21 ianuarie 2014

Fotografia culinara - de Laurentiu Iordache

Cu totii mai mult sau mai putin vom avea ocazia (sau interesul) sa fotografiem  alimente, bauturi etc. Este o munca destul de grea si pe langa rabdare si imaginatie ne trebuie lumina adecvata si cateodata chiar si o temperatura optima.

As incepe cu cea mai intalnita greseala pe care o fac cei aflati la inceput - si eu, recunosc am fost acolo - si anume incadrarea formelor si proportiile. As mentiona ca cel mai mult timp iti ia aranjarea si decorarea produsului tocmai datorita formei lui. De cele mai multe ori produsul este “echilibrat” ca si forma sau culoare  prin elemente ce fac parte din decor: lingura, farfurie, servet, etc. Ce vreau sa subliniez insa este ca la astfel de detalii cei multi gresesc. Nu este o regula, dar cred ca in proportie de 80% se folosec cele 2 tipuri de incadrari: produsul in prim plan in linie dreapta (izolat sau nu) si produsul "in diagonala".

Produsul in prim plan are avantajul ca impactul vizual transmis este maxim si “decisiv “ dar ca orice obiect sau produs fotografiat drept, centrat, fara alte elemente, plictiseste. Nu ai compozitie multa dar mesajul este clar, total.

 

Produsul  fotografiat in diagonala are atuul compozitiei, datorita campului de profunzime creat si echilibrarii imaginii cu alte elemente. Partea mai slaba este faptul ca impactul vizual este distribuit pe toate elementele din cadru.





Voi da citeva exemple mai jos:

1. Subiectul este centrat, in prim plan
2. Culoarea fundalului este complementara-similara cu produsul sau vasul folosit
3. Produsul INTOTDEAUNA  se va fotografia asa cum trebuie sa fie pe farfurie, in lingura, etc. Nu pune  un produs intr-un mediu care nu il completeaza.
4. Lumina folosita (chiar si naturala) sa genereze o umbra pentru a creea atmosfera, contrast mai ridicat iar produsul pe fundal alb sa nu para suspendat in aer.





   
             


Trecem la stilul de fotografie culinara care ocupa cel mai mult din acest domeniu si anume fotografierea “produsului in diagonala”; bineinteles ca nu se numeste asa, dar acesta este principiul de baza. Ce vreau in primul rind sa specific este atentia pe care trebuie s-o acordam produsului pentru a se armoniza perfect in cadru.








Aici, precum se observa (eu sunt adeptul planului drept ca asa este si orice suprafata pe care asezi ceva) numarul 1 este sa pastrez ca reper o linie dreapta, un orizont drept, etc. Apoi punctul de interes – nr 2 – este cel care imi defineste produsul. Ce este in fundal ma ajuta vizual sa  armonizez produsul fara a da impresia ca sunt asezate, ci din contra, totul sa para natural. Se foloseste foarte des aceasta “contra” de unghi la produs nr 2 exact invers ca nr 3.

Aceeasi situatie…






Aici  e simplu, doar unghi de 45 grade si ce vreau sa subliniez sunt umbrele fine, naturale, fundalul complementar.
Va garantez ca nimic nu se compara cu umbra la 30 - 45 grade! Pentru acest cadru am facut mai mult de 10 fotografii... asa este perfect.











Aici  fiind pe alb este important sa se vada reflexia, neavind umbra. Si un ultim pont (oricum este inepuizabil subiectul) care nu este obligatoriu dar se poate lua in calcul este proportia produsului incadrat la aceeasi distanta fata de marginea cadrului – aici sageata 4.

Sper sa “va fie invatatura de minte!” Spor si inspiratie multa!






Text si fotografii Laurentiu Iordache http://500px.com/jordachelr

tutorial, laurentiu iordache, how-to, fotografia culinara



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 4 comentarii
Mihaela
Mihaela a scris pe 04-02-2015 la 11:05
Imaginile sunt minunate, organizati seminarii/workshop uri pe fotografie culinara? Multumesc!
0
0
iordache laurentiu
iordache laurentiu a scris pe 03-02-2014 la 09:00
Merci , Monica.
0
0
Chirila Monica-Emilia
Chirila Monica-Emilia a scris pe 31-01-2014 la 21:23
Consider binevenit acest articol, in concordanta cu tema lunii. Cine vrea sa se documenteze suplimentar, are toata libertatea. Imaginea cu ceasca-desteptator este excelenta! Felicitari!
0
0
vicktor
vicktor a scris pe 21-01-2014 la 12:54
Imaginile nu se incarca, decat 2-3, textul cred ca este tradus din alta limba, deoarece sunt greseli de exprimare... Intr-un cuvant am inteles tot.
0
0

Articole similare |
Articole recente
Va prezentam o serie deosebit de apetisanta realizata de catre fotograful Claudiu Dunga cu Nikon 1 V1. In acest proiect, deconstructia sandwichurilor are rolul de a starni privitorul prin puritatea si frumusetea ingredientelor utilizate. Putina lume...
citeste tot
Fotografia de produs implica de cele mai multe ori setup-uri complexe, cu numeroase surse de lumina. Laurentiu Iordache demonstreaza ca se pot obtine rezultate excelente cu o sigura sursa de lumina.   Am dorit sa fotografiez un produs mai...
citeste tot
Laurentiu Iordache va prezinta un mic truc care sa va ajute atunci cand vreti sa aveti si profunzime si claritate in toata fotografia. Sunt cazuri in care avem nevoie de claritate in fotografie pe mai multe planuri si, chiar daca folosim o diafragma...
citeste tot
In prima parte a articolului am discutat despre modul de functionare a focalizarii automate si despre setarile de baza, acum vom vedea cum interactioneaza modurile de declansare cu cele de focalizare si zona AF si care combinatii sunt indicate pentru...
citeste tot
Desi Nikon D3200 este cel mai nou mezin al familiei de DSLR-uri, se remarca printr-o dotare intalnita doar la modele mult mai avansate din gama, cum ar fi Nikon D4. Mai exact, acesta poate fi controlat wireless printr-un dispozitiv inteligent,...
citeste tot
Profunzimea de camp este versiunea romaneasca a notiunii de DOF, acronim pentru "depth of field", si este definita ca portiunea dintr-o imagine exprimata ca distanta care este clara. Atunci cand focalizam intr-un anumit punct, vom obtine o zona clara...
citeste tot
In prima parte a seriei noastre ne-am concentrat mai mult pe specificatiile de baza si pe cateva concepte tehnice. In aceasta parte, vom patrunde mai adanc in inima obiectivelor si vom vedea ce sticla speciala si tratamente ascund. In plus, vom...
citeste tot
Desi calitatea optica si performantele obiectivelor de la Nikon sunt bine cunoscute, putini stiu care sunt tehnologiile din spatele rezultatelor si ce inseamna fiecare specificatie tehnica. Asa ca am hotarat ca este necesar un articol cuprinzator...
citeste tot
 Probabil una dintre cele mai spinoase probleme pentru fotografii amatori, balansul de alb este un concept de baza in fotografie si vital in obtinerea unei imagini de calitate si se refera la redarea corecta a culorilor.Originar din epoca...
citeste tot
Lumea invizibila de langa spectrul vizibil   De cate ori v-ati intrebat cum percep lumea insectele, animalele nocturne, cele subacvatice sau chiar liliecii cu a lor orientare dupa ultra-sunete? Omul intotdeauna a vrut sa vada si altfel...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.