27 aprilie 2013

Review Nikon D7100: Noul rege DX

 
 
 
Sistemul de focalizare cu numeroase puncte asigura o putere de capturare superioara; este alcatuit din 51 de puncte de focalizare, care acopera aproape intreaga arie a imaginii in modul de crop 1.3x din DX. Performanta AF este comparabila cu cea a modelului profesional D4 – care include compatibilitate pana la f/8 cu punctul central.




 



Performanta sistemului AF este cel mai usor de constatat atunci cand se fotografiaza subiecte in miscare, cum ar fi un stol de pasari in zbor.

In modul de crop 1.3x din DX, sistemul Advanced Multi-CAM 3500DX cu 51 de puncte acopera aproape intreaga suprafata a imaginii. Daca adaugam acestui body compact si usor un teleconvertor, obtinem un pachet simplu de transportat, dar ne putem bucura in acelasi timp de fotografierea in modul super-telefotografic.


Sistem AF cu 51 de puncte

 



Sistem AF cu 11 puncte


Detectia AF este disponibila pana la valoarea impresionanta -2 EV (ISO 100, 20°C/68°F), ceea ce reprezinta lumina echivalenta cu cea data de luna.

15 senzori in cruce acopera zona centrala folosita cel mai frecvent. Punctul central se comporta ca un senzor tip cruce chiar la o diafragma f/8. Acest lucru face posibila fotografierea cu AF, cu o valoare a diafragmei mai lenta decat f/5.6 si la f/8 sau mai rapida atunci cand obiectivului i se ataseaza un teleconvertor AF-S. De exemplu, focalizarea automata precisa este posibila cu o diafragma de f/8 prin atasarea unui teleconvertor 2.0x unui teleobiectiv cu o diafragma maxima de f/4. Prin combinarea unei teconvertor cu sistemul DX compact si eficient, fotografii se pot bucura de fotografierea AF in mod supertelefotografic fara sa fie incurcati de un echipament voluminos si greu de manevrat. Acest lucru extinde foarte mult oportunitatile de fotografiere.



Puncte de focalizare compatibile cu diafragma f/5.6

 


Punct de focalizare compatibil cu diafragma mai lenta de f/5.6 si la f/8 sau mai rapida


Pe langa asta, atunci cand este selectat modul crop 1.3x din DX, unghiul de vizualizare corespunde celui al unui obiectiv montat pe un aparat in format full-frame 35mm inmultit cu 1,95x. De  exemplu, un obiectiv cu focala de 50mm montat pe Nikon D7100 se comporta ca unul de 97,5mm  atunci cand este selectata functia 1,3x din DX.  Suprafata decupata este acoperita aproape integral de cele 51 de puncte de focalizare, usurand considerabil fotografierea subiectelor.

Atat focalizarea automata  cu detectie de faza, cat si cea cu detectie a contrastului (care presupune utilizarea datelor furnizate de senzorul de imagine) au devenit mult mai rapide decat cele ale predecesorilor in timpul fotografierii in mod Live View sau a inregistrarii video.




Beneficiind de factorul de multiplicare al obiectivului NIKKOR AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR, care in format DX ajunge la o distanta focala maxima de 450mm, si adaugand factorul suplimentar de crop 1.3x din DX, am obtinut o distanta focala maxima totala de 585mm. In felul acesta, subiectele ca pasarile sau alte animale mici aflate la mare distanta si care ar necesita un echipament mai mare si mai costisitor pentru a fi fotografiate, pot fi imortalizate mult mai simplu.

Modul de decupare 1.3x din DX ofera posibilitatea salvarii unor fotografii cu o rezolutie de aproximativ 15.4MP, un numar suficient de pixeli pentru imagini clare si de mare calitate. Combinand aceasta rezolutie cu viteza de fotografiere de aprox. 7Fps (la o calitate a imaginii JPEG/12-bit NEF (RAW)), care se obtine in acest mod 1.3x, avem garantia ca nici un cadru nu este ratat atunci cand se fotografiaza subiecte in miscare.

 

 

 



In imaginile de mai sus aveti exemplificata functia de crop 1.3x din DX.




Aparatul poate fotografia in rafala la o viteza de aproximativ 7 cadre pe secunda, atunci cand este selectata functia de decupare 1.3x din DX si la o calitate JPEG/12-bit NEF (RAW). Viteza scade putin atunci cand se fotografiaza la calitatea 14-bit NEF (RAW), pana la 6 cadre pe secunda. Atunci insa cand calitatea imaginilor este JPEG normal si dimensiunea mare putem fotografia pana la 100 de cadre intr-o rafala. Utilizand JPEG fin si dimensiunea mare, succesiunea de fotografii poate cuprinde pana la maximum 33 de cadre in format DX, respectiv 73 in format 1.3x din DX. Intarzierea de declasare este de aproximativ 0.052s.

 

 



Fotografierea pasarilor care zboara rapid nu mai este o problema, nici din punctul de vedere al apropierii si nici al vitezei de declansare.

