate performante. Este o crima sa nu fii pasionat de asa ceva!
Fotografiind gorilele in padurile tropicale din Bazinul Congo, in Republica Centrafricana, mi-am dat seama ca echipamentul este fundamental. Cand nu ai lumina, cand animalele sunt negre, umiditatea ridicata abureste ochelarii, atunci trebuie sa te bazezi pe ceva mai bun. Acolo am decis, in acele momente, sa investesc mai mult in echipament, pentru ca si acum, cand ma uit la acele fotografii imi vine sa plang. Cate sanse am avut, ce ocazii unice am ratat. Dar, asa a fost sa fie, ca sa inteleg ca, in afara de pasiune si cunostinte tehnice, echipamentul conteaza foarte mult. Asa am trecut de la Nikon D7100 la Nikon D500 si de atunci fotografia wildlife a avut o alta dimensiune. Daca nu am mai nimerit focusul, din acel moment a fost doar vina mea.
Despre obiectivele foto
Este inutil sa spun ca aici dimensiunea conteaza, lungimea focala este importanta. De multe ori, sub 300 mm nu prea ai ce face, asa ca am trecut repede de la obiective all-around la ceva mai specific: lentila 200-500 mm, care mi-a tinut companie pana anul trecut, cand m-am indreptat spre obiective 300 mm PF f4 si 500 mm PF f5.6. Despre obiectivul zoom 200-500 mm pot sa spun numai de bine, in conditii de lumina buna isi face treaba minunat, focusul este corect si cu o viteza buna, mai ales pe un aparat performant, cum este Nikon D500. Problemele pot aparea in conditii de luminozitate slaba sau cand animalele se misca rapid si ai nevoie de focus mai rapid.
Evident ca viata este mai usoara cu obiectivele prime, mai luminoase, mai rapide si cu seria PF mult mai usoare. Acesta este un aspect care nu trebuie niciodata neglijat in fotografia de wildlife, pentru ca in acest caz greutatea conteaza mult si in defavoarea ta.
Revenind la calatorii....
In ultimii ani, vacantele le-am petrecut in safari, in locuri magice, emblematice pentru un fotograf wildlife pasionat de Africa: Parcul National Kruger, Etosha, Tsavo, printre altele. Emotiile pe care ti le dau elefantii cand trec pe langa tine, puii de hiena sau de leu, girafele care alearga in savana. Nu am cum sa transmit aceste emotii cu aceeasi putere ca atunci, dar incerc prin fotografiile mele sa vi le povestesc. Daca macar unul dintre voi ajunge in acele locuri candva, inseamna ca am reusit ce mi-am propus: sa va inspire, sa va aprinda pasiunea pentru Africa si animalele ei salbatice.De cele mai multe ori, in Africa trebuie sa ai grija sa nu ”te imbolnavesti” de culori, de peisaje, de tot ce vezi acolo daca esti pasionat si te gandesti ca nu le mai reintalnesti cand te intorci acasa.
In acesti ani am inteles insa, ca si acasa pot trai aceleasi sentimente daca sunt pasionat de natura. Nu va fi un elefant care imi va da emotii, dar pot fi un fazan, o capra neagra, un urs sau chiar un bursuc. Asa am inceput sa fotografiez speciile din Romania, mamifere si pasari, iar fauna pe care o avem e invidiata de toata Europa si de fiecare pasionat pentru natura. Avem locuri mai salbatice decat Africa, cum spun prietenii mei din strainatate care au vizitat Romania. Noi suntem Africa Europei. Asa au spus si au dreptate. Jobul pe care il am la facultate imi da o responsabilitate in plus, studentii ma motiveaza sa fiu o sursa de inspiratie, ma motiveaza sa le arat fotografii cat mai speciale, animale mai rare, dar uneori sa le si arat ca e mai bine in natura, la munte sau pe dealuri, decat in orase sufocante.
A venit apoi si momentul sa pun fotografiile ”cap la cap” si sa fac un website al meu, pagina mea, unde sa organizez fotografiile pe tari sau sa scot in evidenta ceva anume din experientele mele - o fotografie anume, o amintire speciala, un animal fotografiat. Asa s-a nascut www.gianlucadamico.com, realizat de la zero de mine. Eu, care nu am cunostinte informatice, dar am pasiune, muncesc si sunt determinat. Sigur ca e departe de a fi perfect, dar pot face mult mai multe pe site de acum inainte. Important a fost primul pas!
Mesajul meu catre pasionatii de fotografie wildlife
Nu este usor sa stai ore intregi cu aparatul in mana, nu este usor sa stai in frig si ploaie sau in caldura sufocanta, ascuns undeva intr-o masina. Sa nu credeti ca este usor sau palpitant sa conduci o masina cate 12 ore pe zi in savana africana, la 40 de grade Celsius si ore intregi sa nu vezi nimic. Niciun safari nu este asa usor cum pare, dar pot sa jur ca merita fiecare particula de praf inghitita, fiecare picatura de ploaie intrata in piele, fiecare banut investit. Merita sa ai pasiunea asta o viata intreaga.
Sper ca v-am trezit macar curiozitatea, daca nu interesul pentru a studia si a incepe sa fotografiati in natura. De fapt, m-as bucura daca ati incepe si doar cu pasiunea pentru natura, apoi venind cea pentru fotografie! Pentru mai multe fotografii, va invit sa intrati pe site.
wildlife, nikon, safari, d500, 200-500mm, 500mm pf, 300mm pf
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot