13 iunie 2013

Interviuri NPS: Ovidiu Grovu despre fotografia nud

Pentru Ovidiu Grovu, membru NPS, totul a inceput acum aproape 10 ani, cand, inainte de a pleca intr-o vacanta, a luat cu imprumut un aparat foto compact. De atunci, totul a fost o continua cautare dupa raspunsuri fotografice.



NPS: Cum te definesti ca artist? Te intrebam pentru ca, rasfoind portofoliul tau, am observat ca nu esti specializat doar pe fotografia nud.

Ovidiu Grovu: E prematur sa pot vorbi de arta, insa imi place foarte mult ceea ce fac si citesc zilnic doar despre fotografie. Chiar dac-am recunoscut public ca pielea goala ma inspira, din pacate nu exista atat de multe cliente care-si doresc acest tip de fotografie, asa ca am fost obligati (o includ aici si pe sotie, normal, care-i asistentul meu principal) sa abordam o gama mult mai variata: de la fotografia de nunta la cea de produs.

NPS: Cum iti alegi modelele?

 

Ovidiu Grovu: Nu, eu nu mi-am permis sa aleg modelele, au fost doar fete/femei absolut "normale", dar care si-au dorit un astfel de pictorial.

NPS:  Care este motivul pentru care fotografiezi cu precadere modele cu un corp atletic?

Ovidiu Grovu:
Jumatate din raspuns l-am dat mai sus, dar da, se poate vorbi de… noroc si in fotografie. E important sa ai parte de cliente fotogenice si cu un corp frumos/atletic, dar nu-i tot timpul asa, iti garantez. Mai inainte, va spuneam ca eu n-am “ales” modelele, oricine si-a dorit a fost binevenita, asa ca provocarile-s cu-atat mai grele. Tocmai de-aceea eu am pregatit cu la fel de multa seriozitate orice sedinta, secretul fiind unul singur: intotdeauna trebuie cautate, gasite si aratate formele cele mai frumoase, cele mai favorabile ale fiecareia in parte. Iar asta nu-i simplu deloc, va asigur.

NPS: Se poate intampla ca un nud artistic sa nu fie bine interpretat?

Ovidiu Grovu: Eu n-am facut altceva decat sa ma straduiesc mereu sa "scot" FEMEIA afara din fiecare dintre cele care mi-au trecut pragul studioului. Cu siguranta sunt si interpretari diferite de ceea ce am simtit si/sau am dorit eu, insa este absolut firesc, e un subiect destul de sensibil.  Am acceptat intotdeauna orice opinie exprimata, atata timp cat exista argumente. Da, stiu foarte bine, nu sunt foarte digerabile criticile, toti avem impresia ca dreptatea-i doar de partea noastra, iar personalitatea fiecaruia trebuie cu orice pret transpusa-n fotografii care sa-ncante priviea tuturor.

 

V-o zic cu toata responsabilitatea ca nu-i chiar asa, de multe ori gusturile/opiniile noastre difera de cele ale privitorilor. Am invatat incet-incet s-ascult parerile altora, si, chiar daca pe moment mi s-au parut dure sau nereale, in fiecare din ele, mai devreme sau mai tarziu am gasit si-un sambure de adevar. Si chiar daca n-am recunoscut-o pe moment, sunt convins ca-n timp toate aceste opinii, chiar si involuntar au ajutat la slefuirea “stilului” meu. Si inca ceva: niciodata n-am judecat pe nimeni, indiferent de care parte a fost.

NPS: Ai organizat expozitii de fotografie de nud? Cum au fost primite acestea?

Ovidiu Grovu: In noiembrie 2011, am vernisat expozitia “Echilibru” chiar in propriul studio, iar pe 8 martie 2012, prin amabilitatea domnului director Mircea Petrariu, aceeasi expozitie a fost pe simezele Clubului Artelor Vizuale din cadrul Shopping City SUCEAVA. Reactiile publicului, atat cel bistritean cat si cel sucevean, au fost cat se poate de pozitive, fapt care m-a-ncurajat sa merg in continuare in aceasta directie.

NPS: Am observat ca esti sensibil si atent la fiecare detaliu. Crezi ca fotografii mai tineri, aspiranti, au aceasta abilitate?

Ovidiu Grovu: Ceea ce Jay Maisel o zice atat de simplu si frumos este perfect adevarat din punctul meu de vedere (reproduc/traduc cu cuvintele mele): “trebuie sa fii foarte atent la… colturile fotografiei”. De acelasi principiu sunt si eu: orice element lasat la nelalocul lui poate face diferenta dintre un cadru bun si unul foarte bun.

Referitor la generatia tanara, haideti sa va povestesc ceva foarte haios si bizar in acelasi timp. Discut destul de des cu tineri de la toate facultatile/specializarile posibile, mai putin de la… fotografie sau arte. Toti ma mai intreaba una-alta si-mi spun cat de mult sunt atrasi de fotografie, iar eu, cand vad ca ea/el este la… constructii (de exemplu) il intreb, mirat, de ce nu s-a inscris la ceva care ii place sa faca? Serios vorbesc, mi se pare de-a dreptul nefiresc ca tie sa-ti placa un anumit domeniu, dar tu sa te duci si sa studiezi cu totul altceva.

Am vazut exemple destule in care s-a ajuns la succes si fara prea multe studii in domeniul fotografiei, precum si rezultate exceptionale obtinute chiar de catre fotografi tineri, asta ca sa-ti raspund la intrebarea ta vizavi de abilitatile celor tineri. Eu le consider exceptii si sfatuiesc lumea sa se indrepte spre studiu, recomand munca asidua, cu incercari, greseli si repetari. Ceva-n mine ma face sa nu cred ca exista (la fel ca-n oricare alta meserie de fapt) prea multe scurtaturi spre succes.

NPS: De ce obiective NIKKOR crezi ca nu te-ai putea lipsi niciodata? Si apropo de asta, ce echipament folosesti?

Ovidiu Grovu: Dupa ce-am stors aproape tot ce s-a putut dintr-un bridge, am trecut la Nikon D300 si apoi la Nikon D700. In ceea ce priveste obiectivele, hmm, aici a fost mai complicat, intrucat, exact cum spuneam la-nceputul interviului, nu m-am canalizat (deocamdata) pe un anumit tip de fotografie, asa ca am avut si am nevoie de o gama larga de focale.

De cele mai multe ori simt nevoia "extremelor", iar cel mai bun examplu ar fi, sa zicem, cele 30-40 de minute petrecute-ntr-o biserica la ceremonialul cununiei religioase: eu n-as mai fi eu daca n-as rula (aproape) toate obiectivele de cel putin 2-3 ori. Rand pe rand am tot adaugat in trusa: NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII, NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 85mm f/1.4G, NIKKOR AF-S Micro 105mm f/2.8G ED VR si NIKKOR AF-S 300mm f/2.8ED VR. La acestea se adauga un TC 1.7x si 3 Speedlight-uri SB-900 (lumea ma stie ca “omul blit”). Pentru echiparea studioului, acolo-i alta poveste (frumoasa) si zic s-o lasam pe alta data. Obiectivul de care nu m-as putea lipsi niciodata? Raspunsul e extrem de simplu, chiar te-as ruga sa-l transmiti inginerilor japonezi: NIKKOR AF-S 14-300mm f/1.4G ED-IF VRII.

NPS:  Exista vreun fotograf roman sau strain care te inspira?

Ovidiu Grovu: Nu am neaparat un nume, dar pot spune cu mana pe inima ca scoala rusa de nud este sursa principala de studiu/inspiratie pentru mine. Dac-ar fi totusi obligatoriu sa nominalizez pe cineva, atunci acela ar fi Maximov.

nps, ovidiu grovu, fotografia nud



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Radu Dumitrescu este fotograf profesionist din 2009. Activitatea sa a trecut de la fotografie de portret, moda si portret business la fotografie comerciala culinara si de produs. Legatura mea cu fotografia de concert a inceput in aprilie 2009, cand a...
citeste tot
Cu o experienta de aproape 20 de ani, Sebastian Enache este unul dintre putinii fotografi de moda renumiti in Romania care a folosit inca de la inceputurile carieriei Nikon. Membru NPS, Sebastian a colaborat cu aproape toate revistele de pe piata,...
citeste tot
Desi iubesc si practic cu drag toate genurile fotografiei, incercand sa fiu un profesionist mereu in toate, natura ramane preferata mea. Statica sau tumultoasa, calda sau rece, uscata sau umeda, fauna sau flora, este perfecta prin insasi...
citeste tot
Nascut in 1975 pe malurile raului Somesul Mic, Cluj-Napoca, Ion Rares este fotograf NPS (Nikon Professional Services) specializat pe fotografia de eveniment, in special pe cea de nunta. Atras de latura artistica de la o varsta frageda, a cantat in...
citeste tot
Mircea Bezergheanu este unul dintre fotografii romani care s-au remarcat atat in tara, cat si in strainatate. Desi a lucrat cu mai multe stiluri fotografice, in ultimii ani s-a ocupat mai ales de fotografia wildlife si de portretistica in lumina...
citeste tot
Va prezentam mai jos lista castigatorilor tombolei desfasurate in timpul Weekendului Nikonistilor. Se va acorda o curatare gratuita a suprafetelor optice pentru un kit compus dintr-un aparat foto Nikon si un obiectiv foto NIKKOR in cazul Nikon DSLR...
citeste tot
Pe langa numeroasele workshop-uri si zone speciale de testare, v-am pregatit la Weekendul Nikonistilor editia a IV-a (desfasurat la Bucuresti in perioada 22-24 martie) un concurs si o tombola cu numeroase premii. Pe parcursul weekend-ului va invitam...
citeste tot
Weekend-ul Nikonistilor inseamna mai mult decat numeroasele workshop-uri foto teoretice si practice, despre care puteti afla mai multe aici. In cupola World Trade Plaza veti putea participa la numeroase activitati, sambata - 23 martie -  intre...
citeste tot
De cativa ani buni, gandurile imi fug tot mai des inspre nord. Taramul acela indepartat populat de troli uriasi ce vaneaza oameni noaptea, de elfi luminosi, de pitici barbosi si giganti de foc. Mitologia Nordica incarca imaginarul cu tablouri...
citeste tot
Bucuresti,  19 februarie 2013 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta ca a lansat programul Nikon Professional Services (NPS), primul serviciu din tara noastra dedicat fotografilor profesionisti care folosesc echipamente Nikon si...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.