23 octombrie 2013

Record national: Cea mai mare gigapanorama din Romania realizata cu Nikon D800 si NIKKOR AF-S 800mm

Nikon si Szilágyi-Palkó Pál de la www.transilvanart.ro si-au unit eforturile pentru a realiza cea mai mare gigapanorama din Romania. Responsabili pentru cele 1426 de fotografii, cu o rezolutie de  7360 x 4912 fiecare, au fost Nikon D800 impreuna cu cel mai nou si mai lung super teleobiectiv, NIKKOR AF-S 800mm f/5.6E FL ED VR montate pe capul panoramic robotizat GigaPan Epic Pro.

Szilágyi-Palkó Pál descrie experienta realizarii celei mai mari gigapanorame:

In urma discutiilor cu cei de la Nikon pe tema crearii unei gigapanorame de rezolutie foarte mare in Romania, am ales ca si locatie a shootingului Piatra Secuiului din vecinatatea satului Rimetea, judetul Alba. Am decis impreuna cu ei sa incercam sa combinam obiectivul respectiv (NIKKOR AF-S 800mm) cu un aparat  profesional Nikon D800, si cu capul robotic GigaPan Epic Pro de care dispune firma noastra, TransilvanArt.







Dupa planificare, au aparut desigur si primele obstacole, mai bine zis intrebari legate de probleme tehnice si de reusita proiectului. Shooting-ul trebuia sa aiba loc pe vreme buna, constanta, fara nori, cu atmosfera clara. O sa revenim mai jos asupra importantei acestui aspect. Urmarind prognoza meteo, am decis ca ziua cea mare sa fie 31 august (ulterior s-a dovedit ca nu a fost alegerea cea mai buna). Al doilea aspect care punea semne de intrebare era greutatea aparaturii foto. Capul robotic de care dispunem noi poate sustine maxim 4.5 kilograme de aparatura foto montata pe el. La un calcul foarte simplu, ne-am dat seama ca aparatura depasea aceasta limita de greutate. Ne-am decis ca pentru backup sa avem si un obiectiv mai usor la noi, deci s-a mai adus la fata locului si un obiectiv NIKKOR AF-S 500 mm f/4G ED VR, mai usor.

 

 

 

 
Ne-am stabilit punctul de intalnire dimineata, in localitatea Rimetea. Satul se afla intr-un loc cu adevarat pitoresc. Pe o parte este marginit de Piatra Secuiului, iar pe partea opusa de Ardascheia.

Dupa verificarea echipamentului am urcat pe versantul de vis-a-vis de Piatra Secuiului, sub Platoul Bedeleu. Vremea nu era tocmai buna, era vant puternic si norii se deplasau cu o viteza considerabila deaupra Pietrei Secuiului.

Dupa montarea aparaturii foto si a GigaPanului pe trepied am setat punctul de greutate si am constatat ca robotul sustine greutatea aparatului si a obiectivului in discutie. Am facut setarile necesare si am inceput sa facem o serie de teste de imagine. Dupa diferite setari am ajuns la concluzia ca parametrii optimi pentru conditiile de lumina si aparatura (teleobiectiv mare, influentat de vantul puternic, aveam nevoie de un timp de expunere mai scurt) sunt urmatoarele:

Diafragma: f/16
Timp de expunere: 1/800
ISO: 400
Lungimea focala: 800 mm
Balansul de alb: lumina soarelui
Focus: manual
Mirror lock-up
VR: Off
    
Setarile capului robotic GigaPan Epic Pro:

setarile de baza, pozitie, nivel orizontal, colturile limita (sus, jos, stanga, dreapta)
centrarea aparatului (obiectivului) dupa punctul de greutate (prependicular pe axa de rotatie a robotului)
inaltimea aparatului (centrarea obiectivului fata de suruburile de fixare)
aducerea GigaPanului la nivel
setarea unghiului pe 800 mm
setarea timpului de expunere, si a timpului de deplasare a capului robotic intre doua cadre
setarea timpului de asteptare dupa mutarea dintr-o pozitie in alta a capului robotic (setat pe maxim, ideal in cazul teleobiectivelor, ca sa elimine orice posibilitate de vibratii datorata miscarii)
atasarea cablului de legatura cu aparatul foto
suprapunere intre imagini de 35%
am decis ca ordinea fotografiilor sa fie de jos in sus, din stanga in dreapta, urmarind evolutia (umbrele) soarelui care in perioada panoramarii s-a deplasat substantial
mod de rotire a motorului silentioasa si incetinita, conceputa pentru proiecte cu teleobiective mari.

Setarile fiind facute si verificate de mai multe ori, am pornit GigaPanul. Pe ecran s-a afisat numarul pozelor realizabile, respectiv numarul coloanelor si a randurilor.
    

Detalii referitoare la numarul si ordinea pozelor:


in total s-au realizat un numar de 1426 fotografii (7360 x 4912 pixel fiecare)
ordinea deja mentionata a fost de jos in sus, din stanga in dreapta in 62 de coloane si 23 de randuri (62 x 23 = 1426)

Dat fiind numarul ridicat de fotografii, ne-am temut putin de terminarea bateriilor inainte de finalizarea shootingului. Din fericire nu am avut probleme, ambele aparate, Nikon D800 si GigaPan Epic Pro, au functionat perfect pe o perioada fara oprire de 3 ore si 15 minute. Dupa terminarea panoramarii, cu Nikon D800 am mai tras vreo 200 de cadre, cea ce este absolut incredibil.

 

 

 

 
Dupa cum am mentionat mai sus, am avut o problema legata de nori. In 3 ore si un sfert, cat a durat panoramarea, norii s-au deplasat foarte rapid. Acest lucru este o problema destul de mare in etapa a doua a procesului, cand se trece la imbinarea pozelor (stitching) pe calculator. Softurile cu care se imbina fotografiile dintr-o panorama, intotdeauna cauta puncte comune in 2 fotografii vecine. Chiar daca am setat o suprapunere de 35% in momentul shootingului, durata de realizare a unui rand de poze (62), dura cateva minute. Dupa terminarea randului respectiv, capul robotic incepe un nou rand de poze, cu un nivel mai sus, iarasi incepand din stanga. In aceste minute insa, norii s-au deplasat extrem de mult, deci doua poze din doua randuri vecine, nu mai aveau intotdeauna puncte comune.
    
Dupa terminarea procesului de fotografiere, ajuns la birou, am trecut la faza de stitch a pozelor realizate pe teren. Am folosit softul GigaPan Stitch. Pentru stitch am fost nevoit sa fac un upgrade pentru calculator pentru ca cei 8GB de memorie de care dispuneam nu faceau fata numarului si rezolutiei mari. Cu 16GB RAM, dupa nenumarate setari, teste, si zile intregi in care calculatorul lucra zi si noapte, am reusit sa inbinam in final pozele intr-o singura panorama, un fisier mare de 150 de GB.

Dupa crop, eliminarea layerului alpha si imbinarea layerelor, aceasta marime a scazut la 54,8 GB. Rezolutia finala a panoramei este de 19.23 Gigapixeli, devenind astfel imaginea cu cea mai mare rezolutie din tara.

Concluzii

La realizarea unor gigapanorame evident avem nevoie de o rezolutie cat mare a pozelor brute, si o focala cat mai lunga. Aparatul Nikon D800, cu rezolutie de 36.3 megapixeli, a fost mai mult decat perfect pentru acest proiect pentru ca in cazurile anterioare, cu un Nikon D90, aveam doar rezolutia de 12.3 megapixeli. Cu cat avem rezolutie mai mare, cu atat detaliile la o marire a panoramei finale sunt mai clare. Obiectivul adus de Nikon, cel de 800 mm, avand calitati optice extraordinare, era cea mai buna alegere optica pentru un asemenea proiect.

La un asemenea numar de poze de rezolutie mare, la imbinarea acestora, si la generarea panoramei finale, avem nevoie de un calculator performant si de foarte mult spatiu pentru fisierele temporare.
    

Szilágyi-Palkó Pál  -  www.transilvanart.ro

nikon d800, panorama, gigapanorama, record national



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 20 comentarii
Florescu Gheorghe
Florescu Gheorghe a scris pe 26-06-2015 la 15:27
Felicitari pentru pasiunea foto si mai ales pentru aceasta realizare!!!!!!!!!!!!!
0
0
Rusen Dorel
Rusen Dorel a scris pe 02-11-2013 la 15:25
Felicitari pentru munca depusa!
La pretul aparaturii folosite calitatea imaginii nu este pe masura,Nikon nu inregistreaza progrese la calitatea imaginii,chiar daca este jpeg,textura slaba si este la doar iso 400,pentru un full frame cu un asemenea obiectiv(mult caz se face cu full frame-ul de unde si preturile foarte mari!)
Gama de culori/nuante liFelicitari pentru munca depusa!
La pretul aparaturii folosite calitatea imaginii nu este pe masura,Nikon nu inregistreaza progrese la calitatea imaginii,chiar daca este jpeg,textura slaba si este la doar iso 400,pentru un full frame cu un asemenea obiectiv(mult caz se face cu full frame-ul de unde si preturile foarte mari!)
Gama de culori/nuante limitata vizual,balansul de culoare pe canalul galben-albastru este denaturat,balansul de alb realizat pe aparatele Nikon nu este unul foarte bun.De exemplu la aparatele Nikon WB pe "soare" folosit cand regula o impune este balansat prea mult spre rece/albastru ceea ce denatureaza culorile.Asta este o problema la Nikon de ani de zile.M-am "facut de ras" cu un Nikon D80 in fata unui bridge Panasonic FZ-...la aceea vreme in privinta balansului de alb cand am fotografiat un apus spectaculos.FZ de la Panasonic a reusit pe Auto un balans de alb perfect fidelitatea culorilor redate fiind uimitoare,D80-ul in schimb nu a reusit o redare corecta a culorilor indiferent ce mod balans am folosit : preset,Kelvin,auto,chiar aparatul pe auto etc. Atunci am realizat ce inseamna DSLR raportat la pretul platit si de ce exista senzori foto mult mai mari si cu performante uimitoare la preturi fabuloase.Si totusi un bridge cu performante de culoare net superioare!!??
Aparatele cu senzor APS-C si FX au limitarile lor fiecare brand cu avantaje/dezavantaje,dar de la Nikon asteptam mai mult.
..afiseaza tot comentariul
1
2
Sandu
Sandu a scris pe 01-11-2013 la 17:41
Super!
O mica remarca; daca tot munciti atata, data viitoare incepeti prin a curata senzorul ...
2
1
Anderi
Anderi a scris pe 30-10-2013 la 21:23
Foarte frumos;) Felicitari. Munca absolut imaculata. Cu asa un echipament orice este posibil, dar fara el, mai putin este posibil;)
1
0
MastrA
MastrA a scris pe 29-10-2013 la 21:50
Felicitari pentru proiect!
Cred ca nu sunt singurul care iti spune ca D800-le cu care ai tras, are nevoie de o buna meritata cura de curatare a senzorului, are cateva pete evidente...cel putin 3 sunt foarte vizibile.
1
0
Paul
Paul a scris pe 28-10-2013 la 18:41
se vede un caine si se mai vede si o pestera
2
0
MUNTEANU VIOREL
MUNTEANU VIOREL a scris pe 25-10-2013 la 20:47
Nemaipomenit! Sper ca intr-o zi sa pot reusi si eu asa ceva.
0
0
Claudiu
Claudiu a scris pe 25-10-2013 la 11:30
se vede o fata umana in pestera studentilor
0
0
Szilagyi-Palko Pal
Szilagyi-Palko Pal a scris pe 25-10-2013 la 12:39
Va rog mult, daca gasiti ceva interesant pe panorama (oameni, animale, etc) intrati pe http://gigapan.com/gigapans/142400 selectati, si faceti un snapsot.
0
0
Ana
Ana a scris pe 26-01-2014 la 12:42
Nu stiu cum sa fac un snapshot dar am vazut doi tineri sus pe creasta pe "pietroiul" din stinga (spre dreapta lui) iar mai in stinga lor, un instrument meteo. Nu am vazut sa apara tinerii acestia la altcineva in selectii.
0
0
Ana
Ana a scris pe 25-10-2013 la 11:17
FELICITARI!!!! Frumoasa reusita, iar eu, multumesc.
Recunosc ca nu ma pricep la datele tehnice si oricum nu as face nici o critica. Cei ce nu-si recunosc neputinta se ascund in spatele lor. Mult succes pentru alte realizari de acest fel!
2
0
Iulian
Iulian a scris pe 25-10-2013 la 10:05
Ce parere aveti de Gigapan stitch fata de ptgui pro?
1
0

Articole similare |
Articole recente
Unii ar putea spune despre un album foto cu titlul "Landscapes" ca este asemenea unui insectar cu fluturi tintuiti in bolduri. Asa cum privind o pereche de aripi inerte prin sticla rece nu vei simti si pala de vant care le poarta, tot asa de putin...
citeste tot
Nikon, ProTV  si TransilvanArt si-au unit eforturile pentru a realiza cea mai mare gigapanorama de la un meci de fotbal din Romania si una dintre cele mai mari din lume. Responsabili pentru cele 400 de fotografii, cu o rezolutie de 7360 x 4912...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi versiuni noi de firmware pentru 11 aparate foto si un accesoriu, Nikon D800, D800E, Nikon 1 V2, V1, AW1, J3, J2, J1 si S1, COOLPIX S5200, S3000 si unitatea de comunicare UT-1. Iata modificarile aduse pentru fiecare...
citeste tot
Va invitam sa cititi despre expeditia fotografului Nicolae Cosniceru in Tibet alaturi de Nikon D800 si NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED. In Beijing, in trecut, desi orasul avea cartiere moderne, majoritatea locuitorilor inca stateau in cartiere de case...
citeste tot
Multumita flexibilitatii oferite de catre Nikon D800, echipa din spatele serialului "Dexter" produs de catre Showtime a fost capabila sa integreze aparatul in setup-ul creat pentru a face fata contrastelor puternice dintre scenele foarte intunecate...
citeste tot
Am reusit sa adun material pentru o prezentare ampla a ultimului model de camera foto de pe piata: Nikon D800.  Lansarea a surprins, provocand un adevarat cutremur in lumea fotografilor. Asta deoarece modelul ataca o reduta aparata de preturi...
citeste tot
Dupa Nikon D4, Mircea Bezergheanu a incercat de curand si Nikon D800, aparatul DSLR  FX in format 35mm cu cea mai mare rezolutie din lume. Pana la aparitia unui test complet, puteti sa va faceti o idee despre ce inseamna 36,3 megapixeli in...
citeste tot
Stefan Badulescu este primul posesor din Romania al aparatului DSLR in format 35mm cu cea mai mare rezolutie din lume. Stefan a facut precomanda la scurt timp dupa anuntare disponibilitatii lui Nikon D800, caci despre el este vorba. Impreuna cu...
citeste tot
Va invitam saptamana aceasta in  magazinele Yellow Store sa testati aparatul care a ridicat baremul rezolutiei la cote extrem de inalte, noul D800, impreuna cu editia speciala D800E. Programul de testare va fi urmatorul: Miercuri, 7 martie -...
citeste tot
Bucuresti,  7 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea aparatului foto Nikon D800, care este dotat cu un senzor Full Frame (FX) de 36,3MP, rezolutia cea mai mare din lume pentru un aparat DSLR, precum si cu...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.