Filmarea cu Nikon D600 in conditii vitrege - de Cosmin Dumitrache
Cu totii am observant ca in ultimii 4-5 ani tehnologia din domeniul foto-video a inregistrat o crestere spectaculoasa, an de an aparand tot mai multe modele de aparate si camere din ce in ce mai sofisticate si cu functii cat mai atractive pentru cumparatori.
Una dintre aceste functii este cea introdusa prima data de catre Nikon in anul 2008 pe modelul DSLR Nikon D90 si anume functia de filmare la o rezolutie HD (1280x720, 24p). De atunci, toate firmele producatoare de aparate foto au implementat aceasta facilitate, care in ziua de astazi a devenit un standard chiar si pentru aparatele compacte, dar care si-a facut loc prin modele de top si pe platourile de filmare ale unor productii renumite.
Odata cu aparitia noilor modele si cu imbunatarirea continua a functiei video s-a format o adevarata piata pentru aparatele DSLR, multi amatori dar si profesionisti renuntand la camerele de filmat pentru avantajele oferite de catre senzorul mare al aparatelor. Lasand la o parte principiul conform caruia aparatul foto este pentru fotografii si camera video pentru filmat, am incercat sa realizez un scurt film cu un aparat foto DSLR.
Am primit de la cei de la Nikon un aparat recent lansat pe piata si anume modelul Nikon D600 impreuna cu doua obiective: NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED si NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G IF-ED VR.
Vreau sa mentionez faptul ca acest articol cat si filmul realizat nu se incadreaza in categoria unui review al modelului Nikon D600 si al obiectivelor pentru functia de filmare, ci reprezinta pur si simplu un test la prima vedere cu un aparat foto DSLR de catre mine.
Dar sa lasam introducerea si sa trecem la actiune.
Aveam programata o tura la munte impreuna cu alti prieteni, traseul propus era din Busteni la Cabana Malaiesti in zilele de 12-13 ianuarie. Am luat aparatul si obiectivele cu 2 zile inainte, m-am documentat in mare despre el si despre modurile de utilizare si m-am apucat de filmat.
Iata cateva dintre avantajele modelului Nikon D600:
dimensiuni si greutate
senzor full frame/ profunzime de camp
filmare in full hd 1920x1080 la 24p, 25p, 30p si 720p la 50p si 60p
inregistrare semnal necomprimat prin HDMI
configurare profil de culoare
filmare timelapse
Un aspect foarte important de care trebuie tinut seama cand filmati cu orice aparat DSLR este acela ca valoarea timpului de expunere trebuie sa fie dubla sau cel mai aproape de dublul valorii cadrelor pe secunda cu care se filmeaza.
De exemplu:
cadre pe secunda 25p – timpul de expunere 1/50
cadre pe secunda 30p – timpul de expunere 1/60
cadre pe secunda 24p – timpul de expunere ideal 1/48, disponibil 1/50 cel mai apropiat
Acest raport trebuie mentinut mai ales la panoramari (sus-jos, stanga-dreapta) si vice versa, dar si la cadrele fixe unde exista miscare in cadru.
Pentru a mentine acest raport va trebui sa faceti compromisul de a inchide diafragma, acest lucru ducand la o pierdere semnificativa a profunzimii de camp si inclusiv a aspectului placut de imagine de film data de senzorul full frame al aparatului. Totusi, exista situatii unde puteti deschide diafragma si micsora timpul de expunere cat de mult este necesar, acestea fiind cadrele fixe unde nu exista subiect in miscare. Pentru a mentine diafragma deschisa si in acelasi timp timpul de expunere dublu decat numarul de cadre pe secunda trebuie sa folositi filtre ND (densitate neutra).
Senzorul FX al aparatul este cu siguranta arma numarul unu pentru functia de filmare, deoarece ofera o profunzime de camp placuta, specifica filmelor, insa aceasta depinde foarte mult si de obiectivele folosite.
O functie foarte atractiva a lui Nikon D600 este capacitatea de a realiza direct filmare timelapse alcatuita din fotografii programate la un anumit interval si la diferite setari. Carcasa aparatului este construita din magneziu, rezistenta la praf si umezeala asa ca puteti sa-l folositi fara grija in conditii severe; eu m-am convins de acest lucru lasandu-l sa realizeze un timelapse de 3 ore la aproximativ -20 grade, iar bateia si aparatul au rezistat fara probleme!
Daca ar fi sa mentionez niste minusuri, as preciza lipsa ecranului LCD rabatabil, iar in plan secund lipsa functiei “peaking” sau confirmare de focus. Este destul de greu sa obtii ceea ce vrei de la un cadru fara sa ai control asupra lucrurilor care se intampla in el. Totusi, in modul live view la filmare pentru o punere la punct cat mai corecta, am dat zoom in imagine si am focalizat cat mai precis; apoi, am revenit cu zoom out si de abia dupa am apasat butonul de inregistrare. Aceasta este metoda cea mai indicata si care da rezultatul cel mai bun.
Un alt lucru de care trebuie tinut cont este ca diafragma trebuie setata inainte de a intra in live view. Timpul de expunere si sensibilitatea ISO pot fi schimbate si in timpul filmarii, dar recomand ca mai intai sa fie facute toate setarile si dupa sa se porneasca inregistrarea. Dupa ce ati compus cadrul, trebuie sa aveti in vedere ca aproximativ 10-15% din imaginea vizualizata pe live view, mai exact partile de sus si de jos nu vor fi cuprinse pe inregistrare asa ca trebuie sa tineti cont de acest aspect cand incadrati.
Nikon D600 are deasemenea doua functii destul de importante mai ales pentru cei care vor sa-l foloseasca in productii serioase si anume posibilitatea de a inregistra direct necomprimat prin HDMI catre un recorder extern si optiunea de a crea profile de culoare pentru a obtine imaginea dorita. Eu am ales sa folosesc modul neutru cu sharpness la 4 gradatii si restul la 0, pentru a putea edita ulterior imaginile. Aici am ramas placut impresionat de modul in care s-au comportat fisierele, care totusi fiind comprimate de codecul aparatului, au rezistat chiar peste asteptari la editare.
In continuare puteti urmari rezultatul celor 3 zile in care am avut aparatul, iar eu sper ca in curand sa pot realiza un review detaliat al aparatului cu exemple si explicatii concrete.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Sesiune de testare Nikon D600, NIKKOR 24-85mm si NIKKOR 18-300mm la partenerii Professional Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot