Review NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G: Am transformat noaptea in zi - de Mircea Bezergheanu
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat in premiera pentru Romania NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G, unul dintre cele mai asteptate obiective din gama NIKKOR. In ciuda faptului ca focala de 20mm este inclusa in plaja unor obiective clasice ca NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G, va invitam sa descoperiti ce l-a determinat pe Mircea sa isi achizitioneze imediat unul.
Cumva, primul exemplar al obiectivului NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G in Romania a poposit in mainile mele, exact cand plecam in tura foto din Fundatura Ponorului. Sincer... nu ma mai interesa focala aceea, deoarece aveam deja NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G precum si un fisheye NIKKOR de 16mm. Astfel, focala de 20mm era oarecum redundanta in trusa mea foto. Dar in numai 24 de ore foloseam la toate subiectele intalnite in Fundatura Ponorului doar acest obiectiv, care-mi provoca atat mie, cat si colegilor mei numai surprize. Si pot afirma ca este cel mai surprinzator obiectiv din tot ce am folosit eu pana acum, datorita calitatilor optice, precum si a versatilitatii. In urmatoarea luna fotografiam cu el tot ce-mi aparea in fata aparatului - peisaje, portrete, close-up.
Dar sa va prezint prima fotografie realizata cu el, la apusul soarelui, apoi voi atasa un crop 100% al cadrului care ne-a socat pur si simplu. Asta deoarece la marirea la 100% puteam sa vad detalii in copacii aflati in fundal, la sute de metri, cand subiectul pe care am focalizat era o sura de paie, aflata la max 10m. Pana aici nu e nimic uimitor, dar cand faci asta la diafragma deschisa la max, adica la f/1.8, ramai cel putin incantat...
Asa se face ca am transformat noaptea in zi, urmatorul cadru la care atasez un crop de 100% este realizat la miezul noptii, cu diafragma f/2.5 - timp 25s si ISO 200!!! Asta in timp ce colegii mei erau nevoiti sa traga cu iso 1600. Problema la acest timp de expunere este faptul ca vantul poate blura crengile si frunzele copacilor, chiar daca acestea se misca foarte usor.
Din momentul acela am fotografiat cu acest obiectiv doar cu diafragma deschisa la maxim, rar inchideam cu un sfert, sau jumatate de treapta, astfel am numai fotografii la f/1.8 - f/2.0 - f2.2. Si pot afirma ca am transformat noaptea in zi, fara nici o problema tehnica.
Zilele urmatoare am incercat sa vad cum se comporta autofocusul in conditii dificile, mai ales in contralumina, astfel avaluand si rezistenta la Flare. Singurele situatii in care obiectivul mi-a dat Flare au fost cele in care aveam lentila frontala aburita, deoarece am fotografiat cu el in situatii in care un fotograf normal avea deja aparatul in geanta, fugind la caldurica, sa se usuce...
Urmatoarea surpriza am avut-o cand am constat la cat de mica distanta puteam fotografia, precum si cat de interesant era blurat fundalul, era pentru prima oara cand foloseam un obiectiv ultrawide care AVEA BOKEH!!!
Postez o fotografie in care exemplific cum puteti realiza acele raze in sursele de lumina, astfel ca Soarele sa arate ca o stea. Pentru acest efect este suficient sa inchideti diafragma la f/16.
Faptul ca obiectivul accepta filtre cu filetul consacrat in zona profesionala, acela de 77mm, m-a ajutat sa realizez cadrele cu timpi lungi in timpul zilei.
Daca trag linie - Absolut exceptional la nivelul opticii, un obiectiv versatil pe care-l voi folosi cu rezultate excelente in cazul portretelor, a fotografiilor close-up, precum si la peisaje, ca e zi sau ca e noapte, si am de fotografiat galaxia.
Pentru mai multe fotografii si review-ul complet, puteti accesa blog-ul In Tufisuri al lui Mircea Bezergheanu.
citeste tot
Review Nikon D500. Cine ar mai fi crezut... - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 200-500mm F/5.6E ED VR - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot