24 mai 2013

Israel, Episodul 2: Pastele in Ierusalim

Chiar de la intrare, cetatea veche a Ierusalimului te cuprinde in valtoarea si farmecul sau deosebit sub boltile sale de piatra. Raul de oameni care se strecoara printre minusculele pravalioare insirate una langa alta, pe un fel de ulicioara de dimensiuni foarte mici, aglomereaza atat de mult strazile, ca practic, o data ce ai  hotarat sa pornesti intr-o directie nu te mai poti razgandi.

Vanzatori ambulanti, turisti straini, localnici, barbati, femei si copii in vesminte europene sau orientale dau impresia unui musuroi compact antrenat intr-un continuu du-te vino.  Pentru a sugera mai bine dimensiunile si atmosfera sa, v-as trimite cu gandul la perimetrul vechiului centru al Bucurestiului din zona Lipscani si stradutele sale invecinate. Mii de pelerini impanzesc an de an stradutele inguste ale cetatii pentru a celebra cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii. In Saptamana Mare, orasul devine un furnicar ce respira credinta si rugaciune.

De la primele ore ale diminetii, credinciosi cu figuri pioase si framantate de rugaciuni fierbinti pasesc in graba, indreptandu-se catre nenumaratele biserici cladite pe locuri de mare insemnatate pentru crestinatate.








Din loc in loc, indicatoare iti semnaleaza existenta lor. Pe toate aceste meleaguri sfinte s-au inaltat biserici, iar credinciosii fac cozi interminabile pentru a patrunde in ele. Biserici precum locul unde s-a inaltat la cer Sfanta Fecioara, sau unde a fost intemnitat, rastignit, inmormantat  Isus, incarca si mai mult atmosfera care devine frecvent foarte tensionata. Credinciosii isi pierd  rabdarea de a  ajunga la ele si de multe ori incearca sa forteze acest lucru.







Biserica Sfantului Mormant este ridicata pe meleagul unde Mantuitorul a fost rastignit, asezat apoi in mormant si de unde apoi s-a inaltat la cer.

Pelerini de toate nationalitatile, de la rusi si pana la etiopieni, parcurg in liniste Via Dolorosa - Drumul Crucii. Lunga de 600 de metri aceasta este o straduta ingusta marginita de case scunde din piatra.


Pe alocuri, sunt semnalate existenta locurilor care marcheaza tragicele momente ale Calvarului. Traditia cere ca pelerinii sa parcurga acest drum al Crucii cu toate popasurile sale, ca gest simbolic al participarii la supliciul Crucii. Se parcurge incepand de la poarta Leilor, traversand cartierul musulman, patrunzand in centrul vechi unde culmineaza cu Biserica Sfantului Mormant.
 









Biserica Sfantului Mormant este dominata de un monumental spatiu central peste care se inalta cupola. Desigur, locul catre care se indreapta interesul tuturor celor care pasesc in acest lacas sacru este cel al Sfantului Mormant. El se afla in mijlocul bisericii.











Aici, in Sambata Mare, Focul Sfant se aprinde in mod miraculos. In fiecare an, Biserica este cercetata de catre un paznic musulman pentru a indeparta orice suspiciune cu privire la existenta vreunui dispozitiv de aprindere. La fel, Patriarhul ortodox este si el perchezitionat inainte de a intra in biserica. Si totusi an de an, lumina nu se lasa asteptata. In jurul orei trei dupa-amiaza, Patriarhul iese din Sfantul Mormant purtand flacara sfanta venita din cer.





Pentru a prinde un loc in biserica la vecernia in cadrul careia are loc minunea, credinciosii isi petrec aici intreaga noapte de dinaintea slujbei.





Aflat sub controlul Autoritatii Palestiniene si cu o populatie majoritar musulmana, orasul gazduieste in acelasi timp cea mai mare comunitate de palestinieni crestini. Celebrarea Invierii acolo este o experienta fascinanta, datorita modului total diferit in care aceasta comunitate o sarbatoreste: cu o extraordinara explozie de bucurie.





Putin dupa ora 3 (ora la care se aprinde focul sfant in Ierusalim), o ceata de crestini palestiniei a aparut in zare purtand lumanarile aprinse, fluturand prin aer cruci si iatagane si scotand chiote de bucurie. O energie si o manifestare total diferite fata de piosenia si smerenia slujbelor de acasa.



 



Din pacate este foarte greu sa exprimam in cuvinte ce se intampla in Ierusalim in timpul sarbatorii Pastelui. Este cu adevarat miraculos si consider ca orice crestin trebuie sa ajunga macar o singura data la Mormantul Sfant.

Cu singuranta va veti intreba daca focul Sfant arde... Credinciosii crestini spun ca acesta nu arde timp de 40 de minute dupa ce este scos din Sfantul Mormant. Imaginati-va cum este sa  pui mana pe o flacara de marimea celei de mai sus si sa stai cateva secunde deasupra ei fara sa simti nimic...

Sceptic fiind am incercat si eu testul de credinta...


Hristos a Inviat!


 Realizator: www.inlowlight.ro

 

In Low Light pe Facebook: http://www.facebook.com/inlow.light

 
Fotografiile au fost realizate cu Nikon D3s si Nikon D700 impreuna cu obiectivele NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G ED si NIKKOR AF 80-200mm f/2.8D ED.


Va invitam sa cititi si episodul anterior din Israel:

 

Israel, Episodul 1: Ierusalimul

cambodgia, india, fotoreportaj, fotografie documentara, inlowlight, israel



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Toderesc Richard
Toderesc Richard a scris pe 25-05-2013 la 03:54
Foarte frumos :)
0
0

Articole similare |
Articole recente
In ultimii 3 ani am inceput sa calatoresc tot mai mult in zona Asiei de Est si placerea creste cu fiecare nou loc descoperit pe subcontinentul indian sau in indepartata Indochina. Uneori ma gandesc ca as putea locui in aceasta zona fara sa duc dorul...
citeste tot
Si-au mai trecut doi ani de cand ma umpleam de praful myanmarez, de la serile in care ma cazam in guesthouse-uri de zece dolari, de la diminetile in care Zaw Zaw ma lua in spatele motocicleletei lui si descopeream locuri straine, locuri ce-ti...
citeste tot
Nu e usor sa asezi in scris o poveste a Ierusalimului. Am ajuns acolo aprope neinformati de ceea ce vom gasi, si nu din neglijenta, ci din simplul fapt ca "locul" este un mozaic de culturi greu a fi descris in cuvinte - nimic din ceea ce am citit...
citeste tot
Va prezentam in episoadele trecute o Cambodgie a satului, a orezului, a naturii si a buddhismului, o tara simpla care incearca sa isi gaseasca un drum inainte.La mai mult de un an dupa "vizita" noastra acolo si dupa alte cateva excursii facute, ne-am...
citeste tot
"Istoria credintelor si ideilor religioase", Editura Stiintifica, 3 volume, Mircea Eliade, anul 1987.  Le vad parca si acum, mari, groase, intimidante, intr-o biblioteca comunista care umplea aproape jumatate din sufrageria de 15 metri patrati;...
citeste tot
Am vorbit intr-un episod anterior despre animalele sacre din India. Pe langa norocul de a intalni cobrele si elefantul din Hampi, ne-am intersectat fara incetare cu multe altele, lucru care nu a putut decat sa ne bucure din punct de vedere...
citeste tot
Din momentul in care ti se intampla sa simti pentru prima oara suflul Planetei pe care traim, nu cred sa mai existe drum de intoarcere, inapoi la gandurile de dinainte, caci intreaga fiinta incepe sa iti lucreze catre un singur scop: cum sa fac sa...
citeste tot
Turist fiind prin India, esti binecuvantat in majoritatea timpului de o postura regeasca insuflata de localnici, care mai toti iti zambesc cautandu-ti privirea, te poftesc in casele lor sau pur si simplu sunt atenti la cum ar putea sa te agate la o...
citeste tot
Sunetul desprinderii centurilor de siguranta imi sugera ca nu eram singurul pasager nerabdator de a pasi cat mai repede pe taram cambodgian. Usa avionului se deschide, iar armata turistilor era pregatita sa invadeze noul teritoriu. Insa Cambodgia...
citeste tot
In mod sigur din cand in cand va trece prin minte cate o intrebare de genul "cum ar fi sa imi schimb total viata, jobul, sa fac cu totul altceva in cu totul alt loc?" E o intrebare aproape retorica in zilele noastre, toti o avem, iar acest gand nu...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.