"Calitatea imaginii face diferenta", interviu cu Cristian Nistor, fotoreporter Agerpress
Cristian Nistor este fotoreporter la Agentia Nationala de Presa AGERPRES din 2003, fiind fotograf acreditat la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 si Londra 2012, Olimpiada de Tineret FOTE 2013 de la Brasov. A participat atat in tara, cat si in strainatate la nenumarate expozitii foto, precum si intalniri la nivel inalt in calitate de fotograf oficial si fotoreporter, fiind de asemenea fotograful revistei Yacht Magazin, prima revista nautica din Romania. Un proiect care a necesitat mult timp si implicare a fost albumul Dunarea Romaneasca, la care a fost coautor.
Nikon: Care este parerea ta, crezi ca fotoreportajul este pentru toata lumea sau ai nevoie de aptitudini speciale pentru acest gen? In ce domenii relizezi fotografie de reportaj?
Cristian Nistor: Categoric nu este pentru toata lumea. Conteaza foarte mult sa fii obiectiv, sa surpinzi secunda care difera de toate celelalte, sa nu deformezi realitatea sau sa scoti doar ce iti place tie din subiect. De ce spun ca nu este pentru toata lumea? Echipamentul meu are minim 10 kg si sunt zile in care nu ma despart de rucsac decat noaptea tarziu cand ajung acasa. De multe ori ma gandesc ca acesta este tributul pe care trebuie sa il platesc pentru aceasta pasiune frumoasa si nebuna.
In general agentiile de presa folosesc fotoreporteri in toate domeniile. Intr-o zi pot sa fac fotografii in trei domenii diferite: politica, cultura, sport. Tot timpul trebuie sa fii pregatit si deschis pentru orice tema. In 11 ani de cand lucrez la AGERPRES am reusit sa am peste 100 000 de fotografii pe fluxul agentiei, in domenii diferite.
Podiumul la proba de spada a concursului de scrima cu Ana Maria Branza medalia de
argint - Jocurile Olimpice de la Beijing (2008)
Marian Dragulescu la antrenamente inaintea interviului acordat pentru Campania “Bucurestiul meu drag” (2014)
Nikon: Cat de important este echipamentul foto pentru realizarea unui reportaj bun? Unii spun ca fotoreportajul este usor de relizat deoarece cunosti tot timpul subiectul. Ce spui despre asta? Exista o etica in fotojurnalism?
Cristian Nistor: Un fotoreportaj bun il realizezi cu orice tip de aparat, dar calitatea imaginii face diferenta. Ce conteaza cel mai mult este optica care trebuie sa fie cat mai luminoasa mai ales daca fotoreportajul se face in lumina scazuta si mai conteaza viziunea ta asupra subiectului.
Niciodata nu cunosti subiectul. Chiar daca mergi la un eveniment cu aceeasi participanti, trairile lor difera si emotiile pe care le transmit sunt altele. Si noi, fotografii asta surprindem si nu partea oratorica. Trebuie sa fii impartial si obiectiv cu subiectul, cand esti la un eveniment iti lasi acasa preferintele.
Nikon: Care este ultimul eveniment deosebit la care ai fotografiat recent?
Cristian Nistor: Ultimul proiect interesant a fost organizat de Ministerul Agriculturii si a constat in fotografierea proiectelor de succes realizate din fonduri europene in Slovacia si Romania. Astfel ne putem da seama cat de usor sau greu se acceseaza un fond European de catre tara noastra in comparatitie cu alte tari.
Nikon: Ce echipament detii si care sunt obiectivele foto pe care le folosesti frecvent si de ce? La ce nu ai renunta niciodata?
Cristian Nistor: Detin doar echipament Nikon. AGERPRES Foto lucreaza doar pe camera Nikon din 1970. Toate aparatele foto pe care le-am avut au depasit cu mult numarul de cadre garantat, fara sa ajunga in service.
Echipamentul meu este:
• Nikon D3S, care se afla intr-o stare ireprosabila la aproape 850 000 de cadre, nefiind niciodata in service.
• Obiective NIKKOR 14-24 mm, 24mm, 24-70mm, 60mm Macro, 70-200mm VR II, 400mm toate au f/2.8
• Doua blituri Nikon SB-900
Din rucsac nu imi lipsesc niciodata obiectivele NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8 G ED, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII si blitul Nikon Speedlight SB-900. Obiectivul pe care il folosesc cel mai des obiectiv este 70-200mm f/2.8. Are un camp de profunzime ingust, astfel putand sa izolez subiectul fata de fundal. Un mare plus al acestuia este ca ma pot apropia foarte mult de subiect, pentru ai suprinde expresia.
