12 martie 2012

Tot ce trebuie sa stiti despre obiectivele Nikkor - Partea II

In prima parte a seriei noastre ne-am concentrat mai mult pe specificatiile de baza si pe cateva concepte tehnice. In aceasta parte, vom patrunde mai adanc in inima obiectivelor si vom vedea ce sticla speciala si tratamente ascund. In plus, vom analiza sistemul VR de compensare a vibratiilor nedorite.


Elemente asferice -  Acest tip de sticla are suprafete curbe, dar non-sferice, pe una sau ambele parti ale elementului si este folosit pentru a elimina aberatiile sferice, dar si pentru a corecta distorsiunile tipice obiectivelor grand angulare si super-grand angulare. In plus, acestea minimizeaza fenomenul de "coma", aberatie care face ca punctele de lumina aflate spre periferia cadrului sa apara alungite asemenea unor comete.

 

Nikon obtine aceste elemente asferice prin slefuirea la viteze mari cu precizie nanometrica a sticlei optice sferice.

 

Reprezentare grafica a unuia dintre rolurile elementelor asferice in design-ul obiectivelor Nikkor.

 

Elemente ED si Super ED  -  ED este un acronim pentru Extra-low Dispersion, adica dispersie foarte scazuta, iar sticla de acest tip este folosita doar de catre Nikon pentru a minimiza si chiar elimina aberatiile cromatice rezultate in momentul in care culorile nu sunt focalizate in acelasi punct. In practica, acest lucru se observa printr-un contur colorat si nenatural in jurul obiectelor din cadru.

 

Reprezentare grafica a rolului elementelor ED si Super ED in design-ul obiectivelor Nikkor. Aberatiile cromatice ce nu pot fi corectate prin sticla obisnuita poarta numele de "spectru secundar". Asa cum puteti observa in cazul elementelor ED si Super ED, spectrul secundar este considerabil mai mic.

 

 

Initial, aberatiile cromatice erau corectate cu ajutorul cristalelor de fluorura de calciu, dar substanta era foarte casanta si extrem de sensibila la schimbari de temperatura. Sticla ED pastreaza toate beneficiile, dar niciunul dintre dezavantajele fluorurii de calciu.

 

O versiune superioara a sticlei ED, cea Super ED are un indice de refractie si un nivel de dispersie si mai scazute.  In prezent, acest element exotic este folosit doar pentru obiectivul telefotografic extrem de rapid Nikkor AF-S 200mm f/2G ED VRII.

 

Nikkor AF-S 200mm f/2G ED VRII, singurul obiectiv din gama Nikon care incorporeaza un element Super ED.

 

Desi elementele ED sunt folosite in general la obiective tele, aberatiile cromatice fiind preponderente la distante focale lungi si diafragme deschise, Nikon le implementeaza si in cele grand-angulare si super grand-angulare pentru o claritate deosebita a imaginii.


CRC -close focus correction  -  Implementat in obiective fisheye, grand-angulare super grand-angulare, Micro si anumite obiective telefoto cu focale medii, sistemul CRC este una dintre cele mai importante inovatii de la Nikon in materie de focalizare.  

 

   

Obiectivul fix grand-angular Nikkor 24mm f/2.8D dispune de CRC.

 

Folosind  conceptul  de "element plutitor", in care fiecare grup de lentile se misca independent pentru focalizare, aceasta tehnologie permite performante optice deosebite la distante mici de focalizare, si mareste intervalul  de focalizare.
 

High Refractive Index (Indice mare de refractie)
– Sticla cu indice mare de refractie, mai mare de 2, atinge performantele obtinute de mai multe elemente normale si compenseaza atat curbarea campului, cat si aberatiile sferice. Efectul rezultat este o performanta optica buna intr-o forma compacta.


SICNikon Super Integrated Coating -  Tratamentul multistrat SIC este aplicat tuturor elementelor optice dintr-un obiectiv Nikon, rolul lui fiind de a minimiza reflexiile parazite (fenomenele de "ghosting" si "flare")  manifestate de obicei prin pete nenaturale in imagini in special cand in cadru sunt surse de lumina.

 

Tratamentul SIC pentru obiectivulNikkor AF-S 50mm f/1.4 G poate fi observat prin reflexiile albastre/magenta.

 


Tratamentul SIC pentru obiectivul AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED poate fi observat prin reflexiile verzi/galbene.



Tratamentul nu se aplica la fel pentru toate elementele dintr-un obiectiv, ci se calculeaza numarul optim de straturi pentru fiecare in parte. Toate obiectivele Nikkor din gama curenta beneficiaza de SIC.


N   - Nano Crystal Coat –  In afara de tratamentul SIC aplicat tuturor obiectivelor Nikkor, tratamentul cu nano cristale vine ca o masura suplimentara de a minimiza reflexiile interne si fenomenele de "ghosting" si "flare".

Acest strat anti-reflexie cu index de refractie foarte scazut elimina reflexiile din interiorul obiectivului in intervalul spectral al luminii vizibile (adica intre 380 si 780 nanometri).

Spre deosebire de SIC, tratamentul Nano Crystal Coat se aplica in general obiectivelor de top, cum ar fi NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED sau NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II.

 

AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-200mm f/2.8GII IF-ED dispune de tratamentul cu nano-cristale.

 

VR si VR II -  Introdusa prima oara in 1994 pe modelul compact pe film  Nikon Zoom 700VR QD si sase ani mai tarziu pe obiectivul AF VR Zoom-Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6D ED, tehnologia de reducere a vibratiilor de la Nikon permite folosirea de timpi de expunere mai lungi decat ar fi indicat pentru obtinerea de imagini clare.

Sistemul VR are la baza doi senzori care detecteaza miscarea aparatului pe verticala si orizontala si trimit date catre microprocesorul incorporat care le analizeaza si trimite corectiile necesare spre cele doua motorase de tip VCM (voice-coil motors) pentru a deplasa grupul VR din interiorul obiectivului, compensand astfel vibratiile nedorite. Comunicarea dintre toate acestea elemente este constanta in timp ce declansatorul este apasat.

 

Comutatoarele VR ale obiectivului AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-200mm f/2.8GII IF-ED.

 

 

Nikon foloseste algoritmi diferiti pentru a controla sistemul VR cand apasati declansatorul pana la jumatate, pentru expunere si focalizare automata, si cand declansati efectiv pentru a realiza imaginea.

In primul caz, sistemul de reducere a vibratiilor asigura o buna vizualizarea  a cadrului in vizor, in timp ce in al doilea va contracara cea mica miscare a aparatului pentru o claritate cat mai buna.

Un beneficiu al sistemului Nikon fata de alti producatori este resetarea elementului VR in pozitia centrala chiar inainte de declansare. In momentul in care va compuneti cadrul si aveti apasat butonul de declansare pana la jumatate, sistemul este activ si deplaseaza elementul VR, ceea ce schimba putin incadrarea si afecteaza calitatea optica. Resetarea la axa optica rezolva aceasta problema.   

 

Comutatorul VR al obiectivului AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED.

 

O alta  reusita a sistemului VR este recunoasterea miscarii de panning. Daca nu ar exista algortimul obtinut in urma studiului a 5000 de mostre de miscare a aparatului foto, microprocesorul ar decide ca miscarea orizontala necesara efectului de panning trebuie compensata si astfel ar elimina-o. Totusi, acest lucru nu se intampla pentru ca sistemul VR recunoaste miscarea specifica si compenseaza vibratiile doar pe verticala.

In lumea reducerii vibratiilor, tot ce trebuie sa faceti ca fotograf este sa ii "spuneti" sistemului daca in momentul in care declansati va aflati pe o platforma care se misca puternic (fotografiati dintr-o barca sau masina ce se deplaseaza cu viteza). Acest lucru se obtine prin comutatorul Normal/Active ce se gaseste pe unele obiective Nikkor dotate cu VR. In pozitia Active, sistemul va compensa suplimentar imaginea. Modul Active este recomandat doar in conditiile mai sus amintite.

Sistemul original VR permite timpi de expunere cu pana la 3 stopuri mai lungi fata de cat ar fi recomandat in mod normal pentru o imagine clara, in timp ce noul VR II atinge chiar 4 stopuri. De exemplu, expunerea corecta pentru un anumit cadru implica o diafragma f/2.8, ISO 6400 si un timp de expunere de 1/30, dar pe aparat este montat un obiectiv Nikkor cu distanta focala de 200mm care ar implica in mod normal un timp de expunere aproximativ de 1/250. Daca obiectivul este dotat cu sistem VR, veti putea folosi un timp de expunere de 1/30 si sa obtineti o fotografie clara.  



DC – defocus control
-  Cele doua obiective Nikon cu abilitati DC, 105mm f/2D si 135mm f/2D, ofera un control unic asupra neclaritatii din prim plan si fundal prin "dozarea" cu ajutorul unui inel dedicat a aberatiilor sferice. Preferate de catre fotografii specializati in portrete pentru ca le permite sa obtina imagini ce au un efect de "soft-focus", obiectivele cu DC sunt specifice Nikon, niciun alt producator neavandu-le in gama.  

 

Nikkor AF DC 105mm F/2D, unul dintre cele doua obiective cu defocus control.

 

 
Teleconvertoare – Teleconvertoarele sunt folosite atunci cand aveti nevoie de o distanta focala mai mare pentru acelasi obiectiv. Sa spunem ca cea mai lunga focala pe care o aveti la dispozitie este 200mm, dar ati avea nevoie de mai mult. Folosind unul dintre cele teleconvertoare (1,4x, 1,7x, 2,0x) ajungeti la o focala de 280mm, 340mm si respectiv, 400mm. Singurele dezavantaje sunt ca pierdeti 1, 1,5 sau 2 stopuri de lumina (in functie de teleconvertor si abilitatea de focalizare automata pentru anumite  combinatii de obiectiv si teleconvertor).

 

Teleconvertor AF-S TC-14E II


PD-Zoom – Specifica sistemului Nikon 1, tehnologia "power-drive zoom"  este ideala pentru filmat pentru ca asigura un zoom rapid si silentios folosindu-se de VCM (voice coil AF motor).

 

 

1 NIKKOR VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-ZOOM cu actionare electrica.

 

Prima parte a articolului "Tot ce trebuie sa stiti despre obiectivele Nikkor" poate fi citita aici.

nikkor, obiective, tutorial, nikon



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 3 comentarii
Drilea Dorel
Drilea Dorel a scris pe 25-07-2016 la 10:34
Informatii foarte utile!
Multumesc autorului!
0
0
Mihai Onica
Mihai Onica a scris pe 05-08-2013 la 20:41
Cum pot utiliza pe un D90un micro 55/3.5 model K ?
0
0
mirela neculescu
mirela neculescu a scris pe 19-04-2013 la 20:08

Va rog mult de tot, am mare nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. Ajutati-ma sa ma decid intre obiectivul 70-200mm f/2.8G IF-ED VRIIsi 70-200mm f/2.8G ED VRII. Cunosc difernta descrisa de dumneavoastra in partea a doua a acestui articol, insa comparand vizual cele 2 modele, cel FARA IF pare mai putin robust. Am observat comparand descrierile
Va rog mult de tot, am mare nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. Ajutati-ma sa ma decid intre obiectivul 70-200mm f/2.8G IF-ED VRIIsi 70-200mm f/2.8G ED VRII. Cunosc difernta descrisa de dumneavoastra in partea a doua a acestui articol, insa comparand vizual cele 2 modele, cel FARA IF pare mai putin robust. Am observat comparand descrierile din NIKON EUROPE B.V. (CU IF http://www.nikon.ro/ro_RO/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/70-200mm-f-2-8g-ed-if-af-s-vr-nikkor)(FARA IF http://www.nikon.ro/ro_RO/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-nikkor-70-200mm-f-2-8g-ed-vr-ⅱ) ca au greutati (usor) diferite iar elementele optice sunt impartite la IF in 15 grupuri iar la cel fara if in 16 grupuri....este clar ca exista diferente intre cele 2 modele. Va rog ajutati-ma sa optez pentru cel la care riscurile (in ceea ce il priveste) sunt cele mai mici.
..afiseaza tot comentariul
0
0
a scris pe 22-04-2013 la 10:43
Buna ziua. La ce obiective va referiti mai exact? In comentariu apar aceleasi modele.
0
0
mirela neculescu
mirela neculescu a scris pe 22-04-2013 la 18:10
Buna ziua si multumesc! Ma refer la obiectivul 70-200mm f/2.8G IF-ED VRII. Cel care contine IF http://www.nikon.ro/ro_RO/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/70-200mm-f-2-8g-ed-if-af-s-vr-nikkor
0
0
mirela neculescu
mirela neculescu a scris pe 22-04-2013 la 18:13
Varianta fara IF este aceasta: http://www.nikon.ro/ro_RO/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-nikkor-70-200mm-f-2-8g-ed-vr-ⅱ Intre cele doua variante exista diferente atat vizual cat si comparand specificatiile.
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 22-04-2013 la 18:24
In ciuda nomenclaturii, toate obiectivele 70-200mm de la NIKKOR, adica NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR I, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II si NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED VR dispun de IF, focalizare interna. Cum NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR I nu mai este in productie, puteti alege intre NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II si NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED, ambele solutii fiind excelente din punct de vedere al calitatii optice si dotarilor (SWM - motor de focalizare incorporat, IF - focalizare interna, VR - reducerea vibratiilor, ED -elemente optice cu indice scazut de dispersie care minimizeaza aberatiile cromatice).

Le puteti testa la partenerii Nikon in Romania
http://www.nikonisti.ro/parteneri
0
0
mirela neculescu
mirela neculescu a scris pe 22-04-2013 la 18:44
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri!
0
0
dia
dia a scris pe 26-10-2013 la 21:57
buna ziua. vreau sa imi cumpar un obiectiv fix 50 mm 1.4g si o sa il pun pe d5100 deci dx ..stiu ca in descrierile tehnice ale obiectivului scrie ca e compatibil, dar am citit cateva review uri pe nikonusa si cica ar avea cv probleme cu autofocusul.. in sit asta l as lua pe cel de 50mm 1.8g . ce sfat imi puteti da? multumesc!
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 28-10-2013 la 10:35
Buna ziua. Fiind un obiectiv cu motor de AF, NIKKOR AF-S 50m f/1.4G focalizeaza fara probleme cu Nikon D5100. Il puteti achizitiona cu incredere.
0
0
dia
dia a scris pe 28-10-2013 la 10:49
multumesc! am ocazia sa il si testez deci si mai bine:)
0
0
Radian Daniel
Radian Daniel a scris pe 21-02-2014 la 21:28
Buna seara,am un D3100 ca toti incepatorii,cu obiectivul clasic din kit NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm f:3.5-5.6G VR,doresc sa-l schimb ,insa cum nu am prea multe cunostinte inclin intre AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR si Nikon 55-200MM F/4-5.6 AF-S VR DX Black Lens,puteti sa-mi dati in sfat care din ele,sau macar altceva cu care sa pot fBuna seara,am un D3100 ca toti incepatorii,cu obiectivul clasic din kit NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm f:3.5-5.6G VR,doresc sa-l schimb
,insa cum nu am prea multe cunostinte inclin intre AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR si
Nikon 55-200MM F/4-5.6 AF-S VR DX Black Lens,puteti sa-mi dati in sfat care din ele,sau macar altceva cu care sa pot fotografia de la o distanta mai mare si totusi sa se vada destul de clar,
Multumesc anticipat.
..afiseaza tot comentariul
0
0

Articole similare |
Articole recente
  In perioada 7 mai - 10 mai va invitam la o noua sesiune de testare superteleobiective in Delta Dunarii. Veti avea ocazia sa realizati fotografii de natura (wildlife si peisaj) cu cele mai exotice obiective Nikon montate pe aparate...
citeste tot
Ne face placere sa va invitam vineri, 19 mai 2017 la o intalnire fotografica inedita. Vom merge impreuna la Casa de Vinuri Cotnari, unde veti avea ocazia de a participa la o sesiune de fotografie in incinta cramei, la o sesiune de...
citeste tot
In perioada 11 mai - 14 mai va invitam la o noua sesiune de testare superteleobiective in Delta Dunarii. Veti avea ocazia sa realizati fotografii de natura (wildlife si peisaj) cu cele mai exotice obiective Nikon montate pe aparate...
citeste tot
30 septembrie 2016
Concurs Galben
A sosit momentul unui nou concurs Nikon! Toamna aceasta cautam cele mai frumoase fotografii care sa ilustreze cele 12 file ale Calendarului Aniversar Nikon 2017 – 10 ani de Nikon in Romania! Tema concursului este culoarea Galben, culoarea...
citeste tot
Fotograful Dorin Balanescu a avut ocazia sa testeze recent aparatul foto DSLR FX cu ecran rabatabil, Nikon D750. Va invitam sa cititi din articolul urmator ce impresie i-a lasat acest aparat foto si sa vedeti fotografiile facute.   Fotografiile...
citeste tot
Va invitam in perioada 21-24 aprilie 2016 in Delta Dunarii la o sesiune de testare a produselor de varf din gama Nikon! Veti avea oportunitatea de a testa si a realiza fotografii de wildlife si peisaj cu superteleobiective si aparate foto Nikon...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa...
citeste tot
13 iulie 2015 – Pregatiri pentru Vietnam   Despre calatoria pe care am sa o incep in nici 2 zile…   Au ajuns si cartile despre Vietnam (bine, deja de ceva vreme), un cadou frumos de ziua mea de la Gina :). A ajuns si...
citeste tot
Nikon a anuntat de curand ca, pana la inceputul lunii noiembrie 2012, a produs 75 de milioane de obiective NIKKOR pentru aparate foto cu obiective interschimbabile. Cifra de productie a crescut cu cinci milioane fata de valoarea de 70 de milioane din...
citeste tot
Desi calitatea optica si performantele obiectivelor de la Nikon sunt bine cunoscute, putini stiu care sunt tehnologiile din spatele rezultatelor si ce inseamna fiecare specificatie tehnica. Asa ca am hotarat ca este necesar un articol cuprinzator...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.