30 ianuarie 2013

Filmarea cu Nikon D600 in conditii vitrege - de Cosmin Dumitrache

Cu totii am observant ca in ultimii 4-5 ani tehnologia din domeniul foto-video a inregistrat o crestere spectaculoasa, an de an aparand tot mai multe modele de aparate si camere din ce in ce mai sofisticate si cu functii cat mai atractive pentru cumparatori.

Una dintre aceste functii este cea introdusa prima data de catre Nikon in anul 2008 pe modelul DSLR Nikon D90 si anume functia de filmare la o rezolutie HD (1280x720, 24p). De atunci, toate firmele producatoare de aparate foto au implementat aceasta facilitate, care in ziua de astazi a devenit un standard chiar si pentru aparatele compacte, dar care si-a facut loc prin modele de top si pe platourile de filmare ale unor productii renumite.

Odata cu aparitia noilor modele si cu imbunatarirea continua a functiei video s-a format o adevarata piata pentru aparatele DSLR, multi amatori dar si profesionisti renuntand la camerele de filmat pentru avantajele oferite de catre senzorul mare al aparatelor. Lasand la o parte principiul conform caruia aparatul foto este pentru fotografii si camera video pentru filmat, am incercat sa realizez un scurt film cu un aparat foto DSLR.

Am primit de la cei de la Nikon un aparat recent lansat pe piata si anume modelul Nikon D600 impreuna cu doua obiective:  NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED si NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G IF-ED VR.

Vreau sa mentionez faptul ca acest articol cat si filmul realizat nu se incadreaza in categoria unui review al modelului Nikon D600 si al obiectivelor pentru functia de filmare, ci reprezinta pur si simplu un test la prima vedere cu un aparat foto DSLR de catre mine.

 


Dar sa lasam introducerea si sa trecem la actiune.

Aveam programata o tura la munte impreuna cu alti prieteni, traseul propus era din Busteni la Cabana Malaiesti in zilele de 12-13 ianuarie. Am luat aparatul si obiectivele cu 2 zile inainte, m-am documentat in mare despre el si despre modurile de utilizare si m-am apucat de filmat.

Iata cateva dintre avantajele modelului Nikon D600:

dimensiuni si greutate
senzor full frame/ profunzime de camp
filmare in full hd 1920x1080 la 24p, 25p, 30p si 720p la 50p si 60p
inregistrare semnal necomprimat prin HDMI
configurare profil de culoare
filmare timelapse

 

 

 

 

             

Un aspect foarte important de care trebuie tinut seama cand filmati cu orice aparat DSLR este acela ca valoarea timpului de expunere trebuie sa fie dubla sau cel mai aproape de dublul valorii cadrelor pe secunda cu care se filmeaza.

De exemplu:

cadre pe secunda 25p – timpul de expunere 1/50
cadre pe secunda 30p – timpul de expunere 1/60
cadre pe secunda 24p – timpul de expunere ideal 1/48, disponibil 1/50 cel mai apropiat

Acest raport trebuie mentinut mai ales la panoramari (sus-jos, stanga-dreapta) si vice versa, dar si la cadrele fixe unde exista miscare in cadru.

Pentru a mentine acest raport va trebui sa faceti compromisul de a inchide diafragma, acest lucru ducand la o pierdere semnificativa a profunzimii de camp si inclusiv a aspectului placut de imagine de film data de senzorul full frame al aparatului. Totusi, exista situatii unde puteti deschide diafragma si micsora timpul de expunere cat de mult este necesar, acestea fiind cadrele fixe unde nu exista subiect in miscare. Pentru a mentine diafragma deschisa si in acelasi timp timpul de expunere dublu decat numarul de cadre pe secunda trebuie sa folositi filtre ND (densitate neutra).

Senzorul FX al aparatul este cu siguranta arma numarul unu pentru functia de filmare, deoarece ofera o profunzime de camp placuta, specifica filmelor, insa aceasta depinde foarte mult si de obiectivele folosite. 

 

 

 

 
O functie foarte atractiva a lui Nikon D600 este capacitatea de a realiza direct filmare timelapse alcatuita din fotografii programate la un anumit interval si la diferite setari. Carcasa aparatului este construita din magneziu, rezistenta la praf si umezeala asa ca puteti sa-l folositi fara grija in conditii severe; eu m-am convins de acest lucru lasandu-l sa realizeze un timelapse de 3 ore la aproximativ -20 grade, iar bateia si aparatul au rezistat fara probleme!

Daca ar fi sa mentionez niste minusuri, as preciza lipsa ecranului LCD rabatabil, iar in plan secund lipsa functiei “peaking” sau confirmare de focus. Este destul de greu sa obtii ceea ce vrei de la un cadru fara sa ai control asupra lucrurilor care se intampla in el. Totusi, in modul live view la filmare pentru o punere la punct cat mai corecta, am dat zoom in imagine si am focalizat cat mai precis; apoi, am revenit cu zoom out si de abia dupa am apasat butonul de inregistrare. Aceasta este metoda cea mai indicata si care da rezultatul cel mai bun.

 

 



Un alt lucru de care trebuie tinut cont este ca diafragma trebuie setata inainte de a intra in live view. Timpul de expunere si sensibilitatea ISO pot fi schimbate si in timpul filmarii, dar recomand ca mai intai sa fie facute toate setarile si dupa sa se porneasca inregistrarea. Dupa ce ati compus cadrul, trebuie sa aveti in vedere ca aproximativ 10-15% din imaginea vizualizata pe live view, mai exact partile de sus si de jos nu vor fi cuprinse pe inregistrare asa ca trebuie sa tineti cont de acest aspect cand incadrati.

 

Nikon D600 are deasemenea doua functii destul de importante mai ales pentru cei care vor sa-l foloseasca in productii serioase si anume posibilitatea de a inregistra direct necomprimat prin HDMI catre un recorder extern si optiunea de a crea profile de culoare pentru a obtine imaginea dorita. Eu am ales sa folosesc modul neutru cu sharpness la 4 gradatii si restul la 0, pentru a putea edita ulterior imaginile. Aici am ramas placut impresionat de modul in care s-au comportat fisierele, care totusi fiind comprimate de codecul aparatului, au rezistat chiar peste asteptari la editare.

In continuare puteti urmari rezultatul celor 3 zile in care am avut aparatul, iar eu sper ca in curand sa pot realiza un review detaliat al aparatului cu exemple si explicatii concrete.

nikon d600, dumitrache cosmin, filmare dslr, timelapse



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 15 comentarii
Stefan Lucian Iulian
Stefan Lucian Iulian a scris pe 04-04-2013 la 15:38
Hai ca s-a rezolvat si cu acoperirea 100% la filmare prin recentul update de firmware. Acum este cel mai bun aparat din lume.
1
0
Ion Lera
Ion Lera a scris pe 04-04-2013 la 21:45
Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, cata vreme nu se rezolva ''praful'' si uleiul se poate spune ca e cel mai patat din lume!
0
2
Bogdan Andrei
Bogdan Andrei a scris pe 08-04-2013 la 11:02
Intre timp, unii realizeaza lucruri deosebite, iar altii se poticnesc in detalii nesemnificative. Ce o fi asa de greu? Daca ai probleme cu aparatul si stii ca nu e de la praf, il duci in service si il rezolvi. Uite aici https://nikoneurope-ro.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55692
1
0
Ion Lera
Ion Lera a scris pe 10-04-2013 la 18:53
Multumesc, are doua interventii, acum urmeaza a treia. Dupa doua sute de cadre arata ca o masina de teren. Ce pot face oamenii, am inteles ca or sa ridice garantia la 4 1. Nu cred ca se mai poate schimba ceva.
1
0
Sportiva Scoala
Sportiva Scoala a scris pe 10-02-2013 la 20:13
Confirm ca nikon d600 este un aparat exceptional. L-am avut, m-am folosit de el si ma declar foarte multumit. Posibil sa aiba si parti proaste, nu am avut timp sa le descopar, dar ce mai conteaza cand are atat de multe calitati! Ma declar fan Nikon D600/D800!
0
0
Cristi
Cristi a scris pe 06-02-2013 la 09:06
Salut, ce card de memorie ai folosit? ce recomanzi?
0
0
Senzor
Senzor a scris pe 03-02-2013 la 18:55
Cat amatorism se practica pe aici... "compromisul de a inchide diafragma, acest lucru ducand la o pierdere semnificativa a profunzimii de camp". Numai un expert nikon poate scadea profunzimea, inchizand diafragma.
"Senzorul FX al aparatul este cu siguranta arma numarul unu pentru functia de filmare, deoarece ofera o profunzime de camp placuta, specCat amatorism se practica pe aici... "compromisul de a inchide diafragma, acest lucru ducand la o pierdere semnificativa a profunzimii de camp". Numai un expert nikon poate scadea profunzimea, inchizand diafragma.
"Senzorul FX al aparatul este cu siguranta arma numarul unu pentru functia de filmare, deoarece ofera o profunzime de camp placuta, specifica filmelor"....pe la noi, aparatele de filmat profesionale au senzori de vreun 24mm iar pelicula de 35 este pusa pe verticala, astfel obtinandu-se...24mm. As fi curios cum trag baietii pe 35mm cu anamorfic :))
..afiseaza tot comentariul
6
8
 ion lera
ion lera a scris pe 02-02-2013 la 18:24
problema e ca dupa 300 fotografii a aparut uleiul pe senzor.
2
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 04-02-2013 la 13:59
In acest caz, cel mai bine este sa il aduceti in service pentru verificari.
0
0
Paparazzi
Paparazzi a scris pe 01-02-2013 la 12:41
dap este un video nu destul de bun exista unele greseli dar hai sa inchidem ochi ca doar suntem in romania si in final este bine ca nu ai folosit 20 de mii de efecte pe acel video in rest la cat mai multe filmari cu acel aparat dar sa te hotarasti : ramai pe video cu el sau pe foto .
4
6
Stefan Lucian-Iulian
Stefan Lucian-Iulian a scris pe 01-02-2013 la 12:48
Salut! E totusi un video destul de bun pentru unii (pentru mine chiar excelent) in care n-am observat greseli gramaticale.
1
1
George Racates
George Racates a scris pe 01-02-2013 la 15:35
Domnule Paparazzi cand vei face un clip mai bun decat cel al lui Cosmin te invitam sa il postezi aici, noi suntem nerabdatori sa invatam de la cei buni.
4
3
Dumitrache Cosmin
Dumitrache Cosmin a scris pe 03-02-2013 la 13:05
Poate ca nu m-am facut eu inteles,sau poate ca nu ati inteles continutul acestui articol!In primul rand eu nu detin acest aparat iar aceasta a fost prima data cand l-am folosit pentru functia de VIDEO!In al doilea rand daca ati mentionat de greseli as vrea sa-mi enumerati din ele;orice critica este binevenita daca este argumentata.Ca o ultima remarPoate ca nu m-am facut eu inteles,sau poate ca nu ati inteles continutul acestui articol!In primul rand eu nu detin acest aparat iar aceasta a fost prima data cand l-am folosit pentru functia de VIDEO!In al doilea rand daca ati mentionat de greseli as vrea sa-mi enumerati din ele;orice critica este binevenita daca este argumentata.Ca o ultima remarca meseria mea este de videograf si nu de fotograf asa ca ma ocup doar cu filmari! ..afiseaza tot comentariul
4
2
adi
adi a scris pe 31-01-2013 la 18:25
il detin de 6 zile si e superrrr fain aparatu ..... d600 e superb... si filmeaza foarte fain am filmat si eu cateva cadre si am ramas uimit ce frumos filmeaza
0
0
Stefan Lucian-Iulian
Stefan Lucian-Iulian a scris pe 31-01-2013 la 12:10
Poate s-a amintit si n-am observat eu faptul ca iesirea HDMI a lui D600 da material necomprimat ( ) incadrat de o banda neagra (-) pe toate laturile, nu doar pe cele orizontale, astfel incat rezolutia reala nu mai este 1920x1080. Destul de frustrant aspectul, mai ales pentru aceia care, inainte de a-l testa, au inghitit marketingul cu "clean HDMI oPoate s-a amintit si n-am observat eu faptul ca iesirea HDMI a lui D600 da material necomprimat ( ) incadrat de o banda neagra (-) pe toate laturile, nu doar pe cele orizontale, astfel incat rezolutia reala nu mai este 1920x1080. Destul de frustrant aspectul, mai ales pentru aceia care, inainte de a-l testa, au inghitit marketingul cu "clean HDMI output" si l-au comandat in speranta ca au doi iepuri in traista. In rest, articolul este excelent! ..afiseaza tot comentariul
0
0
Dumitrache Cosmin
Dumitrache Cosmin a scris pe 03-02-2013 la 12:38
Personal nu am inregistrat pe un recorder extern,insa m-am informat si se pare ca intr-adevar imaginea exportata prin HDMI are un aspect de 95%.La fel apare si la nikon D800 si D4 din cate am citit dar la aceste modele se poate seta la un aspect de 100% eliminand astfel marginile negre.Probabil o versiunea noua de firmware ar putea rezolva aceasta Personal nu am inregistrat pe un recorder extern,insa m-am informat si se pare ca intr-adevar imaginea exportata prin HDMI are un aspect de 95%.La fel apare si la nikon D800 si D4 din cate am citit dar la aceste modele se poate seta la un aspect de 100% eliminand astfel marginile negre.Probabil o versiunea noua de firmware ar putea rezolva aceasta problema,deranjanta totusi pentru cei care vor sa inregistreze necomprimat prin HDMI! ..afiseaza tot comentariul
1
0
Stefan Lucian-Iulian
Stefan Lucian-Iulian a scris pe 03-02-2013 la 20:52
Inregistrarea prin HDMI aduce multe beneficii, in special cand vine vorba de timp de editare, avand in vedere ca se intampla RAW. Sper sa se corecteze prin update de firmware aceasta infirmitate a lui d600, desi am anumite rezerve ca Nikon si-a dorit 100%coverage si nu a putut decat 95 :)). Inca o data, filmul este bun, gusturile unora sunt diferitInregistrarea prin HDMI aduce multe beneficii, in special cand vine vorba de timp de editare, avand in vedere ca se intampla RAW. Sper sa se corecteze prin update de firmware aceasta infirmitate a lui d600, desi am anumite rezerve ca Nikon si-a dorit 100%coverage si nu a putut decat 95 :)). Inca o data, filmul este bun, gusturile unora sunt diferite si nu e o chestie de suparare. ..afiseaza tot comentariul
1
0
Dumitrache Cosmin
Dumitrache Cosmin a scris pe 31-01-2013 la 10:52
Multumesc tuturor pentru apreciere!
Catalin urmele despre care mentionezi nu sunt pe senzor intrucat pe cadrele filmate cu 50 si cu 70-200 nu apar.Avand in vedere forma "borcanata" a lui 14-24 am incercat sa-l mentin cat mai curat dar probabil ca au fost cativa fulgi de zapada care au intervenit in timpul filmarii si pe care nu i-am observat!
Alin Multumesc tuturor pentru apreciere!
Catalin urmele despre care mentionezi nu sunt pe senzor intrucat pe cadrele filmate cu 50 si cu 70-200 nu apar.Avand in vedere forma "borcanata" a lui 14-24 am incercat sa-l mentin cat mai curat dar probabil ca au fost cativa fulgi de zapada care au intervenit in timpul filmarii si pe care nu i-am observat!
Alin am folosit un glidecam HD-4000, dar cu siguranta se poate folosi si un HD-2000 sau alte modele concepute special pentru DSLR!
..afiseaza tot comentariul
3
1
Catalin
Catalin a scris pe 31-01-2013 la 10:53
Atunci nu pot decat sa ma bucur :) Felicitari inca o data!
0
0
Badea Alin Cosmin
Badea Alin Cosmin a scris pe 30-01-2013 la 22:04
Super...ce steadicam ai folosit???
0
0

Articole similare |
Articole recente
Unii ar putea spune despre un album foto cu titlul "Landscapes" ca este asemenea unui insectar cu fluturi tintuiti in bolduri. Asa cum privind o pereche de aripi inerte prin sticla rece nu vei simti si pala de vant care le poarta, tot asa de putin...
citeste tot
Adrian Fako si Tiberiu Pintilie impreuna cu cei doi serpasi au ajuns in siguranta in Tabara de baza avansata (6400m). Iarna lunga si dificila, vantul puternic cu viteze de peste 100km/h si cantitatile mari de zapada au facut ca sezonul de ascensiune...
citeste tot
O sa incep articolul cu un paragraf facut public in premiera, care face parte din povestea brandului intitulat ”JINX SEZ” ce va fi lansat pe piata in aceasta vara: ”De-a lungul timpului cainii au fost cei mai buni prieteni ai...
citeste tot
Acum mai bine de noua luni am inceput un proiect in Groapa Vacaresti din Bucuresti, alaturi de Sorin Vidis, menit sa documenteze viata ultimilor locuitori ai acestei zone. Nascuta din cateva izvoare subterane, delta formata aici este pe cale sa fie...
citeste tot
Ca orice turist, trekker sau om de munte care a citit in copilarie, cu sufletul la gura, descrieri despre celebrele ascensiuni pe varfurile himalayene, si noi asteptam cu mare nerabdare excursia in aceasta tara, probabil una dintre cele mai variate...
citeste tot
Fiind unul din cei 2 castigatori ai concursului organizat de microstock-ul Colourbox, respectiv eu si Alex din Ucraina,  timp de 12 zile am calatorit spre o destinatie de primavara… polara: Ghetarul Sermilik.  Am avut ca partener de...
citeste tot
Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste. Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de...
citeste tot
In perioada 24 septembrie – 05 octombrie, va invitam sa testati noul Nikon D600 impreuna cu obiectivul AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR si Nikon D3200 impreuna cu AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR la partenerii nostri Nikon...
citeste tot
Bucuresti,  18  septembrie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta ca incepand de astazi centrul de service Nikon va oferi aparate Nikon D600 utilizatorilor de aparate in format FX care necesita serviciile centrului.Dupa...
citeste tot
Bucuresti,  13  septembrie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea aparatului DSLR in format FX Nikon D600, a grip-ului MB-D14 si a adaptorului wireless WU-1B. Nikon D600 a fost proiectat pentru cei care doresc...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.