Un alt accesoriu la care nu pot sa renunt in totalitate este blitul.
Proba feminina de 3.000 m obstacole; sportiva Cristina Casandra a ocupat locul 5, aducator de puncte olimpice, cu timpul de 9'16'85/100, nou record national - Jocurile Olimpice de la Beijing (2008)
Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, candidatul Aliantei Politice PSD+PC la prezidentiale dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Bucuresti (2009)
Nikon: Faci si fotografie de nunta? Reportajul foto si actul casatoriei par a avea ceva in comun, ce poti sa ne spui despre asta?
Cristian Nistor: Nunta este plina de culoare si foarte ofertanta din punct de vedere al subiectelor. Poate fi un reportaj bun. Particip cu multa placere si incerc sa tratez cat mai obiectiv evenimentul. De cele mai multe ori reusesc sa scap neobservat de miri. Ceea ce isi doresc de fapt.
Nikon: Esti inspirat de vreun nume mare in special?
Cristian Nistor: Henri Cartier-Bresson. Este un fotograf pe care il admir pentru dinamica fotografiei realizate.
Nikon: Imaginea vietii tale, ai realizat-o sau inca esti in cautarea ei?
Cristian Nistor: Buna intrebarea aceasta. Va dau un exemplu cum procedez eu. Dupa ce realizez o fotografie buna (sau asa am impresia ca este) fac un print si il pun pe undeva la vedere, sa il vad zilnic. Daca rezista mai mult de o saptamana fara sa il dau la o parte, inseamna ca este o fotografie buna. Sunt perfectionist si autodidact, chiar daca am o imagine buna imi doresc mai mult. Asa ca raspunsul cel mai potrivit este ca sunt in cautarea fotografiei potrivite pentru fiecare eveniment. Peste 50 ani voi putea spune care e imaginea vietii mele.
Un sportiv la runda preliminara in proba masculina de sarituri in apa de pe trambulina, 3 metri, la Jocurile Olimpice de la Londra (2012)
Un detinut priveste spre grupul media. Penitenciarul Bucuresti Jilava (2012)
Nikon: Stim ca esti un fotograf care incearca sa obtina cat mai mult direct din aparat, fara sa prelucreze prea mult imaginile. Povesteste-ne cum fotografiezi, NEF sau JPEG, cat dureaza o prelucrare?
Cristian Nistor: Consider ca un fotograf adevarat nu prelucreaza fotografia in cine stie ce programe de editare foto. Eu folosesc doar JPEG, de cele mai multe ori in formatul mediu. Sunt zile in care sunt mai multe evenimente la care particip si trebuie sa trimiti fotografia in redactie, aproape in timp real. Cat de rapid as fi daca trag in formatul NEF?
In schimb la fotografia sportiva sunt nevoit sa fac reincadrare, de cele mai multe ori nu ma pot apropia suficient de mult de sportiv. Folosesc doar crop si contrast, nu poate dura mai mult de 20 de secunde pentru o fotografie.
O capcana pe care incerc sa o evit este NEF-ul, toata lumea stie ca poti corecta balansul de alb si alte cateva setari. Prefer sa ma cert pe mine si sa imi spun ca am gresit decat sa repar fotografia. Folosesc formatul NEF daca imi este cerut, de obicei la campaniile publicitare.
Reprezentantia grupului argentinian Fuerza Bruta la sfarsitul repetitiei generale cu public pentru finala Eurovision Song Contest 2009 - Moscova, desfasurata la Olympiysky Arena.(2009)
Vizita de stat a presedintelui Traian Basescu in India; imagine de la templul Taj Mahal. India (2006)
Nikon: Este vreun gen fotografic care nu te-a prins niciodata?
Cristian Nistor: Nu pot sa intru in intimitatea oameniilor. Categoric genul paparazzi nu o sa il fac niciodata.
Nikon: La final, ai un sfat pentru nikonsitii la inceput de drum fotografic?
Cristian Nistor: Daca iti descoperi pasiunea in fotografie o sa fie ca o joaca. Cu trecerea timpului vei realiza fotografii din ce in ce mai bune ceea ce o sa ceara inevitabil aparatura si optica mai buna. La inceput de drum achizitonati aparatura cu functie manuala si incercati sa lucrati cu aceasta. Dezvoltarea voastra va fi mai rapida chiar daca la inceput veti gresi mult si vi se va parea greu. Un aparat foarte bun pentru fotografii aflati la inceput este Nikon D3300, fiind foarte util si prin modul ghid. Va doresc sa aveti lumina buna si subiecte interesante.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Chasing The Light - Interviu la Photokina cu Florian Schulz, fotograf si videograf
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot