Review: Viteza la superlativ cu membrul NPS Mihai Stetcu si Nikon D4S
Trebuie sa recunosc ca nu am fost niciodata incantat de modelele intermediare la nici o gama de produse, de la masini la telefoane mobile. Cu toate acestea eram extrem de curios sa vad ce noutati a pregatit Nikon la modelul D4S.
Cu putin inainte de data de 6 Martie 2014 (data oficiala a lansarii modelului D4S in Romania) am fost invitat la sediul Nikon sa vad noua jucarie pe care urma sa o prezint intr-un eveniment inedit de actiune la Fusion Arena. In aceeasi zi am si testat-o la meciul de fotbal Romania – Argentina.
Cu toate ca la prima vedere arata ca un Nikon D4, cu cele doua mici joystick-uri schimbate, m-a impresionat foarte mult, de aceea mi-am propus sa il testez fotografiind trei sporturi total diferite: fotbal, parasutism si motociclism. De ce aceste trei sporturi? Pentru ca au dinamica diferita si spatii de desfasurare total diferite, aparatul foto fiind folosit pentru fiecare dintre ele in combinatie cu obiective total diferite. Totusi, toate trei au ceva in comun: VITEZA.
Inainte de toate, iata cele mai importante noutati ale noului Nikon D4S fata de predecesor:
- Noul Group Area AF mode
- cu noul processor EXPEED 4, Nikon D4s are o putere de calcul mai mare cu 30% fata de D4, astfel el reuseste in autofocus continuu sa masoare fiecare imagine la 11FPS declansate in rafala
- are 6 preset-uri de “white balance” fata de 3, cate sunt la modelul precedent. Atunci cand lucrezi cu lumina ciudata in manual WB, niciodata aceste preseturi nu sunt suficiente
- sRAW pe 12 biti
- Corectie de WB pentru LCD; in opinia mea nu era necesara deoarece display-ul de la Nikon a fost extrem de bine balansat din fabrica
- Intervalometru acum merge pana la 9.999 cadre fata de 999
- cu bateria EN-EL18a poti ajunge pana la 3.020 cadre fata de 2.600
- filmeaza la 59.94p sau 50p la 1920x1080 fata de 29.97p
Cea mai importanta imbunatatire adusa acestui model din punctul meu de vedere este sistemul de autofocus. Sincer sa fiu, o asteptam de mult.
La cele trei sporturi unde am testat Nikon D4S, sistemul autofocus a fost magic! Combinatia AFC cu modul Group Area este incredibila! Aparatul gaseste subiectul tau si il pastreaza in focus ignorand orice altceva din jur.
Spre exemplu la meciul de fotbal la una dintre faze, jucatorul a trecut pe dupa poarta pentru a centra. L-am urmarit de la careul de 16m pana la fanionul din coltul terenului, a fost o faza unde am tras 25 de cadre continuu. D4S in combinatie cu obiectivul 400mm f/2.8 a ignorat jucatorii din jurul subiectului ales de mine, plasa portii sau reclamele de pe marginea terenului. In toate cele 25 de cadre subiectul meu a fost perfect clar. La fel s-a intamplat si la celelalte sporturi alese de mine.
Noul mod Group Area AF este extrem de util in aceste situatii
Secventa realizata de pe aripa avionului
Un alt punct bun al acestui bolid este procesorul EXPEED 4, “creierul” aparatului. Cele 30 de procente in plus la viteza de calcul se simt atunci cand fotografiezi in rafala. Datorita procesorului si a buffer-ului poti sa ajungi pana la 210 cadre consecutive la rezolutie maxima fara ca aparatul sa se blocheze. Viteza lui D4S inseamna mai mult decat cele 11 FPS, implicand masurarea luminii, Auto white balance, recunoastrea fetei, Auto-ISO, Auto focus continu cu masurare la fiecare dintre cele 11 FPS, etc. Nikon D4S trage, trage, trage, este de neoprit.
Setup-ul pentru fotografiile din afara avionului
Inainte de salt (in fundal se poate vedea Nikon D4S pe aripa avionului)
Detaliu cu setup-ul pentru fotografiile din afara avionului
La Red Bull Romaniacs am tras cu el in special pe focala lunga stiam ca nu va rata nimic din ceea ce mi-am propus sa fac, aveam incredere in el, nu trebuia decat sa ma concentrez pe actiune.
Cei 16MP sunt mai mult decat suficienti pentru orice ai nevoie sa faci in fotografia de sport ca fotograf profesionist. Poate multi se asteptau la un senzor cu mai multi MP si au fost dezamagiti cand au vazut ca Nikon nu a facut nimic in aceasta privinta. Din punctul meu de vedere, tot ce este peste 16MP implica spatii de stocare mai mari, investitie in carduri, timp de post procesare mai lung. Am simtit asta atunci cand am fotografiat o secventa cu D800. Timpul de editare a fost de 2 ori mai lung la acelasi numar de cadre decat intr-o secventa trasa cu D4 sau D4S.
As fi preferat in locul cardului XQD sa am doua carduri CF sau un CF si un SD. Este singurul lucru care ma deranjeaza cu adevarat atat la D4 cat si la D4S.
Cu noua baterie EN-EL18a am stat linistit chiar si atunci cand aveam camera montata pe aripa avionului la concursul de parasutism sau cand alergam dupa motoare prin padure toata ziua. Te simti confortabil stiind ca poti trage peste 3000 de cadre cu o singura incarcare.
Sistemul wireless WT-5A/B/C/D functioneaza extrem de bine fara sa consume foarte mult curent din bateria camerei, iar setarile lui sunt extreme de simple si intuitive.
Vorbind de ergonomie, as aminti ca toate butoanele pot fi setate cu functii dupa placerea si nevoia fotografului. Pentru mine una dintre aceste functii este setarea pe unul dintre butoane a modului FX/DX. Imi place ideea de a putea trece camera din FX in mod DX. Este adevarat ca numarul de pixeli scade, dar acelasi lucru se intampla si cand facem un crop intr-un program de editare. Personal, prefer cand situatia o cere si trebuie sa transmit imaginile rapid clientului sa fotografiez in mod DX pentru a compune imaginea fara a mai pierde timpul la post procesare.
Mihai Stetcu, Ambasador Nikon Romania, testeaza Nikon D850 si raspunde intrebarilor voastre
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G: Am transformat noaptea in zi - de Mircea Bezergheanu
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot