Poezie din salbaticie. Interviu cu fotografa de wildlife Daniella Urs
Nikonisti: Spune-ne cate ceva despre tine. Inceputuri in fotografie, realizari etc.
Daniela: ”Totul a inceput acum 5 ani din curiozitate. Un bun prieten, fotograf de meserie, mi-a pus in mana un D300 pe care il avea in plus. E foarte simplu, zise el, butonul asta e pentru ISO, diafragma, timp si…click! Atat de simplu a fost ca au urmat sute de alte intrebari si raspunsuri pe care nu credeam ca le voi corela vreodata singura! Cateva caprioare mai tarziu si un D7200 achizitionat m-au determinat sa las orasul natal (Bistrita) si sa ma mut la tara pentru a fi mai aproape de natura.”
Nikonisti: De ce fotografia wildlife si de natura?
Daniela: ”Wildlife in special si natura in general pentru ca de cand ma stiu am avut o atractie aparte fata de animale, un impuls de a le proteja si cunoaste mai bine. Pot spune ca datorita lor am invatat sa stapanesc un aparat foto. Dincolo de specificatiile tehnice, dorinta de a fi in preajma lor si a pastra o amintire fizica a intalnirilor a fost motorul principal. Inevitabil conexiunea care se creeaza atunci cand te simti parte din natura starneste si diverse emotii care se transmit mai apoi in fotografie si in viata de zi cu zi.”
Nikonisti: Care sunt principalele provocari in acest tip de fotografie?
Daniela: ”Cea mai mare provocare este sa apreciezi corect distanta fata de subiect astfel incat sa isi pastreze un comportament natural sau relaxat. Aliatii de baza in cazul acesta sunt aparatura si experienta in teren. Un focus rapid si precis, calitatea optica a obiectivului si o rezolutie generoasa pot face diferenta intre un cadru reusit si unul dezamagitor fara a crea prea mult deranj animalului respectiv. Sa gasesti timpul necesar e o provocare. De asemenea, efortul financiar, fizic si uneori cel mental pentru ca oricat de pregatit ai fi, succesul nu e garantat la fiecare iesire.”
Nikonisti: Ai un tips&trick pentru pasionatii de wildlife?
Daniela: ”Animalele salbatice sunt imprevizibile, asadar conteaza mult sa iti cunosti aparatura “cu ochii inchisi” pentru ca de multe ori trebuie sa iei decizii intr-o fractiune de secunda, iar viteza ta de reactie depinde de asta. Sa te familiarizezi cu terenul si sa il folosesti in avantajul tau pentru camuflaj sau lumina, sa studiezi comportamentul lor in functie de specie (zone preferare, obiceiuri de hranire sau imperechere) pentru a intui momentul si a decide abordarea corecta. La o fotografie conteaza mult si povestea pe care o reda, nu doar sa poti numara mustatile animalului - o incadrare potrivita face minuni.”
”Personal, consider ca un factor la fel de important este abilitatea de a te conecta la realitatea inconjuratoare, sa simti pulsul locului cum s-ar zice pentru a fi cat mai creativ si deschis posibilitatilor. Uneori grijile cotidiene sau ambitia excesiva de a poza un anumit subiect ne pot impiedica sa observam restul frumosului din jurul nostru. Nu exista “n-am vazut nimic” mereu se intampla ceva, trebuie doar sa privim si cu ochii sufletului.”
Nikonisti: Ce echipament folosesti si cum te ajuta?
Daniela: ”Primul aparat a fost un D7200 cu un obiectiv tele, accesibil si de nadejde. Apoi a urmat un D850 care m-a ajutat si mai mult sa captez momentul. Am descoperit si lumea macro cu ajutorul lui Nikkor 105mm cu f/2.8 iar pentru o viziune de ansamblu folosesc Nikkor 14-24mm f/2.8. Preferatul meu ramane 70-200 de la Nikon cu f/2.8 pentru momentele de poezie sa zic asa. Bineinteles ca nu am rezistat tentatiei si am facut pasul silentios spre mirrorless cu Z8 si Nikkor Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR – precizia si versatilitatea aparatului m-au cucerit.”
Nikonisti: Ce ti-ai fi dorit sa stii atunci cand ai inceput sa faci fotografie?
Daniela: ”Fotografia e subiectiva. Fotografia inseamna emotie si creativitate si e determinata atat de calatoria exterioara cat si de cea interioara, aparatul fiind doar instrumentul care te ajuta sa imortalizezi amanuntul si acuratetea fiecarui pas. E si o pasiune costisitoare, dar cand iti dai seama ca de fapt e o investitie in dezvoltarea ta personala sau profesionala suporti mai usor costurile.”
Nikonisti: Ce sfaturi ai oamenii care apreciaza natura si animale salbatice?
Daniela: ”Sa nu uitam niciodata DE CE iubim natura si sa o respectam ca atare pentru a ne putea bucura in continuare de atractiile ei. Flora si fauna isi au locul lor si regulile lor, sa ne familiarizam cu acestea si sa pastram integritatea peisajului. Dragostea inseamna grija – sa ne purtam cu grija!”
Nikonisti: Ce sfaturi oferi fotografilor la inceput de drum ce doresc sa faca fotografie de natura si wildlife?
Daniela: ”Rabdare, multa rabdare si iar rabdare (atat cu subiectul cat si cu tine)! Setarile se invata treptat, tehnica se imbunatateste prin experienta, dar ETICA trebuie sa ramana o prioritate. Practic etica iti va castiga atat respectul celor din breasla, cat si pe cel al publicului larg, deci priveste fotografia ca pe un maraton, nu un sprint. Observa, studiaza si RELAXEAZA-TE!”
Nikonisti: Care sunt locurile tale preferate in care fotografiezi?
Daniela: ”In general fotografiez “pe langa casa” insemnand o raza de 20-40 km in jurul satului - o zona de campie cu dealuri si paduri unde agricultura predomina. Imi place mult si muntele, dar ajung mai greu si ma resemnez cu explorarea catunelor din Apuseni.”
Nikonisti: Povesteste-ne o intamplare haioasa/neobisnuita in explorarile tale
Daniela: ”O intamplare hazlie, dar de impact a fost intalnirea cu un pui de vulpe care, curios din fire si fara experinte negative asociate omului, se straduia sa ma include in jocurile lui testand cu coltii duritatea obiectivului si incercand sa imi fure haina de pe mine, la propriu. Draguta si emotionanta relaxarea lui si a fratilor in preajma mea, insa deloc sanatoasa pentru sansele lor de supravietuire pe viitor.”
”Atunci s-au declansat o serie de intrebari care m-au determinat sa renunt la egoism si sa evit pe cat posibil aproprierea fizica sau emotionala de un animal salbatic tocmai pentru ca el sa isi pastreze instinctul salbatic care il ajuta sa evite contactul cu oameni mai putin prietenosi.”
wildlife, nikon romania, fotograf wildlife, interviu daniela urs
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot