27 martie 2012

Nikon COOLPIX P310 - Test cu aparatul compact pe care l-ar folosi si profesionistii

 
 
 
Dotari si performanta

Fara indoiala, cea mai importanta specificatie a lui COOLPIX P310 este diafragma maxima de f/1.8, rezervata pana acum doar obiectivelor interschimbabile. Plaja focala intre 4,3 si 17,9mm (echivalent in format 35mm cu 24-100mm) se traduce printr-un zoom optic 4,2x. Realizarea de peisaje si cadre de arhitectura este inlesnita de catre capatul scurt de doar 24mm, ceea ce ii confera abilitati grand-angulare.

 

 

 

Din pacate, valoarea f/1.8 este disponibila numai la unghiul cel mai larg de cuprindere, adica la 24mm. Imediat ce mariti focala facand zoom, diafragma se inchide cu o fractiune de treapta. La jumatatea plajei focale, adica undeva la 50mm, valoarea maxima este de f/3.3, ceea ce este mai mult decat respectabil.

 

Aveti mai jos cateva cadre care ilustreaza unghiul de cuprindere la diferite distante focale:

 

 

 

COOLPIX P310, unghi de cuprindere echivalent unei distante focale de 24mm

 

COOLPIX P310, unghi de cuprindere echivalent unei distante focale de 50mm

 

COOLPIX P310, unghi de cuprindere echivalent unei distante focale de 100mm, la zoom optic maxim, 4,2x

 

Obiectivul ce contine 7 elemente organizate in 6 grupuri este stabilizat prin sistemul VR mecanic de reducere a vibratiilor. Este vorba de a doua generatie, ce permite folosirea de timpi de expunere cu pana la patru trepte mai lungi. 

Distanta focala echivalenta de 100mm, 1/15, VR dezactivat

 

Distanta focala echivalenta de 100mm, 1/15, VR activat


O caracteristica specifica aparatelor COOLPIX din gama Performance este prezenta modurilor clasice M (manual), A (prioritate de diafragma), S (prioritate de timp) si P (programv flexibil) direct pe rotita de moduri. Cu ajutorul acestora, in special a modului manual, aveti control deplin asupra expunerii. Pentru situatii in care nu vreti sa va bateti capul cu setari, aveti la dispozitie si deja banalul "auto".

 

 

Alte moduri includ U (User settings), in care puteti defini parametri ce raman in memoria aparatului, peisaj de noapte (folosind butonul meniu puteti selecta daca realizati imaginea folosind trepied sau din mana) si Scena (unde puteti selecta din multitudinea de moduri presetate). 

Mai mult, folosind butonul dedicat puteti compensa expunerea de la -2.0 la +2.0 in toate modurile, mai putin cel manual unde nu aveti nevoie.

 

 

Diafragma maxima f/1.8 o sa va permita sa faceti multe fotografii fara sa folositi blit-ul, dar exista cateva situatii in care este absolut necesar. Pentru aceste situatii, COOLPIX P310 va ofera control deplin asupra modului in care se declanseaza blit-ul si asupra puterii. In afara de modurile automat si automat cu reducerea efectului de ochi rosii, puteti seta blit-ul sa dea lumina de umplere (fill flash) pentru situatiile de contre-jour. Mai mult, il puteti seta sa se sincronizeze la timpi lungi de expunere (de exemplu, 1/30, 1/15) pentru portrete pe timp de noapte sau in modul sincronizare cu perdeaua posterioara (rear-curtain sync).  Puterea blit-ului poate fi compensata de la -2.0 la +2.0 EV.

 

 

 

In timpul testelor, sistemul de focalizare automata cu detectie de contrast s-a descurcat mai mult decat onorabil in majoritatea situatiilor. AF-ul este rapid si precis, exceptie facand cadrele macro in lumina artificiala la capatul tele, unde s-ar putea sa fiti nevoiti sa faceti focus manual. Din fericire, optiunile legate de focalizare sunt suficiente si usor de accesat. Folosind butonul dedicat, puteti comuta rapid intre focalizare automata, focalizare automata pentru macro, focalizare la infinit si focalizare manuala.

Odata selectata focalizarea manuala, aparatul va arata pe afisaj imaginea marita pentru a usura procedura. Apoi, focalizati manual  cu ajutorul butoanelor de blit si de focalizare ale selectorului multiplu rotativ, ajutandu-va si de scara de distante din partea dreapta. Apropo de asta, ar fi fost o idee buna sa apara mai multe praguri de distanta in afara de infinit, 0,3 metri sau 1 m (in functie distanta focala) si semnul de macro.

Puteti selecta si daca aparatul focalizeaza continuu sau doar atunci cand apasati butonul de declansare pana la jumatate. In plus, aveti la dispozitie nu mai putin de 6 moduri cu ajutorul carora se poate configura focalizarea automata. Acestea includ urmarire prioritate fata, alegerea automata a zonei de focalizare, alegerea manuala a zonei de focalizare, zona centrala de focalizare, urmarirea subiectului si recent introdusa gasire tinta AF (target finding AF).    

In privinta balansului de alb, aveti la dispozitie toate modurile presetate clasice, lumina de zi, incandescenta, fluorescenta, cer innorat si blit. Aparatul ofera doua moduri auto si unul manual care va permite sa masurati balansul de alb folosind o suprafata alba sau gri. Mai mult, fiecare mod presetat poate fi reglat fin sa fie mai cald sau mai rece.

Legat de viteza, COOLPIX P310 poate sa traga cadru cu cadru sau in rafala, pana la 7 cadre pe secunda la rezolutie maxima. Puteti sa experimentati si cu viteze de pana la 120 fps, dar la rezolutie redusa de 640x480 pixeli. Daca faceti "timelapse" sau doar aveti nevoie sa faceti fotografii la un anumit interval de timp, o sa apreciati cu siguranta intervalometrul inclus. Din pacate, cele patru optiuni, 30s, 1 minute, 5 minute si 10 minute, limiteaza aceasta functie. Ar fi ideal daca s-ar putea folosi timpi mai scurti de 30 de secunde. 

Spre deosebire de alte aparate compacte, orientate catre utilizatori ce nu vor sa isi bata capul cu setari, COOLPIX P310 va lasa sa selectati modul in care se face masurarea. Aveti la dispozitie optiunile clasice: matricial, central evaluativ si spot. In modul manual, aveti la dispozitie si o scara de expunere asemanatoare DSLR-urilor, cu care puteti masura diferitele zone din cadru. La fel de importanta este si histograma in timp real, cu care vedea cum sunt distribuite tonurile din imagine. Un punct in minus ar fi ca punctul spot este tot  timpul cel central si nu poate fi mutat.

 

 

Am lasat la final ceea ce noua ni s-a parut una dintre cele mai utile dotari ale aparatului si anume, butonul personalizabil Fn. Din meniu alegeti ce functie sa fie accesata cand apasati butonul. Aveti la dispozitie urmatoarele optiuni: dimensiunea imaginilor, setarile legate de culori, balansul de alb,  modul de masurare, modul de declansare (cadru cu cadru, continuu etc), sensibilitatea ISO si zona de AF.        

In timpul testului, noi am preferat sensibilitatea ISO, pentru ca astfel sunt accesibili toti parametrii expunerii fara a intra in meniu: o rotita pentru diafragma, una pentru timpul de expunere si butonul Fn pentru ISO.

coolpix, care, coolpix p310, p310, aparatul, folosi, profesionistii

 
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Nikonist
Nikonist a scris pe 19-01-2013 la 20:51
Nefiind profesionist, comparam aparatele foto dupa "cat de multi X-si are zoom-ul optic" - criteriu care ar fi descalificat P310, cu cei doar 4,2X.

Dar analizand mai bine necesitatile mele, am cumparat acest aparat pentru a putea face poze bune in conditii de iluminare scazuta.
Si sunt multumit! Am descoperit chiar ca bateria tine mult, nefiind nNefiind profesionist, comparam aparatele foto dupa "cat de multi X-si are zoom-ul optic" - criteriu care ar fi descalificat P310, cu cei doar 4,2X.

Dar analizand mai bine necesitatile mele, am cumparat acest aparat pentru a putea face poze bune in conditii de iluminare scazuta.
Si sunt multumit! Am descoperit chiar ca bateria tine mult, nefiind nevoie de blitz...

Semnalez totusi o problema: in modul de fotografiere, aud un sunet (fasait) continuu, ca si cum difuzorul ar reda zgomotul de fond. Acest sunet dispare cand intru in modul de vizualizare fotografii (cand ma uit la pozele facute).

Poate la urmatorul update de firmware se rezolva sau poate aflu de pe aici ca am umblat eu pe undeva la vreo setare...
..afiseaza tot comentariul
0
0
cosmin
cosmin a scris pe 16-02-2013 la 12:43
sunetul e de la stabilizatorul de imagine, nu-i nimic de speriat :)
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Weekend-ul acesta va invitam la Decathlon sa incepem sezonul de mers cu bicicleta si sa testati cel mai potrivit aparat pentru acest sport, COOLPIX AW100. Pe 24 si 25 martie, magazinul din Berceni organizeaza concursuri de slalom printre jaloane si...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Noul COOLPIX S6300, lansat in inceputul lunii februarie, este o evolutie logica in gama de aparate compacte de la Nikon, acesta rafinand o parte a functiilor existente in clasa S. Probabil cea mai importanta inovatie o reprezinta senzorul CMOS de 16...
citeste tot
Aparatele foto compacte sunt in mod traditional produse extrem de delicate ce trebuie manevrate cu grija si atentie doar de catre adulti. Imaginea parintilor speriati cand cei mici iau camera de pe masa si  incep sa butoneze sau mai rau, sa o...
citeste tot
Bucuresti, 12 martie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, impreuna cu Orange, liderul telecomunicatiilor mobile...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.