Islanda: Taram intre doua lumi - de Irinel Cirlanaru
Unii ar putea spune despre un album foto cu titlul "Landscapes" ca este asemenea unui insectar cu fluturi tintuiti in bolduri. Asa cum privind o pereche de aripi inerte prin sticla rece nu vei simti si pala de vant care le poarta, tot asa de putin vei primi cand te vei uita la niste imagini iesite din declansatoarele camerelor. Poate fi foarte adevarat. Dar in Islanda, chiar si dintr-o camera atarnata de gat, uitata deschisa, care expune cadre atunci cand o atingi din greseala, poti sa descarci la sfarsitul zilei un album pe care sa-l numesti "Emotional landscapes", fara teama ca ai exagerat.
Nu vreau nicidecum sa se inteleaga ca ceva stiinta si talent n-ar ajuta. Sau ca un trepied sanatos, care sa reduca tremurul ce te apuca la vederea unei limbi de ghetar alunecand spre tine, n-ar fi de folos. Sau ca un filtru care sa lase valurile oceanului sa-ti mangaie senzorul secunde bune, la apus, n-ar face diferenta. Spun doar ca exista locuri pe lumea asta unde este greu sa fii doar un risipitor de carduri de memorie.
Islanda este unul dintre ele. Un taram intre doua lumi, una veche, alta noua, o insula numai buna pentru un naufragiu fotografic. Aici natura este stapana. Oamenii, putini, inca o respecta ca pe o sursa de viata, de inspiratie, revelatoare de emotii, in cantece, scrieri sau imagini.
Daca iti doresti sa rastorni firescul lucrurilor din viata ta, mergi in Islanda in perioada midnight sun-ului, cand ora de aur se dilata, iar timpul pe care il petreci privind prin ocular depinde doar de rezistenta ta la nesomn.
Aici, daca intorci privirea cateva grade, e ca si cum ai da pagina unui album foto cu imagini care nu seamana deloc intre ele si cu nimic din ce ai vazut pana acum. Campuri nesfarsite de lava acoperita de paturi groase de muschi verde in peninsula Reykjanes, plaje negre dramatice, spalate de ape turcoaz in tot Snaefellsness-ul, coaste abrupte cu arce de bazalt, cu atmosfera hitchcockiana asigurata de randunelele arctice la Arnarstapi, munti ce amintesc de catedrale, precum Kirkjufell, troli impietriti de razele soarelui, vai spectaculoase, cascade dintre cele mai inalte, mai puternice si legendare din Europa, imprastiate prin toata tara, porturi pitoresti, cu miros de peste proaspat si de midii cu usturoi si ardei iute, drumuri neumblate de oameni, dar vegheate in taina de elfi, campuri nesfarsite de lupini, laguna de gheata de la Jokullsarlon, maretul ghetar Vatnajokull, ace de piatra ivite din mare si coloane hexagonale la Vik, orga de bazalt de la Svartifoss, gheizere fierbinti la Geysir, apa limpede, rece si de o cromatica orbitoare in falia intercontinentala de la Thingvellir, fiorduri dantelate si colorate de pufini, cazi naturale cu apa termala pe malul oceanului.
Ma opresc aici cu exemplele. Lista este foarte vasta. Va invit sa va expuneti voi insiva unei astfel de calatorii. Va asigur ca nu exista riscul suprasaturarii, iar profunzimea experientei va lasa urme adanci in inima voastra.
Am fotografiat cu Nikon D800 si D600 cu urmatoarele obiective NIKKOR AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II si NIKKOR AF DX Fisheye 10.5mm f/2.8G ED.
Material realizat de Irinel Cirlanaru http://www.phototrip.ro/
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Sesiune de testare Nikon D600, NIKKOR 24-85mm si NIKKOR 18-300mm la partenerii Professional Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot