23 august 2013

Nikon COOLPIX AW100, partenerul exploratorilor - de Ovidiu Jelea

 
 
Mi-a placut functia EASY PANORAMA, mai jos este o panorama facuta de sus in jos la un punct de belvedere, genul de situatie in care majoritatea aparatelor cu functie de panorama dau rateuri.  Pentru o panorama mai elaborata si la o rezolutie mai mare este functia PANORAMA ASSIST, foarte utila si intuitiva, care te ajuta sa incadrezi suprapunand o parte din cadrul activ cu cel anterior.





La apus se poate folosi functia SUNSET iar daca vrem sa fotografiem luna sau un foc de tabara avem la dispozitie functia DUSK. Functia MACRO este foarte performanta atat pe foto cat si pe video, permitand focalizarea de la cca 1 cm iar bokehul este placut, adaugand albumului de vacanta detaliile unei flori de colt sau ale unui gandac alpinist. Ne putem juca mai mult cu profunzimea de camp folosind FOCUS MANUAL, ca in prim-planul cu nasul cainelui meu dormind pe plaja. AW100 este un aparat pe care poti sa-l lasi la soare, in nisip si il poti manevra cu mainile pline de crema de protectie solara, nu e nevoie decat sa il speli dupa si va fi ca nou.















A urmat un nou weekend de antrenament subacvatic la Marea Neagra, de data aceasta apa fiind mai limpede. Am reusit sa fac niste portrete de guvizi cu care am jucat un fel de "ascunselea",  recomandarea mea in ceea ce priveste fotografia sub apa fiind de a se evita cadrele in care subiectul este incadrat de la suprafata spre fund, adica de deasupra.


 

 

 

 

 

 
Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca un incepator este sa aleaga functia potrivita situatiei, sa incadreze si sa apese declansatorul. Daca si asa este prea multa implicare, AW100 stie sa aleaga si singur functia potrivita situatiei in EASY AUTO MODE. Pe de alta parte, cine vrea sa se joace mai mult cu el si are minime cunostinte de fotografie, poate invata cum foloseste aparatul expunerea si diafragma in diferite situatii si poate improviza, cum am facut de exemplu in acest cadru care sugereaza miscarea, folosind expunerea lunga a functiei NIGHT LANDSCAPE.


Modul in care AW100 il lasa pe fotograf sa seteze cele mai multe optiuni este... AUTO MODE. Pot fi schimbate ISO, compensarea de expunere, balansul de alb, modul in care aparatul focuseaza, zona de focus, tipul de declansare, blitz-ul si calitatea imaginii.  Aparatul poate face in modul CONTINUOUS-H un maxim de trei fotografii la rezolutie maxima cu o cadenta de 7,1 cadre pe secunda. In modul CONTINUOUS-L  am reusit un maxim de 9 cadre pe rafala la rezolutie 16M* (compresie 1:4) si maxim 70 de cadre pe rafala la 3M (compresie 1:8). Este posibil ca aceste valori sa fie depasite in functie de cardul folosit si conditiile de fotografiere. Cadenta difera si ea in functie de rezolutia aleasa, cu cat fotografia e mai mare cu atat cadenta in modul CONTINUOUS-L este mai mica. Plaja aceasta de optiuni, impreuna cu timpul scurt in care aparatul este gata de fotografiere din momentul in care a fost pornit, cu zoom-ul 4X  si plaja de distanta focala intre 28-140mm fac ca AW100 sa depaseasca asteptarile oricui de la un aparat "point & shoot" in conditiile fotografierii de activitati sportive. Este de remarcat sistemul de reducere a vibratiilor, foarte eficient si focalizarea surprinzator de precisa, chiar si pe modul SUBJECT TRACKING.

 



Nu exista o optiune care sa blocheze expunerea, iar acesta e un motiv de bile negre in mai multe review-uri citite. Totusi, am descoperit un truc ce poate fi folosit pentru a bloca expunerea si a obtine in acelasi timp un efect interesant pe filmare direct din camera: daca se seteaza camera sa filmeze cu 60fps (HD) si se apasa butonul OK, aparatul trece automat pe filmare cu 30 fps (HD) dar expunerea si focusul sunt blocate. La o noua apasare, se trece din nou pe 60fps si tot asa mai departe. Singurul incovenient ramane ca nu poate fi blocata expunerea pe filmarea Full HD.


Departe de a fi doar o gaselnita de marketing, functia freezeproof este una foarte utila. In expeditiile pe timp de iarna pe care le-am facut pe Mont Blanc si Elbrus m-am confruntat de multe ori cu situatii in care trebuia sa fiu atent cu echipamentul. AW100 nu trebuie tinut sub echipament pentru a fi ferit de ninsoare, pentru ca este perfect etansat, asta inseamna ca si situatiile in care se abureste din cauza trecerii de la o temperatura la alta pot fi evitate. Poate fi tinut fara nici o grija la gat pe tot parcursul unei zile la ski sau intr-o excursie pe munte pentru ca va fotografia perfect de fiecare data cand e nevoie, indiferent de vreme, permitandu-ti sa nu ratezi momente unice cum este aceasta avalansa surprinsa in Piatra Craiului in timpul unei furtuni. In exact astfel de situatii devine extrem de utila functia de activare prin balansare, care permite navigarea printr-un meniu simplificat, fotografierea si filmarea doar prin scuturarea din incheietura a aparatului, permitand fotografului sa pastreze manusile pe maini.


 

 

 

 




GPS-ul, busola si harta incorporata completeaza lista calitatilor care fac din acest aparat partenerul perfect pentru orice aventura. Ma rog, aproape perfect, pentru ca sunt doua lucruri pe care mi le-as fi dorit ca AW100 sa stie sa le faca. GPS-ul este foarte precis si iti permite sa marchezi pe harta locatia fotografiilor, directia de fotografiere, inregistrand in acelasi timp traseul parcurs, functii care devin extrem de utile daca vrei sa documentezi un traseu nou, de exemplu. Impreuna cu functia panorama 360* poate fi folosit pentru salvarea in aparat a unor date vitale atunci cand stii ca urmeaza o furtuna si vrei sa te poti orienta la intoarcere, pentru ca fotografiile si traseul parcurs pot fi accesate din aparat. Ei aici am descoperit un minus la AW100: desi iti permite sa stabilesti locatia aratandu-ti pe harta unde te afli in timp real, nu poti suprapune pozitia curenta pe harta unui traseu salvat, pentru a vedea daca te-ai abatut de la el. Daca ar fi stiut sa faca si asta ar fi fost aproape de pefectiune. Al doilea minus vine din lipsa unui intervalometru incorporat. Este frustrant sa ai cea mai potrivita camera pentru a o lasa sa reziste vitregiilor naturii pentru a face fotografii si sa nu o poti lasa sa faca fotografii rezistand vitregiilor naturii pentru ca nu stie sa faca asta.










 




Per total, recomand sincer Nikon COOLPIX AW100, este potrivit ca aparat  pentru vacanta, pentru aventura, pentru utilizare in fotografie la nivel de amator si mediu, ca aparat de rezerva pentru proiecte mai serioase, ca aparat de familie, fiind complet pregatit sa reziste abuzurilor copiilor si nu in ultimul rand ca si cadou. Sunt sanse mari sa gresesti atunci cand alegi un aparat foto pentru cineva, insa AW100 este oricand binevenit pentru oricine.


Eu l-am ales deja ca si aparat pe care il iau cu mine peste tot si ca a doua camera pentru expeditii, urmand sa filmez trailerul expeditiei in America de Nord cu doua aparate Nikon COOLPIX AW100. Il veti putea urmari pe www.borntoexplore.ro la sfarsitul verii. Cel mai mult insa imi place faptul ca in aceasta perioada in care este la moda in lumea aparatelor "cat mai mare si mai greu" iar in a fotografiei "cat mai prelucrat si mai departe de realitate", AW100 vine sa reaminteasca scopul primordial al fotografiei: acela de a imortaliza momente unice, clipe speciale si de a pastra amintiri. Iar daca rolul unui aparat foto este si cel de a te ajuta sa explorezi, momentul in care esti in fata calculatorului, cu aplicatia in care vezi harta ultimului traseu si fotografiile geolocalizate facute cu micutul AW100 este seducator: inca nu ai vazut decat o farama din tot ce este de vazut si nu ai fotografiat aproape nimic din ce este de fotografiat. AW100 este exact genul de aparat care te provoaca nu sa-i cauti lui limitarile, ci sa-ti depasesti propriile limite.

 

 


O sa inchei articolul despre AW100 cu unul dintre cele mai frumoase  citate vazute vreodata, scris in fata muzeului Kon-Tiki din Oslo. Ii apartine lui Thor Heyerdahl, exploratorul norvegian care a dovedit ca oceanul nu a fost niciodata o granita intre civilizatii ci o punte de legatura intre ele, construind din resurse naturale o pluta cu ajutorul careia a navigat 8000 km peste Oceanul Pacific:


"Granite? Nu am vazut niciodata vreuna, dar am auzit ca ele exista in mintile unor oameni."

 

Nota:

Filmele care sunt prezentate in acest articol au avut ca principal scop documentarea, la momentul cand au fost facute nu a fost luata in calcul posibilitatea ca ele sa fie folosite intr-un articol despre AW100. Toate filmele pe care le fac sunt realizate HD indiferent de echipamentul folosit, DSLR, mirrorless sau compact.