 

 

 



D7100 vine echipat cu o functie avansata de a seta balansul de alb, respectiv Spot White Balance, care permite reglajul manual fin, pe baza masurarii unei zone specificate, in modul Live View. Aceasta inseamna ca se poate obtine orice setare a balansului de alb, pentru orice subiect sau parte a subiectului. Zona Spot White Balance selectata poate fi mutata pe suprafata cadrului, cu ajutorul multiselectorului.

 



Vizorul optic asigura vizualizarea confortabila, ajutandu-va sa va concentrati pe subiectul fotografiat. Raportul de marire este de aproximativ 0.94x, ceea ce permite recunoasterea cu usurinta a tuturor elementelor vizuale, inclusiv a informatiei afisate (masurare efectuata cu un obiectiv Nikkor 50mm f/1.4, setat la infinit, -1.0m-1).

Reglajele fine si setarile sunt mai usor de vizualizat pe afisajul nou de tip OLED (Organic Light-Emitting Diode), o alta dotare noua! Are o densitate mare, un contrast ridicat si ajuta la economisirea energiei. In timp ce asigura o vizibilitate mare in conditii de lumina puternica, contribuie de asemenea la un raspuns mai rapid la temperaturi scazute.




D7100 are un blit incorporat cu un numar ghid de aproximativ 12/39 (m/ft, ISO 100, 20°C/68°F), care acopera acelasi unghi de vizualizare ca si un obiectiv superangular de 16mm. Controlul superior al blitului, de o mare acuratete, specifica aparatelor Nikon, ofera posibilitatea utilizarii sale si in lumina naturala. Fiind dotat cu o functie de commander compatibila cu sistemul Nikon Advanced Wireless Lighting, blitul are posibilitatea de a controla pana la doua grupuri de blituri optionale suplimentare, in mod wireless.


ACTIVE D-LIGHTING


ADL sau Active D-Lightning - Una dintre cele mai apreciate functii la Nikon



 



Totusi trebuie subliniata importanta acestei functii si trebuie stiut de ce e bine s-o folosim: chiar si atunci cand fotografiem scene cu un mare contrast in situatii de iluminare diversa, Active D-Lighting pastreaza detaliile atat in zonele deschise cu o luminozitate variata (gradientul cerului), dar si in cele intunecate, mentinand un contrast moderat pentru a reproduce imaginea asa cum o vedem.

D7100 detine un nou sistem de procesare a imaginii, care ofera o reproducere superioara fara a modifica tonalitatile culorilor, chiar si la nivelele cele mai ridicate. Active D-Lightning este o functie potrivita si pentru subiectele in miscare, deoarece nu implica combinarea a doua imagini, cum este cazul functiei HDR (High Dynamic Range).

 ADL off

ADL Low

 

 ADL Normal

 

 ADL Extra High 1

 

ADL Extra High 1

Puteti observa cat de multe detalii se pot recupera prin folosirea ADL, la diversele sale nivele de actiune.


HIGH DYNAMIC RANGE


HDR (High Dynamic Range) produce o singura imagine, cu o gama dinamica foarte mare

Functia High Dynamic Range (HDR) realizeaza doua imagini cu expuneri diferite la o singura declansare si le combina automat pentru a produce o singura imagine care are o gama dinamica mai mare decat fiecare separat. Prin aceasta tehnica se obtin fotografii cu mai putin zgomot de imagine, cu gradatii tonale bogate, care includ umbre si zone foarte iluminate, chiar in cazul in care se fotografiaza scene cu un mare contrast. Imbinarea fluida a zonei unde se suprapun cele doua expuneri este reglata automat. HDR este ideal pentru fotografierea subiectelor stationare, precum peisajele cu un mare contrast si naturi statice. Se recomanda a se folosi trepiedul pentru a beneficia la maxim de aceasta functie.

 

 HDR activat

HDR dezactivat 

 HDR activat



HDR dezactivat

Functia HDR este destul de eficienta in anumite conditii de lumina, insa are dezavantajul ca poate fi folosita doar cu modul de fotografiere la calitatea JPEG.

EFECTE SPECIALE


D7100 are incorporat un set de 7 Efecte Speciale, care usureaza obtinerea unor imagini unice fara eforturi implicate de postprocesare. Atat fotografiile cat si clipurile video pot fi transformate pas cu pas radical, prin aplicarea anumitor efecte direct din aparatul foto, fara utilizarea unui software suplimentar de post-procesare. Rezultatele efectelor sunt afisate in timp real pe ecranul LCD, iar parametrii acestora pot fi modificati in mod direct si facil. E posibil sa aplicam aceste efecte si dupa fotografiere, folosind meniul de retusare incorporat in aparat.

Per ansamblu, efectele incluse sunt amuzante si pot contribui la o mai interesanta experienta cu D7100. Totusi, ele sunt destinate fotografilor incepatori, care nu au cunostinte de post-procesare si care doresc sa-si vada rezultatele fotografierii si in alte moduri decat cel obisnuit.


Efecte Speciale incluse in D7100:

- [Vedere nocturna] Extinde posibilitatea de fotografiere cu sensibilitate foarte mare la lumina
Se poate fotografia cu usurinta la sensibilitate foarte mare si in conditii de lumina foarte scazuta. Acest mod de fotografiere se poate folosi la fotografia de noapte pentru fotojurnalism sau pentru observarea animalelor salbatice nocturne. Imaginile capturate sunt doar monocrome (alb-negru).

- [Schita colorata]* Pentru efecte de imagine schitata
Aparatul detecteaza si coloreaza contururile subiectelor pentru ca crea schite colorate ale imaginilor. Intensitatea culorilor si grosimea sau densitatea liniilor pot fi ajustate dupa dorinta. Este un mod potrivit pentru fotografia de arhitectura atunci cand vrem sa surprindem trasaturi delicate, precum si pentru a evidentia detaliile unui peisaj sau ale florilor.
Nota: Clipurile video filmate astfel reprezinta de fapt o serie de imagini capturate si redate in serie.

 

 

 


- [Efect miniatura]* Transformati o fotografie de peisaj intr-o reprezentare a unei diorame.
Subiectele aflate la distanta apar ca niste modele miniaturale. Pozitia punctului de focalizare ramane clar, in timp ce zonele periferice sunt neclare. Acest efect e eficient mai ales atunci cand se fotografiaza cu un unghi foarte larg subiecte ca drumuri de cale ferata, porturi maritime, aeroporturi, strazi cu trafic mare, un grup de cladiri sau aglomeratii umane.
Note: Clipurile video filmare cu efect miniatura sunt redate la viteza mare.

- [Culoare selectiva]* Creaza o impresie cinematografica sau asemanatoare clipurilor comerciale.
Toate culorile in afara de cea selectata sunt capturate alb-negru. Pot fi selectate pana la 3 culori simultan, iar nuantele pot fi ajustate la valori cuprinse intre 1 si 7.



- [Silueta] Confera un efect dramatic subiectelor fotografiate
Recreaza silueta subiectelor principale pe un fundal foarte luminos, pentru efecte dramatice.





- [High key] Creaza imagini foarte deschise, pline de lumina
Produce imagini frumoase pline de lumina si detalii, prin supraexpunere intentionata. Efectul este mai bine pus in valoare atunci cand se fotografiaza oameni in haine de culoare alba sau alte subiecte albe.

- [Low key] Pentru imagini sobre, dominatoare, adecvate subiectelor cu greutate, cum ar fi metale sau utilaje
Creaza imagine inchise si sobre, pentru a scoate in evidenta zonele deschise, prin subexpunere intentionata.



review, recenzie, nikon d7100, dx

 
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Spetcu Cristian
Spetcu Cristian a scris pe 12-04-2018 la 10:44
Excelenta descriere!
0
0

Articole similare |
Articole recente
Oameni buni! Va spun de la inceput ca m-am caznit sa caut un titlu pompos care sa va deschida irisul si sa va zgaraie placut timpanul incitandu-va si facandu-va curiosi. Nu am reusit sa o fac, iar “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” este...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat in premiera pentru Romania NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G, unul dintre cele mai asteptate obiective din gama NIKKOR. In ciuda faptului ca focala de 20mm este inclusa in plaja unor obiective clasice ca NIKKOR AF-S...
citeste tot
Noul obiectiv NIKKOR AF-S 80-400mm f/4.5-5.6 G ED VR lansat de Nikon la inceputul lunii martie a acestui an a fost asteptat destul de mult de catre fotografii entuziasti si avansati. Acesta il inlocuieste pe predecesorul sau in varsta de 13 ani,...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi o noua versiune de firmware, C 1.01, pentru cel mai avansat model DX din gama sa, Nikon D7100, ce aduce numeroase modificari. Va reamintim ca daca aveti instalata ultima versiune firmware pe aparatul dumneavoastra foto, nu este...
citeste tot
Senzorii de imagine de dimensiuni mari sunt in topul preferintelor in prezent, iar Nikon a raspuns pozitiv cererii fotografilor si a lansat o noua gama de aparate COOLPIX, reprezentata deocamdata prin COOLPIX A. Noile tehnologii dezvoltate permit...
citeste tot
Bucuresti,  21 februarie 2013 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea celui mai performant aparat DSLR cu senzor in format DX, Nikon D7100. Nikon D7100 este un aparat destinat fotografilor avansati, oferind un senzor CMOS...
citeste tot
Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste. Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de...
citeste tot
In urma cu cateva zile am avut ocazia de a testa obiectivul Nikkor AF-S 40mm f/2.8 G Micro. Desi la inceput eram oarecum reticient in privinta calitatii obiectivului, imediat dupa ce am facut primele fotografii mi-am dat seama ca avusesem o impresie...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.