Interviuri NPS: Mihai Stetcu despre fotografia de actiune
Mihai Stetcu, membru NPS, are o experienta indelungata in fotografia sportiva. A lucrat timp de 7 ani la Gazeta Sporturilor, iar apoi, din 2010, a devenit primul si singurul fotograf oficial Red Bull din Romania. Fotografiaza atat meciuri de fotbal, baschet, handbal, box, sporturi de iarna, precum si competitii Red Bull de sport extrem si cascadorii realizate de sportivii Red Bull. Are o vasta experienta si in fotografia de studio, realizand de-a lungul timpului numeroase sesiuni foto pentru emisiunile Antenei 1 si pentru publicatii lifestyle.
NPS: Care a fost punctul de start in cariera ta de fotograf ?
Mihai Stetcu: Tatal meu, un preot pasionat de fotografie. Tin minte ca ma jucam cu un Smena 8, unul dintre aparatele lui si il urmaream cand expunea filmele alb negru intr-un laborator improvizat in bucatarie. Eram fascinat de ce se intampla acolo. La 6 ani am facut prima fotografie, bunicilor mei. Acesta a fost inceputul.
NPS: Cum poate fi exprimata capacitatea de a fi un fotograf de sporturi extreme?
Mihai Stetcu: Pentru a reusi cu adevart sa faci fotografie de sport extrem e nevoie de experienta atat in fotografie cat si in sport. Inainte de shoot e nevoie sa te documentezi foarte bine despre sportul pe care urmeaza sa il fotografiezi. Iar cand tragi trebuie sa fii extrem de organizat, trebuie sa ii comunici atletului cu care lucrezi ceea ce doresti sa faci pentru a evita eventualele accidente.
NPS: Ai un sport in special pe care iti place sa il fotografiezi?
Mihai Stetcu: Nu exista un sport preferat atunci cand vorbim de fotografie, imi place sa fotografiez tot ceea ce inseamna miscare.
NPS: Stim ca ai fotografiat recent la Red Bull Romaniacs. Ce presupune participarea la un astfel de eveniment? Cat te pregatesti, cum faci sa cunosti traseul, lucrezi in echipa... ne poti povesti mai multe despre ce s-a intamplat acolo?
Mihai Stetcu: Red Bull Romaniacs este poate cea mai complexa competitie de sport extrem la care am tras. Spun asta pentru ca presupune acoperirea punctelor de fotografie intr-un traseu cu o lungime de aproximativ 1000 km, iar ruta pe care mergem noi pentru a marca traseul de concurs fiind de peste 500 km totul in doar 4 zile de concurs in timp ce un rider parcurge intr-o zi aproximativ 250 km.
Pentru a reusi sa acoperi cel mai important punct este nevoie sa lucrezi in echipa, pentru ca de unul singur e aproape imposibil sa reusesti. In prima faza, cu o luna inainte de startul competitiei dupa ce treseul este definitivat de catre organizatori, impreuna cu echipa Red Bull Romania si un Track Manager Red Bull Romaniacs mergem sa vedem traseul si sa decidem care sunt cele mai bune, cele mai ofertante puncte din traseu. Acest "scouting" de puncte foto dureaza 2 zile, timp in care tot traseul parcurs este inregistrat pe GPS, iar punctele forte sunt marcate pe harta cu o fotografie a locatiei si o scurta descriere.
In descriere, este trecuta ziua de concurs in care se va trece pe acolo, ora aproximativa, timpul necesar noua pentru a ajunge in acel punct, distanta de la masina si timpul parcurs, acesta difera in functie de cat de adanc este in padure, iar uneori poate ajunge si pana la 3 ore de mers. Cu o saptamana inainte de start revin pentru a revedea tot traseul si a decide branding-ul necesar.
Este nevioe sa revad traseul deoarece din cauza conditiilor meteo totul se poate schimba cu pana 100%. S-a intamplat de exemplu ca nivelul apei din albia raului sa scada dramatic din cauza temperaturilor ridicate iar ceea ce trebuia sa fie o trecere spectaculoasa la rau nu mai insemna nimic ori din cauza ploilor abundente anumite parti din traseu sa fie scoase. In momentul in care toate punctele au fost stabilite si timpul verificat din nou, fisierele GPS sunt trimise tuturor celor implicati.
Cu o zi inaintea startului, echipa se intalneste si decide ce puncte foto ia fiecare fotograf si cum abordeaza acele puncte pe toata durata competitiei. Totodata, se decide ziua in care unul dintre noi va fotografia din elicopter si cine este acela.
Fac echipa incredibila impreuna cu Predrag Vuckovik si Dmitriy Vakulka. Am spus incredibila pentru ca in cadrul echipei noastre nu exista competitie, scopul nostru este acela de a acoperi tot si de a livra un produs complet. Nu conteaza ca unul zboara iar altul sta in apa pana la brau ori urca timp de o ora in padure. Niciodata nu am avut discutii in contradictoriu, am decis impreuna asupra a tot ce vom fotografia. Eu cunosc traseul foarte bine si stiu exact unde sunt punctele foto cele mai spectaculoase, as putea sa le iau pentru mine sau as putea sa iau ceea ce este mai usor insa nu fac asta si nu o sa o fac niciodata pentru ca ar insemna sa distrug o echipa foarte buna care lucreaza impreuna de 5 ani.
NPS: Ce aparate foto folosesti? Ce obiective ti se par indispensabile pentru fotografiile pe care le realizezi?
Mihai Stetcu: Acum folosesc NIKON D4 si D800. Obiective indispensabile? Fiecare obiectiv are locul lui clar si bine stabilit in timpul unei sedinte. In functie de ceea ce ai in trusa, iti faci un plan. Cu siguranta, fiecare focala spune aceeasi poveste, dar in alt mod. In timpul unei sedinte poti ramane in acelas loc si va fi suficient sa schimbi obiectivul ca sa ai o alta poveste.
NPS: Stim ca folosesti multe accesorii pentru a realiza imaginile tale. Care sunt cele mai importante si cum te ajuta?
Mihai Stetcu: Am o gramada de accesorii si inca mai am nevoie. Ca fotograf nu cred ca poti spune "Am tot"; apare un job nou care cere o anumita abordare, iar in momentul ala realizezi ca trebuie sa mai cumperi ceva. Cele mai importante, probabil, sunt declansatoarele radio si bratele cu ajutorul carora imi montez aparatul pentru a putea fi acolo, in mijlocul actiunii.
NPS: Care este cerinta de baza pe care un obiectiv fotografic trebuie sa o posede pentru a asigura rezultate bune in fotografia extrema?
Mihai Stetcu: Cerinta de baza pentru un obiectiv foto in fotografia extrema este viteza focalizarii automate in timpul urmaririi subiectului, sigur asta in combinatie cu un aparat potrivit. Impreuna fac echipa perfecta, unul fara celalat nu exista.
NPS: Ce sport extrem crezi ca este mai usor de a fi fotografiat? Si care este cel mai dificil?
Mihai Stetcu: Nu cred ca exista sport extrem usor sau complicat de fotografiat... atat timp cat mergi pregatit, totul e simplu.
NPS: Care este cea mai frecventa greseala pe care o fac fotografii care sunt la inceput de drum?
Mihai Stetcu: Nu citesc cartea tehnica a aparatului. Considera ca daca au dat bani multi pe un aparat,in special daca este DSLR, aceasta va face totul pentru ei.
NPS: Dintre toate sporturile extreme pe care le fotografiezi, care este cel pe care il si practici sau l-ai practica?
Mihai Stetcu: Sunt mai multe sporturi pe care le practic. Free Ski, Parapanta sunt doar doua din ele. Da, mi-ar placea sa practic parasutismul.
"Calitatea imaginii face diferenta", interviu cu Cristian Nistor, fotoreporter Agerpress
citeste tot
citeste tot
Workshop de fotografie de actiune cu Predrag Vuckovic si Mihai Stetcu la Red Bull Romaniacs
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Chasing The Light - Interviu la Photokina cu Florian Schulz, fotograf si videograf
citeste tot
citeste tot
citeste tot