Motivul principal este faptul ca ele urmeaza sa fie incarcate pe youtube si deci vizionate printr-o conexiune la internet, de multe ori de pe terminale mobile iar eu consider ca dimensiunea 720p este varianta optima in ceea ce priveste raportul calitate/dimensiune/viteza transfer de date. In afara de asta este varianta cea mai versatila in ceea ce priveste combinarea filmelor facute cu aparate foto diferite in acelasi montaj, de exemplu am avut in trecut probleme serioase incercand sa montez si sa export in acelasi film material filmat 1080/60i si material filmat 720/60p.  

Nikon COOLPIX AW100 ofera posibilitatea de a trece de la filmarea HS 720/60p (care va fi redata cu 30p) la filmarea HD 720p, doar prin apasarea butonului OK, ceea ce permite exportarea direct din aparat a unui material ce contine atat cadre ce se desfasoara cu viteza normala cat si cadre slowmo, acesta fiind un lucru exceptional pentru un compact. Aceasta varianta de filmare, cu trecere de la HS la HD este si singura varianta de a bloca expunerea, lucru extrem de important in realizarea unor filme de genul acestui apus de soare.





Daca nu as fi blocat expunerea, chiar daca filmarea ar fi fost FullHD, ar fi continut cadre cu expuneri diferite care ar fi facut filmul sa arate ca un flicker continuu. Trecand peste motivele care m-au facut pe mine sa aleg filmarea HD ca solutie universala, trebuie mentionat faptul ca AW100 ofera posibilitatea realizarii de filme in format FullHD 1920/1080 la doua variante de compresie.

Mai multe imagini in galeria din partea stanga.

nikon coolpix aw100, ovidiu jelea, subacvatic
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
De cum a achizitionat obiectivul AF NIKKOR Fisheye 16mm f/2.8D, Ovidiu Jelea l-a montat imediat pe aparatul sau foto, un Nikon D810 si a pornit in cautare de subiecte de fotografiat. Ce impresii i-a lasat obiectivul si fotografiile realizate cu...
citeste tot
Bucuresti, 1 august 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta ca gama de aparate foto compacte COOLPIX de la Nikon se imbogateste cu un nou model conceput pentru aventura, acasa ori in calatorii: aparatul foto Nikon COOLPIX W100....
citeste tot
Gina Buliga a inceput proiectul Underwater Love in 2012, atunci cand de ziua ei a primit cadou un aparat foto subacvatic, Nikon AW100. A continuat proiectul in 2013 cu Nikon AW 110, iar incepand din 2014, cu  Nikon 1 AW1. Va...
citeste tot
Merg de ceva ani buni, vara de vara, in Tyulenovo, Bulgaria. Imi place sa imi campez rulota pe platoul din dreptul unui golfulet unde malul abrupt iti ofera o sansa sa cobori pana la apa. Sunt doar cateva astfel de locuri in Tyulenovo, in rest, in...
citeste tot
A doua intalnire cu cochetul Nikon 1 AW1 a fost deosebita in sensul ca l-am utilizat prin locurile dragi mie si anume in subteran si prin cascade. Am denumit acest model mirrorless "Aparatul Actiune si Adrenalina" deoarece este aparatul...
citeste tot
Imi place ca, din cand in cand, sa imi propun provocari noi, iar cea de anul acesta a fost fotografia subacvatica in Delta Dunarii. Totul a inceput in urma cu un an, cand la unul dintre photo tour-urile organizate in Delta am luat o camera Nikon...
citeste tot
O sa incep articolul cu un paragraf facut public in premiera, care face parte din povestea brandului intitulat ”JINX SEZ” ce va fi lansat pe piata in aceasta vara: ”De-a lungul timpului cainii au fost cei mai buni prieteni ai...
citeste tot
Dupa descoperirea lui Nikon Coolpix AW110, aparat rezistent la apa si soc, fascinat fiind de acesta datorita activitatilor mele din timpul liber - speologia si canyoningul - am asteptat cu nerabdare aparitia aparatului Nikon 1 AW1, primul aparat...
citeste tot
Pe 19 septembrie, Nikon a adaugat un nou aparat gamei sale de compacte cu obiective interschimbabile. Gama Nikon 1 a fost completata cu primul aparat foto subacvatic si rezistent la soc din lume cu obiective interschimbabile: Nikon 1...
citeste tot
Dubrovnik este un loc unic, unde marea, muntele si istoria se intalnesc pentru a crea un oras in care oricine poate gasi o activitate placuta pentru petrecerea timpului liber. Si ce aparat foto putea fi mai potrivit pentru a imortaliza aceasta...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.