Pro Trekker 300 AW: In cautarea rucsacului perfect - de Mircea Bezergheanu
Sunt fotograf. Am dus aceasta pasiune la extrem, de multe ori echipamentele pe care le torturez, in misiunile mele fotografice, nu rezista la conditiile in care ma joc.
Pasiunea pentru Fotografie m-a scos de pe autostrada, aruncandu-ma de colo colo, in cautarea povestilor inca nespuse. Asa am constatat ca metalul este mai slab decat spiritul, ca plasticul se teme de caldura si apa, iar sticla se teme de vant. Acolo unde spiritul e singurul meu scut, echipamentele de care ma folosesc au nevoie de protectie.
Am constatat in timp ca nu mai pot risca integritatea echipamentelor pe care cheltuiam mici averi, folosind genti sau rucsacuri ieftine si proaste. Si va rog sa ma credeti, am incercat multe modele! In timp am gasit un compromis bun intre greutate/calitate/pret, dar nimic nu ma satisfacea pe deplin.
Un rucsac mic si usor era ineficient pe teren, un rucsac rezistent si robust era neincapator, un rucsac in care sa pun tot ce aveam nevoie pe teren, era prea mare si incomod. Ani de zile am cautat o solutie, mai ales ca durerile provocate de echipamentul greu, carat kilometri si kilometri, nu puteau fi ignorate. De multe ori, o iesire de 6 zile presupunea o recuperare ulterioara de 12 zile.
Prioritatea absoluta devenea confortul in utilizare, urmat de protectia cat mai eficienta. Credeam ca greutatea mica a rucsacului este cheia pentru confort, dar mai erau aspecte pe care le ignoram - calitatea materialelor folosite si conceptia eficienta a sistemelor de prindere si ajustare pe corp. Asa am ajuns la un producator ce-mi oferea o solutie aproape perfecta, o combinatie eficienta intre materiale de cea mai buna calitate si conceptie inteligenta, bazata pe studiul practic.
Am descoperit seria de rucsacuri produsa de Lowepro, numita Pro Trekker. Am achizitionat modelul Pro Trekker 300 AW, care mi-a oferit o multime de satisfactii, raspunzand eficient la dorintele mele. Prima era sa pot lua cu mine tot echipamentul de care aveam nevoie, chiar si cand calatoream cu avionul! Era extrem de important, iar modelul 300 AW este cea mai buna alegere de pana acum. Asa am putut calatorii mii de kilometri, pentru a fotografia in locuri exotice. Un aspect important pentru mine, am gasit in sfarsit un rucsac cu o culoare ce se armonizeaza bine in natura, mai ales la fotografia de wild life, unde nimeni nu-si doreste rucsac rosu, sau albastru sau portocaliu. Iar de de negru chiar suntem toti satui, culmea, in natura, negrul nu te ajuta deloc la camunflare. Poate doar noaptea...
Dar locurile exotice presupun si provocari extreme, iar umiditatea, frigul, caldura, praful sau terenul extrem de accidentat, nu au mai fost piedici pentru echipamentele foto sensibile. Asa am putut fotografia peisaje fantastice sau specii de animale extrem de greu de gasit, fara un stres suplimentar, cauzat de protectia aparatelor si a obiectivelor foto.
Nu am mai avut nici o problema cu ploaia, sau praful, iar sistemul de prindere in 10 puncte, gandit pana la cel mai mic amanunt, facea ca greutatea mare pe care o transportam in spate sa nu-mi mai creeze probleme. Cred ca cea mai mare calitate a acestui model este eficienta distributiei greutatii, sistemul de prindere si ajustare fiind cea mai buna solutie intalnita de mine pana acum. Dupa ore de mers prin paduri umede, cu teren extrem de accidentat, nu mai resimteam acele dureri la nivelul umerilor si a spatelui. Eram obosit, eram chiar epuizat, dar nu mai localizam dureri la nivelul umerilor sau a trunchiului. Ori acesta este visul celor care calatoresc mult in natura, pe jos.
La celelalte capitole am constatat ca cei de la Lowepro nu au facut rabat la calitate. Materialul din care este realizat rucsacul este incredibil de rezistent, un nailon balistic RipStop. Eu am ramas la un moment dat atarnat de un copac, in care se agatase rucsacul, ca urmare a unei alunecari pe niste stanci ude din padure. Pur si simplu am ramas atarnat cu cele 86 kg ale mele, ca o papusa pusa in cui. Cusaturile sunt impecabile, fermoarele impermeabile sunt intarite cu Hypalon, iar rezistenta mecanica si capacitatea de a izola continutul rucsacului de mediul exterior sunt duse la valori excelente pentru un produs de acest gen.
Un alt aspect interesant este rezolvarea eficienta a problemei atasarii unui trepied de rucsac. Astfel, avem posibilitatea de a prinde trepiedul pe oricare dintre lateralele rucsacului, iar in cazul unui trepied greu ce ar creea probleme de echilibru daca e atasat de lateral, se poate folosi sistemul integrat, pozitionat central.
Buzunarele laterale sunt foarte incapatoare iar piesa folosita ca si capac, deasupra rucsacului, ofera un spatiu suplimentar de depozitare a acesoriilor, sau a obiectelor de imbracaminte. Dar cel mai interesanta mi s-a parut realizarea micilor compartimente in care pun cardurile de memorie. Excelenta ideea de marcare a compartimentelor in care am card gol, sau plin, doar cu doua clape textile marcate cu semn de card gol/plin. Extrem de eficient si intuitiv!
Un aspect negativ, pe langa pretul mare al rucsacului, ar fi solutia aleasa pentru compartimentul de laptop. Aici parca s-au terminat ideile bune, din pacate. In primul rand, reprosez pozitionarea compartimentului pe clapa principala a rucsacului, iar a doua eroare, aceea ca nu exista o solutie de inchidere decat daca tot rucsacul este inchis, astfel ca am fost la un pas sa-mi pierd tableta, care aluneca din acel compartiment in momentul in care deschideam rucsacul in teren.
Aluneca din compartiment in iarba, sau pe pietre, iar daca nu eram atent, riscam sa nu o vad cazuta din rucsac.
Producatorul a realizat 3 modele in aceasta serie, fiecare model putand transporta cate un teleobiectiv, alaturi de 2 corpuri de aparate foto, plus cateva obiective. Astfel, cu modelul Lowepro Pro Trekker 300 AW pot transporta un teleobiectiv NIKKOR 300/2.8 cu aparatul atasat, inca un corp de aparat foto si 5-6 obiective diverse, plus blit si accesorii.
Cu modelul Lowepro Pro Trekker 400 AW pot cara un teleobiectiv 400/2.8 cu aparatul, atasat iar la modelul Lowepro Pro Trekker 600 AW am posibilitatea sa transport teleobiectivul de 600/4 cu aparatul atasat.
Text si fotografii de Mircea Bezergheanu
citeste tot
Review Nikon D500. Cine ar mai fi crezut... - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot