Record national: Cea mai mare gigapanorama din Romania realizata cu Nikon D800 si NIKKOR AF-S 800mm
Nikon si Szilágyi-Palkó Pál de la www.transilvanart.ro si-au unit eforturile pentru a realiza cea mai mare gigapanorama din Romania. Responsabili pentru cele 1426 de fotografii, cu o rezolutie de 7360 x 4912 fiecare, au fost Nikon D800 impreuna cu cel mai nou si mai lung super teleobiectiv, NIKKOR AF-S 800mm f/5.6E FL ED VR montate pe capul panoramic robotizat GigaPan Epic Pro.
Szilágyi-Palkó Pál descrie experienta realizarii celei mai mari gigapanorame:
In urma discutiilor cu cei de la Nikon pe tema crearii unei gigapanorame de rezolutie foarte mare in Romania, am ales ca si locatie a shootingului Piatra Secuiului din vecinatatea satului Rimetea, judetul Alba. Am decis impreuna cu ei sa incercam sa combinam obiectivul respectiv (NIKKOR AF-S 800mm) cu un aparat profesional Nikon D800, si cu capul robotic GigaPan Epic Pro de care dispune firma noastra, TransilvanArt.
Dupa planificare, au aparut desigur si primele obstacole, mai bine zis intrebari legate de probleme tehnice si de reusita proiectului. Shooting-ul trebuia sa aiba loc pe vreme buna, constanta, fara nori, cu atmosfera clara. O sa revenim mai jos asupra importantei acestui aspect. Urmarind prognoza meteo, am decis ca ziua cea mare sa fie 31 august (ulterior s-a dovedit ca nu a fost alegerea cea mai buna). Al doilea aspect care punea semne de intrebare era greutatea aparaturii foto. Capul robotic de care dispunem noi poate sustine maxim 4.5 kilograme de aparatura foto montata pe el. La un calcul foarte simplu, ne-am dat seama ca aparatura depasea aceasta limita de greutate. Ne-am decis ca pentru backup sa avem si un obiectiv mai usor la noi, deci s-a mai adus la fata locului si un obiectiv NIKKOR AF-S 500 mm f/4G ED VR, mai usor.
Ne-am stabilit punctul de intalnire dimineata, in localitatea Rimetea. Satul se afla intr-un loc cu adevarat pitoresc. Pe o parte este marginit de Piatra Secuiului, iar pe partea opusa de Ardascheia.
Dupa verificarea echipamentului am urcat pe versantul de vis-a-vis de Piatra Secuiului, sub Platoul Bedeleu. Vremea nu era tocmai buna, era vant puternic si norii se deplasau cu o viteza considerabila deaupra Pietrei Secuiului.
Dupa montarea aparaturii foto si a GigaPanului pe trepied am setat punctul de greutate si am constatat ca robotul sustine greutatea aparatului si a obiectivului in discutie. Am facut setarile necesare si am inceput sa facem o serie de teste de imagine. Dupa diferite setari am ajuns la concluzia ca parametrii optimi pentru conditiile de lumina si aparatura (teleobiectiv mare, influentat de vantul puternic, aveam nevoie de un timp de expunere mai scurt) sunt urmatoarele:
Diafragma: f/16
Timp de expunere: 1/800
ISO: 400
Lungimea focala: 800 mm
Balansul de alb: lumina soarelui
Focus: manual
Mirror lock-up
VR: Off
Setarile capului robotic GigaPan Epic Pro:
setarile de baza, pozitie, nivel orizontal, colturile limita (sus, jos, stanga, dreapta)
centrarea aparatului (obiectivului) dupa punctul de greutate (prependicular pe axa de rotatie a robotului)
inaltimea aparatului (centrarea obiectivului fata de suruburile de fixare)
aducerea GigaPanului la nivel
setarea unghiului pe 800 mm
setarea timpului de expunere, si a timpului de deplasare a capului robotic intre doua cadre
setarea timpului de asteptare dupa mutarea dintr-o pozitie in alta a capului robotic (setat pe maxim, ideal in cazul teleobiectivelor, ca sa elimine orice posibilitate de vibratii datorata miscarii)
atasarea cablului de legatura cu aparatul foto
suprapunere intre imagini de 35%
am decis ca ordinea fotografiilor sa fie de jos in sus, din stanga in dreapta, urmarind evolutia (umbrele) soarelui care in perioada panoramarii s-a deplasat substantial
mod de rotire a motorului silentioasa si incetinita, conceputa pentru proiecte cu teleobiective mari.
Setarile fiind facute si verificate de mai multe ori, am pornit GigaPanul. Pe ecran s-a afisat numarul pozelor realizabile, respectiv numarul coloanelor si a randurilor.
Detalii referitoare la numarul si ordinea pozelor:
in total s-au realizat un numar de 1426 fotografii (7360 x 4912 pixel fiecare)
ordinea deja mentionata a fost de jos in sus, din stanga in dreapta in 62 de coloane si 23 de randuri (62 x 23 = 1426)
Dat fiind numarul ridicat de fotografii, ne-am temut putin de terminarea bateriilor inainte de finalizarea shootingului. Din fericire nu am avut probleme, ambele aparate, Nikon D800 si GigaPan Epic Pro, au functionat perfect pe o perioada fara oprire de 3 ore si 15 minute. Dupa terminarea panoramarii, cu Nikon D800 am mai tras vreo 200 de cadre, cea ce este absolut incredibil.
Dupa cum am mentionat mai sus, am avut o problema legata de nori. In 3 ore si un sfert, cat a durat panoramarea, norii s-au deplasat foarte rapid. Acest lucru este o problema destul de mare in etapa a doua a procesului, cand se trece la imbinarea pozelor (stitching) pe calculator. Softurile cu care se imbina fotografiile dintr-o panorama, intotdeauna cauta puncte comune in 2 fotografii vecine. Chiar daca am setat o suprapunere de 35% in momentul shootingului, durata de realizare a unui rand de poze (62), dura cateva minute. Dupa terminarea randului respectiv, capul robotic incepe un nou rand de poze, cu un nivel mai sus, iarasi incepand din stanga. In aceste minute insa, norii s-au deplasat extrem de mult, deci doua poze din doua randuri vecine, nu mai aveau intotdeauna puncte comune.
Dupa terminarea procesului de fotografiere, ajuns la birou, am trecut la faza de stitch a pozelor realizate pe teren. Am folosit softul GigaPan Stitch. Pentru stitch am fost nevoit sa fac un upgrade pentru calculator pentru ca cei 8GB de memorie de care dispuneam nu faceau fata numarului si rezolutiei mari. Cu 16GB RAM, dupa nenumarate setari, teste, si zile intregi in care calculatorul lucra zi si noapte, am reusit sa inbinam in final pozele intr-o singura panorama, un fisier mare de 150 de GB.
Dupa crop, eliminarea layerului alpha si imbinarea layerelor, aceasta marime a scazut la 54,8 GB. Rezolutia finala a panoramei este de 19.23 Gigapixeli, devenind astfel imaginea cu cea mai mare rezolutie din tara.
Concluzii
La realizarea unor gigapanorame evident avem nevoie de o rezolutie cat mare a pozelor brute, si o focala cat mai lunga. Aparatul Nikon D800, cu rezolutie de 36.3 megapixeli, a fost mai mult decat perfect pentru acest proiect pentru ca in cazurile anterioare, cu un Nikon D90, aveam doar rezolutia de 12.3 megapixeli. Cu cat avem rezolutie mai mare, cu atat detaliile la o marire a panoramei finale sunt mai clare. Obiectivul adus de Nikon, cel de 800 mm, avand calitati optice extraordinare, era cea mai buna alegere optica pentru un asemenea proiect.
La un asemenea numar de poze de rezolutie mare, la imbinarea acestora, si la generarea panoramei finale, avem nevoie de un calculator performant si de foarte mult spatiu pentru fisierele temporare.
Szilágyi-Palkó Pál - www.transilvanart.ro
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot